Gość Gosc_gość 29.11.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Cześć wszystkim. Gdzie jest duży wybór i dobre ceny na pustaki szklane tzw. luksfery ?? Nie kupowałam i nie szukałam specjalnie, ale ostatnio w Castoramie rzuciło mi się w oczy, że mają całą scianę i niektóre bardzo ładne. Dzięki za info. Trza tam jutro uderzyć, bo w niedz. też mają czynne z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 29.11.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 To jak juz będziesz w Castoramie na Winogradach to podjedź sobie dla porównania do Praktikera w Galerii Pestka - tez jeszcze nie siedzę w temacie, ale tez mają sporą wystawkę i rzuciło mi się w oczy jak ktoś pełen wózek wywoził, więc może korzystnie cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 29.11.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Generalnie problem jest z tych NIEROZWIĄZYWALNYCH. Potwierdzam znajomi mają analogiczny problem - żona kolegi nie może patrzeć na spuszczoną w dzień rolete Ostatnio coś wspominali że bedą wymieniac feralne okna w wykuszu... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 29.11.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Wczoraj w nocy jakieś sk....ny zdemolowali budowę w Szreniawie. Ukradli kable ze ścian niszcząc całą instalację i świeżo położone tynki maszynowe. Uuuu U mnie w mojej spokojnej okolicy też dziś się przekonałem że miałem gości - ale sądząc po szkodach jakieś okoliczne dzieciaki pobroiły - tzn skradły młotek i nożyczki a z pierwszego piętra pianą popryskały pobliską starą jabłonkę... Suma sumaru rzeczy wartościowych za bardzo tam nie mam ale były moim zdaniem ciekawsze rzeczy do zabawy. Inna sprawa że dopiero zabepieczam otwory wszelkiej maści wiec wejście było sprawa dziecinnie łatwą ... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 29.11.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 O opcjach z opatulaniem nikt nie mówił. Nie za bardzo widzę na jakim patencie ta woda w rurze wystającej ponad grunt miałaby się ogrzać do powyżej zera jeśli wokół wszystko jest na minusie. Rozważ to bo popękane rury pod posadzką to marna perspektywa. Chyba że nie będzie zimy. U mnie wygląda to tak rura wiadomo na głębokości 1,2 m przechodzi pod ławą i dalej w piaseczku nad chudziak. To co jest pod ziemią nawet pod chudziakiem nie boję sie zamarznięcia - bo to mało prawdopodobne by pod chudziakiem grunt osiągnął temperaturę minusową. Problem jest nad chudziakiem i tu opatuliłem to wszystko styropianem. Na to poszła jeszcze zbita skrzynia z desek szalunkowych - uszczelniona tekturą od dachówek - zamierzam jeszcze łączenia styro potraktować pianką. Acha a samo przyłacze stoi u mnie w tej chwili w garażu, gdzie bramę mam zakrytą folią i powoli zatykam pozostałe otwory okienne. Jak do tej pory mam kubełek z wodą w garażu i na działce - minione mrozy woda na dworze zamarznięta - w garażu jeszcze nie czyli był cały czas plus Oczywiscie wodę mam zamnkiętą na pierwszym zaworze a w dalszym odcinku krany otwarte czyli ewentualne resztki mogły wyparowac tudzież mogą zamarznąć nie rozsadzając wodomierza i rur. Dodam że w domu w którym mieszkam - również mam przyłacze wodne- licznik wyprowadzony w nieogrzewanym garażu ok 1 m od drzwi drewnianych i przez 30 lat problemów z wodą nie było - ba temperatura w garażu nigdy nie spadła poniżej zera, moja mam mówi że jednego roku na termometrze było + 1 a że samochodu nie było to garaż nie był owierany i zimniej się nie zrobiło.. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 29.11.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 ... A jeżeli chodzi o rozprowadenie instalacji to z wyższymi pomieszczeniami nie będę mial problemu, po prostu opuszczę lekko sufity w przedpokoju i częśći gospodarczej, lekko ? to zależy na czym robisz przewody instalacyjne jeśli na spiro to nawet 20 cm tego może wyjśc tj fi 160 + ocieplenie a to całkiem sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 30.11.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Zamierzam wykorzystać plaskie kanały wentylacyjne. Od reku do kuchni najdalszy odcinek będzie miał jakieś pięć metrów i tylko dwa zakręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 30.11.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 ... A jeżeli chodzi o rozprowadenie instalacji to z wyższymi pomieszczeniami nie będę mial problemu, po prostu opuszczę lekko sufity w przedpokoju i częśći gospodarczej, lekko ? to zależy na czym robisz przewody instalacyjne jeśli na spiro to nawet 20 cm tego może wyjśc tj fi 160 + ocieplenie a to całkiem sporo Zawsze chyba będzie jakiś problem jak umieścić te przewody. Ja mam poddasze nieocieplane, strop drewniany ocieplany w tej chwili 20cm + 5cm wełną i dodatkowo w części użytkowej (ok 100m2 podłogi w przyszłości) 10cm styropianem. Zastanawiałem się czy jeśli poprowadzą przewody fi 160 w warstwie ocieplenia to czy nie spowoduje to zbytniego odchudzenia izolacji w miejscach, w których przewody będą przechodzić. Druga opcja: rozłożyć przewody na stropie. Tylko czy nie trzeba wtedy ich ocieplać? A dodatkowo będzie jeszcze problem ze zrobieniem podłogi u góry Zobaczymy co powie wykonawca, który niestety ignoruje mnie ostatnio. Przez ostatni tydzień próbuję się umówić z firmą z Jarocina (Bartosz) ale nie wydają się specjalnie zainteresowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 30.11.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Oj, z tym wodomierzem to chyba nie takie proste. Nie jestem hydraulikiem ale jak sam chciałem zakładać przyłącze zimą to wszyscy zgodnie twierdzili, że trzeba założyć zawór spustowy na głębokości ca 1m czyli poniżej poziomu przemarzania gruntu i spuszczać wodę do takiej głębokości. Do tego potrzebna jest studzienka (drogo!) lub prościej rura kanalizacyjna o większym przekroju (też nie za ciekawie). Najtaniej poczekać do wiosny. O opcjach z opatulaniem nikt nie mówił. Nie za bardzo widzę na jakim patencie ta woda w rurze wystającej ponad grunt miałaby się ogrzać do powyżej zera jeśli wokół wszystko jest na minusie. Rozważ to bo popękane rury pod posadzką to marna perspektywa. Chyba że nie będzie zimy. Trochę mnie zaniepokoiłeś tym postem. Opcja studzienki w moim przypadku była faktycznie zbyt droga (z tego co pamiętam ponad 1tyś) o rurze nikt nie wspominał. Tylko czy to oznacza, że powinienem był się męczyć bez wody do końca budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 30.11.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 WitajcieWłaśnie zamierzam zakupić silniki do rolet Nice lub Somfy. Czy macie sprawdzone punkty sprzedazy. Panowie od okien chcą mnie skroić troche za dużo, wiec szukam alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus31 30.11.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Mi polecono firmę Vertiline - po sprawdzeniu wielu ofert wypadli naprawdę konkurencyjnie - cena za m2 rolety 169 zł za silnik 220 zl (i jeszcze mozna wynegocjować rabaty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 30.11.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Zamierzam wykorzystać plaskie kanały wentylacyjne. Od reku do kuchni najdalszy odcinek będzie miał jakieś pięć metrów i tylko dwa zakręty. też nad tym myślałem jednak wykonawca mnie uświadomił że to droga impreza szczeg. kształtki zakrętów itp są bardzo drogie ponoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 30.11.2008 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Tokas napisał: Właśnie zamierzam zakupić silniki do rolet Nice lub Somfy. Czy macie sprawdzone punkty sprzedazy. Tak na marginesie to nie myśleliście o okiennicach - one też mogą być zamykane elektrycznie . My na takie coś zachorowaliśmy . Wyglądają super i jak czytałem są również bezpieczne i zapewniają lepszą izolacyjność termiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 30.11.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Druga opcja: rozłożyć przewody na stropie. Tylko czy nie trzeba wtedy ich ocieplać? A dodatkowo będzie jeszcze problem ze zrobieniem podłogi u góry na pewno wtedy trzeba ocieplić, aby nie było strat temperatury przez co instalacja nie będzie pracować tak efektywnie jak by mogła dodatkowo jest też ryzyko skraplania się w przewodzie wentylacyjnym jeśłi jest różnica temperatur dlatego ociepla się kanały nawet wtedy gdy puszczasz kanały pod stropem a więc w miejscu ogrzewanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu102 30.11.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Tak na marginesie to nie myśleliście o okiennicach - one też mogą być zamykane elektrycznie . My na takie coś zachorowaliśmy . Wyglądają super i jak czytałem są również bezpieczne i zapewniają lepszą izolacyjność termiczną też na okiennice choruje jednka odkładam to na przyszłośc raczej, bo niestety są koszmarnie drogie cena okiennicy do okna jak za to okno drewniane, a nawet więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 01.12.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Oj, z tym wodomierzem to chyba nie takie proste. Nie jestem hydraulikiem ale jak sam chciałem zakładać przyłącze zimą to wszyscy zgodnie twierdzili, że trzeba założyć zawór spustowy na głębokości ca 1m czyli poniżej poziomu przemarzania gruntu i spuszczać wodę do takiej głębokości. Do tego potrzebna jest studzienka (drogo!) lub prościej rura kanalizacyjna o większym przekroju (też nie za ciekawie). Najtaniej poczekać do wiosny. O opcjach z opatulaniem nikt nie mówił. Nie za bardzo widzę na jakim patencie ta woda w rurze wystającej ponad grunt miałaby się ogrzać do powyżej zera jeśli wokół wszystko jest na minusie. Rozważ to bo popękane rury pod posadzką to marna perspektywa. Chyba że nie będzie zimy. Trochę mnie zaniepokoiłeś tym postem. Opcja studzienki w moim przypadku była faktycznie zbyt droga (z tego co pamiętam ponad 1tyś) o rurze nikt nie wspominał. Tylko czy to oznacza, że powinienem był się męczyć bez wody do końca budowy? Jest jeszcze jedna opcja. Takie rozwiązanie u znajomych. Podczas budowy woda była doprowadzono w pobliże domu. Tutaj w skrzyni drewnianej licznik tymczasowy opatulony na zime watą i czym się dało zakopany piaskiem etc. w formie kopca. Przed mrozami woda zamiknieta na zaworze przy wcince. Wiosną woda wprowadzona do domu już we własciwym miejscu. Ponowne wezwanie do zaplombowania licznika (za darmo) i po kłopcie. PS. Dopytaj sie czy w twojej gminie nie ma opcji wody budowlanej - u mnie tak było. Płaciłam ryczałt bez licznika więc nie było kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazar 01.12.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 hejka, moglibyście polecić solidnego wykonawcę ocieplenia na poddaszu z góry dzieki, pozdrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 01.12.2008 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Jachu 102 napisał : też na okiennice choruje jednka odkładam to na przyszłośc raczej, bo niestety są koszmarnie drogie cena okiennicy do okna jak za to okno drewniane, a nawet więcej Fakt cena okiennic jest spora , ale ile dodają uroku ... bezcenne. Choć jak zawsze zasobność kieszeni decyduje o wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 01.12.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Tokas napisał: Właśnie zamierzam zakupić silniki do rolet Nice lub Somfy. Czy macie sprawdzone punkty sprzedazy. Tak na marginesie to nie myśleliście o okiennicach - one też mogą być zamykane elektrycznie . My na takie coś zachorowaliśmy . Wyglądają super i jak czytałem są również bezpieczne i zapewniają lepszą izolacyjność termiczną Pado masz jakies namiary na te okiennice? tez choruje na okiennice chociaz myslałam o zwyklych ale elektryczne tez brzmia ciekawie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 02.12.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witam...mam problem...ostatnio takie deszcze ....zacieka mi po kominie - najpierw jeden komin, przyjechała ekipa i zrobiła, niby nie ma plam na tynku, ale boją sie, że sobie gdzieś tam woda drąży, a teraz widzę, że na tynku drugiego komina jest duż mokra plama i nawet jakby gdzies ta woda schodziła w dół. Co to jest? żle zrobione opierzenie? złe zaizolowanie silokonem ? Chyba dobrze, że nie zamykałam jeszcze poddasza płytami i wszystko mozna jeszcze sprawdzić. A co będzie, jak przyjdzie ocieplenie + płyty a woda będzie dalej zaciekać? Po latach to ta wełna będzie jak gąbka? Jak się przed tym zabezpieczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts