Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

Witam

Może ktoś już przez to przechodził.

Moja działka jest położona w małej bocznej ulicy Poznania, która nie jest nazwana, bo pierwszy się przy tej uliczce buduję (...)

Gdzie można uzgodnić ( może nazwać ulicę ? ) adres ??

Gdzie trzeba się zgłosić, bo nie mam bladego pojęcia :roll:

My właśnie przechodzimy. Skłądasz wniosek do Rady Miasta na ręce przewodniczaceogo, najlepiej z proponowana nazwą. Potem wniosek trafia do zarządu miasta, a dalej do zespołu nazewnictwa ulic M.Poznania. Jak na razie przewodniczący zespołu jest nie przychylny proponowanej przez nas nazwie, a w okolicy same nie ciekawe typu Straży Ludowej czy Synów Pułku ...wrrrrr! No mieszkać przy czymś podobnym nie chciałabym ;)

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
Witam

Moja działka jest położona w małej bocznej ulicy Poznania, która nie jest nazwana, bo pierwszy się przy tej uliczce buduję (...)

My właśnie przechodzimy. Skłądasz wniosek do Rady Miasta na ręce przewodniczaceogo, najlepiej z proponowana nazwą. Potem wniosek trafia do zarządu miasta, a dalej do zespołu nazewnictwa ulic M.Poznania. Jak na razie przewodniczący zespołu jest nie przychylny proponowanej przez nas nazwie, a w okolicy same nie ciekawe typu Straży Ludowej czy Synów Pułku ...wrrrrr! No mieszkać przy czymś podobnym nie chciałabym ;)

A ile czasu taka procedura może trwać ??

Jako ze własnie z zona glowimy sie i próbujemy ustalic kolejnosc prac do stanu zamieszkania :-)

Pytanie być może banalne ale totalnie jestem zakręcony w tym temacie: schody drewniane stawia sie na posadzcze betonowej czy na już ostatecznie wykończonej podłodze np płytkam (wszyscy znajomi poslzi w schody betonowe i totalnei nie mam gdzie podpatrzec)i?

No i drugi dylemat robilbyscie tynki wewnetrzne powiedzmy w II połowie listopada przy braku okien - otwory zabiezpieczyłbym deskami i folią ale czy już nie będzie za zimno, niby mońza robić do plus 5 stopni. Czy lepije poczekać do drugiej połowy marca?

Pawlok

Witam

A ile czasu taka procedura może trwać ??

Bóg jeden raczy wiedzieć...

Jako ze własnie z zona glowimy sie i próbujemy ustalic kolejnosc prac do stanu zamieszkania :-)

Pytanie być może banalne ale totalnie jestem zakręcony w tym temacie: schody drewniane stawia sie na posadzcze betonowej czy na już ostatecznie wykończonej podłodze np płytkam (wszyscy znajomi poslzi w schody betonowe i totalnei nie mam gdzie podpatrzec)i?

No i drugi dylemat robilbyscie tynki wewnetrzne powiedzmy w II połowie listopada przy braku okien - otwory zabiezpieczyłbym deskami i folią ale czy już nie będzie za zimno, niby mońza robić do plus 5 stopni. Czy lepije poczekać do drugiej połowy marca?

Pawlok

Powiedzmy, że tynki lepiej na wiosnę. Zaobserwowałam taką regułę na forum - ludzie, którzy zrobili jesienią mieli tak samo długo mokre jak ja, a robiłam na wiosnę. W mrozie nic nie schnie.

Gdzie mogę kupić strop Teriva z pustków żużlowo betonowych i belki ? Z góry dziękuję!!!

Polecam Zensof tel. 695 373-695 Obsługiwali moją budowę i nie ma się do czego przyczepic. Gdy okazało się, że źle zamówiłem belki stropowe (zapomniałem że zamiast cegły 30 użyliśmy 24) to jeszcze tego samego dnia dowieźli prawidłowe. Polecam

Powiedzmy, że tynki lepiej na wiosnę. Zaobserwowałam taką regułę na forum - ludzie, którzy zrobili jesienią mieli tak samo długo mokre jak ja, a robiłam na wiosnę. W mrozie nic nie schnie.

troche inaczej to widze

plus zrobienia tynków na jesień

jest taki, że możesz wtedy jeszcze jesienią i podczas łagodnej zimy robić dalsze prace, które dopiero po tynkach dopiero mogą być robione

np. ogrzewanie podłogowe, posadzki itp.

poza tym lepiej jak tynki wysychają dłużej, a nie gwałtownie

plus zrobienia na wiosnę

budynek lepiej osiądzie i mniej pęknieć na tynkach będzie,

co jest szczeg. istotne jeśli budynek nie postał wcześniej przynajmniej z 2 miesiące do czasu tynkowania

jest taki, że możesz wtedy jeszcze jesienią i podczas łagodnej zimy robić dalsze prace, które dopiero po tynkach dopiero mogą być robione

Ech tylko prognozy długoterminowe jakie do tej pory czytalismy przeiwdują rychłą zime - śnieg i przymrozki już w listopadzie.

Chyba powiemy stop po dachu i kumulując finanse poczekamy do marca z resztą działań budowlanych. Zrobienie tynków dało by czas na samodzielne powolne położenie izolacji + styropianu na podłogach....

Pawlok

Witam

gdzie można kupić tanio szambo w okolicach Poznania? a najlepiej Swarzędza, żeby nie przepłacać za transport ????

Witam

Kupujemy tanie szamba z Radomia i poszukujemy czwartej osoby w celu obniżenia kosztów transportu.Jeśli jesteś zainteresowany to czekam na informację.Podam telefon do producenta w celu dalszych uzgodnień.

Pozdrawiam.

troche inaczej to widze

plus zrobienia na wiosnę

budynek lepiej osiądzie i mniej pęknieć na tynkach będzie,

co jest szczeg. istotne jeśli budynek nie postał wcześniej przynajmniej z 2 miesiące do czasu tynkowania

To tynki robi sie przed podłogówką???? Kurcze a mnie nikt nie poinformował, nawet ten od podłogówki z ktorym jestem umówiona na grudzien:) hmmm...teraz to mi klina zabiliscie...pozostanie mi szukanie kogos do tynków jeszcze przed grudniem albo przerzucenie tynkówi podłogówki +elektryka bo tez na grudzien jest umówiony na wiosne. Ile teraz biorą za połozenie tynków wewnetrznych???

[...

To tynki robi sie przed podłogówką???? Kurcze a mnie nikt nie poinformował, nawet ten od podłogówki z ktorym jestem umówiona na grudzien:) hmmm...teraz to mi klina zabiliscie...pozostanie mi szukanie kogos do tynków jeszcze przed grudniem albo przerzucenie tynkówi podłogówki +elektryka bo tez na grudzien jest umówiony na wiosne. Ile teraz biorą za połozenie tynków wewnetrznych???

Tynki możesz zrobić po podłogówce, ale wtedy najpierw wylewasz posadzkę. Pytanie czy masz tynki maszynowe czy ręczne i czy masz sprawdzoną ekipę która nie narobi Ci bałaganu kładąc tynki.

U mnie w poniedziałek skończyli kłaść tynki, wcześniej wylewali posadzki bo miałem już zrobioną podłogówkę. Straszyli mnie znajomi, że nie doczyszczę tych posadzek po tym jak mi tynki zrobią. Zrobili tynki, posadzki zabezpieczyli grubą folią i zostawili w domu czyściutko - żadnego skrobania kawałków tynku z posadzek. Zapraszam do mnie na budowę.

Nie wiem czy to by przeszło przy tynkach maszynowych (więcej wody) i przy mniej doswiadczonej (delikatnie mówiąc) ekipie.

T.

....

Ile teraz biorą za połozenie tynków wewnetrznych???

26-30 zł netto /m2

zależy od rodzaju tynku (gipsowe, cem-wapienne), wykonawcy, stanu powierzchni ścian

Ja płaciłem 15 zł za metr, ale ceny były ustalane w marcu, a termin zaklepany w październiku 2007. Ekipa ta sama co mi budowała dom. W marcu tego roku zaklepałem sobie termin na tynki zewnętrzne na marzec 2009. Tak fajnej i fachowej ekipy ze świecą szukać. I do tego ceny mają normalne , a nie jakieś z kosmosu. Jezeli ktoś robi z panem Darkiem Łodygą to może spać spokojnie.

Przy okazji mam pytanie ile kosztuje wykańczanie poddasza czyli ocieplenie 15+5 cm plus płyty k/g i wstępne szpachlowanie. Ile za metr?

T.

Mozna robic tak i tak...

Zdan jest wiele - hmm mój kierownik budowy widzial jednak tynki przed podłogami i instalacjami wodno-kanalizacyjno- grzewnymi...

Pawlok

Kolejność powinna być zachowana w miare logiki.

Najpierw elektryka potem tynki żeby zakryć kable (te w ścianach a na podłogach za chwilę), po tym robi sie instalacje podlogowe i zalewa posadzki.

Każda inna kolejność bedzie powodowała utrudnienia bo albo mozemy coś zniszczyć albo coś zabrudzić :D

My jesteśmy po tynkach i po posadzkach wg w.w. kolejności.

Za tynki płaciłem 13 pln/m2 (ręczne cem-wap)

Za posadzki 15 pln/m2 z miksokreta półsuche żeby mi szybciej wyschlo przed zimą.

Teraz czekamy aż wyschnie i bedziemy przygotowywac się do grzania :D