krys1 31.07.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 pytanie: jak najlepiej i niedrogo zabezpieczyć otwarty dom (bez okien tj stan surowy otwarty, działka ogrodzona siatką leśną) przed nieproszonymi złodziejami ? inne co wymysliłem to: zabic okna dechami + powiesić atrape kamery i ew. syreny alarmowej na zewnatrz + powiesic tabliczki np teren monitorowany (pewnie coś takiego w castoramie kupie) wpadł ktoś może (albo jeszcze lepiej stosował juz) na jakiś lepszy pomysł ? Wszystko będzie zależeć od okolicy i sąsiadów. W mojej okolicy gdy nie było oświetlenia zdażały się kradzieże. Odkąd są latarnie i pobudowało się więcej osób jest (odpukać) spokój. Pomysł z zabiciem okien dechami jest o.k. Sama tak mam. Taki dom sprawia wrażenie, że prace są wstrzymane. Niektórzy mając takie możliwości wstawiają na teren budowy przyczepę z zapalonym światłem na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 31.07.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 pytanie: jak najlepiej i niedrogo zabezpieczyć otwarty dom (bez okien tj stan surowy otwarty, działka ogrodzona siatką leśną) przed nieproszonymi złodziejami ? no tak, ale co z takiego domu można ewentualnie ukraść? Muru chyba nikt rozbierać nie bedzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 31.07.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Ale sobie lubicie utrudniać W tym sklepie macie szeroki wybór różnego rodzaju sprawdzonych mocowań: http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/browse&category_id=dc6adb16f17b18bc071d8095dfee2f1b&ps_session=e612e9e762d781b8e3864c0b3dec53dd Sklep jest w Poznaniu. Poobserwowalem okoliczne budynki nawet w nowych domach wiara zapomina o antenach i króluje wiercenie w nowych kominach... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 31.07.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Antena to pikuś. Jak obserwuję nowe domy (ostatnio często bo szukamy tynkowo-dachówkowych inspiracji) to w 8/10 nie widzę instalacji odgromowej. Pół biedy gdy niedaleko rośnie jakieś wysokie drzewo to wtedy na upartego można mówić o "strefie", ale jak domek jest postawiony na osiedlu gdzie są same takie małe domki i ani jednego drzewa to wtedy nie wiem czy mam się śmiać czy płakać z losu tych ludzi. Statystycznie w naszej części kraju mamy aż 20 dni burzowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 31.07.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 no tak, ale co z takiego domu można ewentualnie ukraść? Muru chyba nikt rozbierać nie bedzie..... no dobra, mając nadzieje, że lokalni złodzieje nie czytają tego forum, powiem Tobie obawiam się o montowane w najblizszym czasie elementy instalacji : elektrycznej, teletechnicznych, wod-kan, c.o., wentylacyjnej itp. okna chciałbym po pewnym czasie po tynkach dopiero wmontować, aby sobie pooddychało jeszcze i ponoć okna drewniane tak trzeba montować po tym jak mi wykopali świeżo posadzoną małą sosnę czarną wartą z 15 złotych nie zdziwiłbym sie jak by znaleźli się amatorzy też na inne rzeczy więc podstawy ostrożności chce zachować, aby przynajmniej odstarszyć i utrudnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 31.07.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 no tak, ale co z takiego domu można ewentualnie ukraść? Muru chyba nikt rozbierać nie bedzie..... no dobra, mając nadzieje, że lokalni złodzieje nie czytają tego forum, powiem Tobie obawiam się o montowane w najblizszym czasie elementy instalacji : elektrycznej, teletechnicznych, wod-kan, c.o., wentylacyjnej itp. okna chciałbym po pewnym czasie po tynkach dopiero wmontować, aby sobie pooddychało jeszcze i ponoć okna drewniane tak trzeba montować po tym jak mi wykopali świeżo posadzoną małą sosnę czarną wartą z 15 złotych nie zdziwiłbym sie jak by znaleźli się amatorzy też na inne rzeczy więc podstawy ostrożności chce zachować, aby przynajmniej odstarszyć i utrudnić no to chyba, ze tak. Stan surowy otwarty to co innego, niż instalacje. Tu bym się też obawiał kradzieży kabli, itp.U nas jednak były najpierw okna, potem instalacja alarmowa, a potem instalacje, tynki, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 31.07.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Antena to pikuś. Jak obserwuję nowe domy (ostatnio często bo szukamy tynkowo-dachówkowych inspiracji) to w 8/10 nie widzę instalacji odgromowej. .... prosze o uświadomienie czy iinstalację odgromową trzeba robic podczas kładzenia dachówki ? albo może coś przed dachówka musi być przygotowane ? czy może jednak można spokojnie całą instalację odgromową załozyć już po dachówce, jak to obecnie sobie zamierzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 31.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Dobrze sobie myślisz. Jak założysz dachówkę możesz kłaść instalację odgromową. Żeby druty nie szpeciły elewacji możesz je schować w rurkę PCV (powinna być samogasnąca, ale możesz dać zwykłą) i dać całość pod tynk. Minus jest taki, że w razie uderzenia pioruna na 99% masz tynk do wymiany. Tylko dobra rada zleć to fachowcowi. Wbrew pozorom nie jest to takie proste! Pisząc tego wcześniejszego posta miałem na myśli domy gotowe-zamieszkane ale bez instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 31.07.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 ... Żeby druty nie szpeciły elewacji możesz je schować w rurkę PCV (powinna być samogasnąca, ale możesz dać zwykłą) i dać całość pod tynk. Minus jest taki, że w razie uderzenia pioruna na 99% masz tynk do wymiany. ... ciekawe zmieści się to w tynk położone na ociepleniu ? to chyba dośc cienka warstwa jest z kolei druty na dachu jak rozumiem muszą być na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 01.08.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Pod tynk w ocieplenie to włożysz. Oczywiście, że na dachu drut musi być otwarty. Inaczej nie będzie spełniał swojej roli. Pamiętaj tylko, że minimalny przekrój to 8mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 01.08.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Tylko dobra rada zleć to fachowcowi. Wbrew pozorom nie jest to takie proste! gdzie szukać fachowca od instalacji odgromowej? i jaki to jest rząd kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 01.08.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Za materiał na średniej wielkości dom zapłacisz około 1500zł (ceny z ubiegłego roku); Co do wykonawstwa, to jeśli masz dobrego elektryka to powinien sobie poradzić z tym bez problemu. Znalazłem nawet świeży temat na Muratorze. Nie czytałem całości, ale wystarczy pierwszy post ze zdjęciami. http://forum.muratordom.pl/odgromowka-robic-czy-nie,t133127.htm edit: przeczytałem całość - jak zwykle na tym forum każdy ma swoje zdanie, ja akurat na swoim domu zrobię (raczej dam do zrobienia, bo ostatni raz odgromówkę kładłem 7 lat temu :/) instalację odgromową i przepięciową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.08.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Za materiał na średniej wielkości dom zapłacisz około 1500zł (ceny z ubiegłego roku); Co do wykonawstwa, to jeśli masz dobrego elektryka to powinien sobie poradzić z tym bez problemu. Znalazłem nawet świeży temat na Muratorze. Nie czytałem całości, ale wystarczy pierwszy post ze zdjęciami. http://forum.muratordom.pl/odgromowka-robic-czy-nie,t133127.htm edit: przeczytałem całość - jak zwykle na tym forum każdy ma swoje zdanie, ja akurat na swoim domu zrobię (raczej dam do zrobienia, bo ostatni raz odgromówkę kładłem 7 lat temu :/) instalację odgromową i przepięciową. O w morde - sugestywne te fotki już jestem przekonany wkleję jedną fotkę tu jakby się komu nie chciało tam klikać: http://images26.fotosik.pl/227/a91ec8ea44bdbf5b.jpg Szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 01.08.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 To zdjęcie nie jest jeszcze takie złe. Widziałem gorsze - zniszczony dach i ścianka kolankowa/szczytowa, do tego jeszcze zniszczenia od pożaru. Widziałem drzewa, które "eksplodowały". Znam też przypadki, że piorun "ześlizgnął się" po drzewie i człowieku, który przeżył ten eksperyment.Czytając ten wątek, można dojść do wniosku, że odgromówka nie jest konieczna. Gdyby popatrzeć na statystykę, to być może tak jest (przez 15 lat mieszkania w kamienicy tylko raz piorun uderzył w nasz dom. Rozwalił się jeden komin, wyskoczyły też mocowania drutu do elewacji; do tego kilku sąsiadów musiało wymienić sprzęt RTV), ale kurde... dom to dla większości z nas inwestycja życia! Czy warto ryzykować żeby zaoszczędzić "głupie" 2-3k pln ? edit: w podanym wyżej wątku wypowiada się Bigbeat; kiedyś z nim korespondowałem, facet ma hopla na punkcie instalacji odgromowej i generalnie ochrony przepięciowej; podpytajcie go co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 01.08.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Tylko dobra rada zleć to fachowcowi. Wbrew pozorom nie jest to takie proste! gdzie szukać fachowca od instalacji odgromowej? i jaki to jest rząd kosztów? Pogadaj ze swoim elektrykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 01.08.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 a z tego co mi wiadomo to ubzpieczenie pokrywa koszty zniszczenia od pioruna, więc może jednak się nie opłaca? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 03.08.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Nie wiem jak to wygląda przy ubezpieczeniu. Każdy robi jak uważa Tak z innej beczki to potrzebuję namiaru na sprawdzonego "kanalarza". Powoli muszę rozkładac rury w fundamencie. Macie namiar na kogoś dobrego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 03.08.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 a z tego co mi wiadomo to ubzpieczenie pokrywa koszty zniszczenia od pioruna, więc może jednak się nie opłaca? ... to po pierwsze,a po drugie do domków jednorodzinnych robi się specjalne wyliczenia i tylko w dużych otwartych przestrzeniach, albo w miejscach wyjątkowo opiorunowanych zaleca się montowanie piorunochronów...oczywiście nie neguję zapobiegania, ale w totka chyba równie niewiele osób trafia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.08.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 a z tego co mi wiadomo to ubzpieczenie pokrywa koszty zniszczenia od pioruna, więc może jednak się nie opłaca? ... to po pierwsze,a po drugie do domków jednorodzinnych robi się specjalne wyliczenia i tylko w dużych otwartych przestrzeniach, albo w miejscach wyjątkowo opiorunowanych zaleca się montowanie piorunochronów...oczywiście nie neguję zapobiegania, ale w totka chyba równie niewiele osób trafia... Ubezpieczenie to jedno, a ilośc pracy po uderzeniu takiego pioruna to drugie. Nawet jeśli dostaniemy forsę od ubezpieczyciela, to nikt nie wynagrodzi nam stresu, tygodni remontów, itp. Ja wolę zapobiegać niż leczyc i instalcję odgromową zakładam. Zddziwiła mnie grubość i ilość tego drutu (bednarki) - normalnie gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 03.08.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Tak z innej beczki to potrzebuję namiaru na sprawdzonego "kanalarza". Powoli muszę rozkładac rury w fundamencie. Macie namiar na kogoś dobrego? Rury to każdy majster rozłoży albo samemu. Nic skomplikowanego w tym nie ma i chyba nie opłaca się wołać "specjalisty". U nas było tak, że ja dyrygowałem i biegałem z miarką a murarze układali. Gdyby mnie nie bylo tez by zrobili i w koszcie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts