Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja prawie całą budowę przeszłam na przedłużaczu podłączonym w gniazdko w domu sąsiada - dało się :D

Skrzynkę z prądem postawili mi (Wszechwładcy z Enea) jak już miałam stan surowy zamknięty, więc o dodatkowej skrzynce budowlanej nie było mowy bo prąd mi podłączono od razu do domu :D

A ja swój stan surowy miałam właśnie na aregacie pomimo tego, iz mam sąsiadów posiadających prąd. Problem w tym, że sąsiedzi pracują, a gniazdko jest wewnątrz ich domu i trudno byłoby się podłączyć do niego pod nieobecnośc właścicieli. Za paliwo zapłaciłam 150zł. Dach już robiliśmy na swoim prądzie :lol:

Gość Gosc_gość

Dzięki wszystkim za rady, skrzyneczkę trza załatwić.

Z tym licznikiem to nie głupi pomysł.

Jeszcze raz dzięki.

W takim razie jakby ktoś miał takową skrzyneczkę budowlaną (z licznikiem lub z miejscem na licznik)

na zbyciu to proszę o info na PRV lub mail.

HEJ, U NAS urosły już fundamenty....szkoda tylko,że panowie murarze pomylili się troszkę (wrr) i teraz wychodzi, że o pół pustaka mamy węższy i tak już wąski salon (niby nic 12,5centa, ale wkurza...) za to hall szerszy...

szukamy rozwiązania jak to skorygować, jak się znajdzie damy znac :-?

Jeszcze raz dzięki.

W takim razie jakby ktoś miał takową skrzyneczkę budowlaną (z licznikiem lub z miejscem na licznik)

Ja będę miała w połowie przyszłego tygodnia - bez licznika

Jeszcze raz dzięki.

A ja w sobotę odłączam się od sąsiada więc będę miał licznik na zyciu :-).

Licznik umieszczony na desce, do licznika podłączone wejście i wyjście siłowe - prościej podłączyć go już nie można. sprzedam komplet za 100 PLN (ewentualnie sam licznik za 50 PLN).

T.

Gość Gosc_gość

Jeszcze raz dzięki.

A ja w sobotę odłączam się od sąsiada więc będę miał licznik na zyciu :-).

Licznik umieszczony na desce, do licznika podłączone wejście i wyjście siłowe - prościej podłączyć go już nie można. sprzedam komplet za 100 PLN (ewentualnie sam licznik za 50 PLN).

T.

To se wstępnie zaklepuję ten licznik 8)

Jak będę miał krzynkę to sie odezwę :p

WItam Wielce Szanownych Wielkopolan , my własnie rozpoczynamy budowę w MIękowie K/Owińsk Gm.Czerwonak..dziś własnie wylewają nam szalunki pod fundament....

Mam prośbę i pytanie do ludzi z pobliskich okolic : kto zna namiary na tanią żwirownię z piaskiem grubości 0,4 mm (taki do zasypywania fundamentów) która oferuje również transport... zgóry dziękuję za namiary

Pozdrowionka dla Was wszystkich :)

WItam Wielce Szanownych Wielkopolan , my własnie rozpoczynamy budowę w MIękowie K/Owińsk Gm.Czerwonak..dziś własnie wylewają nam szalunki pod fundament....

Mam prośbę i pytanie do ludzi z pobliskich okolic : kto zna namiary na tanią żwirownię z piaskiem grubości 0,4 mm (taki do zasypywania fundamentów) która oferuje również transport... zgóry dziękuję za namiary

Witamy kolejnego Wielkopolanina. Powodzenia w budowaniu!

Co do zasypki to po tamtej stronie miasta nie znam ale piasek przyjeżdża czasami z różnych dziwnych miejsc. Spróbuj może Dąbrowa 061 81 43 152- 20pln+vat/tonę z transportem. Ponegocjuj bez vat. Nie wiem czy to najtaniej. Ja nie znalazłem nic lepszego. W każdym razie mają potężne możliwości przerobowe i od 1/2 do 1 dnia dowiozą prawie zawsze co w sezonie nie jest proste.

Pozdr

Bramy garażowe:

Hormann- Etrom Strzeszyńska

Krispol- Michalina Walaszczyk Gniezno

różnica cenowa jest kilkanaście procent. a jakościowa? who knows.

Pozdrawiam

z tego co wczoraj powiedział nam pan - sprzedaje bramy Hormanna i Krispolu - Krispol jest tańszy a lepszy - sprzedawca z Kiełczewa k/Kościana - ale czy mu wierzyć?

spróbuj u Tobolskiego Szczepankowo 602 157 043

aaa, a więc tu pouciekaliście z wiosennej i jesiennej 2007..... a ja się dziwiłam co tam tak jakoś pustawo ostatnio :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam wszystkich budujących, zaczynających, będących w trakcie i w ogóle.... ja buduję od września zeszłego roku, ole wprowadzamy się za miesiąc :wink: :wink: także jestem taka wiosenno-jesienno-wiosenna :D

czytałam posty powyżej, i nieskromnie :oops: zapraszam Was do mojego dziennika - wrzucałam wszystkie namiary zebrane "po drodze" (m.in. żwirownie, ekipy, etc) - chciałabym każdemu odpowiedzieć ale nie chciałabym po prostu kopiować wątków, a myślę, że zestawienia namiarów mogą się przydać

8)

poszukuję w Poznaniu:

1. salonu z drzwiami wewnętrznym i zewnętrznymi

2. grzejników i pieca na ekogroszek

3. salonu z płytkami - czytałam o Ibero i Cermagu - jeszcze coś jest godnego odwiedzenia?

dzięki za wszelkie sugestie

1. Św. Michała Poznań (dwa salony, warto pooglądać)

2. Pieca na ekogroszek w Poznaniu raczej nie znajdziesz....... raczej wrzuć w google i tam obejrzyj - zamawiasz przez dystrybutorów (my kupiliśmy przez http://www.kostrzewa.pl)

3. jeśli tylko pooglądać zajrzyj do Gianta i przejedź się Obornicką - salon na salonie

zamówić warto przez Internet, są bardzo duże różnice (my zamówiliśmy ok 150 m kw płytek i mam na tym ok 40% różnicy w cenie w stosunku do tradycyjnych sklepów - płytki Paradyża) - namiary na dostawców w dzienniku, możesz się powoływać :wink:

Gość Gosc_gość
kochani ...

kiedy się zgłasza rozpoczęcie budowy w PIB i kto to robi (my czy kierownik)??

Roboty budowlane można rozpocząć na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę. Decyzja staje się ostateczna. po upływie 14 dni od dnia doręczenia jej stronom postępowania, o ile strony nie wniosą w tym terminie odwołania od decyzji.

Inwestor ma obowiązek zawiadomić właściwy organ (powiatowego inspektora nadzoru budowlanego lub wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego) oraz projektanta sprawującego nadzór nad zgodnością realizacji budowy z projektem o zamierzonym terminie rozpoczęcia robót, na które jest wymagane pozwolenie na budowę, co najmniej na 7 dni przed ich rozpoczęciem (art. 41 ust. 4 Prawa budowlanego). Dołącza także:

1. oświadczenie kierownika budowy (robót), stwierdzające sporządzenie planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz przyjęcie obowiązku kierowania budową (robotami budowlanymi), a także zaświadczenie o wpisie na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego, stanowiącego podstawę do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie, - to musisz dostać od kierbuda

2. w przypadku ustanowienia nadzoru inwestorskiego - oświadczenie inspektora nadzoru inwestorskiego, stwierdzające przyjęcie obowiązku pełnienia nadzoru inwestorskiego nad danymi robotami budowlanymi, a także zaświadczenie, o którym mowa powyżej,

3. informację zawierającą dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia zamieszczone w ogłoszeniu, które kierownik budowy ma obowiązek umieścić na budowie. - to musisz dostać od kierbuda

źródło:

http://www.gunb.gov.pl/info/procedurybud/pozwolenie2.html