Gość Gosc_gość 28.04.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 A co do kopary u Ciebie i dalszych postępów to liczę na częstą, gęstą dokumentacje foto w Twoim dzienniku nawet możesz przyjechać i obejrzeć Dzięki za zaproszenie, nie omieszkam skorzystać pewno wpadnę nie raz, jak sie nie będę mógł doczekać budowy u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 28.04.2008 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Kristofuros - domek budujesz byczy ,aż miło patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 28.04.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Kristofuros - domek budujesz byczy ,aż miło patrzeć Dzieki Ale byczy to znaczy, że duży czy ładny ?? może jedno i drugie ?? ale on aż taki duży to nie jest Mój sąsiad za miedzą, to będzie miał dopiero "Hawire" chce budować Komfortowy II z MG Projekt - 350m2 powierzchni całkowitej, 418m2 powierzchni dachu :o :o Dobrze, że mój będzie ciut wyższy w kalenicy, bo inaczej w ogóle by go nie było widać Tylko, że mój domek dopiero na papierze, a Twój to chociaż już ma "podeszwy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 28.04.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Czy już zastanawialiscie sie nad typem rolet zew. RKS, Integro, nadstawne (inaczej naokienne) Zastanawiam sie nad RKS i nadstawnymi. Może jakieś argumenty za którymś typem ? Czekam na propozycje. Cześć Ja już jestem dalej w budowie i po wyborze rolet - w projekcie mieliśmy rolety RKS - okazało się, że RKSy do kosztowałyby 1,5 raza tyle co zwykłe podtykowe (stawiane na ramie okiennej). Natomiast odnośnie oceny lepsze - gorsze nie wypowiadam się bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 28.04.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 I jeszcze ciekawostka/rekomendacja: dach 280m2 dwie koperty, trzy lukarny. raczej skomplikowany. Cieśle stawiali więźbę.... 1,5 dnia przy fatalnej pogodzie. Jak przyjechałem na odbiór to jeszcze mi się zdawało że potrzebują z dzień roboty ale szło w takim tempie że można było film kręcić on-line z postępów prac. A majster głównie podziwiał widoki i tylko w krytycznych punktach jakby mimochodem dawał znaki że coś tam trzeba zrobić. Jakość bez zarzutu. Kąt dachu mierzony elektronicznie wykazał odchyłki 0,0 0,2 i 0,5 stopnia dla całych połaci. Ludzie, którzy się na tym znają twierdzą, że czegoś takiego w życiu nie widzieli. Na koniec rozmawiałem z majstrem no i się dowiedziałem- że dziadek cieśla stawiał wiatraki, ojciec był cieślą i on od dziecka też jest cieślą. Robią sto kilkadziesiąt dachów rocznie. Chapeau bax !!! Do tego dekarze kryli dach... 6 dni. Jakość bez uwag . To też niesamowite. Po tych peanach o cieślach już mi brakuje konceptu jak opisać dekarzy. Przy masie cięcia, skomplikowanej konstrukcji i twardej dachówce poradzili sobie znakomicie. Razem roboty trwały 8 dni roboczych w ciągu 2 tygodni gdzie w rozmowach z innymi ekipami mówiło się najczęściej o ok. półtora miesiącu robót. tole, dziś był u nas kierbud i się bardzo zachwycał Twoją budową Tzn opowiadał, ze gdzies koło Komornik. Zapytałam, czy to w Szreniawie ta budowa i potwierdził, czyli Twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 29.04.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy już zastanawialiscie sie nad typem rolet zew. RKS, Integro, nadstawne (inaczej naokienne) Zastanawiam sie nad RKS i nadstawnymi. Może jakieś argumenty za którymś typem ? Czekam na propozycje. Cześć Ja już jestem dalej w budowie i po wyborze rolet - w projekcie mieliśmy rolety RKS - okazało się, że RKSy do kosztowałyby 1,5 raza tyle co zwykłe podtykowe (stawiane na ramie okiennej). Natomiast odnośnie oceny lepsze - gorsze nie wypowiadam się bo nie wiem Różnica w cenie wcale nie jest duża, ale jeśli masz duże i wysokie okna to lepiej RKS - większa sztywność. RKS trzeba przewidziec wczesniej, na etapie wykonywania nadproży. Kiedys szerzej pisalam na ten temat na grupie wielkopolskiej 2007 - może odnajdziesz - bo kilka miesięcy temu byłam bardziej w temacie, a teraz to żyję wykończeniówką i powoli zapominam rozterki poprzednich etapów. To jak z małym dzieckiem - zapomina sie jakie było małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 30.04.2008 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Mam prośbę do tole, podaj proszę namiar na wykonawców Twojego dachu, zarówno cieśli jak i dekarza , widać że ludzie wiedzieli co robili. Będe budował podobny dom, i tak wyobrażam sobie waśnie robote ciesielską i dekarską Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 30.04.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 tole, dziś był u nas kierbud i się bardzo zachwycał Twoją budową Tzn opowiadał, ze gdzies koło Komornik. Zapytałam, czy to w Szreniawie ta budowa i potwierdził, czyli Twoja Dziękuję bardzo. Zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 30.04.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Mam prośbę do tole, podaj proszę namiar na wykonawców Twojego dachu, Poszło na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 30.04.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Kochani - ja teraz z innej beczki i nie będę więcej męczyć. Czy znacie kogoś kto buduje z pustaków keramzytobetonowych? Zostało mi 437 pustaków 24cm grubości (8szt/m2 ściany) czyli ponad 7 palet na 54m2 ściany + 1 nadproże i 56 tzw. eLek na wieniec. Chętnie odsprzedam po korzystnej cenie Dzięki za pomoc. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 01.05.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witam Lekka zmiana tematu. Buduję się w Kostrzynie Wlkp. Muszę podnieść teren i dlatego proszę o pomoc gdzie mogę kupić ziemię najlepiej czarną na której bedzie wszystko ładnie rosło. Interesuje mnie około 100ton. Pozdrawiam Z pewnym opóźnieniem Jakieś 1,5 miesiaca temu dotarły trzy wielkie wywrotki pięknej ziemi ogrodowej. Może to nie torf ale wygląda na bardzo tłustą "ziemię-matkę". Cena 800 zł za wywrotkę taką większą niż Tatra - uwzględniała transport ze Szczepankowa do Golęczewa. Zainteresowanym polecam - pan Grygier, 601 702 941 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 01.05.2008 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 aktualnie czekam na wyceny drzwi i znalazłam na naszym forum opinie nt. progressu ze św. michała - jak to zwykle bywa opinie są złe.... piszę o tym, abyście ewentualnie uważali na progress'a W swoim czasie szukałem opinii na ten temat i znalazłem różne. Z mojej strony - zamówiiłem u nich drzwi i panele do całej chaty i jeśli chodzi o obsługę, mam jak na razie wrażenie w 100% pozytywne. Za 2 tyg. ekipy polecone przez nich mają mi montować jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 01.05.2008 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Jeszce subiektywny głos a propos zarastania dachówki mchem. Nie znam się na praktycznej stronie tego procesu ; ale osobiście uważam że nie ma nic brzydszego i bardziej obciachowego, niż oczoj.bna ceramiczna angobowana dachówa świeżo położona - cały urok w "patynie" . Słyszałem, że w krajach po drugiej stronie Łaby odrobina mchu na dachówce to powód do radości a nie do smutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 02.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Popieram ostatnie słowa na temat angoby w 100% No ale różne są gusta. Co do zarastsania mchem - różne publikacje róznie piszą - ja np. wyczytałam, ze ceramiczna zarasta bardziej niż beton (ceramiczna bez angoby). Dekarz za to mówił, że "jak się ma pojawić to i tak się pojawi na dachu". Po obejrzeniu dachówek w różnych punktach wybrałam kolor czarny mimo iż planowałam śliczny ceglany - na czerwieniach najbardziej widać mech!! Zatem komu nie podoba się mech - wybierzcie kolor, na którym nawet jeśli się pojawi to nie będzie go tak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 02.05.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Popieram ostatnie słowa na temat angoby w 100% No ale różne są gusta. Co do zarastsania mchem - różne publikacje róznie piszą - ja np. wyczytałam, ze ceramiczna zarasta bardziej niż beton (ceramiczna bez angoby). Dekarz za to mówił, że "jak się ma pojawić to i tak się pojawi na dachu". Po obejrzeniu dachówek w różnych punktach wybrałam kolor czarny mimo iż planowałam śliczny ceglany - na czerwieniach najbardziej widać mech!! Zatem komu nie podoba się mech - wybierzcie kolor, na którym nawet jeśli się pojawi to nie będzie go tak widać A jaką dachówkę wybrałaś ?? Bo ja też czarną , a dokładnie Jacobi J12 Edelschwarz (angoba szlachetna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogulec14 02.05.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 wiecie gdzie w okolicach Poznania moge kupić tanio bloczki betonowe na fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 02.05.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Kristofuros, Dachówkę wybrałam Nelskamp betonową z dodatkową warstwą mikrobetonu żeby powierzchnia była gładka + powłoka zabezpieczająca przed porostaniem mchem. Na razie nic nie porosło ale dachówka jest na dachu dopiero 6 miesięcy. Co do bloczków betonowych - sprawdź Euro-mat na Lutyckiej, Muchę w Batorowie i Nadstagę w Dąbrówce Leśnej - mimo, że Nadstaga (większość materiałów mieli w najlepszych cenach na moją budowę) wydaje się daleko od Poznania to wszystkie materiały budowlane dowożą gratis czego nie można powiedzieć o większości składów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 03.05.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Moje osiedle bez komentarza tzw. szlachetna patyna na cementowym Braasie http://images34.fotosik.pl/124/07e63d7b2e31af41.jpg http://images32.fotosik.pl/123/e5a2d699168284f4.jpg http://images34.fotosik.pl/124/83b3e48c174a72a9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 03.05.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Jeszce subiektywny głos a propos zarastania dachówki mchem. Nie znam się na praktycznej stronie tego procesu ; ale osobiście uważam że nie ma nic brzydszego i bardziej obciachowego, niż oczoj.bna ceramiczna angobowana dachówa świeżo położona - cały urok w "patynie" . Słyszałem, że w krajach po drugiej stronie Łaby odrobina mchu na dachówce to powód do radości a nie do smutku. Nie myl angoby z angobą 2 warstwową a jeszcze bardziej z pokryciem glazurą. Angoba w jednej warstwie nie świeci jak w dwóch czy jak glazura wręcz bym powiedział że na pierwszy rzut trudno odróżnić od nieangobowanej. A "piękną patynę" na betonie widzimy wyżej... Jak ktoś pisał wyżej kwestia gustu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 03.05.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Dokładnie - rzecz gustu. Jeden uwielbia chodzić w "świeżych" butach prosto ze sklepu; drugi lepiej się czuje w lekko znoszonych Choć przyznaję rację że na tych zdjęciach nie wygląda to rewelacyjnie . Z drugiej strony - taki już jest ten świat - dachówki będą zarastać mchem, tynki będą blaknąć, ściany pękać podczas osiadania budynku. Może lepiej się z tym pogodzić i poświęcić energię na inne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts