krys1 07.08.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Obiecałam kiedyś, że po montażu okien napiszę jak się spisała ekipa montażowa OKNOPLASTU z Gniezna. Krótko mówiąc SUPER. Naprawdę warto polecić i umieścić namiary na BIAŁEJ LIŚCIE WIELKOPOLSKI. Dodam tylko, że mój mąż, który jest bardzo wnikliwy na budowie (użyłam delikatnych słów bo może to kiedyś przeczyta ) stwierdził, że Ekipa OKNOPLASTU z Gniezna jest pierwszą na naszej budowie, za którą nie musiał chodzić i sprawdzać bo fachowość i dokładność było widać od początku. Pełen profesjonalizm i współpraca z inwestorem. Inwestor może naprawdę poczuć się jak partner a nie wścibski intruz, który niczego nie powinien widzieć i niczym się nie interesować. Informuję też, że nie mam w tym żadnego interesu aby ich reklamować, cieszę się tylko, że są jeszcze fachowcy z prawdziwego zdarzenia. Życzę im mnóstwa zleceń i satysfakcji ze swojej pracy. TECHNIKA OKIENNA MICHALINA WALASZCZYK (do tego piękne imię) 62-200 GNIEZNO UL.REYMONTA 32 0-61 426 14 09 Dzieki za namiary na sprawdzona ekipe ale czy mozesz napisac jak cenowo wyglądaja te okna i czy montaz wliczony jest w cene? Od początku byłam zdecydowana na okna OKNOPLASTU. Porównywałam ceny poznańskie i z Gniezna. W Gnieźnie było korzystniej i mam rolety Krispola. W Poznaniu oferowano mi jakiejś firmy z Kalisza, z rozeznania wiem, że bardziej awaryjne. Porównanie cen trzeba jednak zrobić indywidualnie, każdy ma inne wymiary okien, kolory, rolety. Ja jeszcze zdecydowałam się na moskitiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 07.08.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Leschku, dzięki za info, wstępnie mamy już kogoś kto zrobi to raczej rozsądniej, walczyłam wczoraj całe popołudnie. Kolejna sprawa Skąd braliście żwir do zasypania fundamentów? Podzwoniłam troche i albo im za daleko, albo cena transportu przekracza wartość piachu, albo w ogóle nie mają transportu (i co z tego ze zwir 14 zł za tonę), a ceny tak czy siak mnie powaliły. Nie braliśmy pod uwagę takich kosztów zasypania. Wychodzi amatorszczyzna.... wielkopolskie żwirownie masz u mnie w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 07.08.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Właśnie się wyleczyłem z kominka z płaszczem wodnym... Głównie z powodu ceny: - rozmawiałem dzisiaj z moim instalatorem i uświadomił mnie, że jeśli ma to byc zrobione z "nie marketowych" materiałów to muszę się liczy z kosztem +/- 10k pln Facet nie należy do najdroższych, więc ta jego wycena sporo mnie ostudziła. Do głosu doszły też pewne wątpliwości, które mnie nurtowały od pewnego czasu. W każdym razie decyzja już zapadła: kominek ma byc tylko ozdobą salonu i nic wiecej no, może też miejscem przed którym można spędzic romantyczne chwile we dwoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 07.08.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Hej koleżanki i koledzy Pewno nie raz mieliście wątpliwości jak to coś po budowlanemu się nazywa i mnie też tak teraz naszło Jak to coś co jest szalowane i zbrojone się nazywa ?? Całość nad stropem to ścianka kolankowa ale to co będzie zalewane jak to się fachowo nazywa ?? http://th.interia.pl/30,gaeab58a52989859/i752611.jpg A może jest gdzieś w necie jakiś słownik pojęć budowlanych dla amatorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 07.08.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Jak to coś co jest szalowane i zbrojone się nazywa ?? Całość nad stropem to ścianka kolankowa ale to co będzie zalewane jak to się fachowo nazywa ?? Nie chodzi o wieniec??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 07.08.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Też stawiam na wieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 07.08.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Dzięki kenji i krys1 też tak myślałem, ale może ktoś wie gdzie jest w necie słownik budowlany ?? Najlepiej jakby był ilustrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 07.08.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Hej koleżanki i koledzy Jak to coś co jest szalowane i zbrojone się nazywa ?? Całość nad stropem to ścianka kolankowa ale to co będzie zalewane jak to się fachowo nazywa ?? ... o wieniec chodzi ? (pojęcia nie maa czy to fachowo czy potocznie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 07.08.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Właśnie się wyleczyłem z kominka z płaszczem wodnym... Głównie z powodu ceny: - rozmawiałem dzisiaj z moim instalatorem i uświadomił mnie, że jeśli ma to byc zrobione z "nie marketowych" materiałów to muszę się liczy z kosztem +/- 10k pln Facet nie należy do najdroższych, więc ta jego wycena sporo mnie ostudziła. Do głosu doszły też pewne wątpliwości, które mnie nurtowały od pewnego czasu. W każdym razie decyzja już zapadła: kominek ma byc tylko ozdobą salonu i nic wiecej no, może też miejscem przed którym można spędzic romantyczne chwile we dwoje Też mam takie podejście do kominka, ale i tak ta ozdoba w moim przypadku będzie dobrze jak się zmieszczę w 10k - Hajduk Volcano 3PL h niestety swoje kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 07.08.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Właśnie się wyleczyłem z kominka z płaszczem wodnym... Głównie z powodu ceny.... gratuluje decyzji to możesz już drewno do kominka zamawiać ponoć sezonowane 2-3 lata najlepiej do palenia w kominku się nadaje palenie niewychsnietym może doprowadzić że na ścianie od komina wilgoć się pojawi (jeśli komin bez wkładu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 07.08.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 ta fotka mi umknęła jako jedna z wielu,ale zobaczcie jaką mamy ekipę d/s jakości materiałów na budowie http://images31.fotosik.pl/345/71e8db18dc21b12bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 07.08.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Wieniec - fachowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 07.08.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 szlak mnie trafia na mojego przemądrzałego dekarza który rózne kity mi cisnie byle tylko sobie roboty zaoszczędzić czy wasi dekarze sklejali specjalną taśmą, membranę dachową na zakładach dwóch sasiadujących ze sobą pasów ? czy robili może coś takiego, że jak ma krokiew która mu pod górę się wykrzywiła względem pozostałych (ponoć nie da rady tego dociągnąć) to w tym miejscu nie bili kontrłaty, a łatę przybijali wtedy tu bezpośrednio na krokwi ? forumowicze, może ktos z was ma sprawdzoną skuteczną metodę jak nie znając szczeg. tematu do którego szukacie wykanawcy, upewnić się już na etapie wybierania wykonawcy, czy aby na pewno wykonawca bedzie wykonywał wg. najlepszych obecnie praktyk i zaleceń producentów i uwzględnia to w podanej cenie aby potem nie usłyszeć 'tego nie trzeba robić, normalniie tego sie nie robi, może to zrobić za dodatkową kasę' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 08.08.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Cieślą ani dekarzem nie jestem ale: - w którymś filmiku instruktażowym odnośnie folii dachowej widziałem, że po zrobieniu zakładki miejsce nałożenia było klejone jakąś taśmą (chociaż jako nie fachowiec nie potrafię dociec czemu to ma służyć)- nigdy nie widziałem żeby w ten sposób potraktować krzywą krokiew; być może nic się nie będzie działo (nie licząc kłopotów przy ocieplaniu tego miejsca), ale czy nie prościej wymienić tą jedną krokiew? ja bym pojechał do najbliższego tartaku, kupił nową i dowiózł na budowę. będzie to extra wydatek, ale dla świętego spokoju bym tak zrobił Jeśli chodzi o resztę Twojego pytania to hmmm.... Kilka lat siedziałem w zakupach i pierwsze co robiłem to dziękowałem za kontakt handlowcom, którzy mówili o cennniczkach, rabacikach itd. Skoro mówimy o poważnych sprawach i kwotach, to rozmawiajmy poważnie, a nie językiem reklam dla "myślących inaczej"Teraz jestem na etapie dogadywania instalatorów. Jako osoba, która od dłuższego czasu siedzi w elektryce, widzę jakie byki są zrobione w projekcie instalacji elektrycznej. W tym momencie mogę też założyć, że podobne kruczki czają się w innych fragmentach domu. I tak faktycznie jest. Jak rozmawiam z danym fachowcem, to patrzę na jego reakcję. Łatwo jest odróżnić osobę, która chce tylko wziąć robotę i skasować forsę, od takiej, która żyje z tego co robi i stara się podpowiadać mi na co powinienem zwrócić uwagę. Oczekuję też, że ktoś będzie umiał zoptymalizować projekt. Ostatnio miałem np. instalatora, który po oglądnięciu projektu zwrócił mi uwagę na kilka "drobiazgów" jak np. przekroje rur kanalizacyjnych dobrane tak jakbym stawiał blok na kilka mieszkań, a nie domek z dwoma łazienkami. Budowlaniec znowu zwrócił mi uwagę, że z jego praktyki czegoś było za mało w projekcie itd itp. Reasumując: jak dla mnie liczy się pierwsze wrażenie, do tego staram się słuchać to co mówi dany fachman, zapamiętać to, sprawdzić (czy to na forum, czy to w Muratorze, czy to na zasadzie znajomy znajomego) i co najważniejsze nie podpalać się i zbyt pochopnie nie decydować się na jakieś innowacje.Przed danym etapem spisuję też umowę, z możliwie najbardziej szczegółowym zakresem prac wchodzących w zakres tej roboty. Potem to egzekwuję. Nie muszę się przyjaźnić z moim wykonawcą. On ma robić, ja płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 08.08.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Zapewne doczepił się do rury kanalizacyjnej FI 160mm. Pamiętać należy jedno, że tych rur już później nie wymienisz na inne. Jak się będzie zapychać na kolanach to nic nie zrobisz. Słuchaj wszystkich rób jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 08.08.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 kenji widzisz jedną wadą Twojej metody jest to,że oszust i cwaniaczek nie wygląda na takiego z reguły bo przecież nikt by się na takiego co go gołym okiem widać nie nabierał... ... jak we wszystkim to i w doborze fachowców trzeba mieć trochę szczęścia no i podpytać bardziej zaawansowanych kolegów na forum można o dobrego i sprawdzonego fachmana za co z góry starszakom bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 08.08.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Właśnie się wyleczyłem z kominka z płaszczem wodnym... Głównie z powodu ceny: - rozmawiałem dzisiaj z moim instalatorem i uświadomił mnie, że jeśli ma to byc zrobione z "nie marketowych" materiałów to muszę się liczy z kosztem +/- 10k pln Facet nie należy do najdroższych, więc ta jego wycena sporo mnie ostudziła. Do głosu doszły też pewne wątpliwości, które mnie nurtowały od pewnego czasu. W każdym razie decyzja już zapadła: kominek ma byc tylko ozdobą salonu i nic wiecej no, może też miejscem przed którym można spędzic romantyczne chwile we dwoje Też mam takie podejście do kominka, ale i tak ta ozdoba w moim przypadku będzie dobrze jak się zmieszczę w 10k - Hajduk Volcano 3PL h niestety swoje kosztuje u nas też tylko ozdobnie, bez płaszcza, będą hajduki: smart 1V i volcano 2ph -volcano już stoi i był już nawet odpalony - przy okazji polecamy przedstawiciela hajduka-firma Inplast ze Swarzędza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.08.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 u nas też tylko ozdobnie, bez płaszcza, będą hajduki: smart 1V i volcano 2ph -volcano już stoi i był już nawet odpalony - przy okazji polecamy przedstawiciela hajduka-firma Inplast ze Swarzędza Dzięki za kontakt - zakodowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 08.08.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Właśnie się wyleczyłem z kominka z płaszczem wodnym... Głównie z powodu ceny: - rozmawiałem dzisiaj z moim instalatorem i uświadomił mnie, że jeśli ma to byc zrobione z "nie marketowych" materiałów to muszę się liczy z kosztem +/- 10k pln Facet nie należy do najdroższych, więc ta jego wycena sporo mnie ostudziła. Do głosu doszły też pewne wątpliwości, które mnie nurtowały od pewnego czasu. W każdym razie decyzja już zapadła: kominek ma byc tylko ozdobą salonu i nic wiecej no, może też miejscem przed którym można spędzic romantyczne chwile we dwoje Też mam takie podejście do kominka, ale i tak ta ozdoba w moim przypadku będzie dobrze jak się zmieszczę w 10k - Hajduk Volcano 3PL h niestety swoje kosztuje u nas też tylko ozdobnie, bez płaszcza, będą hajduki: smart 1V i volcano 2ph -volcano już stoi i był już nawet odpalony - przy okazji polecamy przedstawiciela hajduka-firma Inplast ze Swarzędza Celt, napisz proszę za ile udało ci się kupić wkład volcano 2ph, taki sam - przynajmiej wizualnie - mam w planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek.2010 08.08.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Witam Poszukuję wykonawcy ogrodzenia z siatki systemowej wraz z bramą przesówną, praca od A do Z, dostawa i montaż. Ma ktoś może jakiegoś solidnego wykonawcę??Praca do wykonania w Czerwonaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts