Terry 23.06.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Trochę z "innej beczki" czy znacie jakieś fajne gospodarstwo agroturystyczne niedaleko Poznania, gdzie można wypaść na weekend z małymi dziećmi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 23.06.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Trochę z "innej beczki" czy znacie jakieś fajne gospodarstwo agroturystyczne niedaleko Poznania, gdzie można wypaść na weekend z małymi dziećmi??? nie samą budową ... Bacówka, Gospodarstwo Agroturystyczne (chata z gór przeniesiona) Bąblinek k/Obrzycka tel. 061 2971053 spoko gospodarze, jedzenie i miejsce jednak dość spartańskie warunki jeśli to komuś nie przeszkadza to godne polecenia a te spisałem kiedyś jako dobrze się zapowiadające http://www.zagroda.note.pl/ http://www.ukowola.note.pl/ jednak nie zdąrzyłem się wybrać jeszcze przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 24.06.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 zbieram dobre rady co zrobić z garażem - poziom garażu jest strasznie nisko w stosunku do poziomu terenu .... (foty w dzienniku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 24.06.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 zbieram dobre rady co zrobić z garażem - poziom garażu jest strasznie nisko w stosunku do poziomu terenu .... (foty w dzienniku) A jakby wygarnąć tą ziemie przed domem do rozsądnego poziomu i wjazd na posesję zlokalizować z drugiej strony od ulicy - podjazd do garażu zrobić w kształcie litery S i na tym podjeździe można by zgubić tą różnicę poziomów. Oczywiście trzeba by również pomyśleć o ewentualnym odwodnieniu (drenażu) działki przed domem. Rozrysowałem Ci szkic jakby to mogło wyglądać - Szkic na mailu. Miałem ten sam problem, ale w znacznie mniejszej skali, bo wystarczyło podnieść cały dom o 1 warstwę bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 24.06.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Trochę z "innej beczki" czy znacie jakieś fajne gospodarstwo agroturystyczne niedaleko Poznania, gdzie można wypaść na weekend z małymi dziećmi??? nie samą budową ... Bacówka, Gospodarstwo Agroturystyczne (chata z gór przeniesiona) Bąblinek k/Obrzycka tel. 061 2971053 spoko gospodarze, jedzenie i miejsce jednak dość spartańskie warunki jeśli to komuś nie przeszkadza to godne polecenia a te spisałem kiedyś jako dobrze się zapowiadające http://www.zagroda.note.pl/ http://www.ukowola.note.pl/ jednak nie zdąrzyłem się wybrać jeszcze przyjemności Dzięki myślę że coś wybierzemy, a wrażenia opiszemy po powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 24.06.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 zbieram dobre rady co zrobić z garażem - poziom garażu jest strasznie nisko w stosunku do poziomu terenu .... (foty w dzienniku) Nasz garaż, ze względu na nierówność terenu, został podniesiony o 2 bloczki w stosunku do reszty domu, ale było to oczywiście przed wylaniem podbetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 26.06.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Co tu tak ucichło?Potrzebuję szybkiej opinii na temat rynien Marley. Warto kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 26.06.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Trochę z "innej beczki" czy znacie jakieś fajne gospodarstwo agroturystyczne niedaleko Poznania, gdzie można wypaść na weekend z małymi dziećmi??? Gorąco polecam http://www.reges.pl/olchowymlyn.htm ok 75 km od Poznania w Środku Puszczy Noteckiej. Jestem w tym agro zakochany Znajde foty to wrzuce na picase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 26.06.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Co tu tak ucichło? Potrzebuję szybkiej opinii na temat rynien Marley. Warto kupować? mój dekarz i hurtownia stwierdzili zgodnie że i Marley i Kanion są wporzo (z półki pcv). Ja mam akurat tego drugiego ale powinno być dobrze. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 26.06.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Jakoś nie widzi się nam rynna stalowa, zawsze mam przed oczami wizję zardzewiałej starej rynny. Zatem jutro kupujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 27.06.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Trochę z "innej beczki" czy znacie jakieś fajne gospodarstwo agroturystyczne niedaleko Poznania, gdzie można wypaść na weekend z małymi dziećmi??? Gorąco polecam http://www.reges.pl/olchowymlyn.htm ok 75 km od Poznania w Środku Puszczy Noteckiej. Jestem w tym agro zakochany Znajde foty to wrzuce na picase Dzięki, fotki są super, jeszcze dzisiaj tam zadzwonimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 27.06.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam, czy któs juz sie orientował w cenach hydrauliki, elektryki i ogrzewania???? Tak pi razy drzwi jak to sie mówi jakie moge poniesc koszty?? Musze obliczyc ile mnie bedzie kosztowało doprowadzenie domu do stanu developerskiego (chodzi o dobranie kredytu) W tej chwili mam mury i jeszcze za "swoje" chcemy połozyc dach a reszta juz z kredytu i tu własnie musze sie okreslic ile?:) Dodam ze dom ma cos koło 115m2:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.06.