Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

A dzień dobry.

Mimo obecności na forum od 2004 roku zaczynam się budować dopiero dziś. Konkretnie - w poniedziałek mi się uprawomocniło pozwolenie.

Dziennik budowy założę, jak się co do ekipy dogadam, czyli niedługo.

Buduję w Borówcu, ale po drugiej stronie Katowickiej ;), koło obserwatorium astronomicznego. Na razie działeczka piękna, ptaszki śpiewają, sarenki sarenkują, Katowicka szumi niczym morze.

Pozdrawiam i do przeczytania

Doom_

A gdzie w Borówcu jest obserwatorium astronomiczne jeśli wolno spytać?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wielkopolan,

Buduję się od roku z różnym skutkiem. Szukam dobrych fachowców:

1. Instalatora

2. Posadzkarza

3. Instalatora centralnego odkurzania

4. Inspektora budowy - któremu się chce pilnować wykonania prac

Pozdrawiam - będę wdzięczny za podpowiedź ( wiem, że wcześniej na ten temat było ale może są jakieś nowe aktualne informacje )

P.s. Jestem trochę nowy. Jak się robi duże literki, wybieram coś ale mi się tylko nawiasy kwadratowe pokazują ?

Martuszku Szczęśliwa Kobieto :wink: ja buduję (kończę) drugi domek, i już mam więcej niż jedną rzecz której więcej nie zrobię :wink: :wink: :wink:

Faktycznie jestem szczęśliwa :) To będzie czwarty dom, w którym zamieszkam, więc wiedziałam czego chcę, co pozwoliło mi uniknąć szukania po omacku domu idealnego. Ten jest niemal idealny. Tylko te tynki - zupełnie zła decyzja... To mi nie przeszkadza cieszyć się, że "zbliżam się do końca":) Miałam jechac na zlot Muratora do Wawy, ale każda wolna chwila jest spędzana na budowie - pewnie jak u wszystkich. 6 sierpnia minie równy rok od rozpoczęcia kopania fundamentów - mam nadzieję tego dnia się wprowadzać :)

Jestem zmęczona i dumna z osiągniętego celu. Muriel - czy Ty już mieszkasz?

Martuszku - nie, ale do przeprowadzki zostało mi 336 godzin :lol: :lol: :lol:

wierzę, że zdążymy ze wszystkim

chociaż w sumie to przydałoby się jeszcze trochę tych godzin............. :wink:

O kurde, u Ciebie to jest ciśnienie - juz godziny odmierzasz :) Z jednej strony zazdroszczę - bo masz dokładną datę, a ja wciąż bliżej nieokreślony dzień wakacji letnich. Z drugiej strony jak masz dokładną datę, to musi Cię coś cisnąć na wyprowadzkę z obecnej chaty ???! Jak jest parcie za duże, to też nie jest tak wesoło do końca ?

Właśnie wróciłam z budowy. Zakurzona i zmęczona. Widoki są, ale wnerwia mnie to pokazywanie wszystkiego palcem - inaczej człowiek mógłby mieć różne wersje architektury wnętrz, w zależności od kreatywności wykonawcy :) Mąż jeszcze walczy na budowie - robi próby lampek za zabudową GK.

Ściskam Was wszystkich :)

Witam,

Czy moglby mi ktos powiedziec gdzie w rozsadnej cienie mozna kupic deski budowlane? Chdzi mi o jakis tartak. Jak podaja mi cene za kubik 1200 PLN netto to mnie to lekko zalamuje.

...

z tego co parę ofert na deskę do deskowania dachu dostałem to cena kztałtuje sie od 450 do 600 zł netto

mówie tu o zwykłej desce, bez pióra wpust, nieheblowanej

np. w drewmex tel 957319793 email [email protected]

poza tym polecam http://www.tartaki.com.pl przy tego typu poszukiwaniach

Jeden wniosek na koniec mojej budowy - czego nie zrobiłabym ponownie: tylko jednej rzeczy - tynków gipsowych. I tak ściany trzeba szpachlować 2x, więc oszczędność żadna, a miękkie są jak smok. Nie róbcie! Pozdrawiam

w cięzko zaskoczony jestem tym co piszesz

maszynowe tynki gipsowe to była jedna z niewielu rzeczu do których byłem absolutnie przekonany i chcialem zrobic tez u siebie

w muratorach wychwalają tynki kipsowe pod niebiosa

a o tych istotnych wadach nic nie pamietam aby wspominali

tj. że miękie i że i tak trzeba szpachlować dodatkowo

co rozumiesz przez to że są miękkie ? czy palcem można wdusić czy może nie wytrzymuja zderzenia z rowerkiem dziecka :)

a z tym szpachlowaniem czy dobrze rozumiem, że jak tynk połozysz to i tak dodatkowo trzeba szpachlowac gładzią gipsową aby było gładko ?

myslałem że sam tynk połozony maszynowo już to daje

poza tym może to wykonawca spartaczył robote, albo może materaił był kiepski i lepiej od innego producenta brać

wykluczyłaś te przyczyny ?

w cięzko zaskoczony jestem tym co piszesz

maszynowe tynki gipsowe to była jedna z niewielu rzeczu do których byłem absolutnie przekonany i chcialem zrobic tez u siebie

w muratorach wychwalają tynki kipsowe pod niebiosa

a o tych istotnych wadach nic nie pamietam aby wspominali

tj. że miękie i że i tak trzeba szpachlować dodatkowo

co rozumiesz przez to że są miękkie ? czy palcem można wdusić czy może nie wytrzymuja zderzenia z rowerkiem dziecka :)

a z tym szpachlowaniem czy dobrze rozumiem, że jak tynk połozysz to i tak dodatkowo trzeba szpachlowac gładzią gipsową aby było gładko ?

myslałem że sam tynk połozony maszynowo już to daje

poza tym może to wykonawca spartaczył robote, albo może materaił był kiepski i lepiej od innego producenta brać

wykluczyłaś te przyczyny ?

Materiał miałam bdb - VG; wykonawców opisywałam - Pan Radek zachwalany na Muratorze. Co było źle - poprawił, a co nie - poprawiała szpachla i nie chodzi o gładką powłokę, ale np o poziomowanie tynku przy oknach, bo w przypadku robienia wyłogów drewnianych każdy odchył za raz widać.

Generalnie tynk to nie gładź i to trzeba sobie uświadomić. Miałam prawie jak lustro, ale jak pomalujesz sobie bez szpachli to zobaczysz różnicę - farba wszystko pokaże. Szpachlują ludzie po 2 x - gadałam np. z Misiakiem - też szpachluje, a miał bdb tynk, więc nie jestem jakimś wyjątkiem. Miękki jest - oprzesz np drabinę o ścianę, to widać za raz na tej ścianie.... Łatwo naprawić, bo łatwo zepsuć - wada i zaleta. Jak kto lubi. Ekonomicznie się nie opłaca, bo położenie gipsowego maszynowego z materiałem 26-28 zł/ m2, a do tego szpachla 10-14 zł / m2 na gotowo, więc nie wiem jaki to sens - w sumie daje to średnio 40 zł / m2. Ekonomicznie patrząc się nie opłaca, bo tynki nakładane tradycyjnie cementowo-wapienne są tańsze i twarde. Powinno się je wypełniać jednak gładzią wapienną a nie gipsową, ale ta jest znów miękka, jednak tak powinien być zachowany spójny ciąg technologiczny.

Witam się po raz drugi, tym razem informacją, że wniosek o PNB został dzisiaj złożony w starostwie:) Ach gdyby wszystko poszło dalej jak dzisiejsza wizyta w urzędzie, to byłby miód:)

Teraz przede mną era castingów:

- na najlepszy kredyt

- na najlepszego wykonawcę i czekanie.....

planowany start budowy 08/09.2008 - miejsce - Dąbrówka.

Prosze wszystkich o kciuki i pozytywne fluidy na dalsze działania, pozdrawiam i oczywiście zazdroszczę wszystkim bardziej zaawansowanym:)

Witam się po raz drugi, tym razem informacją, że wniosek o PNB został dzisiaj złożony w starostwie:) Ach gdyby wszystko poszło dalej jak dzisiejsza wizyta w urzędzie, to byłby miód:)

Teraz przede mną era castingów:

- na najlepszy kredyt

- na najlepszego wykonawcę i czekanie.....

planowany start budowy 08/09.2008 - miejsce - Dąbrówka.

Prosze wszystkich o kciuki i pozytywne fluidy na dalsze działania, pozdrawiam i oczywiście zazdroszczę wszystkim bardziej zaawansowanym:)

spox. też będziesz niedługo na takim etapie jak inni. kciuki trzymamy za wszystkich rozpoczynających, za nas samych też he,he.

by the way: czy nie wydaje się Wam, że sytuacja na rynku usług/materiałów budowlanych jakby się ustabilizowała? jest drogo ale nie ma gadania że zrobią za 2 lata albo płać drogo x2 to łaskawie wejdziemy na budowę wcześniej? czyżby tani funt i koniec boomu w UKju i Irlandii sprawiły, że się budowlańcy przeprosili z krajowym rynkiem? pozdrowionka.

Tole - niektorzy znormalnieli a niektorzy nie. Ja dostalem wycene kuchni z wypasionego jakiegos studia. Arch. czekala na oferte ponad miesiac...bez komentarza a oferta, tfu tfu, ma 2 zdania. Kuchnia wedlug panstwa rtys czy jakos tak kosztowac bedzie 36 ooo zl :)

Za taka oferte to ja dziekuje. I nie chodzi o cene z kosmosu tylko podejscie do klienta. Nie kupilbym tej kuchni nawet za 3 tysiace

Miękki jest - oprzesz np drabinę o ścianę, to widać za raz na tej ścianie.... Łatwo naprawić, bo łatwo zepsuć - wada i zaleta. Jak kto lubi. Ekonomicznie się nie opłaca, bo położenie gipsowego maszynowego z materiałem 26-28 zł/ m2, a do tego szpachla 10-14 zł / m2 na gotowo, więc nie wiem jaki to sens - w sumie daje to średnio 40 zł / m2. Ekonomicznie patrząc się nie opłaca tynki nakładane tradycyjnie cementowo-wapienne są tańsze i twarde.

mogę coś jeszcze dodać: gdy ja podejmowałem decyzję głosy gips vs. cem-wap rozkładały sie mniej więcej po połowie i wybór był bardzo trudny. Tak, że chciałem nawet robić część tak, część tak. Od tej pory widzę że:

1.tynki cem-wap wracają w glorii po paru latach mody na gipsy (z rozmów)

2.poleca je każdy wykonawca który przewija się przez budowę (murarz, elektryk, instalator, posadzkarz)

3.nie jest prawdą, że tynk cem-wap + szpachlowanie jest droższy niż gips (patrz martuszek)

4.cały czas nie mogę rozgryźć które są zdrowsze- jedni twierdzą że gipsowe zdrowe, cem-wap nie, a inni że gipsowe niezdrowe a cem-wap tak. I każdy ma super argumenty!!!!! Z tego powodu postanowiłem ten aspekt wykluczyć z rozważań.

Mnie przekonał wykonawca, który dodatkowo nakłada tynki cem-wap ręcznie a nie maszynowo. Sposób wyrównywania jest zbliżony tzn. "na listwach", tyle tylko że rzucanie na ścianę odbywa się ręcznie a nie z agregatu. Dzięki temu zużycie materiału jest znacznie mniejsze czego nie uwzględnia się praktycznie w żadnych kalkulacjach traktując je jako stałą. Uwaga: nie mylić ręcznego nakładania z ręcznym zacieraniem pacami na ścianie które wymaga wielkiej wprawy a i tak są spore odchyłki. Jak wspomniałem tynk jest "wyciągany" łatą na listwach podtynkowych przymocowanych do ściany (standardowo).

Jak będę miał wyszpachlowane ściany zrobię kalkulację / m2 na gotowo z materiałem ale już teraz widzę że powinno być bardzo korzystnie cenowo przy oczywiście dobrej jakości.

... Powinno się je wypełniać jednak gładzią wapienną a nie gipsową, ale ta jest znów miękka, jednak tak powinien być zachowany spójny ciąg technologiczny.

czy możesz proszę rozwinąć trochę ten aspekt zagadnienia, pls. - jestem bardzo zainteresowany

[
... Powinno się je wypełniać jednak gładzią wapienną a nie gipsową, ale ta jest znów miękka, jednak tak powinien być zachowany spójny ciąg technologiczny.

czy możesz proszę rozwinąć trochę ten aspekt zagadnienia, pls. - jestem bardzo zainteresowany

To dotyczy właśnie wątku "zdrowotności" rzekomej, który porzuciłeś :)

Jeżeli ktoś podnosi argument "zdrowotności" to powinien być konsekwentny i stosować zbieżne materiały, a nie rezygnując z tynku gipsowego kłaść cementowo-wapienny, ale na wierzch gips, bo przecież twierdzi że gips jest be.. Do tynku cementowo-wapiennego kolejną warstwią zalecaną jest głądź wapienna - ciąg technologiczny.To tak jak budowanie ścian z ceramiki, bo "oddycha", a na to sruuu styropian zamiast wełny. Nie ma logiki.

Tak na prawdę to nic nie oddycha tak do końca, bo za oddychanie odpowiada wentylacja.

Acha, z tynku gipsowego akurat elektryk się cieszy, bo łatwo przerobić - a u mnie trochę "poprawek" było.

Kończąc - jak już cementowo-wapienny to gładź wapienna, jak gipsowy to gladź gipsowa. Sposób narzucania nie ma znaczenia - mechanicznie czy ręcznie, bo zacierka i tak ręczna.

Pozdrawiam :)