Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chcemy wprowadzić dość duże szaleństwo w kuchni, która będzie prosta, klasyczna (jeszcze nie wiem w jakim kolorze). Szaleństwo polega na lodówce RETRO :lol:

Mamy dwie możliwości wyboru tego szaleństwa:

ARDO

http://www.ardovintage.pl/#c = kolory wchodzące w grę to: RE-05; OR-06; YE-07; VI-09; GO-15; PI-02.

GORENJE

http://www.gorenje.pl/10837 = kolory RK62351OB lub RK62358OR

różnica w cenie nie jest jakaś ogromna ....

KONKURS DLA BABECZEK

KTÓRA JEST BARDZIEJ RETTRO I KTÓRY KOLOR JEST BARDZIEJ :o :o :o ?

Mam pytanie: czy ktos z szanownych inwestorów ma do ogrzewania domku podłaczony gaz z tej duzej butli??? Z racji tego iz gaz ziemny bedziemy mieli za jakies dwa lata to myslimy o podłaczeniu gazu propan butan ale w tej butyli która mozna wmopac w ziemie. nie wiem jak to wyglada cenowo i w ogóle jak wyglada sam etap instalacji???

Mam od zaszłego roku z Gaspolu. Robili mi też instalacje wewnetrzną + piec Vissmana Vitopend 100. Za calość coś ok 4 tys. Z tym, ze nie zaleznie skąd butla trzeba brać po uwage,ze koszty są potem z rozmontowaniem ustrojstwa (butle dzierżawisz) dlatego warto ją brać jeżeli gaz ziemny za ok 5 lat. Wtedy koszty zabrania bultli spadaja.

Do tego ta opcja grzania jako jedyne żódło jest droga.

Wciorniasku a co masz jako drugie zródło grzania? My myslimy o kominku z DGP. A butle chcemy wziac z Shell'a, maja nam przedstawic oferte.

Narazie mam jakiś problem z fotosikiem ale jak mi się uda to wkleję zdjęcie całego domu. Najfajniej widać ile ciepła ucieka w okolicy rolet nad oknami i z kominków wentylacyjnych na dachu.

http://images24.fotosik.pl/304/57f20551485c4ca7.jpg

Strzałką zaznaczono kominek wentylacyjny. Okna nie są jeszcze obrobione od wewnątrz.

bry mleduję,że okna mamy od tygodnia zamontowane- są super :) (jezierski k-0,7) a właśnie zamówiliśmy bramę hormanna i polecam tu przynajmniej cenowo póki co bo montaż w styczniu firmę nexbau, bo u nich w porównaniu do konkurencji różnica na korzyść cny wyniosła ok 8-9%...(porównywałam do jakiejś firmy z komornik)...

Mam pytanie: czy ktos z szanownych inwestorów ma do ogrzewania domku podłaczony gaz z tej duzej butli??? Z racji tego iz gaz ziemny bedziemy mieli za jakies dwa lata to myslimy o podłaczeniu gazu propan butan ale w tej butyli która mozna wmopac w ziemie. nie wiem jak to wyglada cenowo i w ogóle jak wyglada sam etap instalacji???

Mam od zaszłego roku z Gaspolu. Robili mi też instalacje wewnetrzną + piec Vissmana Vitopend 100. Za calość coś ok 4 tys. Z tym, ze nie zaleznie skąd butla trzeba brać po uwage,ze koszty są potem z rozmontowaniem ustrojstwa (butle dzierżawisz) dlatego warto ją brać jeżeli gaz ziemny za ok 5 lat. Wtedy koszty zabrania bultli spadaja.

Do tego ta opcja grzania jako jedyne żódło jest droga.

Wciorniasku a co masz jako drugie zródło grzania? My myslimy o kominku z DGP. A butle chcemy wziac z Shell'a, maja nam przedstawic oferte.

Kominek z płaszczem wodnym - Makroterm

Musze przyznac, że w tym roku dopiero raz załączył się piec gazowy na grzanie.

Jesli chodzi o koszty to obecnie gotuje na propanie i mam ciepłą wodę.

Rachunki w granicach do max 300 zł za miesiąc.

Narazie mam jakiś problem z fotosikiem ale jak mi się uda to wkleję zdjęcie całego domu. Najfajniej widać ile ciepła ucieka w okolicy rolet nad oknami i z kominków wentylacyjnych na dachu.

http://images24.fotosik.pl/304/57f20551485c4ca7.jpg

Strzałką zaznaczono kominek wentylacyjny. Okna nie są jeszcze obrobione od wewnątrz.

Jaki system rolet był zastosowany że idą takie straty ciepła ( to juz nawet nie mostek - to most )

Jaki system rolet był zastosowany że idą takie straty ciepła ( to juz nawet nie mostek - to most )

To prawda. Tak zwyczajnie montowane nad oknem bez żadnej dodatkowej izolacji termicznej.

Gdybym wcześniej o tym wiedziała......... :roll: to inaczej byśmy to rozwiązali.

Błąd trudny do naprawienia, trochę się dziwię że niektórzy zapominają w jakim celu powstało forum ( nie wiem - pytam ) teraz ciepło które zaoszczędzi się na roletach straci się na skrzynkach ( a może probować poprawić izolacyjność skrzynek roletowych? )

Błąd trudny do naprawienia, trochę się dziwię że niektórzy zapominają w jakim celu powstało forum ( nie wiem - pytam ) teraz ciepło które zaoszczędzi się na roletach straci się na skrzynkach ( a może probować poprawić izolacyjność skrzynek roletowych? )

To ja się zapytam :-)

Jak uniknąć tego typu błedu, okna i cala zadyma z nimi dopiero przed nami ...

W domku gdzie teraz miezkam mam rolety i skrzynka od nich jest w "ramie okna" ...

Pawlok

Przestrzegam przed firmą (www.)rekuperatory.pl - spóźnili się z montażem instalacji 2 miesiące, mimo monitów. Między czasie za to próbowali wymusić na mnie cesję moich roszczeń na rzecz nowej firmy (żeby się pozbyć problemu?) - nie zgodziłam się. Zagroziłam sądem, siedziałam z dziecmi na kartonach w nie swoim mieszkaniu i czekałam na ukończenie domu, a jak wiecie bez działającej instalacji nie ma odbioru, więc nie można mieszkać i przedstawić dokumentów w banku świadczących o zrealizowanym celu kredytowym. Przywieźli mi ZEPSUTY ! rekuperator i stwierdzili, że szef każe montować i przyjąć reklamację!!!!!!!! SZOK !!!!!!!! Zagroziłam prokuraturą, bo to już był szczyt bezczelności i próba oszustwa. W końcu zgodziili się polubownie załatwić sprawę, tj. zamontować rekuperator w nowym terminie po cenie obniżonej o 5 tysięcy (uzgodniono mailowo),ale teraz chcą zapłaty pełnej kwoty, choć przez nich odbiór domu opóźnił się o 2 miesiące! Zwykłe chamstwo i bezczelność. Nie interesuje właściciela dane słowo i jak rozumiem opinia, tylko kasa. W umowie ustalono załatwianie sporów przez sąd, ale on woli firmy windykacyjne. Jako konsument i klient przestrzegam wszystkich przed taką obsługą. Sprzedawca zgodził się na obniżenie ceny i wykonanie instalacji w ostatecznym terminie. Teraz ma wszystkie ustalenia gdzieś!

Szkoda naszych nerwów- tyle ich jest przy budowie domu - żeby jeszcze się truć z takim wykonawcą.