pado 02.12.2008 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Pado masz jakies namiary na te okiennice? tez choruje na okiennice chociaz myslałam o zwyklych ale elektryczne tez brzmia ciekawie:) Mam jeszcze sporo czasu na ich zaplanowanie i kupienie . Widziałem takie podczas wakacji w domu w górach . Było ich 8 i gość twierdził ,że okiennice z silnikami wyszły jego ok 1100 zł za sztukę . Sześc było większych a 2 małe . Miał jeszcze robić okiennice na ścianach szczytowych ale jak mówił na razie poprzestał na tych parterowych. Muszę przyznać ,że były rewelacyjne . Dodatkowo miał zamówione sterowanie z pilota z programatorem otwierania i zamykania za 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 02.12.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Po prostu muszę się pochwalić na forum! Wczoraj rano zajezdzam na działkę a tu przy płocie jakas ekipa cos kombinuje - niemożłiwe gazownicy - nie dzwonilii bo sobie wykombinowali że sie ładnie podkopią i inwestora nie będą potrzebować . Tak wiec od wczoraj mam rurę z gazem na działce -a dopiero dziś odebrałem dziennik na budowę instalacji gazowej wewnętrznej.... Jest to pierwsze medium, które mam przed planowanym czasem założone - umowę podpisywałem we wrześniu że gazownia ma byc gotowa na 1.08.2009! Normalny szok! pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 02.12.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Jest jeszcze jedna opcja. Takie rozwiązanie u znajomych. Podczas budowy woda była doprowadzono w pobliże domu. Tutaj w skrzyni drewnianej licznik tymczasowy opatulony na zime watą i czym się dało zakopany piaskiem etc. w formie kopca. Przed mrozami woda zamiknieta na zaworze przy wcince. Wiosną woda wprowadzona do domu już we własciwym miejscu. Ponowne wezwanie do zaplombowania licznika (za darmo) i po kłopcie. PS. Dopytaj sie czy w twojej gminie nie ma opcji wody budowlanej - u mnie tak było. Płaciłam ryczałt bez licznika więc nie było kłopotu. Dzięki za informacje. Wodę już mam wprowadzoną do budynku, licznik zaplombowany i nikt nie sugerował, że może się coś stać zimą. Nawet już zapłaciłem pierwszy rachunek. Najwyżej będę dogrzewał. Dziwię się w takim razie pozostałym "mieszkańcom" naszego mini osiedla, którzy mają SSO i wodę podłączoną tak jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 02.12.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Co do okiennic, jeśli ktoś jest zainteresowany mogę wysłać namiary do ekipy, która robiła rodzicom (tylko dosyć chyba daleko od Poznania). Okiennice drewniane bardzo ładne ale koszmarnie drogie: kosztowały 2 razy więcej niż okna. Poza tym otwieranie i zamykanie manualne wyjątkowo upierdliwe:( http://img162.imageshack.us/img162/268/img0088hs0.jpg http://img132.imageshack.us/img132/4292/img7838gb6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 03.12.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Dzięki za informacje. Wodę już mam wprowadzoną do budynku, licznik zaplombowany i nikt nie sugerował, że może się coś stać zimą. Nawet już zapłaciłem pierwszy rachunek. Najwyżej będę dogrzewał. Dziwię się w takim razie pozostałym "mieszkańcom" naszego mini osiedla, którzy mają SSO i wodę podłączoną tak jak ja. Masz budynek zamknięty - jak a to szanse by temperatura spadła poniżej zera wcale nie są duże- dobrze zaizoluj (patrz moją wczesnejszą wypowiedź) i powinno być OK. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 03.12.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 pytanie:czy w ogóle można odkupić od budujących miskę podwieszaną wc?(muszę mieć taką na 4 miesiące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 03.12.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Dzięki za informacje. Wodę już mam wprowadzoną do budynku, licznik zaplombowany i nikt nie sugerował, że może się coś stać zimą. Nawet już zapłaciłem pierwszy rachunek. Najwyżej będę dogrzewał. Dziwię się w takim razie pozostałym "mieszkańcom" naszego mini osiedla, którzy mają SSO i wodę podłączoną tak jak ja. Masz budynek zamknięty - jak a to szanse by temperatura spadła poniżej zera wcale nie są duże- dobrze zaizoluj (patrz moją wczesnejszą wypowiedź) i powinno być OK. Pawlok jakoś tak zrozumiałem że masz tylko stan zero, gołe pole i wystającą rurę. Z budynkiem nad rurą trochę łatwiej. Trochę. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 04.12.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Cześć, dziś mąz rano był na budowie i spotkał fachowców robiących gaz, zaproponowali mu że przywiozą skrzynkę za 500 zł,co wydało nam się dość drogie. Skrzynkę juz znalazłam za 270, ale nie ma do niej podstawy, czy ktoś podpowie gdzie mogę taką nogę do wkopania kupić? Najlepsze byłyby okolice Mosina, Luboń i tamta część Poznania. Chociaż skrzynka jest do odbioru w okolicach Swarzędza.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 04.12.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Po prostu muszę się pochwalić na forum! Tak wiec od wczoraj mam rurę z gazem na działce -a dopiero dziś odebrałem dziennik na budowę instalacji gazowej wewnętrznej.... czy na instalację gazową wewn jest osobny dziennik budowy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 04.12.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 a zapytaj w starostwie...jak masz osobno BP na domek i osobno BP na instalację to na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 04.12.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 [ czy na instalację gazową wewn jest osobny dziennik budowy????? Żeby tylko dziennik - choc trudno to nazwać dziennikiem bo jest to arkusz papieru A5 ( ?) - dajacy w sumie cztery strony A4 A przed dziennikiem potrzebujesz pozwolenie na budowe wewnetrznej instalacji gazowej - a do tego potrzebujesz projekt wykonany przez uprawnionego projektanta... 15 sierpnia dałem zlecenie na projekt - 2 grudnia odbierałem podstemplowany dziennik - ale w sumie mi sie nie spieszyło i pozwolenie i dziennik sobie leało oczekująć na mój odbiór Pawlok PS: przez wwnetrzna instalacje gazową - rozumei sie instalacje od reduktora/gazomierza do punktów odbioru w domu... PS" procedura prawie bliznaicza z pozowleneim na budowę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 04.12.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witam, czy mieliscie kładszione w fundamenty bednarki (bednarówki)-zapomnialam jak dokladnie sie to nazywa:) Elektryk zadal mi to pytanie a ja zdebialam. Nasz kierownik mowi ze nie mamy tego. Czy musi to byc czy nie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmcpoz 04.12.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witam, czy mieliscie kładszione w fundamenty bednarki (bednarówki)-zapomnialam jak dokladnie sie to nazywa:) Elektryk zadal mi to pytanie a ja zdebialam. Nasz kierownik mowi ze nie mamy tego. Czy musi to byc czy nie???? Ja mam, ale zrobili to na moje żądanie, jak już stała grucha gotowa do lania betonu. Gdybym nie przypilnował, to by nie było. A warto to zrobić. Uziom taki, czy inny powinien byc wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 04.12.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witam Przerabialiście może temat okno z pustaków szklanych ?? Mam okno panoramiczne w garażu 3m x 0.6m (otwór) i docelowo ma być z luksferów. Przymierzam się do tematu, ale im głębiej tym "ciemniej" Sposób montażu pewno tradycyjny. Kiedy te okno montować ?? przed tynkami, po tynkach ?? a co z parapetem (kiedy montować) ??, bo też by pewno tam był potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 04.12.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witam, czy mieliscie kładszione w fundamenty bednarki (bednarówki)-zapomnialam jak dokladnie sie to nazywa:) Elektryk zadal mi to pytanie a ja zdebialam. Nasz kierownik mowi ze nie mamy tego. Czy musi to byc czy nie???? Nic wielkiego się nie stało. Po prostu poprowadzisz otok uziomowy wokół budynku. Elektryk niech nie marudzi. Jak pogrzebie się trochę w ziemi to mu korona z głowy nie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 05.12.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 [b]Witam Przerabialiście może temat okno z pustaków szklanych ?? [/b] Ja mam podobne okno w garażu i jest tak: przed tynkami i ociepleniem murarz wstawił pierwszą, zewnętrzną warstwę kolorowych pustaków i zlicował ją z murem ( to ważne, bo potem wyszedł u mnie problem jak zamontować parapet , a oto też pytasz, problem jest po mojej stronie, bo chciałam, żeby parapet podchodził po pustaki, a murarz twierdzi, że nie ma problemu, nie da sie po pustaki i traeba parapet osadzić na styk i doszczelnić masą, hmmm ..ja mam wątpliwości do teraz), drugą warstę zwykły bezpabrwnych będzie kładł teraz, juz po tynkach wewnętrznych, licując ze ścianą, celowo robie 2 warstwy pustaków ze względu na oszczędności energii i bez parapetu w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 07.12.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Nie obawiasz się że pomiędzy lukswerami zacznie się z czasem brudzić? To nie jest okno, gdzie między szybami jest 100% szczelna przestrzeń, jak za parę lat zciemnieją od wewnątrz to nie umyjesz, a tym bardziej nie wymienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 07.12.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 nie myślałam o tym...luksfery mam od zewnątrz przydymione, w środku będą zrobione wyprawki, łe tam...zawsze można wydłubac i wyczyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 07.12.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 PYTANIE WARTE 70 TYŚ A MOŻE NAWET DOM: CZY BRAĆ RACHUNEK NA WYKONANIE CAŁEJ INSTALACJI W DOMU CZY NIE BRAĆ ALE ŻĄDAĆ PODPISANIA OŚWIADCZENIA O ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA WYKONANĄ INSTALACJĘ?(wod-kan, ogrzew. podłogowe, c.o., 3 centralne systemy dowodzenia ogrzewaniem, podłączenie kominka do instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 07.12.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Kaja u mnie instalatorzy wpisuja sie do Dziennika budowy i podbijaja pieczatka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts