Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

potrzebuję 32 szt. stempli podporowych wys. 2,7 m. pod belki - czy komuś gdzieś nie zalegają na lub po budowie a jeżeli nie to gdzie kupowaliście ?

pilne - nawet bardzo pilne!

W Borówcu na Poznańskiej jest wypożyczalnia stempli :D

A oprócz tego widziałam że muriel miała w swoim opisie, że chce sprzedać - tutaj skrót do profilu muriel http://forum.muratordom.pl/uzytkownik53779.htm

Gość Gosc_gość
za max. 10 dni dołączam do grona forumowiczów, którzy na planszy "BUDOWA" przechodzą na miejsce pt. START :lol: :lol: :lol:

stawianie domu w lipcu - sierpniu. Wykańczanie, instalacje i cała reszta od września (wyślig z czasem przed zimą - czy uda się wprowadzić)

Trzymamy kciuki http://emotka.net/emots/h/hurrra_1.gif http://emotka.net/emots/h/mur.gif

potrzebuję 32 szt. stempli podporowych wys. 2,7 m. pod belki - czy komuś gdzieś nie zalegają na lub po budowie a jeżeli nie to gdzie kupowaliście ?

a można prosić o numer telefonu :oops:

a można prosić o numer telefonu :oops:

Niestety nie mam, bo nie korzystałam z ich stempli - nasza ekipa miała swoje, ale jak tam jadę to widzę szyld. Będę w Borówcu w prtzyszłym tygodniu więc jak chcesz to wezmę numer.

A sprawdzacie jakiej klasy jest ta stal i jakiej ma być z projektu????

Jak dla mnie rozróżnienie że pręty stalowe są gładkie albo żebrowane i mają średnicę fi 6, 10, 12 czy 16 mm to już był max. To że pręt gładki oznaczony jest A-0 a żebrowany A-III dowiedziałem się pod koniec. A to że A-0 to stal St0S a A-III to 34GS już się w mojej głowie nie zmieściło. Ale hurtownie wiedzą o co chodzi i potrafią podpytać/dopowiedzieć to czego inwestor nie był w stanie przekazać.

Jako laik amator posługiwałem się następującymi wytycznymi:

- pręt gładki fi 6mm- na strzemiona

- pręty żebrowane na zbrojenia tzn. przepisowe zbrojenie ma fi minimum 10 mm, standard to 12 mm a 16 mm w ekstremalnych przypadkach. Wg informacji można bez problemu wybudować dom jednorodzinny na dwóch prętach "gładkiej szóstce" (strzemiona) i "żebrowanej dwunastce" (zbrojenie)

KUPUJĄC NAJWAżNIEJSZE TO:

1. powiedzieć że potrzebny pręt ma być gładki lub żebrowany

2. i jakiej ma być średnicy

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem. Pozdr.

potrzebuję 32 szt. stempli podporowych wys. 2,7 m. pod belki - czy komuś gdzieś nie zalegają na lub po budowie a jeżeli nie to gdzie kupowaliście

mam w Szreniawie k.Komornik cały stos (ok.150) stempli 2,80 i do tego jeszcze trochę 3,3 na balkony. Jeśli komuś to logistycznie pasuje możemy ubić mały interes. Odbiór własny.

Polecam się.

Gość Gosc_gość

mowaleria , tole :D

Mam jeszcze pytanie, bo na prąd pewno poczekam do lipca (umowa z Eneą podpisana 09.2007),

a pod koniec maja / początek czerwca wchodzi ekipa (generalny wykonawca) :

Czy jak pożyczam prąd od sąsiada to też muszę mieć skrzynkę budowlaną ??

Mnie sie wydaje, że nie musisz miec skrtzynki - u mnie sąsiad też pożycza od drugiego i normalnie sie podłącza z przedłużaczem. A twój generalny wykonawca nie posiada agregatu?

Witajcie nocni budowniczowie lepszej przyszłości. Z tym agregatem to chyba lekka przesada skoro jest sąsiad. Ale ze skrzynką jest trochę ślisko, bo są chyba na to przepisy. Ale przepisy przepisami, a życie życiem.

Ja bym powiedział, że najważniejsze, żeby gniazda do których się podłączasz nie leżały na gołej ziemi w deszczu. Inaczej jeśli ciągniesz przedłużaczem z gniazda sąsiada. Wtedy skrzynkę ma sąsiad. Jeśli to jest daleko to prowadzisz swój tymczasowy kabel a gniazda robisz u siebie. Jeśli tak to pewnie warto byłoby coś wstawić. Może być?

Gość Gosc_gość

Wykonawca agregat oczywiście by mógł załatwić, ale za dodatkową pewno nie małą opłatą,

a skoro jest uprzejmy sąsiad to po co agregat :D

A jeszcze jedno mam pytanie, czy jak mi Enea postawi skrzynkę z przyłączem prądu

to na czas budowy i tak będę musiał mieć tą skrzynkę budowlaną ??