Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Dostaliśmy wczoraj z Gminy Czerwonak wypis warunków zabudowy, i jedna rzecz mnie przeraziła... :-?

Musimy uzgodnić z konserwatorem zabytkow prace ziemne, powiedzcie czy ktoś mial z tym do czynienia?

Widziałem ten watek na forum muratora ale sam juz nie wiem gdzie :cry:

Pomóżcie jeżeki ktoś z was ten temat przerabiał.

Witam :)

Dostaliśmy wczoraj z Gminy Czerwonak wypis warunków zabudowy, i jedna żecz mnie przeraziła... :-?

Musimy uzgodnić z konserwatorem zabytkow prace ziemne, powiedzcie czy ktoś mial z tym do czynienia?

Widziałem ten watek na forum muratora ale sam juz nie wiem gdzie :cry:

Pomóżcie jeżeki ktoś z was ten temat przerabiał.

My też mieliśmy podobny zapis i wyglądało to tak, że przy pracach ziemnych czyli przy kopaniu fundamentów musiał być archeolog, który sporządził z tego sprawozdanie dla konserwatora zabytków. Wcześniej do wniosku o pozwolenie na budowę też dołączaliśmy jakiś kwitek od archeologa (tj. wniosek o wydanie pozwolenia na prowadzenie badań archeologicznych).

Najlepiej skontaktować się z Wojewódzkim Urzędem Ochrony Zabytków i wypytać konkretnie o co chodzi.

Tu namiary:

WOJEWÓDZKIM URZĄD OCHRONY ZABYTKÓW W POZNANIU

WIELKOPOLSKI WOJEWÓDZKI KONSERWATOR ZABYTKÓW

ul. Gołębia 2, 61-834 Poznań

tel. /061/852 80 03, /061/852 80 04

fax. /061/852 80 02

W razie konieczności służę namiarami na niedrogiego archeologa. Ten „nasz” wziął za wszystko 450 zł, pomimo, że był z Kalisza i trochę się najeździł. Niektórzy chcieli 1500 zł! :o

U nas na szczęście nie odnaleziono żadnego mamuta :wink:

czy może mi ktoś wytłumaczyć po co rolety na oknach dachowych......? przecież jak się będą chcieli włamać to nie przez okna dachowe bo nogi połamią prędzej................ :lol: ale to takie moje przemyślenie tylko - ja nie wyrzucałabym na to kasy

mamy veluxa, bo dostaliśmy w bardzo dobrej cenie (w Bol-ann Gniezno)

Tutaj zdizwisz sie - mojemu sasiadowi wyniesli wszystkie plytki i parkiety prze okno dachowe na dom 300m2. W sumie ponad 5 ton. Potrzebowali na to kilku godzin :) Polak potrafi, co za zlodziejski narod!!!

Witajcie,

Ruszamy w połowie lipca z humusem, budujemy Antaresa z Domusa i juz za rok będziemy elegantami z Mosiny :D .

Na razie kłody pod nogi - oczywiście energetyka, prądu nie ma, nie wiadomo kiedy będzie, najbliższy słup w sąsiedniej gminie........., mimo że Enea ta sama. Reszta papierów pozałatwiana. Ekipa, kierbud, tylko jakoś nie możemy na dostawców się zdecydować.

Witam serdecznie wszystkich , dopiero teraz odnalazlem ten watek na forum Muratora.

My tez bedziemy elegantami z Mosiny (aktualnie lubonianie) - aktualnie mury parteru sie wznoszą - domek Aga z Archipelagu po adaptacji.. Dziennika budowy na forum nie prowadze bo na to juz naprawde nie mam czasu..

Co do Enei w rejonei Mosiny zaczelismy w lipcu 2007 - prąd na budowe dostarczony 26 kwietnia 2008..co opoznilo nam budowe bo lawy zalane czekały i czekały :-(

Zeby bylo szmieszniej BOK Enei dla Mosiny to Września :-(

A sasiadka nie ma siły by przyłączyc betoniarke :-(

Z wodą i kanalizacją walczymy - jest to czyste SF w wykonaiu aquanetu (aktualnie korzystamy z wody sąsiadki) ale są szanse ze po 15 lipca przyłącze stanie sie ciałem ...

Co do towaru my bralismy :

Drux Puszczykowo, emki, poroton, cegła, terriva, styropian FS20 (taniej tez w okolicy nie znalazlem) , stal - idze sie dogadac np poroton lezy u nich na placu od kwietnia...

Dera - dobre ceny stali ale od poniedziaku 14 lipca na tydzien zamknieci - no i pretów "14" nie mieli w zeszłym tygodniu

GS Mosina - Dyserbitu chyba nigdzie taniej wokolicy nie ma :-) Ale telefonicznie ciezko sie dogadac macie Panstwo to i to..TAK..czlowiek przyjezdza i nie maja albo mają inne...

Wir-Bud Lubon papa podkładowa do izolacji poziomej, i nadproza strunobetonowe - bardzo elastycni w ostatecznych cenach :-) Troche za transport kasuja bo do Mosiny..

Beton z gruchy Bonus z Lubonia - z betonem w kierunku południowym cienko - znalazlem tylko betoniarnei w Luboniu :-(

Żwir z Krosna.

Deski na szalunek Mosina Gałczyńskiego

Teraz zaczynam intensywne poszukiwania wiezby bo dekarza juz mam i poleca on hurtownie Kolmax ze Swarzędza jeszcze nie byłem .

Pawlok

No to ja tez sie dopisuje do tej grupy :lol: , zamierzamy ruszyc z budowa we wrześniu (czekamy na pozwolenie ze Starostwa) .Bedziemy budowac APS 161 z Archi-projektu .

Mamy niezły dylemat bo mamy kilka wycen robocizny od murarzy na stan surowy otwarty bez dachu i kwoty oscyluja ok. 36-38 tys. :o (juz prawie podisaliśmy umowe ) ,az tu znalazłem pare dni temu ekipe za ok. 17 tys. i nie wiem co zrobic bo jest to niezla cena tylko czy nie są marnymi fachowcami... :roll: (na razie widziałem ich robote przed stropem i sa O.K. rowniutko muruja i czysto).

Ogólnie chcieliśmy już zaczac budowe w zeszlym roku ale jak widzialem tą panikę na rynku materiałów to woleliśmy przeczekać i chyba dobrze zrobilismy.. :D

Jakie stawki maja Wasze ekipy za stan surowy otwarty? nasz dom ma 123m2 uzytkowej poddasze garaz w bryle .

Teraz zaczynam intensywne poszukiwania wiezby bo dekarza juz mam i poleca on hurtownie Kolmax ze Swarzędza jeszcze nie byłem .

Pawlok

W Kolmaxie byliśmy wczoraj, wcześniej rozmawiałam przez telefon, bardzo pozytywne wrazenia, elastyczni i konkretni. Czekamy na ostateczną wycenę.

W której częsci Mosiny się budujecie? My w Czarnokurzu.

Od wczoraj mamy wodę ze studni, koszt 1550 zł, loklany wykonawca (13 m do wody po 100 zł, materiał 250). Poszło szybko i sprawnie. Teraz pora na hydrofor. Czy ktoś moze coś polecić?

W przyszłą sobotę ściagamy humus, podpatrzyłam przez płot koparkę i jak sie okazało, nasz przyszły sąsiad zajmuje się takimi rzeczami. Przy okazji rozładuje nam cegły z tira i to co na bieżaco bedzie potrzebne. Jestem super zadowolona. Stawka 90 zł\h. Nie wiem czy to duzo czy mało, w każdym razie odpadną koszty dojazdu na działkę.

Powoli musimy ogrodzić działkę, co nam doradzicie? Potrzebne ok 70 mb. Brać kogos kto zrobi z materiałem? Na allegro proponują po 17-18 zł za mb.

Wczoraj dogadaliśmy cegłę w hurtowni w Daszewicach, dobre ceny i elastyczne podejście.

Drobnica poleci chyba z GS w Mosinie,chociaż telefonicznie to panie trochę panicznie się zachowują :roll: . Hurtownia Dera w Krosienku chyba ma za duzo klientów, nigdzie nie poczułam się tak olana jak tam. A ceny tez niespecjalne i prawie wyrwane z gardła panienki :evil: .

pozdrawiam

W Kolmaxie byliśmy wczoraj, wcześniej rozmawiałam przez telefon, bardzo pozytywne wrazenia, elastyczni i konkretni. Czekamy na ostateczną wycenę.

W której częsci Mosiny się budujecie? My w Czarnokurzu.

Pożegowo czyli klimaty prawie górskie :-)

Czarnokurz to prawie Puszczykowo, jak szykalismy dzialki ceny byly tam zabójcze...

Jest juz kanalizacja zrobiona - pamietam ze sprzedajacy wychwalali ze za 2-3 lata bedzie kanalizacja.

W przyszłą sobotę ściagamy humus, podpatrzyłam przez płot koparkę i jak sie okazało, nasz przyszły sąsiad zajmuje się takimi rzeczami. Przy okazji rozładuje nam cegły z tira i to co na bieżaco bedzie potrzebne. Jestem super zadowolona. Stawka 90 zł\h. Nie wiem czy to duzo czy mało, w każdym razie odpadną koszty dojazdu na działkę.

No akurat wiekszosc towaru ciezkiego jedzie z Druxu - rozladunek i transport gratis...raz tylko zaplacilem 20 zł jak przywolzil palete cementu...

A tak ceramika, stal bez kosztow transportu...

Powoli musimy ogrodzić działkę, co nam doradzicie? Potrzebne ok 70 mb. Brać kogos kto zrobi z materiałem? Na allegro proponują po 17-18 zł za mb.

A to ma byc juz ogrodzenie ostateczne?

My grodizlismy nasza działke z jednej strony - jako ogrodzenie ostateczne - siatka zielona powlekana bez kraweznikow dolnych (błąd zielsko od sasiadki przerasta) - towar i fachowiec brany z Lubonia Armii Poznań - Siatkoland.

Wczoraj dogadaliśmy cegłę w hurtowni w Daszewicach, dobre ceny i elastyczne podejście.

Jakie cegły jakie ceny ?

Hurtownia Dera w Krosienku chyba ma za duzo klientów, nigdzie nie poczułam się tak olana jak tam. A ceny tez niespecjalne i prawie wyrwane z gardła panienki :evil: .

Brałem u nich stal na ławy 0,7-1,05 zł taniej niz w innych hurtowniach , za transport tez nie brali..

Olany to sie poczulem w innej hurtowni na tej samej drodze - nazwy nie pamietam, dziwne nieprzyjazne hurtownie to takze bodajze na piaskowej w Krosnie, i Mosina-Fiedlera, drozyzna natomiast jest w hurtowni naprzeciw GSu...Kleiber w Puszczykowie tez nieskory do negocjacji cen..

również pozdrawiam

Pawlok

Kanaliza jest...........i to jest jedyne medium, które mamy. Prąd to osobna bajka, ma być gaz, fuksem juz podpisaliśmy umowę, sprawa załatwiana przez ostatnie 1.5 roku przez budujących sie na sąsiednim "polu", niemniej zastanawialiśmy się nad pompą ciepła i innymi sposobami na ciepło, bo 3 m-ce temy WSG odpowiedziało, ze keidyś będize, ale kto to wie kiedy. A przez płot mamy Puszczykówko, z którego rzeczony gaz ma do nas popłynac.

A woda........musimy zbudować małe 190 m wodociągu.

Ogrodzenie na razie ma być tymczasowe, mamy dość dużą działkę narożną, ale tymczasówką chcemy ogrodzic tylko część, bo na razie nie wiemy jaki ma być płot docelowy i na co starczy kasy.

Wybraliśmy niemiecki poroton 24 z wienerbergera, 5,40za szt (11 szt na m2).

Tomkrzysiek napisał :

Mamy niezły dylemat bo mamy kilka wycen robocizny od murarzy na stan surowy otwarty bez dachu i kwoty oscyluja ok. 36-38 tys. (juz prawie podisaliśmy umowe ) ,az tu znalazłem pare dni temu ekipe za ok. 17 tys. i nie wiem co zrobic bo jest to niezla cena tylko czy nie są marnymi fachowcami... (na razie widziałem ich robote przed stropem i sa O.K. rowniutko muruja i czysto).

Fakt cena 17000 bardzo ok. , ale zorientuj się co masz za tą cenę . Potem może okazać się ,że wyciągną od Ciebie dopłaty za podbeton , szalpwanie itp . i wtedy możesz się zdziwić .

Tomkrzysiek napisał :
Mamy niezły dylemat bo mamy kilka wycen robocizny od murarzy na stan surowy otwarty bez dachu i kwoty oscyluja ok. 36-38 tys. (juz prawie podisaliśmy umowe ) ,az tu znalazłem pare dni temu ekipe za ok. 17 tys. i nie wiem co zrobic bo jest to niezla cena tylko czy nie są marnymi fachowcami... (na razie widziałem ich robote przed stropem i sa O.K. rowniutko muruja i czysto).

Fakt cena 17000 bardzo ok. , ale zorientuj się co masz za tą cenę . Potem może okazać się ,że wyciągną od Ciebie dopłaty za podbeton , szalpwanie itp . i wtedy możesz się zdziwić .

No własnie o tym pomyślałem 8) ale wszystko wpisze w umowe zeby nie było... :wink:

Buduję się w Drużynie rzut kamieniem od Mosiny. W towar zaopatrywałem się róznie. Ściany YTONG z VOX Poznań, Beton na ławy i pod beton BONUS BETON Luboń - OK, Zbrojenie zamówiłem u znajomego na wymiar i z dowozem tylko wiązać w dole, częściowo drobnica z hurtowni na Śremskiej zaraz za przejazdem, Krosno ul. Piaskowa oraz hurtownia na Żeromskiego pod lasem też OK. Dachówka KOLMAX Swarzędz Konstrukcja dachu wiązary z Kłecka Inter Lers

P.S. Może tak osobne forum dla budujących z okolic Mosiny

Buduję się w Drużynie rzut kamieniem od Mosiny.

No tym rzutem kamieniem to bym chyba niedorzucil - ale macie stacje PKP na osobówki - to moim zdaneim duzy atut Mosiny, w maire spora ilosc osobowych do /z Poznania....

P.S. Może tak osobne forum dla budujących z okolic Mosiny

Mysle ze damy rady w ramach tej grupy :-)

Choc w okolicy Mosiny naprawde duzo sie buduje...

pozdro

Pawlok

Jakie stawki maja Wasze ekipy za stan surowy otwarty? nasz dom ma 123m2 uzytkowej poddasze garaz w bryle .

Hmm nasza buduje za 28 000 bez kominow, parterowke niepodpiwniczoną z poddaszem uzytkowym - dół l to 9 na 11m czyli 99m2..Inne wyceny były 33000 bez kominów oraz jeszcze inna 36000 z kominami. Kominy beda dwa budowane jako ciagi systemowe z pustaków twister ale bez wkładów - tylko docelowo odpowiedni wkłsd/rure kominową się w to wstawi...wstepnie cos pobąkiwali o 2-3 tysiacach za kominy..

Palwok

U mnie przy domu parter+poddasze użytkowe o powierzchni użytkowej 120m2 (w sumie nieco więcej, bo podnosimy ścianę kolankową) wykonawca kasuje 35000 zł.

W zakres wchodzi całość stanu surowego + kominy + więźba

Z tym, że nie interesują mnie maszyny typu betoniarka, zagęszczarka i inne. Jedyne co to pompa do betonu.