Bliżniątrodzice 18.07.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Damon byliśmy w środę w Gnieźnie i już mamy 2 wyceny, jedna kolor obustronny a druga kolor na zewnątrz a białe w środku. Pani w sumie poświęciła nam ok. 2 godz cierpliwie odpowiadając na każde nasze pytanie, następnie wszystko pokazała miała także zdjęcia z zamontowanymi oknami co w naszym przypadku okazało się zbawienne gdyż chcieliśmy okno w salonie rozsuwane ale jego cena z roletami zwaliła nas z nóg i właśnie tam znaleźliśmy zdjęcie z oknem które nam się b. podobało. Jeszcze nie zdecydowaliśmy się czy ich okna wybierzemy bo nadal czekamy na kolejne 2 wyceny Terry moge prosic namiary na firmy gdzie robiliście wyceny Waszych okien...wiem, chcę spić śmietankę bez szukania, ale pomóż proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 18.07.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Tole, moze powiesz coś więcej o współpracy, doszukałam sie na białej liście 2 wzmianek o w/w. w tym nie ma moim zdaniem sensacji- P.Michalina daje dla okien Oknoplastu Kraków dobre ceny, wie dobrze co sprzedaje, jest dokładna, cierpliwa i komunikatywna i ma dobrą ekipę montażową. Do tego same okna należą do najlepszych na rynku w klasie pcv. I tyle. Jest bardzo wiele dobrych firm z produktami z różnych półek i wielu dobrych sprzedawców. Oknoplast Kraków ma w Wielkopolsce tylko kilku. Mam nadzieję że trochę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 18.07.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Będę czekał na maksa, bo może nie będę musiał szamba stawiać, bo może kanaliza będzie - w ogłoszeniach sprzedaży działek w okolicy pojawiają się informacje, że niby ma być w przyszłym roku, także może uda się uniknąć szamba. Chociaż o kanalizie słyszę już od dawna i miała już być w 2007 i nadal jej nie widać ja w PnB z grudnia 2007r. mam zapewnienie odbioru ścieków od 10.2008. bez szamba które nic nie jest warte. Mogę spuszczać do rowu he,he. A o szambie wykorzystywanym później jako zbiornik wód opadowych warto również pomyśleć (to oczywiście bajer kosztujący parę tys.) Od momentu przetargu na wykonanie projektu trwa to bez gadania ponad rok. Słabo się znam na przetargach publicznych (proszę o korekty jeśli ktoś wie lepiej) ale z moich obserwacji dotyczących budowy sieci kanalizacyjnej wynika że: 1. przetarg na projekt bez protestów trwa 3mce, 2. wykonanie projektu 3mce, 3.przetarg na wykonanie bez protestów 3mce, 4. przygotowanie+wykonanie 5mcy, 5. odpalenie 3mce. Razem ca 1,5roku. Wystarczy spytać w Gminie kiedy był/będzie przetarg na projekt, doliczyć czas realizacji j.w., doliczyć wszystkie opóźnienia i wyjdzie kiedy będą odbierać ścieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 19.07.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Będę czekał na maksa, bo może nie będę musiał szamba stawiać, bo może kanaliza będzie - w ogłoszeniach sprzedaży działek w okolicy pojawiają się informacje, że niby ma być w przyszłym roku, także może uda się uniknąć szamba. Chociaż o kanalizie słyszę już od dawna i miała już być w 2007 i nadal jej nie widać ja w PnB z grudnia 2007r. mam zapewnienie odbioru ścieków od 10.2008. bez szamba które nic nie jest warte. Mogę spuszczać do rowu he,he. A o szambie wykorzystywanym później jako zbiornik wód opadowych warto również pomyśleć (to oczywiście bajer kosztujący parę tys.) Od momentu przetargu na wykonanie projektu trwa to bez gadania ponad rok. Słabo się znam na przetargach publicznych (proszę o korekty jeśli ktoś wie lepiej) ale z moich obserwacji dotyczących budowy sieci kanalizacyjnej wynika że: 1. przetarg na projekt bez protestów trwa 3mce, 2. wykonanie projektu 3mce, 3.przetarg na wykonanie bez protestów 3mce, 4. przygotowanie+wykonanie 5mcy, 5. odpalenie 3mce. Razem ca 1,5roku. Wystarczy spytać w Gminie kiedy był/będzie przetarg na projekt, doliczyć czas realizacji j.w., doliczyć wszystkie opóźnienia i wyjdzie kiedy będą odbierać ścieki He, he to tak nie do końca, bo przetarg na wykonanie projektu kanalizacji na Szczepankowie był już rozstrzygnięty w grudniu 2006 a o kanalizacji ani widu ani słychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrams 19.07.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Najtaniej w Radomiu nawet z dojazdem. Ja kupowałem 8m3 za 1800. 10m3 kosztuje 2200+1000 transport z montażem+75 kominek 0,5m wys.+ 150 za właz żeliwny na życzenie. Wszystko netto (brutto nieobligatoryjne). Pozdr dzięki za info Kristofuros - na kiedy planujesz montować swoje szambo - myślę o ewentualnym sprowadzeniu czegoś z Radomia na spółkę ( oczywiście dwa szamba ale cena jednego transportu ) Pozdrawiam Jareq, a można powoli podłączyć się do zamówienia? Nam co prawda też gmina obiecuje kanalizę pod koniec tego lub w przyszłym roku, ale jakoś im nie ufam. Wiem że takie inwestycje potrafią się ciągnąc w nieskończoność i wolę mieć szambo już niż kanalizę niewiadomokiedy. Z drugiej strony od dawna planowałem wykorzystać wode opadową do podlewania i jak będzie kanaliza to stare szambo będzie jak znalazł Planuję montować całość w okolicach końca sierpnia - początku września, pasuje taki termin do wspólnego zamówienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 19.07.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Jareq, a można powoli podłączyć się do zamówienia? Uważajcie tylko ile takich szamb wejdzie na 1 transport bo jeden zbiornik 8m3 waży ok. 6t. Tak na oko to powinny wejść ze dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 19.07.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 He, he to tak nie do końca, bo przetarg na wykonanie projektu kanalizacji na Szczepankowie był już rozstrzygnięty w grudniu 2006 a o kanalizacji ani widu ani słychu dlatego sprytnie dopisałem "plus wszystkie opóźnienia". A tak na serio to u mnie w Gminie Komorniki powinno trwać mniej niż napisałem. Tfu, tfu żeby nie przechwalić ale opowiem Wam bajkę jak powinno być w każdej gminie. Otóż uchwalony w 2003r. plan rozbudowy sieci kanalizacyjnej do 2011r. zakładał kanalizę na moim polu w 2009r. Jak kupowałem działkę to hulał tam tylko wiatr - zero mediów. Kanaliza zostanie wykonana najprawdopodobniej do listopada 2008r i podłączona do użytkowania w I kw.2009. Czyli można jednak coś zaplanować i tego dotrzymać. Żeby zawsze było tak pięknie. Czego wszystkim nam życzę. PS.jeśli gmina/miasto organizuje przetarg publiczny i płaci ciężką kasę za projekt po to żeby nie zrealizować inwestycji w terminie ważności tegoż to decydenci powinni pójść do więzienia za niegospodarność. Pewnie jestem staroświecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 19.07.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 tole nieskromnie powiem, że znam wójta Komornik i znając tego człowieka nie dziwię się, że wszystko chodzi jak trzeba.Zanim odszedł w politykę (w sumie wystartował w wyborach bo go koledzy namówili i ku zdziwieniu wszystkich wygrał... jednym głosem) był w firmie w której pracuje (w sumie nadal jest, tylko że na urlopie bezpłatnym) konstruktorem. Dokładny facet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 19.07.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Damon byliśmy w środę w Gnieźnie i już mamy 2 wyceny, jedna kolor obustronny a druga kolor na zewnątrz a białe w środku. Pani w sumie poświęciła nam ok. 2 godz cierpliwie odpowiadając na każde nasze pytanie, następnie wszystko pokazała miała także zdjęcia z zamontowanymi oknami co w naszym przypadku okazało się zbawienne gdyż chcieliśmy okno w salonie rozsuwane ale jego cena z roletami zwaliła nas z nóg i właśnie tam znaleźliśmy zdjęcie z oknem które nam się b. podobało. Jeszcze nie zdecydowaliśmy się czy ich okna wybierzemy bo nadal czekamy na kolejne 2 wyceny Terry moge prosic namiary na firmy gdzie robiliście wyceny Waszych okien...wiem, chcę spić śmietankę bez szukania, ale pomóż proszę Robiliśmy ( a właściwie to robimy, bo w poniedziałek mamy dostać ostatnią wycenę) wycenę na 10 okien w tym 2 duże balkonowe i 1 rozsuwane z wyjściem na taras, wszystkie obustronny kolor + rolety beclever + 3 silniki *Variant 0618400200 ul. Szarych Szeregów = 20.365,47 brutto *Oknoplast Gniezno 061 4261409 =24.600 brutto *Bereźnicki Suchy Las 061 6521224 =21.050 netto, nie chcieli wyszczególnić poszczególnych okien, podali tylko końcową kwotę *OKBAS Swarzędz 061 6515455 29.826 brutto * I wycena do tej pory najlepsza z Plastbudu z Kościana profil auplast, round line 4 silniki 19.358,08 brutto, a w wersji energooszczędnej dla domów pasywnych 24.570 Czekamy jeszcze na wycenę z Hetmańskiej 5 podobno są OK, profil Veka Czy ktoś ma okna z Kościana z Plastbudu i może się podzielić jakimiś uwagami?? Będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 19.07.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 W gminie Czerwonak starają się o dotację z UE na wybudowanie przepompowni, tylko dla 1 ulicy bo reszta osiedla już kanalizę ma od roku 2000 i nadal w UG nie potrafią powiedzieć kiedy będzie kanaliza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 20.07.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Jareq, a można powoli podłączyć się do zamówienia? Uważajcie tylko ile takich szamb wejdzie na 1 transport bo jeden zbiornik 8m3 waży ok. 6t. Tak na oko to powinny wejść ze dwa. Betonowe? Bo tworzywowe to c.a. 500 kg będą miały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 21.07.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Damon byliśmy w środę w Gnieźnie i już mamy 2 wyceny, jedna kolor obustronny a druga kolor na zewnątrz a białe w środku. Pani w sumie poświęciła nam ok. 2 godz cierpliwie odpowiadając na każde nasze pytanie, następnie wszystko pokazała miała także zdjęcia z zamontowanymi oknami co w naszym przypadku okazało się zbawienne gdyż chcieliśmy okno w salonie rozsuwane ale jego cena z roletami zwaliła nas z nóg i właśnie tam znaleźliśmy zdjęcie z oknem które nam się b. podobało. Jeszcze nie zdecydowaliśmy się czy ich okna wybierzemy bo nadal czekamy na kolejne 2 wyceny Terry moge prosic namiary na firmy gdzie robiliście wyceny Waszych okien...wiem, chcę spić śmietankę bez szukania, ale pomóż proszę Robiliśmy ( a właściwie to robimy, bo w poniedziałek mamy dostać ostatnią wycenę) wycenę na 10 okien w tym 2 duże balkonowe i 1 rozsuwane z wyjściem na taras, wszystkie obustronny kolor + rolety beclever + 3 silniki *Variant 0618400200 ul. Szarych Szeregów = 20.365,47 brutto *Oknoplast Gniezno 061 4261409 =24.600 brutto *Bereźnicki Suchy Las 061 6521224 =21.050 netto, nie chcieli wyszczególnić poszczególnych okien, podali tylko końcową kwotę *OKBAS Swarzędz 061 6515455 29.826 brutto * I wycena do tej pory najlepsza z Plastbudu z Kościana profil auplast, round line 4 silniki 19.358,08 brutto, a w wersji energooszczędnej dla domów pasywnych 24.570 Czekamy jeszcze na wycenę z Hetmańskiej 5 podobno są OK, profil Veka Czy ktoś ma okna z Kościana z Plastbudu i może się podzielić jakimiś uwagami?? Będę wdzięczna Widać dosyć duże rozbieżności w wycenach. Czym się właściwie oprócz kasy kierować przy wyborze okien, zakładając 5-komorowe okna plastikowe. Każdy producent zachwala swoje. Ale co wybrać? Może ktoś jest w stanie podać jakieś za i przeciw głównych producentów np. Oknoplast, Aluplast........nie wiem co jeszcze, lub po prostu czym sie kierował wybierając okna. Do wyboru mam jeszcze trochę czasu, bo w końcu wierw muszą stanąć mury ale im wiecej czytam tym mniej wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 21.07.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 a czy ktoś z szanownych forumowiczów/czek ma ofertę z oknami Jezierskiego?pytam bo teraz szyby o współczynniku przenikania 0,7 są w promocji w cenie podstawowych okien...Terry my obecnie w mieszkaniu mamy okna z Varianta i po 3 latach białe nie zmieniły koloru (na szary czy żółty) nic sie nie odkształca, a co ważniejsze porządne zamknięcia (nie ma efektu,że nie wiesz czy otworzysz okno, cyz klamka zostanie w dłoni-ale to chyba cecha tylko najtańszego badziewia). Jesteśmy przekonani ,że variant ma dobre okna, ale mimo to oczywiście pooglądamy i innych producentow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 21.07.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Co prawda o oknach na razie nie myślę, ale muszę się pochwalić moim pierwszym małym sukcesem: wreszcie mam zalane ławy fundamentowe. Za 2 tygodnie ruszam pełną parą (o ile w końcu dostanę kredyt....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.07.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Co prawda o oknach na razie nie myślę, ale muszę się pochwalić moim pierwszym małym sukcesem: wreszcie mam zalane ławy fundamentowe. Za 2 tygodnie ruszam pełną parą (o ile w końcu dostanę kredyt....). Gratulacje i powodzenia w dalszych etapach, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 21.07.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 szukam firm stawiających ogrodzenia i robiących podjazdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 22.07.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 a czy ktoś z szanownych forumowiczów/czek ma ofertę z oknami Jezierskiego?pytam bo teraz szyby o współczynniku przenikania 0,7 są w promocji w cenie podstawowych okien... Terry my obecnie w mieszkaniu mamy okna z Varianta i po 3 latach białe nie zmieniły koloru (na szary czy żółty) nic sie nie odkształca, a co ważniejsze porządne zamknięcia (nie ma efektu,że nie wiesz czy otworzysz okno, cyz klamka zostanie w dłoni-ale to chyba cecha tylko najtańszego badziewia). Jesteśmy przekonani ,że variant ma dobre okna, ale mimo to oczywiście pooglądamy i innych producentow Ja też słyszałam że Variant jest OK, jednak ich profile są w kształcie litery U, czyli nie są zamknięte, tak jak np. Veka a słyszałam że lepiej jeśli są one w kwadracie czyli zamknięte, chć sama nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 25.07.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 ostatnio kupowałem kompletne pokrycie dachowe tj dachówka i inne akcesoria dachoweprzekonany ze tak trzeba, chcialem tez kupic stopnie i lawy kominiarskie aby umozliwic kominiarzowi czyszczenie kominow jednak sprzedawca (wiarygodnego wrażenie robi) uswiadomil mnieze to zbedny wydatek, bo w przypadku kominów do gazowego kotła kondensacyjnego i do kominka z wkłademw praktyce kominiarz tego nie czysci wiec na dach nie wchodziinni wczesniej odwiedzeni sprzedawcy nic o tym nie wspominali i akcesoria chcieli sprzedać przerabialiscie moze dokladniej tematczy trzeba wg przepisow czyscic takie kominy ?a jesli tak to czy trzeba kominiarzowi zycie ułatwiać wstawiając stopnie, ławki lub wyłazy dachowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 26.07.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 ostatnio kupowałem kompletne pokrycie dachowe tj dachówka i inne akcesoria dachowe przekonany ze tak trzeba, chcialem tez kupic stopnie i lawy kominiarskie aby umozliwic kominiarzowi czyszczenie kominow I gdzie to kupiles? Dzisiaj bylismyw Sremie Dach-Plus, zobaczymy jaką oferte przedtawia, w rpzyszlym tygodniu wypad do Kolmaxu... przerabialiscie moze dokladniej temat czy trzeba wg przepisow czyscic takie kominy ? a jesli tak to czy trzeba kominiarzowi zycie ułatwiać wstawiając stopnie, ławki lub wyłazy dachowe ? A czy przy kominei nie bedziesz mial np zamontowanych anten TV? Wtedy wejscie bedzie przydatne nie tylko kominiarzowi ale i Tobie. Jaki jest koszt takich elementow wejsciowych? A co w rpzypadku gdy kiedyz zmienisz paliwo z gazu na jakeis inne? pozdro pawlok PS: strop zalany od tygodnia, a od dzisiaj wlasna woda i przyłącze kanalizacyjne juz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 26.07.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 nie wiem co o sądzić o wycenach dla nas,ale same okna (bez parapetów/rolet) wyceniliśmy w variancie i jezierskim...o dziwo jezierski z termo ramką, anty wyważeniami i szybami o przenikalności =0,7 jest tańszy o kilkaset złotych od Varianta z szybą k=1 i bez termo ramki i grzybka przeciwwyważeniowego... a z tego co wiem,to jezierski drogi i raczej górna półka (aha, jezierski ma promocję obecnie szyby 0,7 w cenie k=1,0) co radzicie? dodam ze w obu przypadkach koszt ok 20tys zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts