Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

Witam

Tak też się spodziewałem, że będzie dyskusja na temat deskowania. Grunt, żeby każdy wybrał to co uważa za słuszne.

Z tą folią na deskowaniu to się zdziwiłem. Czy to aby nie jest taki sam numer jak ze ścianami fundamentowymi robionymi z betonu komórkowego? Niby aprobata jest ale... zdrowy rozsądek mówi co innego. Nie wiem. Ja w każdym razie stawiam na tandem deska+papa i mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru.

Trochę osłabiacie mnie z ceną dachówki. Widzę, że żona będzie musiała sobie wybic z głowy "kotka". Kurde, nie sądziłem że to aż tyle kosztuje....

Co do kolejności prac na budowie to my z żonką na ten rok założyliśmy sobie, że postawimy stan surowy otwarty. Pierwotnie w planach była jeszcze dachówka, ale skończy się na deskowaniu i papie. Z resztą robót ruszymy wiosną.

Tak z ciekawości zapytam ile kasują teraz elektrycy? Sam jestem elektrykiem (ale instalację będę robił tylko u siebie i sąsiada) i tak mnie ciekawi jakie są stawki na rynku.

pawlok Tynki przed wykonaniem wszystkich instalacji? Nie wiem jaka jest praktyka wśród innych (Muriel, może się wypowiesz jak to u Ciebie było?) ale ja akurat chciałem robic dokładnie odwrotnie. Czyżbym źle kombinował ?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas bylo tak:

najpierw mury, potem okna

potem elektryka

potem tynki wewnetrzne

nastepnie ukladanie podlogowki, wykuwanie w tynku pod rury tego i owego

zalewanie posadzki

wiem, ze mozna najpierw tez rury wod kan robic a na to tynki, ale nasz inspektor uwazal, ze lepsza bedzie owrotna kolejnosc

Mam jeszcze pytanie do tych, co już są poza etapem okiennym. Co dobrego wybraliście? Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale doktoryzować w temacie okien nie mam się zamiaru.

Widzę, że wszyscy polecają Oknoplast. Tylko który profil?

My wybraliśmy okna z poznańskiej fabryki okien Variant: http://www.variant-okna.pl/okna-pvc.html

Kolor obustronny orzech, profil Arcade.

Obsługa w salonie była rzetelna i sympatyczna. Na okna czekaliśmy 2 tygodnie, montaż przebiegł sprawnie i bez zastrzeżeń. Póki co jesteśmy zadowoleni, a jak będzie to okaże się w codziennym użytkowaniu. :wink:

elektrykę to się na pewno robi przed tynkami , wode i co też lepiej zrobić przed , nasz instalator akurat nie zdąrzył i najpierw były tynki a potem kucie bruzd pod podejścia do grzejników i wody , teraz te bruzdy trzeba zaszpachlować :evil:

okna drewniane wstawia się po wszystkich mokrych pracach (tynki , wylewki) bo za dużo wilgoci jest w pomieszczeniu , okn PCV można wstawić przed tynkami nasza ekipa bardzo naciskała na to żeby okna były wstawione bo ponoć latem jak jest bardzo gorąco to nie dobrze jak tynk wysycha zbyt intensywnie .Jak już są zrobione wszystkie instalacje i tynki to można robić izolcje poziomą , styropian , podłogówkę i na koniec wylewki :D

Cyz ktos zamawiał moze okna dachowe firmy Okpol? Jak byłam w sklepie oknoplastu to nam je polecano a teraz widze ze w Castoramie sa po piecset pare zł z konierzem.

ja polecam roto, mają podwyższoną oś obrotu wiec jak otwierasz to drugą stroną nie hukniesz się w głowę ;) jakby co ja swoje roto kupiłam na allegro i jestem bardzo zadowolona,mogę dać namiary na sprzedawcę

...Tak z ciekawości zapytam ile kasują teraz elektrycy? Sam jestem elektrykiem (ale instalację będę robił tylko u siebie i sąsiada) i tak mnie ciekawi jakie są stawki na rynku.

...

u mnie robocizna 25 zł brutto od punktu

gdzie punkt to kazda puszka, kazda faza i kazdy bezpiecznik

prace w trakcie i muszę przyznac że wszystko jak trzeba

Mam jeszcze pytanie do tych, co już są poza etapem okiennym. Co dobrego wybraliście? Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale doktoryzować w temacie okien nie mam się zamiaru.

ogólnie (nie tylko w oknoplascie) z profili to tylko nie aluplast

ponoć kiepski i najtańszy na rynku

takie ostrzeżenie przynajmniej mam od kuplna ktory w pcv pracuje

pawlok Tynki przed wykonaniem wszystkich instalacji? Nie wiem jaka jest praktyka wśród innych (Muriel, może się wypowiesz jak to u Ciebie było?) ale ja akurat chciałem robic dokładnie odwrotnie. Czyżbym źle kombinował ?

No wlasnie tu sa dylematy.

Przed tynkami na 100% elektryka, natomiast co, kanaliza. woda to myslalem ze po tynkach no bo i tak wiekszosc instalacji pojdzie jak mniemam w podlodze a toiche dziur w łazience czy na scianei w kuchni ostatecznie tak plytki przykryją..

W niedizele jestem umowiony zinstalatorem to wtedy moze cos mi sie wiecej oswieci :-)

Pawlok

.

Tez powoli stajemy przed tym dylematem.

Pare lat temu w domu w ktorym mieszkam zakladalem okna Foris - bardzo sobie je chwale, tylko sprzedawco-montazysci ze Starołeki juz nieistnieją i pozostał jeden punkt w Poznaniu na Szczepankowie.

Pawlok

Co do ceny elektryka to hmmm nie wiem na czym facet zarabia. Żeby wyjsć na swoje trzeba by próć instalację co kawałek jakimiś puszkami i innymi bajerami.

Wracając do tynków to faktycznie. Na logikę wychodzi, że łatwiej jest wykuć bruzdę pod rurę, niż tynkarzom obrabiać miejsca, gdzie rury wychodzą ze ścian itp. W przypadku elektryki nie ma tego problemu. Tak faktycznie lepiej jest puścić instalację przed tynkiem. Dzięki za wyprowadzenie z błędu.

A mozna prosic o namiary na tego elektryka?

Jakrozumeim jest to tylko robocizna - towar osoobno kupujesz?

p skrzypczak z Poznania

602 574 346

pracują w 3-4 osoby, robią wszystkie installacje teletechniczne poza

odgromową

za towar rozliczę sie na koniec wg zuzycia i faktur z hurtowni (ceny z rabatem dla nich w hurtowni), wszystko oni sami kupują

jakby co można u mnie na miejscu obejrzec ich robote (ok. czerwonaka)

Wracając do tynków to faktycznie. Na logikę wychodzi, że łatwiej jest wykuć bruzdę pod rurę, niż tynkarzom obrabiać miejsca, gdzie rury wychodzą ze ścian itp. W przypadku elektryki nie ma tego problemu. Tak faktycznie lepiej jest puścić instalację przed tynkiem. Dzięki za wyprowadzenie z błędu.

Jak na razie mysle ze wiekszosc rur pojdzie jednak w wierzchniej warstwie styropianu w posadzce i stad niewyobrazam sobie co i wody przed tynkami, mysle ze kaloryfery bede mial zasilane od dolu z podłogi, a podłogówki nie planujemy i w tym momencie jedynie jeden ciag wodny bedzie musial isc z kotłowni do kuchni i lazienki na parterze bo dog óry to tylko przez strop i jestemy w górnej lazience.....zobaczyzmy po rozmowach z fachowcem czy sie myle czy nie...

Pawlok

...

Przed tynkami na 100% elektryka, natomiast co, kanaliza. woda to myslalem ze po tynkach no bo i tak wiekszosc instalacji pojdzie jak mniemam w podlodze a toiche dziur w łazience czy na scianei w kuchni ostatecznie tak plytki przykryją..

ja juz po rozmowach z instalatorami jestem

dla czesci z nich wszystko jedno czy po czy przed tynkami

ale jeden najrozsądniej gadał i na dodatek pokazał mi jak wyglądaja wczesniej wykonane instalacje co+wod+kan, juz po przejsciu ekipy tynkarskiej

widzialem na wlasne oczy na wykonywanej przez niego akurat inwestycji

poniszczone otuliny, zaprawa na wszystkim co sie da, także w końcówkach rur, mieszacza, zaworów itp

tak więc przekonał mnie, że lepiej te potrzebne niewielkie kawałki wykuc i zatynkowac na nowo niż naprawiać intsalacje po tynkarzach i jesze ryzykować że zaprawa wpadła gdzie nie powinna i bedzie zatykac itp

wadą jest też to że trzeba uważać podczas wykonywania na przykryte tynkiem przewody elektryczne

więc aby nie było niepotrzebnych szkód trzeba elektryke przed tynkami dobrze zdokumentować np. zdjęcia przewodów na ścianie z przyłozona miarą koniecznie :)

no chyba ze ktos ma naprawde staranna i odpowiedzialna ekipe tynkarską

to moze sie skusic na instalacje przed tynkami

ja po tynkach zdecydowanie będę robił

To tylko krótkie pytanie robią w scianei prawdziwe bruzdy pod kable?

Ciekaw ile cie może towar wynieść?

bez bruzdowania robią

nie ma potrzeby pod tradycyjny tynk, który bez problemy kable przykryje

bruzdować trzeba pod tynk cienkowarstwowy (grubosc kilka mm), a ztego ostatecznie zrezygnowałem

z bruzdowaniem kosztowałoby 40 zł punkt

z orientacyjnych informacji na początku to średnio materiał dla mojej wielkości domu (parter ok 140 m2 uzytkowej) to mówił że trzeba się spodziewać ok 3 tys zł (a punktów ok 180)

pewnie wiecej wyjdzie bo pare dodatków w trakcie dołozyłem

np. zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, podówjne okablowanie telefoniczno-komputerowe, okablowanie do anteny UKF

wiec pewnie dojdzie troche

licze tez na upust, bo to tez mam obiecane w zaleznosci ile wyjdzie za calosc