Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

Witaj sliwaprz

Twoja cena to naprawdę kosmos.Ja za moją adaptacje płacę 1.000 zł + 22% VAT.Ze zmian w projekcie dodałem jedno okno w garażu,zmieniłem więźbę i strop na konstrukcję z wiązarów kratowych.Wg mojego architekta zamiana materiału na ściany nie wymaga zmian w projekcie jak również zmiana ogrzewania z gazowego na opał stały. :roll:

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takiego mistrza od adaptacji bym olał choć jest problem - ma Twoje projekty i pewnie jak jemu nie zapłacisz to ich Ci nie będzie chciał oddać.Pozostanie perswazja lub twarda negocjacja.

Tak apropo to kiedyś rozmawiałem z pewnym adaptatorem projektów ,który ma biuro na przeciw Starostwa na Jackowskiego . Zaśpiewał mi za adaptację 2300 zł z wrysowaniem i planem zagospodarowania + za zmianę stropu 500 zł z ferta na Terriwę .Za kierowanie budową zaśpiewał 4500 zł Wyśmiałem jego zdrowo i zaproponowałem jemu poszukanie innych frajerów.

Ja też płacę za wrysowanie i załatwienie papierów 1000 + 22%VAT. Zmian nie mam wiele bo Archon robił mi projekt indywidualny na bazie typowego i tam mogłam się wyżyć - za 2800 + VAT.

Mój architekt adaptujący wyznaje zasadę, że tylko koniecznie niezbędne zmiany wrysowuje w projekt i wtedy szybciej będzie PnB. Zmiany ściany z 1 na 2-warstwową nie nanosił. Zobaczymy, w poniedziałek mijają 2 tygodnie od złożenia wniosku :roll:

Akakz napisała :

Mój architekt adaptujący wyznaje zasadę, że tylko koniecznie niezbędne zmiany wrysowuje w projekt i wtedy szybciej będzie PnB. Zmiany ściany z 1 na 2-warstwową nie nanosił. Zobaczymy, w poniedziałek mijają 2 tygodnie od złożenia wniosku

Życzę Wam jak najszybszego odbioru PnB choć jak sam się przekonałem to trzeba czekać minimum 30 dni.

Ale trzymam kciuki za szybszy odbiór papierów . :p

z nowych klimatów... kwetia więźby 30 zł m2 pow. dachu 276 m2 w tym belki stropowe z drewna, wyszło ok. 22 m3, wszyscy pytają czy buduję pałac :) ceny za m3 wieźby zróżnicowane od 750 za surowiznę do coś ponad 1000 za impregnowane. Co istotne podobno lepiej impregnować u siebie, gdyż impregnacja zanurzeniowa to taka średnia pewność (rozwodnione środki) a kolor jest. Przypomnę wszystkim budującym - mam zamiar jak najtaniej wybudować dom 121 m2 + garaż 25m2 w parterze (oczywiście chcę zachować odpowiednią jakość materiałów). Ściana trójwarstwowa.

Stan zero wg kosztorysu podobnego domu to 49tyś netto, ściana dwuwarstwowa (murator). Powinienem zmieścić się w 30 tyś. przy trójwarstwówce.

50 Zł ZA WIEZBE TO RACZEJ DROGO, 30 -35TO STAWKA KTORA JESZCZE PRZEJDZIE.,

JA za mój pogięty daszek płaciłem 30zł

Dzięki to nas pocieszyłeś. Poszukamy dalej.

Dziś zamówiłem w Beton Bonus beton B10 (podbeton) - 182zł m3 z transportem

Ekipa kazała zamawiać strop, ale czy znacie inne firmy niż KONBET ?

Co polecacie?

[

Ekipa kazała zamawiać strop, ale czy znacie inne firmy niż KONBET ?

Co polecacie?

Pozbruk - drogo,

Stropex,

Srobet. Pietryga, Mucha

U mnie strop z Czamaninka

a propos stropów. mi za 1m2 kompletnego stropu ceramicznego Wienerbergera (sam strop, bez betonu i robocizny) wyszło 84pln i jestem bardzo ciekawy o ile taniej byłoby w Terrivie czy Musze? Jak to wygląda u Was (m2 stropu, nie na pow. użytkową albo jakąś tam)?

Dzisiaj podpisałem umowę z wykonawcą na zaprojektowanie,wyprodukowanie,zawiezienie i zamontowanie wiązarów dachowych wykonanych w systemie Mitek.

Konstrukcja dachowa zostanie wykonana z drewna spełniającego następujące warunki:

- tarcica klasy min.C-24 - strugana

- komorowo suszona do 18-22 % wilgotności

- impregnowana FOBOS-em M-4(kolor zielony-kontrolny).

Termin realizacji umowy na pierwszą dekadę czerwca 2008r.

Wartość umowy netto 28.000 zł

Uważam,że dobrze zrobiłem,bo za jednym zamachem mam z głowy więźbę dachową i strop,ponieważ ta konstrukcja zastępuje dwa w jednym :roll:

Powierzchnia dachu na moim budynku ma 285 m2,a strop 140 m2.