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Jakoś nie widzi się nam rynna stalowa, zawsze mam przed oczami wizję zardzewiałej starej rynny. Zatem jutro kupujemy PCV ogólnie jest ok. W starym domu miałam PCV z Buku (obecnie Wavin) przetrwały 17 lat. Zerwała je dopiero wichura dwa lata temu. Miały one jednak jedna wade. Mianowicie łączone były złaczkami z gumy która z czasem krószała. Ma szczeście latwo je sie kleił poxipolem W nowym domu mam teraz klejone. Nasze krajowe. Taka podróbke Marleya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk07 27.06.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 hej - wpadłam na pewien pomysł... proszę o diagnozę - dobry czy nie dobry aktualnie olewamy wodą fundament (musimy do 30.06 codziennie), pomysł: po olaniu fundamentu kłaść na nim folię, tak aby 100% wody zostało wchłonięte, a nie wyparowało... Według mojego kierbuda właśnie powinno się kłaść folię, a lanie wodą to błąd, szczególnie jak jest upał, bo przez różnicę temperatur (woda jest lodowata) można fundamenty zniszczyć. Sama folia musi być czarna. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 27.06.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam, czy któs juz sie orientował w cenach hydrauliki, elektryki i ogrzewania???? Tak pi razy drzwi jak to sie mówi jakie moge poniesc koszty?? Musze obliczyc ile mnie bedzie kosztowało doprowadzenie domu do stanu developerskiego (chodzi o dobranie kredytu) W tej chwili mam mury i jeszcze za "swoje" chcemy połozyc dach a reszta juz z kredytu i tu własnie musze sie okreslic ile?:) Dodam ze dom ma cos koło 115m2:) Napiszę Ci jak to mniej więcej u mnie wygląda. Dom mam 160+40 garaż. Elektryka z alarmami, inst. telewizyjną, robocizną, skrzynką jak do tej pory 10 tys. Kanaliza z inst. wodną, kosztami przyłączenia + piec, grzejniki, podłogówka itp - 40 tys z robocizną. do tego tynki, stolarka drzwiowa, okna, wylewki podłogowe i izolacja pod nimi to da ok. 50 tys. Razem 100 tys. Do zamieszkania pewnie będzie potrzeba kolejnej stówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 27.06.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Krys - to i tak niedużo wyniosły cię te prace... Ja mam wstepny kosztorys generalnego wykonawcy od stanu surowego otwartego do deweloperskiego na 202 tys. Dom 138m pu + garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 28.06.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Krys - to i tak niedużo wyniosły cię te prace... Ja mam wstepny kosztorys generalnego wykonawcy od stanu surowego otwartego do deweloperskiego na 202 tys. Dom 138m pu + garaż. Krys1 nie wymienia ocieplenia domu oraz ocieplenia poddasza, jeśli dom ma poddasze użytkowe. Wszystko można też zrobić z droższych i z tańszych materiałów, tak albo inaczej, dlatego trudno porównywać kosztorysy. No i jeszcze jedna istotna sprawa - generalny wykonawca to nie PCK ---------------------------- pozdrowienia ze Słowackich Tatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 28.06.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Tak, tak, za wygodę się płaci:)Jednak aż tak duża rozbieżność nieco mnie zdziwiła, zwłaszcza, że mój dom mniejszy i w sumie prosty w realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 28.06.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Krys - to i tak niedużo wyniosły cię te prace... Ja mam wstepny kosztorys generalnego wykonawcy od stanu surowego otwartego do deweloperskiego na 202 tys. Dom 138m pu + garaż. Ja buduję systemem gospodarczym. Mam sąsiada, który ma też generalnego wykonawcę i porównując ceny za wszystko płaci więcej niż my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 28.06.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Jakoś nie widzi się nam rynna stalowa, zawsze mam przed oczami wizję zardzewiałej starej rynny. Zatem jutro kupujemy PCV ogólnie jest ok. W starym domu miałam PCV z Buku (obecnie Wavin) przetrwały 17 lat. Zerwała je dopiero wichura dwa lata temu. Miały one jednak jedna wade. Mianowicie łączone były złaczkami z gumy która z czasem krószała. Ma szczeście latwo je sie kleił poxipolem W nowym domu mam teraz klejone. Nasze krajowe. Taka podróbke Marleya. ale 17 lat temu to PCV nie ma nic wspólnego z nowym PVC (nawet nazwa sie zmieniła). 17 lat to 1/3 życia tego tworzywa na światowym rynku czyli ogromna przepaść. Zatem można założyć że obecne Marleye wytrzymają znacznie dłużej i stawiam je wyżej od metalowych. A co do gumek.. hm.. się zobaczy, już kupiłem ale jeszcze nie widziałem, w każdym razie dzięki za radę, trzeba będzie im się przyglądać co jakiś czas. I tak z innej beczki, przymierzam się do instalacji alarmowej, potrzebuję namiary na jakieś centralki sprawdzone i niekoniecznie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts