Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie dekarz 45zl/m2 całosc bez podbitki a ciesla 28zl/m2

Co do dekarza to bierzemy towar z Tiny w Gnieznie i od nich tez bedzie ekipa. Czy ktos tez miał od nic ekipe i moze cos powiedziec??? Wiezbe bierzemy chyba z Murowanej Gosliny bo Pani z Korony nie ma czasu na wyliczenie ile bedzie kosztowac z dojazdem:)

Wstawiacie okna przed zimą??? Mam dylemat z oknami jedni mowia ze tynki lepiej jak przewieje a inni ze lepiej jak beda zamkniete.:) I wez tu sie człowieku zdecyduj:):)

No włąsnie jaką kolejnosc prac palnujesz - gdzie wyzej pisąłem moje zamierzenia tylko jakos nikt sie nie ustosunkowal :-(

Mysle ze okna na wiosne róneiz z powodów finansowych...

Pawlok

PS: dzisiaj pierwsza kucha mojej ekipu murarskiej, noc coz tylkoc i co nie pracuja sie nie mylą , pomimo rysunkow zapomnieli o przepuscie w stropie pod rure kanalizacyjną- no coz beda kuc...zobaczymy co keiras popoludniu powie..

Ma ktoś może stemple do sprzedania? Potrzebujemy ok. 80 szt. na podparcie stropu (dł. 3 m).

p.s. Kiedyś czytając to forum zastanawałam się co to są te stemple, które tu ludzie ogłaszają do sprzedaży, teraz już wiem:)

No własnei czekam na potwierdzenie zabrania ze strony forumowiczów Damon bo mi własnie stempla zdejmują a dla nicj "zarezerwowałem" - tylko moje mają +/- 2,7 m...

Pawlok

Wstawiacie okna przed zimą??? Mam dylemat z oknami jedni mowia ze tynki lepiej jak przewieje a inni ze lepiej jak beda zamkniete.:) I wez tu sie człowieku zdecyduj:):)

No włąsnie jaką kolejnosc prac palnujesz - gdzie wyzej pisąłem moje zamierzenia tylko jakos nikt sie nie ustosunkowal :-(

Mysle ze okna na wiosne róneiz z powodów finansowych...

Pawlok

PS: dzisiaj pierwsza kucha mojej ekipu murarskiej, noc coz tylkoc i co nie pracuja sie nie mylą , pomimo rysunkow zapomnieli o przepuscie w stropie pod rure kanalizacyjną- no coz beda kuc...zobaczymy co keiras popoludniu powie..

My okna juz wybralismy ale teraz kwestia kiedy je wstawic... czekamy na kredyt i wtedy sie okaze jak bedzie z tymi transzami bo najpierw musimy tym kredytem zrefinansowac kredyt na działke a potem opłacic dach:) Nie wiem czy na okna wystarczy w pierwszej transzy. Najprawdopodobniej okna wstawimy na wiosne a przez zime zrobimy prad i wylewki no i tynki.

Ma ktoś może stemple do sprzedania? Potrzebujemy ok. 80 szt. na podparcie stropu (dł. 3 m).

p.s. Kiedyś czytając to forum zastanawałam się co to są te stemple, które tu ludzie ogłaszają do sprzedaży, teraz już wiem:)

No własnei czekam na potwierdzenie zabrania ze strony forumowiczów Damon bo mi własnie stempla zdejmują a dla nicj "zarezerwowałem" - tylko moje mają +/- 2,7 m...

Pawlok

Potwierdzam, potwierdzam, wysłałam na priv.

My chcemy wstawić okna, zeby mozna było coś dalej robić jak zima będize łaskawa, po za tym, dopóki nie będą obrobione włacznie z parapetami to przeciąg i tak będzie hulał po domu. :lol:

U mnie dekarz 45zl/m2 całosc bez podbitki a ciesla 28zl/m2

Co do dekarza to bierzemy towar z Tiny w Gnieznie i od nich tez bedzie ekipa. Czy ktos tez miał od nic ekipe i moze cos powiedziec??? Wiezbe bierzemy chyba z Murowanej Gosliny bo Pani z Korony nie ma czasu na wyliczenie ile bedzie kosztowac z dojazdem:)

Tinę satnowczo odradzam:

1. Ja zostałem OSZUKANY przez mało precyzyjnie spisane zamówienie - straciłem 1.200 zł które potrącili sobie za transport ale i tak sie cieszę że udało mi sie od nich wycofać gotówkę - opisywałem to wcześniej.

2. U sąsiada u którego ekipa od nich zrobiła dach, przeciekał oczywiście po wielu prośbach przyjechał na reklamacje i sąsiad się załamał jak widziałał jak przedziera membramę aby sie dostać do środka do dachówek a później ją kleją.

3. Krokwie u sąsiada od cieśli poleconego z Tiny się powyginały i zaczeły sie obsuwać. Cały dach musiał zostać poprawiony przez innego fachowca ponieważ cieśla się wypioł na klienta delikatnie mówiąc a że sąsiad nie brał faktury no to fachowiec stwierdził, że go nie zna.

4. W Tinie spisujcie precyyjnie zamówienie i umowy. Można u nich kupić bez Vatu dzieląc sie z nim na pół z Mackiem P. ale z doświadczenia złego wiem, że lepiej na wszystko mieć fakturę i pewność, że nie kupuje się kota w worku.

Wszystki i zawszę będę powtarzał uważajcie na TINĘ i nie kierujcie się przy wyborach tylko ceną ale jakościa i profesjonalizmem.

możecie polecić sprawdzoną przez was ekipę tynkarską ?

poproszę o namiar jeśli jesteście z nich zadowoleni,

tj sprawdzili się jakościowo oraz są słowni i rzetelni

podstawowe wymagania:

tynki wewnętrzne cementowo-wapienne maszynowe

równanie tynków na listwach

ekipa minimum 3 ludzi

cena nie wyższa niż 30 zł brutto z materiałem za 1 m2

chętnie też dowiem się gdzie kupiliscie okna drewniane (sosnowe raczej)

jeśli jesteście zadowoleni ze współpracy z producentem/dystrybutorem i

zadowoleni z jakości okien juz po ich montażu

z góry dziękuje,

j

Z wstawieniem okien czy warto czy jest problem. Fakt można robić coś w środku , ale zima rzadko jest się na budowie,a okna mogą sie komuś przydać .... Trzeba je dobrze zakotwiczyć i obrobić.

A szkoda byłoby.... w końcu to sporo kasy.

jak są okna mozna uruchomic alarm

i ew. nawet podpisac abonament z firmą ochroniarską