Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Budująca Wielkopolska 2008 Poznań i Wielkopolska

pado

Recommended Posts

Witam

Od wczoraj mieszkamy w naszym nowym domku.

Pierwszą łopatę wbiliśmy na działce 11.04.2008r.Tak więc do zamieszkania upłynęło zaledwie osiem miesięcy.Takiego tempa prac się sam nie spodziewałem.

Myślę poważnie o tym - czy nie zostać deweloperem i budować dalej - tak mi się to spodobało.

Do ukończenia mamy jeszcze trochę prac,ale mieszka się wspaniale.

Pozdrawiam wszystkich budujących i tych co już mieszkają.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Od wczoraj mieszkamy w naszym nowym domku.

Pierwszą łopatę wbiliśmy na działce 11.04.2008r..

No tylko pogratulować!

Nie wyobrzam sobie tak szybkiego wybudowania - sami tez zaczynaliśmy w kwietniu ławy nie mając prądu :-)

A teraz dwa pytania do budujących wielkopolan:

1) Nadal namiary na ekipy od posadzek maszynowych mile widziane

2) właśnie walczymy z VZM-1A - pytanie za 100 pkt czy ktoś odliczłl np fakture z elementami do wykonania płotu - mamy z siatkolandu słupki, akcesoria, siatke powlekana... - można to wykazać?

pozdrawiam

Pawlok

2) właśnie walczymy z VZM-1A - pytanie za 100 pkt czy ktoś odliczłl np fakture z elementami do wykonania płotu - mamy z siatkolandu słupki, akcesoria, siatke powlekana... - można to wykazać?

pozdrawiam

Pawlok

Wydaje się, że siatka to pozycje 28.73.13 -45 na liście i wszystkie są niestety na NIE:( Zawsze możesz zadzwonić do US i uzyskać informacje bezpośrednio u źródła.

Witam,

Mam prosbe czy ktos moze podac namiar gdzie mozna kupic drzwi do kotlowni nie za drogie :) i zewnetrzne od kotlowni... :roll:

My do kotłowni i zewnętrzne braliśmy w DOM-BUD-BIS w Przeźmierowie/Baranowie ul. Dąbrowskiego 570 tel. 0-61 84 89 846

Najlepiej pojechać osobiście, powiedzieć o oczekiwaniach i wybrać to co najbardziej pasuje Ci cenowo i jakościowo.

Ile mniej więcej kosztuje ocieplenie poddasza za m2? robocizna, a zwłaszcza materiał, zakładając wełnę 18 + 10+ stelaż i kartongips i drobiazgi

z góry dzieki

Ciężko dokładnie określić. Mnie materiał na całe poddasze (ok. 300m2) + robocizna + podwójnie robione ściany na całym poddaszu a trochę tego było wyniosły 100 za m2. Nie jestem jednak w stanie oddzielić ścianek i powiedzieć ile za same poddasze. Wełna: Toprock i Superrock

Ile mniej więcej kosztuje ocieplenie poddasza za m2? robocizna, a zwłaszcza materiał, zakładając wełnę 18 + 10+ stelaż i kartongips i drobiazgi

z góry dzieki

Witaj.

U mojej rodziny jakiś czas temu kładli ocieplenie na poddaszu. Zrobili to naprawdę świetnie. Cena 40,00 zł za metr kw. ( szpachlowanie łaczeń w cenie). Podobno to teraz niedrogo. Ale u mnie jakiś czas temu też nie dużo wzięli.

Pozdrawiam

z góry dzieki

Witaj.

U mojej rodziny jakiś czas temu kładli ocieplenie na poddaszu. Zrobili to naprawdę świetnie. Cena 40,00 zł za metr kw. ( szpachlowanie łaczeń w cenie). Podobno to teraz niedrogo. Ale u mnie jakiś czas temu też nie dużo wzięli.

Pozdrawiam

Dzięki, właśnie taką kwotę tzn 35-40 zł na m2 zaproponowali mi poleceni wykonawcy, nie mam natomiast pojęcia jaki moze być koszt materiału do wykonania tego, wykonawca mówił ze w ok 100 zł powinnam się z robocizną zamknąć?

Dzięki, właśnie taką kwotę tzn 35-40 zł na m2 zaproponowali mi poleceni wykonawcy...?

A orientowałaś sie ile by wzieli bez ukłądania wełny tzn za płty gipsowo kartonowe?

Jakoś tak nie wierze by jakakolwiek ekipa zrobiłe ten etap naprawdę dobrze - wszyscy co by nie mówić robią na czas, a samemu człowiek sobie spokojnie samemu bardzo dokładnie poukłada warstwę wełny...

Pawlok

PS: czy naprawdę nikt nie robił/ nie robi posadzek - cały czas namiary na dobrą ekipę od posadzek maszynowych mile widziane...

Właśnie skończyłam wyliczać zwrot Vat, niezła zabawa, mam nadzieję że nasz US załatwia sprawę szybciej niż w ustawowe 6 m-cy. Bardzo pomocne okazało się forum finanse i podatki i dobra dusza tam się udzielająca. Zobaczymy co na te wyliczenia US i czy będą się mocno przyczepiać.

Pawlok, nie pytałam o same płyty, bo niestety nie dysponujemy czasem żeby sami układać, a wełna będzie i tak na zakładkę więc mam nadzieję, że będzie ok.

Pozdrawiam przedświątecznie.

Witam serdeczne grono Budujących z WLKP!!!!!!!

Mam serdeczną prośbę do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów o namiary na ekipy budujące domy.

Dom parterowy, lokalizacja KAMIONKI pod Poznaniem. Bardzo będę wdzięczny za namiar na sprawdzona, godną polecenia FIRMĘ. Firma nie musi być z Poznania......

Z góry bardzo DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mICHAŁ

Właśnie skończyłam wyliczać zwrot Vat, niezła zabawa, mam nadzieję że nasz US załatwia sprawę szybciej niż w ustawowe 6 m-cy. Bardzo pomocne okazało się forum finanse i podatki i dobra dusza tam się udzielająca. Zobaczymy co na te wyliczenia US i czy będą się mocno przyczepiać.

Pawlok, nie pytałam o same płyty, bo niestety nie dysponujemy czasem żeby sami układać, a wełna będzie i tak na zakładkę więc mam nadzieję, że będzie ok.

Pozdrawiam przedświątecznie.

Ja zaniosłam dokumenty 6.10 na Chłapowskiego i powiedziano mi, że niestety ustawowe 6 m-cy będę musiała odczekać. Też wszystkie dokumenty wypełniałam sama ale z OGROMNĄ pomocą byszkaudzielającego sie na forum finanse VAT budowlany, jeszcze raz dzięki :wink:

Ja zaniosłam dokumenty 6.10 na Chłapowskiego i powiedziano mi, że niestety ustawowe 6 m-cy będę musiała odczekać. Też wszystkie dokumenty wypełniałam sama ale z OGROMNĄ pomocą byszkaudzielającego sie na forum finanse VAT budowlany, jeszcze raz dzięki :wink:

a do kiedy mozna składać te rozliczenia ?

jest jakiś termin ?

a do kiedy mozna składać te rozliczenia ?

jest jakiś termin ?

Narazie bezterminowo :)

Ale nie częściej niż raz w roku;)

Ja się raz jeszcze pochwalę, że w moim przypadku (US Śrem) zwrot dostałem po 3 miesiącach. Nic nie zakwestionowali, nie było żadnych błędów, a wszystko dzięki lekturze forum. Dla zainteresowanych polecam wątek o zwrocie VATu.