misiak_ 30.12.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witajcie , Chcialbym poruszyc temat ogrzewania , jaki macie piec zainstalowany: na gaz czy paliwo stale , co sie teraz bardziej kalkuluje mam w planach zalozyc instalacje C.O. latem ale chcialbym juz zebrac jakies informacje mam do ogrzania ok. 500 m3 kubatury gaz mam w ulicy .Bede wdzieczny za Wasze komentarze. w pierwszej chwili chciałem na węgiel bo niby tani ale po głębokich przemyśleniach doszedłem do wniosku że decydując się na dom nie będę bawił sie w oszczędzanie (pozorne) i jest gaz bo śmieje się z tych "bogaczy" co kupują np. BMW i przerabiają na gaz bo ich na paliwo nie stać ale mają przecież BMW a czy naprawdę węgiel jest tańszy ? nie koniecznie biorąc pod uwagę cenę za tonę ok 700 zł i może niei starczyć na miesiąc (zależy od pieca, kubatury, ocieplenia itp) do tego dochodzi transport, składowanie wiec dodatkowe m2 na węgiel, no i robocizna (bezcenna ) a co latem ? pozostają przepływowe lub kombinacje na butle propan ja ostatni rachunek za gaz miałem (juz po podwyżce listopadowej i kawałek po starych stawkach) 648 zł 2 miesiące (334 m3 gazu) temp ze względu na niemowlaka 21 w nocy 22-23 w dzień (wczesniej miałem 21 D 20 N i rachunek był o połowę niższy ale mrozów nie było) kubatura domu przeszło 600 m3 ocieplenie nie do końca zrobione (styropian 15 cm) dach wełna 20 + 5 wiem gdzie jeszcze mam spore ubytki ciepła bo nie mam czasu na dokończenie ostatnio zrobiłem pomiar kamerą termowizyjną i najwięcej ucieka ciepła ościeżnicą drzwiową i troche roletami a dokładnie szczeliną dach jest oki okna fakro też nieźle trzymają ciepło lukus jest taki że ciągle jest ciepło a kominka nie mam chociaż mam przygotowane wszystko i patrząc koszty zastanawiam sie czy warto wywalać 10 k na sporadyczne palenie a ciągłe odpada bo syfu nie będę sobie robił w salonie a dobre drewno też kosztuję wiec amortyzacja po ładnych paru latach pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus31 30.12.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 widzę, ze na tapecie temat grzewczy wiec sie podłaczę. Też decyduję sie na gaz (piec kondensacyjny z zasobnikiem) ale w połaczeniu z kominkiem z płaszczem wodnym. I tu mam kilka pytań:1) jaki zasobnik zastosować dla 4 osobowej rodziny 2) jakiej firmy kominek z płaszczem moglibyście polecić (i jaką moc - powierzchnia grzewcza 254 m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 30.12.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 no to jak poruszone to ja mówię co mam. 1. Kominek z płaszczem wodnym 15 kW, na razie z braku dobrego paliwa grzeje resztkami drewna budowlanego i brykietem drzewnym, jestem w stanie tym sposobem utrzymać jakieś 8-10°C w domu całkowicie nieocieplonym z dziurami itp. przy -7° na zewnątrz. 2. Od dwóch dni mam uruchomiony kocioł gazowy 12 kW, jeszcze nie wiem co potrafi, w każdym razie na pewno dużo szybciej nagrzewa wodę i w chwilę po uruchomieniu miałem ciepłe kaloryfery i w tych pomieszczeniach praktycznie od razu zaczęła rosnąć temperatura. Wniosek na razie taki, że kominek podgrzewa powoli woda o niższej temperaturze rozchodzi się do podłogówki (do 42°) dopiero cieplejsza idzie w kaloryfery. Cieplejsza mogę mieć od razu z kotła gazowego (np. 60°). Za parę dni będę wiedział jak działają oba źródła w połączeniu 15+12 kW. To teraz a przyszłościowo zarówno jedno jak i drugie źródło ciepła będzie grzać dom oraz c.w.u. kolego makus31, zasobnik minimum 140 litrów powinien być. Piec kondensacyjny chcesz założyć wiec licz się z niższą temperaturą c.w.u. A.D. Kominków mi przypadł do gustu kominek LAZAR z tego względu ze w środku jest wyłożony czymś w rodzaju szamotu (nie pamiętam nazwy) co zabezpiecza dodatkowo wkład. A.D. Kotłów na węgiel - wielka porażka, może i tanio ale codzienna zabawa w palacza to lekka porażka, chyba ze ktoś ma służącego. Poza tym wieczny syf, ciężarówka przywożąca węgiel niszczy kostkę brukową, pełno pyłu w czasie przeładunku do kotłowni, w garażu biały samochód w zimie jest szary, wysoka temperatura spalin spowodowała że w łazience przy kominie odpadły płytki ścienne a czerwona dachówka jest pokryta pięknym czarnym dywanikiem wokół komina. Trwałość kotła pozostawia wiele do życzenia, różna jakość węgla i przy każdej dostawie trzeba na nowo wyregulować parametry, zacinający się podajnik co skutkuje wychłodzeniem domu jak nikogo nie ma, na wczasy zimowe trzeba zatrudnić palacza. W porównaniu do gazowej kotłownia na węgiel musi być z 5 razy większa. Więcej zalet nie pamiętam, ale przedstawiony obraz pewnego domu w którym często przebywam odradził mi założenie kotła na węgiel. W tym świetle gaz to luksus, jak ktoś przeprowadza się z blokowiska w którym nigdy nie przejmował się ogrzewaniem to nie polecam węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 30.12.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witamy serdecznie, razem z narzeczonym rozpoczynamy budowę na wiosnę. Szukamy godnej polecenia ekipy murarzy oraz cieśli-dekarzy. Będziemy wdzięczni za wszystkie namiary. Dodam, że budujemy się w Dębogórze (gm. Czerwonak). Pozdrawiamy,Magda i Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 30.12.2008 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 cieśla - Tomasz (polecany już na białej liście) - 600 278-128 (powołaj się jakby co na Pawła z Siekierek) - obecnie facet kończy dwa domy w Siekierkach. Chciałbym mieć na budowie tylko takich fachmanów murarze- Mariusz - 691 403-633 - ekipa konkretna, ale jak będziesz dogadywać to powiedz, że chcesz żeby był na budowie Zbyszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 31.12.2008 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Witam jeszcze w starym roku, i zgłaszam akces do Grupy.Budujemy w Poznaniu na Starołęce dom pod bukami 4G z pracowni Archon http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_pod_bukami_4_g/m45dade9419d7eFundamenty już mamy, teraz trzeba rozprowadzić kanalizę pod chudziakiem. W Nowym Roku życzę wszystkim budującym wiele szczęścia i pomyślności w realizacji zamierzeń budowlanych i życiowych. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 31.12.2008 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Ja nadal stoje przed dylematem ogrzewania. Gdy rozpoczynałem przygodę pt. stawiam dom, to na 100% byłem zdecydowany na ekogroszek lub coś w tym stylu. Im bliżej do momentu zakupu pieca, tym więcej wątpliwości. Cena groszku spora, do tego problem ze składowaniem i syf. Na obecną chwilę rozważam 3 opcje - zakup docelowego pieca na ekogroszek, tłokowca- zakup docelowego pieca na brykiet drzewny- zakup używanego pieca "na wszystko" i czekanie na gaz Gdzieś się jeszcze pojawiła opcja pt. ogrzewanie elektryczne, ale z kilku powodów odpuściłem sobie. Póki co inwestuje w rekuperator i dobre ocieplenie (rozważam minimum 15cm styro na elewacji i tyle ile wlezie wełny na dachu). Do tego 10cm na podłodze. Ogrzewanie kominkiem odpuściłem sobie. Owszem będzie, ale raczej jako dekoracja (w obecnym domu kominek rozpalamy raz w roku - na wigilię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 31.12.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 cieśla - Tomasz (polecany już na białej liście) - 600 278-128 (powołaj się jakby co na Pawła z Siekierek) - obecnie facet kończy dwa domy w Siekierkach. Chciałbym mieć na budowie tylko takich fachmanów murarze- Mariusz - 691 403-633 - ekipa konkretna, ale jak będziesz dogadywać to powiedz, że chcesz żeby był na budowie Zbyszek. Dzięki wielkie. Przy okazji życzę wszyskim budującym i już mieszkającym w nowych domkach wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 31.12.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Wielkie dzieki za odpowiedzi , Ja sie nadal wacham miedzy piecem na ekogroszek +opcja z mialem i weglem oraz piec na gaz ale nie kondensat .Rozmawialem z sasiadem co ma piec na ekogroszek juz 2 rok pali i mowil ze starcza mu 2 tony na sezon grzewczy + ok. 4 m3 drewna (tyle ze zimy od 3 lat tak naprawde nie ma... )no to koszty nie tragiczne, a zasyp zasobnika przy tych temperaturach co 7 dni (125 kg.groszku) ,czytalem tez dosc duzo o peletach i jesli chodzi o samo uzytkowanie tego opału to jest bardzo malo uciazliwe (znikoma ilosc popiołu i mozna go uzywac jako nawoz na ogrodek,pelet nie smierdzi skladowanie w workach 25 kg. ) tylko cena tony sie wacha od 700- 850 zł/T to troche duzo zuzycie troche wieksze od groszku na stonie fabryki Barlinek dosc duzo sie na ten temat wywodzą . Jesli chodzi o gaz to mam siec w ulicy kolo domu ale nie wiem ile kosztuje przylacze cos slyszalem ze prawie 5 tys. piec kondensacyjny ponoc sie stosuje przy ogrzewaniu podłogowym(mala temp.) wiec raczej bym sie sklaniał do jakiegoś bardziej tradycyjnego, ech ciezki wybór..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 31.12.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 misiak ,te twoje rachunki napawaja optymizmem do pieca gazowego ja bede mial ok. 450-500 m3 kubatury to moze nie bedzie tragedii z rachunkami tylko troche mam obawy co do cen gazu ruskie ciagle wszystkim groza i moze podniosa znow ceny bo bieda u nich ostatnio nieziemska no i koszt przylacza gazu z ulicy ile to teraz kosztuje? A poza sezonem ,masz jakis podgrzewacz do wody czy piec nadal pracuje tylko na podgrzewanie ? Witajcie , Chcialbym poruszyc temat ogrzewania , jaki macie piec zainstalowany: na gaz czy paliwo stale , co sie teraz bardziej kalkuluje mam w planach zalozyc instalacje C.O. latem ale chcialbym juz zebrac jakies informacje mam do ogrzania ok. 500 m3 kubatury gaz mam w ulicy .Bede wdzieczny za Wasze komentarze. w pierwszej chwili chciałem na węgiel bo niby tani ale po głębokich przemyśleniach doszedłem do wniosku że decydując się na dom nie będę bawił sie w oszczędzanie (pozorne) i jest gaz bo śmieje się z tych "bogaczy" co kupują np. BMW i przerabiają na gaz bo ich na paliwo nie stać ale mają przecież BMW a czy naprawdę węgiel jest tańszy ? nie koniecznie biorąc pod uwagę cenę za tonę ok 700 zł i może niei starczyć na miesiąc (zależy od pieca, kubatury, ocieplenia itp) do tego dochodzi transport, składowanie wiec dodatkowe m2 na węgiel, no i robocizna (bezcenna ) a co latem ? pozostają przepływowe lub kombinacje na butle propan ja ostatni rachunek za gaz miałem (juz po podwyżce listopadowej i kawałek po starych stawkach) 648 zł 2 miesiące (334 m3 gazu) temp ze względu na niemowlaka 21 w nocy 22-23 w dzień (wczesniej miałem 21 D 20 N i rachunek był o połowę niższy ale mrozów nie było) kubatura domu przeszło 600 m3 ocieplenie nie do końca zrobione (styropian 15 cm) dach wełna 20 + 5 wiem gdzie jeszcze mam spore ubytki ciepła bo nie mam czasu na dokończenie ostatnio zrobiłem pomiar kamerą termowizyjną i najwięcej ucieka ciepła ościeżnicą drzwiową i troche roletami a dokładnie szczeliną dach jest oki okna fakro też nieźle trzymają ciepło lukus jest taki że ciągle jest ciepło a kominka nie mam chociaż mam przygotowane wszystko i patrząc koszty zastanawiam sie czy warto wywalać 10 k na sporadyczne palenie a ciągłe odpada bo syfu nie będę sobie robił w salonie a dobre drewno też kosztuję wiec amortyzacja po ładnych paru latach pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 31.12.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Szanowni Wielkopolanie, życzymy szampańskiej zabawy (ciekawe czy jeszcze ktoś o tej porze tu zajrzy ) i wszystkiego co tylko sobie życzycie w Nowym Roku. Niech pod nasze i wasze marzenia wystrzeli dziś nie jeden korek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 01.01.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Cena za przyłącze gazowe: Opłata przyłaczeniowa 20-sie 2 161,84 złProjekt instalacji wewnętrznej gazowej 09-wrz 450,00 złWewnętrzna instalacja gazowa robocizna 25-paź 3 000,00 złPrzyłącze gazowe robocizna 04-gru 1 259,04 złKominiarz 23-gru 250,00 złSerwisant Vailant 28-gru 150,00 zł SUMA: 7270,88 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bliżniątrodzice 01.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Kochani forumowicze i foremki, z okazji Nowego 2009 roku życzę przede wszystkim bezproblemowej budowy własnego domu, tak aby następny sylwester odbył się już we własnym przepięknym salonie nowego domu. No i żeby raty za kredyt litościwie sięgnęły dna, wlaściwie to banki mogą nam nawet zacząć dopłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIM38 02.01.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witamy serdecznie, razem z narzeczonym rozpoczynamy budowę na wiosnę. Szukamy godnej polecenia ekipy murarzy oraz cieśli-dekarzy. Będziemy wdzięczni za wszystkie namiary. Dodam, że budujemy się w Dębogórze (gm. Czerwonak). Pozdrawiamy, Magda i Michał witam, polecam pana Andrzeja 515-254- 384 dużo przed Wami pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 02.01.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 misiak ,te twoje rachunki napawaja optymizmem do pieca gazowego ja bede mial ok. 450-500 m3 kubatury to moze nie bedzie tragedii z rachunkami tylko troche mam obawy co do cen gazu ruskie ciagle wszystkim groza i moze podniosa znow ceny bo bieda u nich ostatnio nieziemska no i koszt przylacza gazu z ulicy ile to teraz kosztuje? Właśnie otrzymałem rachunek z gazowni zw wykonanie przyłacza do granicy działki - 1744,60 zł... Co do kosztów gazy w domku parterowym bez piwnic z 79 roku w którym mieszkam ok 70m2 powierzchni ogrzewanej przy czym ocieplone tylko ściany (10cm styropianu) , a stropodach NIE (tu ucieka sporo). Koszty za gaz liczone od sierpnia do sierpnia (w tym gotowanie i przez cały rok +CWU): 2002/2003 -1830 zł; 2003/04 - 1435; 04/05 1538zł; 05/06 - 2090; 06/07 - 1895... 07/08 - 1813 zł...przy czym peirwszy sezon było grzne w nieocieplonym domu - tylko okna wymienione... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 02.01.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. Kristoforus, wiesz czy robią takie rzeczy? pozdrawiam noworocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 02.01.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. Kristofuros, wiesz czy robią takie rzeczy? pozdrawiam noworocznie Niestety nie wiem, zadzwoń do Majstra to pewno Ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Pytanie za 100 punktów, która ekipa układa izolację i styropian pod posadzkę???? Instalator się nie pali do tej roboty, nie pytałam jeszcze ocieplaczy od dachu. Hej, w standardzie izolację i styropian pod posadzki układa ekipa od posadzek ale.... (na bazie moich doświadczeń) 1. papa- tu miałem problem, bo robiłem to już po tynkach c-w ale "zmusiłem" murarzy/tynkarzy żeby to zrobili i tak chyba powinno być 2. następnie pod podłogówką folię budowlaną, oraz matę styropianową z aluminium układał hydraulik od podłogówki 3. tam gdzie przechodziły rurki wod i co folię bud. pod rurami oraz styropian między nimi również układał hydraulik. Dzięki temu zadbał on o to żeby było porządnie i bez zniszczeń. Polecam. 4. na pozostałych powierzchniach posadzkarze Uwaga: był dylemat co pierwsze zgrzewanie papy czy układanie rur na podłodze. Ja ZDECYDOWANIE polecam najpierw położyć papę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Byłbym zapomniał. Ode mnie również Bardzo szczęśliwego, udanego w sprawach budowlanych i nie tylko 2009 roku dla wszystkich budujących Wielkopolan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 02.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 widzę, ze na tapecie temat grzewczy wiec sie podłaczę. Też decyduję sie na gaz (piec kondensacyjny z zasobnikiem) ale w połaczeniu z kominkiem z płaszczem wodnym. I tu mam kilka pytań: 1) jaki zasobnik zastosować dla 4 osobowej rodziny 2) jakiej firmy kominek z płaszczem moglibyście polecić (i jaką moc - powierzchnia grzewcza 254 m2) U mnie wygląda tak: na ca 900m3/5os. kocioł kondensat 18kW z zamkniętą komorą do tego zasobnik 150l Viessmann Vitodens do tego kominek z płaszczem wodnym Makroterm 18kW. Na razie mi się podoba ale doświadczeń za dużo jeszcze nie mam. ad1. Dla 4os. rodziny 120-150l zasobnika powinno wystarczyć. Uwaga: od ok. 160l zasobniki zaczynają więcej kosztować bo są mniej "typowe" z tego co zauważyłem. ad2. Co do marek kominków z płaszczem- wygląda że w Wielkopolsce są silne między innymi Lechma i Makroterm, prawdopodobnie porównywalne jakością i ceną. W Makrotermie więcej jest zintegrowane (inne rozwiązanie wymiennika). No i Makroterm jest z Zakopanego- sprawdzone (i udoskonalane jak czytałem na forum) od lat rozwiązania spod Tatr też są dla mnie rekomendacją. Kratek i innych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts