mowaleria 20.03.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jakie planujecie zrobić u siebie kominy? Ja mam w projekcie Schiedla, ale napewno ich nie zrobię ze względu na cenę Zastanawiam się nad Plewą, albo zrobimy murowane z cegły. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak_ 20.03.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jakie planujecie zrobić u siebie kominy? Ja mam w projekcie Schiedla, ale napewno ich nie zrobię ze względu na cenę Zastanawiam się nad Plewą, albo zrobimy murowane z cegły. Co sądzicie? zrób plewy są OK ja przynajmniej takie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 21.03.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 .... albo zrobimy murowane z cegły. Co sądzicie? Murowane też są ok. ale przy nich trzeba więcej rzeczy dopilnować: 1. cegła pełna musi być dobrej jakości, jak kupisz tańszą to w rękach ci się będzie kruszyć 2. murarz musi taki komin dokładnie murować aby nie było nawisów z zaprawy w środku, zaprawa musi być szczelna, no i trzeba pilnować pionów. Obecnie firmy na budowach się śpieszą i kominy robią byle jak 3. aby nie mieć problemów z przemakaniem komina górę nad dachem w przypadku klinkieru trzeba zrobić z cegły pełnej na pełną zaprawę. Będzie drożej 4. potem to najlepiej przelecieć olejem do klinkieru Generalnie napewno wychodzi drożej......ale my tak robiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 21.03.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Komin - mam Zapela (polska konkurencja dla Schiedla). A tak wogóle, a propos powtarzajacych się co 30 dni pytań (dosłownie) mam takie przemyślenia, że otwieranie co kwartał nowobudującej grupy wielkopolskiej na Forum to bezsens. Na jednym wątku mielibyśmy już ludzi z pewnym budowlanym doświadczeniem i tych nowych. A tak to widzę, że starzy "wyjadacze" od czasu do czasu zaglądają na nową grupę i podrzucają jakieś informacje.... Kręcimy się w kółko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.03.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 A tak wogóle, a propos powtarzajacych się co 30 dni pytań (dosłownie) mam takie przemyślenia, że otwieranie co kwartał nowobudującej grupy wielkopolskiej na Forum to bezsens. Na jednym wątku mielibyśmy już ludzi z pewnym budowlanym doświadczeniem i tych nowych. A tak to widzę, że starzy "wyjadacze" od czasu do czasu zaglądają na nową grupę i podrzucają jakieś informacje.... Kręcimy się w kółko... I Ci mniej zaawansowani zaglądają na grupę zaawansowanych i wszystko tak się miesza. Ja też byłem temu przeciwny, żeby mnożyć grupy - łatwiej przeszukać 1 wątek, żeby coś znaleźć, a tak niestety trzeba się mocno potrudzić, żeby odszukać to co się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 21.03.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Przy zakładniu grupy WLKP Wiosna 2007 na pytanie z grupy wlkp. padła odpowiedz, że tych bardzo zaawansowanych nie interesują już ceny stali i betonu z gruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 21.03.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 To ciekawe - wygląda na to, że założyli krótkowzrocznie, że grupa wielkopolska obejmuje jedynie budujących w 2006? A potem co?Bez sensu, bo to ma być zawsze wymiana doświaczeń i informacji. Mnie też beton z gruchy nie interesuje, ale jak ktoś pyta o coś to staram się ruszyć d... i sięgnąć do segregatora z fakturami i podać informację, bo dla kogoś to tak ważne, jak dla mnie np. koszt zmiękczacza don wody. Mi też ludzie tu pomagają jak mogą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 21.03.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 .... albo zrobimy murowane z cegły. Co sądzicie? Murowane też są ok. ale przy nich trzeba więcej rzeczy dopilnować: 1. cegła pełna musi być dobrej jakości, jak kupisz tańszą to w rękach ci się będzie kruszyć 2. murarz musi taki komin dokładnie murować aby nie było nawisów z zaprawy w środku, zaprawa musi być szczelna, no i trzeba pilnować pionów. Obecnie firmy na budowach się śpieszą i kominy robią byle jak 3. aby nie mieć problemów z przemakaniem komina górę nad dachem w przypadku klinkieru trzeba zrobić z cegły pełnej na pełną zaprawę. Będzie drożej 4. potem to najlepiej przelecieć olejem do klinkieru Generalnie napewno wychodzi drożej......ale my tak robiliśmy Aż przykro się przyznać ale nie dopilnowałem tego tematu i mam dorą cegłe ale kratówkę. Jak sobie poradzić czy olej pomoże na klinkier, bo do głowy już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 21.03.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 A Ja jednak zamówiłam systemowe Plewy - za dwa kominy z wentylacją zapłaciłam 4100zł. Murarze tak pędzą z robotą - nie daj Boże by coś spierdzielili z murowanymi i byłby problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samaria 21.03.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Wpisałam się w innym wątku, ale dopiszę się i tutaj. Nie wiem kiedy znajdę czas by przesledzić poprzednie wielkopolskie wątki.... Zaczynamy powoli mysleć o budowie domu - mamy działke w Dąbrówce gm. Dopiewo. Zaczęłam od kilku dni studiować forum i juz mam głowę kwadratową Jesli komus chciałoby sie napisac od czego zaczęliście Waszą drogę do wymarzonego domku, to byłabym wdzięczna:) Póki co mam działkę, wstępnie wybrany projekt (Ikar z Domusa), choć zastanawiam się jeszcze na Jaśminem lub Kryształem i ..... nie wiem co dalej. Pozdrawiam wszystkich budujących i juz wybudowanych:) a my wybudowaliśmy (raczej nam wybudowano;-) dom w konstrukcji szkieletowej, rewelacja - całość trwała niespelna 4 tyg. z pokryciem dachu dachówką, izolacją i tynkami zewnetrznymi, naturalnie trzeba było wykonać wcześniej fundament, zapraszamy do oglądniecia zdjęć z montażu, poniżej link do stronki pozdr S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOLLAN 21.03.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Myślę że sensownie spotkać się z jakimś (jednym lub wieloma jak masz czas) wykonawcą żeby Ci wstępnie wycenił te projekty żebyś wiedziała na czym stoisz finansowo (przyjnajmiej ja tak zrobiłem). Potem jakiś rozsądny architekt do adaptacji projektu i juz z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 22.03.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 .... albo zrobimy murowane z cegły. Co sądzicie? Murowane też są ok. ale przy nich trzeba więcej rzeczy dopilnować: 1. cegła pełna musi być dobrej jakości, jak kupisz tańszą to w rękach ci się będzie kruszyć 2. murarz musi taki komin dokładnie murować aby nie było nawisów z zaprawy w środku, zaprawa musi być szczelna, no i trzeba pilnować pionów. Obecnie firmy na budowach się śpieszą i kominy robią byle jak 3. aby nie mieć problemów z przemakaniem komina górę nad dachem w przypadku klinkieru trzeba zrobić z cegły pełnej na pełną zaprawę. Będzie drożej 4. potem to najlepiej przelecieć olejem do klinkieru Generalnie napewno wychodzi drożej......ale my tak robiliśmy Aż przykro się przyznać ale nie dopilnowałem tego tematu i mam dorą cegłe ale kratówkę. Jak sobie poradzić czy olej pomoże na klinkier, bo do głowy już za późno Jeśli masz cegłę klinkierową kratówkę to trzeba by chociaż uszczelnić lepiej fugi zaprawą a potem przeolejować przynajmniej dwa razy. Gdzieś na FORUM komuś samo olejowanie pomogło gdy komin przeciekał. Z moich obserwacji to zarówno zaprawa jak i cegła klinkierowa niesamowicie ten olej chłonęła. Myślałam, że komin po przesmarowaniu będzie "tłusty". Nic z tych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 22.03.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Przy zakładniu grupy WLKP Wiosna 2007 na pytanie z grupy wlkp. padła odpowiedz, że tych bardzo zaawansowanych nie interesują już ceny stali i betonu z gruchy. No co Ty? Ludzie raczej się starają coś poradzić, odpisać. Fakt, informacje w wielu grupach się rozpraszają. Sensowniejsze jest powstanie nowej grupy np. co dwa lata. Grupa zaczynająca w 2007 niedługo się sypnie tak samo jak stara Wielkopolska. Ciekawe, która się po nich utrzyma "jesień 2007" czy "wiosna 2008"????? Stawiam na "wiosnę 2009" Życzę Wszystkim Spokojnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 22.03.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Przy zakładniu grupy WLKP Wiosna 2007 na pytanie z grupy wlkp. padła odpowiedz, że tych bardzo zaawansowanych nie interesują już ceny stali i betonu z gruchy. No co Ty? Ludzie raczej się starają coś poradzić, odpisać. Fakt, informacje w wielu grupach się rozpraszają. Sensowniejsze jest powstanie nowej grupy np. co dwa lata. Grupa zaczynająca w 2007 niedługo się sypnie tak samo jak stara Wielkopolska. Ciekawe, która się po nich utrzyma "jesień 2007" czy "wiosna 2008"????? Stawiam na "wiosnę 2009" Życzę Wszystkim Spokojnych Świąt To nie takie proste. Moim zdaniem Grupa Wielkopolska wiosna2008 ma tak samo sens jak wiosna2007 i zakładanie grupy 1 (słownie: jeden) raz w roku jest uzasadanione. A to z tego powodu, że wiosna2007 pisze właśnie o saunach, telewizji cyfrowej i tego typu szczegółach wykończeniowych (nie zawsze chętnie wracając do zamierzchłej przeszłości), a wiosna2008 o fundamentach czy dachach jeśli nie o PnB. Dodatkowo na wiosna2007 jest 110 stron czyli ponad sześć tysięcy postów i przy obecnym systemie wywoływania stron korzystanie ze stron ze środka tego wątku jest bardzo utrudnione. Jeśli już coś scalać (tzn. nie mnożyć), to przede wszystkim grupy "pośrednie" jak jesień2007 która w naturalny sposób już się praktycznie połączyła z wiosenną. I tego się powinniśmy trzymać. Reasumując: Wielkopolska wiosna2007 tak, wiosna2008 tak i wiosna2009 też tak. Wszystkim spokoju, refleksji, wyciszenia w czasie Świąt Wielkanocnych a potem już wiele, wiele powodzenia na budowach i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 22.03.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Jakie planujecie zrobić u siebie kominy? Ja mam w projekcie Schiedla, ale napewno ich nie zrobię ze względu na cenę Zastanawiam się nad Plewą, albo zrobimy murowane z cegły. Co sądzicie? o co chodzi z tą ceną? Jak widzę, już wybrałaś Plewę, ale zaraz będą następni. Czy różnica w wycenach była większa niż kilkanaście procent czyli 200-300pln za komin? Większość twierdzi że jakość Schiedla i kilku naśladowców jest podobna. Pytanie tylko co to znaczy podobna? W takim razie cena też jest "podobna". Mój kominiarz powiedział np. "bierz pan Schiedla". Ja wymyśliłem do kominka 1.komin systemowy 2.ocieplony, tam gdzie warunki pracy są trudne (nie zawsze opał dobrej jakości, wilgoć, zmienne temperatury), a do kotła gazowego komin z cegły pełnej z wkładem- tam warunki pracy są stabilniejsze. To też kompromis finansowy. Kominiarz stwierdził że OK. Do zastanowienia dla tych co jeszcze nie wybrali. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 22.03.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 A tak wogóle, a propos powtarzajacych się co 30 dni pytań (dosłownie) mam takie przemyślenia, ...... Kręcimy się w kółko... A na to Martuszku nie pomoże żadne sterowanie grupami. Takie wypowiedzi trzeba moim zdaniem piętnować, żeby się ludzie trochę wysilili i poczytali dany wątek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 22.03.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 3. aby nie mieć problemów z przemakaniem komina górę nad dachem w przypadku klinkieru trzeba zrobić z cegły pełnej na pełną zaprawę. Będzie drożej 4. potem to najlepiej przelecieć olejem do klinkieru o... warto wiedzieć. Czyli pełną cegłą klinkierową a nie klinkierową z otworami? Trzeba będzie przypilnować na budowie. Na szybko znalazłem http://www.crh-klinkier.pl/ekspert_kominy.php#p4 i tam: Kominy z cegły otworowej i Obudowa komina z cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 25.03.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Choć do budujących wiosną 2008 nie mogę się dopisać, to pilnie śledzę to forum i chciałabym się przywitać..Chciałabym prosić o radę - szukam dobrego architekta w Poznaniu w celu adaptacji projektu (Zgrabny IV MG Projekt). Firmy będące przedstawicielami MG Projekt nie cieszą się dobrymi opiniami na tutejszym forum. Będę wdzieczna za sprawdzone namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 25.03.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Choć do budujących wiosną 2008 nie mogę się dopisać, to pilnie śledzę to forum i chciałabym się przywitać.. Chciałabym prosić o radę - szukam dobrego architekta w Poznaniu w celu adaptacji projektu (Zgrabny IV MG Projekt). Firmy będące przedstawicielami MG Projekt nie cieszą się dobrymi opiniami na tutejszym forum. Będę wdzieczna za sprawdzone namiary. Ja też się tu trochę podkleiłam. Witaj w gronie planujących i budujących i już wykańczających. Niestety swojego architekta nie mogę polecić. Cały czas wychodzą błędy z projektu i trudno się czegokolwiek doprosić np. aby coś ponownie przeliczył lub poprawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 25.03.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Sprzedam stemple budowlane ok 100-120 sztuk, wysokośc 300-320 cm.Do odbioru na poznańskich Podolanach. Oferty proszę na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts