Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna - jeszcze nie wiem - zbieram wyceny i kształcę się w tym temacie :wink: (może jakies sugestie?)

Kominy - systemowe Plewa - V-Bud Walkiewicz Wysogotowo

Dach - najprawdopodobniej też V-Bud lub Wena na Dąbrowskiego (Ogrody) - wycenę z Weny już mam, czekam na wycenę z V-Budu.

Temat okien przerobiłem od A-Z

Mam chyba z 6-7 wycen.

A więc.

Potrzebuję okna do domu parter+piętro, okna wszystkie niestandardowe wymiary, duże okno w salonie, rolety zewnętrzne sterowane elektrycznie na włącznik, kolor złoty dąb, razem 15 okien.

Moje uwagi:

MS Okna Sokoła - drogo, wiele uwag, dużo zmian pod nich, kilka rzeczy niemożliwych do zrobienia, tak się nie da itp

MS Okna Rataje - zrobiłem dla porównania, bo ktoś mi powiedział że różni przedstawiciele producentów mają różne ceny i faktycznie trochę taniej od Sokoła, ale i tak drogo, i dużo zastrzeżeń

Oknoplast Kraków - cena może być, tyle że trzeba dopłacić za elektrykę do rolet dodatkowo, profile 3-komorowe

Mirox ul.Harcerska - wycena ok. profile 3-komorowe, w cenie do rolet tylko 3szt silników, reszta ręczne.

Domplast - oferta z Allegro - moze być, cena konkurencyjna, jednak duża niewiadoma co do jakości bo nie znalazłem nikogo kto by potwierdził ich solidność.

AMB Babst - cena okien ok, przedraża elektryka do rolet, jakoś nie wzbudzili mojego zaufania

VARIANT OKNA ICH POLECAM !!!

ul.Szarych szeregów 23 Poznań, http://www.variant-okna.pl

żadnych zbędnych pytań, 1 e-mail z zapytaniem 1 e-mail z odpowiedzią + telefon potwierdzający i wszystko, wszystko zrobią, wiedzą że 90% okien w domu jednorodzinnym to okna nietypowe, kolor z palety 6-kolorów dla nich złoty dąb to standard, profil Thyssen 5-komorowy, szyby u=1,0 (a u innych bywało z tym różnie), okucia Roto, 10 lat gwarancji, realizacja tylko 2 tygodnie od podpisania umowy

w cenie okna, rolety zewnętrzne, sterowane elektrycznie (WSZYSTKIE), montaż

Cena jest najniższa ze wszystkich proponowanych ofert, a myślę że uda się coś jeszcze wynegocjować.

Ostatecznie wybieram pomiędzy Variant a Mirox. Ale raczej to bedzie VARIANT

Jeżeli skorzystam z ich usług, a wszystko wskazuje że tak to dam znać o jakości ich usług.

Pozdrawiam

P.S. Teraz mam gorący temat okien dachowych. Czekam na Wasze opinie

A ja wręcz przeciwnie... Obsługa fataliza. Wymieniałam u nich okna w starym domu - po sąsiedzku, bo to Podolany - jak już zamontowali i zgłosiłam uwagi to był JEDEN WIELKI PROBLEM! Naprawiali mi na gwarancji okno, którego wcześniej nie wyregulowali nawet (trzeba i w tym ich pilnować), a na to wszystko Pan z obsługi dzwonił do mnie po kasę za taką usługę "naprawa" - 2 tyg. po wstawieniu okna! Tak mnie wkurzyli, że w trakcie spotkania służbowego odebrałam któryś z kolei nagabujący o kasę za na prawę telefon i po moim długim tłumaczeniu, dlaczego klient nie płaci za naprawę na gwarancji zauważyłąm, ze nie znajduję zrozumienia u "telefonujacego", więc powiedziałam w końcu "odp...się Pan ode mnie". No i skończyło się...

Gdzie kupowaliście okna, kominy i przede wszystkim DACHY?????

Okna dachowe (Roto) i cały dach - Wena Plus.

Dobra i miła obsługa, terminowe dostawy, cena w normie - najtansi nie byli ale zadecydowało dobre podejscie i konkretne rozmowy.

Kominy - systemowy Schiedel. Drogie ale bardzo dobre (porównując moim laickim okiem)

Okna - Vetrex Tczew, montaż i sprzedaż Winglob z Hetmańskiej. Profil Veka plus Roto NT w pełnej opcji, 5 komorowe plus rolety BeClever.

Ładne, solidnie wykonane, w dość atrakcyjnej cenie. Szybka wycena, dobry kontakt, terminowy pomiar itp.

A ja wręcz przeciwnie... Obsługa fataliza. Wymieniałam u nich okna w starym domu - po sąsiedzku, bo to Podolany - jak już zamontowali i zgłosiłam uwagi to był JEDEN WIELKI PROBLEM! Naprawiali mi na gwarancji okno, którego wcześniej nie wyregulowali nawet (trzeba i w tym ich pilnować), a na to wszystko Pan z obsługi dzwonił do mnie po kasę za taką usługę "naprawa" - 2 tyg. po wstawieniu okna! Tak mnie wkurzyli, że w trakcie spotkania służbowego odebrałam któryś z kolei nagabujący o kasę za na prawę telefon i po moim długim tłumaczeniu, dlaczego klient nie płaci za naprawę na gwarancji zauważyłąm, ze nie znajduję zrozumienia u "telefonujacego", więc powiedziałam w końcu "odp...się Pan ode mnie". No i skończyło się...

No ładnie i co ja mam sobie teraz myśleć???

Ale z samych okien jesteś zadowolona?

Sprzedam 14 palet z pustakami U-220 klasy 15 (przeznaczony na ściany nośne).

Pozostałości po budowie. Na palecie jest 84 sztuk. 13 palet oryginalnie

zafoliowanych. Cena brutto za pustak to 3,60 zł.

Wymiary pustaka: 188x250x220. Cegielnia Cerabud Krotoszyn.

Osoby zainteresowane proszę o kontakt. Spróbujemy się "dogadać".

Sprawdzałem dzisiaj ceny drewna na więźbę dachową (krokwie, kalenice, łaty, murłaty), poniżej efekty może komuś się przyda:

AK DREWNO - Tartak Skórzewo, cena 1180 brutto/m3, impregnowane zanurzeniowo, czas oczekiwania ok 1,5 miesiąca

JAWOR - skład ul.Lutycka tel. 0618480027, impr.zanurzeniowo, czas oczekiwania 2 tyg. 1180 brutto/m3 transport 200zł

Tartak Kicin - 0618121012, 1108 brutto/m3, czas oczekiwania min.8 tygodni, impr.zanurzeniowo, transport własny

UNIDREW- Komorniki, 0618107417, 1098 brutto/m3 impr.zanurzeniowo, czas oczekiwania ok. 2 tygodni.

Pozdrawiam

Witam nowodubujących!

Mam do sprzedania konterer budowlany systemowy.

Używałem go podczas budowy i bardzo się przydał (nic nie zginęło :-) ), Teraz "wykańczam się" więc jest mi już niepotrzebny. Kontener stoi 3km od Poznania na pn-wsch. Jest wypożony w pełną instalację elektryczną ze skrzynką odbiorczą.

Dla zainteresowanych mogę przesłać forki. Piszcie na prv.

witam

chcę się z wami podzielić moimi doświadczeniami i może komuś pomogę bo czytając wasze posty trochę pomocy uzyskałam,a więc zaczynam

buduję mały domek parter i pięterko razem 70 m2,wszystko budujemy sami od fundamentów po wykończenie

1.fundamenty zalewaliśmy z gruchy LAFARGE zamówione na bałtyckiej za brigstone obecnie u nich m3 b20 kosztuje 330zł,wszystko sprawnie i fachowo i na czas 5+

2.siporex i reszte towaru kupujemy w hurtowni w czerwonaku na ul.szkolnej można sobie wypracować rabaty a ceny są przystępne

3.strop belki i pustaki terivia zamówiliśmy na sw.wincentego na zawadach tutaj niestety byłam zawiedziona gdyż kierowcę którego do mnie wysłali to jednym słowem gamoń,zagrzebał się w piachu i nie wyjechał,masakra zeszło nam 12 godzin gdyż było trzeba czekać do wieczora aby ktoś przyjechał z firmy i rozładował towar oczywiście zamiast rozłożonych belek na murze miałam położone je przed domem także nie mam zbyt dobrych wspomnień co do owej firmy

i na tym etapie narazie jesteśmy za 2 tygodnie zalewamy strop potem ciągniemy dalej górę więźbe zamawiam w murowanej goślinie ceny przystępne

a teraz mam prośbę jeśli ktoś ma instalatora CO który kasuje mniej niż 90zł od punktu proszę o namiar będę wdzięczna i jeszcze jedno odwiet studni ja mam pna z murowanej gośliny który wierci za 120 zł-m jak macie tańszego dajcie znać

pozdrawiam

Temat okien - temat rzeka. Ja mam okna 7 lat temu założone niestety już nie istnieje firma (dawali 10 lat gwarancji) więc nie ma sensu jej polecać.

desmo - witaj.

A my dziś polaliśmy beton - polecam nasz dziennik, są foty.

I wszytko się udało - uff.

Z tartaków to my bierzemy z Nekli (Dworcowa 33), impregnacja zanurzeniowa 880, ciśnieniowa 980 a bez impregnacji 830 za więźbę

Za łaty 80 PLN taniej.

Deski (25mm) bez impregnacji 600 PLN.

Ceny netto.

Witam ponownie! Bardzo proszę o podpowiedź gdzie mogę szukać kogoś kto zrobi mi "projekt przyłącza do sieci elektroenergetycznej", bo Enea daje sobie na to 7 miesięcy (a potem jeszcze 4 na wykonawstwo), nie ukrywam, że wolałabym żeby to było prędzej zrobione. Dzwoniłam już do kilku firm, polecanych z resztą na forum i żadna z nich takich projektów nie wykonuje.

Czy Wy korzystaliście z Enei, czy robiliście to na własną rękę? Jeśli to drugie, to będę wdzięczna za namiary (buduję w gminie Pobiedziska).

Pozdrawiam!

p.s. pytałam też w grupie 2007, ale oni chyba faktycznie są już na innym etapie:).

z tego co wiem, to samodzielnie nie mozna

enea musi zrbic i projekt i wykonanie

Wtam, co prawda jestem juz zapisana na bardziej skupionym forum czerwonak itd ale tutaj tez z checia sie dołącze:) Budujemy sie w Czerwonaku, fundamenty zalane, w ponieziałek wchodzi ekipa stawiac mury:) Budujemy "Mały dworek " Archetona :) Swietne to forum bo jestesmy na tym samym etapie i wiele mozna sie dowiedziec! Rewelacja! Tego mi było trzeba!!!!!!!!!!!!!!

Pozdr

iwona

witamy po przerwie :)

melduje,że pozwolenie dostaliśmy, juz się uprawomocniło,więc jutro startują wykopki pod fundamenty i dziura pod kibel z serduszkiem :)

niestety najładniejsza sosenka centralnie rosła sobie w salonie i trzeba było biedaczkę usunąć, będę ją opłakiwać ...a potem spalę w kominku haha...na szczęście większość brzozek ocalała...w sumie naliczyłam 12 szt (no powiedzmy kępek, bo z jednego miejsca czasem i 3 szt rosną)...

pozdrawiamy budujących

Witam

My zamierzamy się też budować w najbliższym czasie w Rokietnicy.

Wybraliśmy projekt Bartek z Horyzontu - z małymi poprawkami.

Mamy już pozwolenie na budowę - jutro jedziemy rejestrować dziennik budowy.

I jeszcze szukamy ekipy - bo będziemy budować metodą gospodarczą.

Narazie poszukujemy siatki nawet używanej do ogrodzenia placu budowy.

Pozdrawiam

Witam

My zamierzamy się też budować w najbliższym czasie w Rokietnicy.

Wybraliśmy projekt Bartek z Horyzontu - z małymi poprawkami.

Mamy już pozwolenie na budowę - jutro jedziemy rejestrować dziennik budowy.

I jeszcze szukamy ekipy - bo będziemy budować metodą gospodarczą.

Narazie poszukujemy siatki nawet używanej do ogrodzenia placu budowy.

Pozdrawiam

Witaj w klubie pozagładaj do Grupy wiosna 2007 tam jest sporo osob z Rokietnicy i okolic.