kenji 21.08.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam Tak też się spodziewałem, że będzie dyskusja na temat deskowania. Grunt, żeby każdy wybrał to co uważa za słuszne. Z tą folią na deskowaniu to się zdziwiłem. Czy to aby nie jest taki sam numer jak ze ścianami fundamentowymi robionymi z betonu komórkowego? Niby aprobata jest ale... zdrowy rozsądek mówi co innego. Nie wiem. Ja w każdym razie stawiam na tandem deska+papa i mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru. Trochę osłabiacie mnie z ceną dachówki. Widzę, że żona będzie musiała sobie wybic z głowy "kotka". Kurde, nie sądziłem że to aż tyle kosztuje.... Co do kolejności prac na budowie to my z żonką na ten rok założyliśmy sobie, że postawimy stan surowy otwarty. Pierwotnie w planach była jeszcze dachówka, ale skończy się na deskowaniu i papie. Z resztą robót ruszymy wiosną. Tak z ciekawości zapytam ile kasują teraz elektrycy? Sam jestem elektrykiem (ale instalację będę robił tylko u siebie i sąsiada) i tak mnie ciekawi jakie są stawki na rynku. pawlok Tynki przed wykonaniem wszystkich instalacji? Nie wiem jaka jest praktyka wśród innych (Muriel, może się wypowiesz jak to u Ciebie było?) ale ja akurat chciałem robic dokładnie odwrotnie. Czyżbym źle kombinował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 22.08.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 u nas bylo tak: najpierw mury, potem okna potem elektryka potem tynki wewnetrzne nastepnie ukladanie podlogowki, wykuwanie w tynku pod rury tego i owego zalewanie posadzki wiem, ze mozna najpierw tez rury wod kan robic a na to tynki, ale nasz inspektor uwazal, ze lepsza bedzie owrotna kolejnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 22.08.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam jeszcze pytanie do tych, co już są poza etapem okiennym. Co dobrego wybraliście? Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale doktoryzować w temacie okien nie mam się zamiaru.Widzę, że wszyscy polecają Oknoplast. Tylko który profil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroslav 22.08.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Sprzedam tanio pozostałości po budowie:- stemple budowlane 2,70 m (80 szt) 4,5zł/szt- porotherm 25 PW (5 palet po 60 szt) - 4,5zł/sztOdbiór Wierzyce (8 km Pobiedziska, 14 km Kostrzyn,Poznań 30 km, Gniezno 18 km)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 22.08.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam jeszcze pytanie do tych, co już są poza etapem okiennym. Co dobrego wybraliście? Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale doktoryzować w temacie okien nie mam się zamiaru. Widzę, że wszyscy polecają Oknoplast. Tylko który profil? My wybraliśmy okna z poznańskiej fabryki okien Variant: http://www.variant-okna.pl/okna-pvc.html Kolor obustronny orzech, profil Arcade. Obsługa w salonie była rzetelna i sympatyczna. Na okna czekaliśmy 2 tygodnie, montaż przebiegł sprawnie i bez zastrzeżeń. Póki co jesteśmy zadowoleni, a jak będzie to okaże się w codziennym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 22.08.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 elektrykę to się na pewno robi przed tynkami , wode i co też lepiej zrobić przed , nasz instalator akurat nie zdąrzył i najpierw były tynki a potem kucie bruzd pod podejścia do grzejników i wody , teraz te bruzdy trzeba zaszpachlować okna drewniane wstawia się po wszystkich mokrych pracach (tynki , wylewki) bo za dużo wilgoci jest w pomieszczeniu , okn PCV można wstawić przed tynkami nasza ekipa bardzo naciskała na to żeby okna były wstawione bo ponoć latem jak jest bardzo gorąco to nie dobrze jak tynk wysycha zbyt intensywnie .Jak już są zrobione wszystkie instalacje i tynki to można robić izolcje poziomą , styropian , podłogówkę i na koniec wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 22.08.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Cyz ktos zamawiał moze okna dachowe firmy Okpol? Jak byłam w sklepie oknoplastu to nam je polecano a teraz widze ze w Castoramie sa po piecset pare zł z konierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 22.08.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Cyz ktos zamawiał moze okna dachowe firmy Okpol? Jak byłam w sklepie oknoplastu to nam je polecano a teraz widze ze w Castoramie sa po piecset pare zł z konierzem. ja polecam roto, mają podwyższoną oś obrotu wiec jak otwierasz to drugą stroną nie hukniesz się w głowę jakby co ja swoje roto kupiłam na allegro i jestem bardzo zadowolona,mogę dać namiary na sprzedawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 22.08.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Chetnie bym sie zdecydowała gdybym miala do zakupu 3 okna ale ja mam ich 8! Wiec chyba bede zmuszona pukac sie w ta głowe ale za to stac mnie bedzie na wszystkie:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 ...Tak z ciekawości zapytam ile kasują teraz elektrycy? Sam jestem elektrykiem (ale instalację będę robił tylko u siebie i sąsiada) i tak mnie ciekawi jakie są stawki na rynku. ... u mnie robocizna 25 zł brutto od punktu gdzie punkt to kazda puszka, kazda faza i kazdy bezpiecznik prace w trakcie i muszę przyznac że wszystko jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam jeszcze pytanie do tych, co już są poza etapem okiennym. Co dobrego wybraliście? Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale doktoryzować w temacie okien nie mam się zamiaru. Widzę, że wszyscy polecają Oknoplast. Tylko który profil? ogólnie (nie tylko w oknoplascie) z profili to tylko nie aluplast ponoć kiepski i najtańszy na rynku takie ostrzeżenie przynajmniej mam od kuplna ktory w pcv pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 u mnie robocizna 25 zł brutto od punktu gdzie punkt to kazda puszka, kazda faza i kazdy bezpiecznik prace w trakcie i muszę przyznac że wszystko jak trzeba A mozna prosic o namiary na tego elektryka? Jakrozumeim jest to tylko robocizna - towar osoobno kupujesz? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 pawlok Tynki przed wykonaniem wszystkich instalacji? Nie wiem jaka jest praktyka wśród innych (Muriel, może się wypowiesz jak to u Ciebie było?) ale ja akurat chciałem robic dokładnie odwrotnie. Czyżbym źle kombinował ? No wlasnie tu sa dylematy. Przed tynkami na 100% elektryka, natomiast co, kanaliza. woda to myslalem ze po tynkach no bo i tak wiekszosc instalacji pojdzie jak mniemam w podlodze a toiche dziur w łazience czy na scianei w kuchni ostatecznie tak plytki przykryją.. W niedizele jestem umowiony zinstalatorem to wtedy moze cos mi sie wiecej oswieci Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 . Widzę, że wszyscy polecają Oknoplast. Tylko który profil? Tez powoli stajemy przed tym dylematem. Pare lat temu w domu w ktorym mieszkam zakladalem okna Foris - bardzo sobie je chwale, tylko sprzedawco-montazysci ze Starołeki juz nieistnieją i pozostał jeden punkt w Poznaniu na Szczepankowie. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 22.08.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Co do ceny elektryka to hmmm nie wiem na czym facet zarabia. Żeby wyjsć na swoje trzeba by próć instalację co kawałek jakimiś puszkami i innymi bajerami. Wracając do tynków to faktycznie. Na logikę wychodzi, że łatwiej jest wykuć bruzdę pod rurę, niż tynkarzom obrabiać miejsca, gdzie rury wychodzą ze ścian itp. W przypadku elektryki nie ma tego problemu. Tak faktycznie lepiej jest puścić instalację przed tynkiem. Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 A mozna prosic o namiary na tego elektryka? Jakrozumeim jest to tylko robocizna - towar osoobno kupujesz? p skrzypczak z Poznania 602 574 346 pracują w 3-4 osoby, robią wszystkie installacje teletechniczne poza odgromową za towar rozliczę sie na koniec wg zuzycia i faktur z hurtowni (ceny z rabatem dla nich w hurtowni), wszystko oni sami kupują jakby co można u mnie na miejscu obejrzec ich robote (ok. czerwonaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 jakby co można u mnie na miejscu obejrzec ich robote (ok. czerwonaka) Dzięki. To tylko krótkie pytanie robią w scianei prawdziwe bruzdy pod kable? Ciekaw ile cie może towar wynieść? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.08.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Wracając do tynków to faktycznie. Na logikę wychodzi, że łatwiej jest wykuć bruzdę pod rurę, niż tynkarzom obrabiać miejsca, gdzie rury wychodzą ze ścian itp. W przypadku elektryki nie ma tego problemu. Tak faktycznie lepiej jest puścić instalację przed tynkiem. Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Jak na razie mysle ze wiekszosc rur pojdzie jednak w wierzchniej warstwie styropianu w posadzce i stad niewyobrazam sobie co i wody przed tynkami, mysle ze kaloryfery bede mial zasilane od dolu z podłogi, a podłogówki nie planujemy i w tym momencie jedynie jeden ciag wodny bedzie musial isc z kotłowni do kuchni i lazienki na parterze bo dog óry to tylko przez strop i jestemy w górnej lazience.....zobaczyzmy po rozmowach z fachowcem czy sie myle czy nie... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 ... Przed tynkami na 100% elektryka, natomiast co, kanaliza. woda to myslalem ze po tynkach no bo i tak wiekszosc instalacji pojdzie jak mniemam w podlodze a toiche dziur w łazience czy na scianei w kuchni ostatecznie tak plytki przykryją.. ja juz po rozmowach z instalatorami jestem dla czesci z nich wszystko jedno czy po czy przed tynkami ale jeden najrozsądniej gadał i na dodatek pokazał mi jak wyglądaja wczesniej wykonane instalacje co+wod+kan, juz po przejsciu ekipy tynkarskiej widzialem na wlasne oczy na wykonywanej przez niego akurat inwestycji poniszczone otuliny, zaprawa na wszystkim co sie da, także w końcówkach rur, mieszacza, zaworów itp tak więc przekonał mnie, że lepiej te potrzebne niewielkie kawałki wykuc i zatynkowac na nowo niż naprawiać intsalacje po tynkarzach i jesze ryzykować że zaprawa wpadła gdzie nie powinna i bedzie zatykac itp wadą jest też to że trzeba uważać podczas wykonywania na przykryte tynkiem przewody elektryczne więc aby nie było niepotrzebnych szkód trzeba elektryke przed tynkami dobrze zdokumentować np. zdjęcia przewodów na ścianie z przyłozona miarą koniecznie no chyba ze ktos ma naprawde staranna i odpowiedzialna ekipe tynkarską to moze sie skusic na instalacje przed tynkami ja po tynkach zdecydowanie będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 22.08.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 To tylko krótkie pytanie robią w scianei prawdziwe bruzdy pod kable? Ciekaw ile cie może towar wynieść? bez bruzdowania robią nie ma potrzeby pod tradycyjny tynk, który bez problemy kable przykryje bruzdować trzeba pod tynk cienkowarstwowy (grubosc kilka mm), a ztego ostatecznie zrezygnowałem z bruzdowaniem kosztowałoby 40 zł punkt z orientacyjnych informacji na początku to średnio materiał dla mojej wielkości domu (parter ok 140 m2 uzytkowej) to mówił że trzeba się spodziewać ok 3 tys zł (a punktów ok 180) pewnie wiecej wyjdzie bo pare dodatków w trakcie dołozyłem np. zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, podówjne okablowanie telefoniczno-komputerowe, okablowanie do anteny UKF wiec pewnie dojdzie troche licze tez na upust, bo to tez mam obiecane w zaleznosci ile wyjdzie za calosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts