kenji 04.01.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Ile cm dajecie grubości wełny? 15+ 5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 04.01.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Różnica jest tylko w rodzaju wełny TOPROCK jest w matach zrolowanych SUPERROCK w płytach o wymiarach 60x100 Ja miedzy krokwie układam TOPROCK a w poprzek płyty SUPERROCK To wszystko wyjaśnia - dlaczego jest stosowana taka konfiguracja (Toprock + Superrock) . Dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 04.01.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Ile cm dajecie grubości wełny? 15+ 5 ? Ja się zastanawiam nad taką konfiguracją: 4 cm szczelina wentylacyjna pod pełne deskowanie, 12 cm Toprock między krokwie do kalenicy ( 16cm ), dalej 2 x po 5 cm Superrock na przekładkę lub 10 bez przekładki, a między poddaszem użytkowym i nieużytkowym 15cm. Standardem obecnie jest 20-25 cm razem, a niektórzy dają 30cm - czasem zdarza się więcej. Trafiłem na 32 i nawet na 40cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika1212 04.01.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Kochani poszukuję architekta wnętrz najlepiej niedrogiego. Nie mam pomysłu na salonik i kominek. Z góry dziękuję pozdrawiam mika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 04.01.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Ile cm dajecie grubości wełny? 15+ 5 ? My najprawdopodobniej damy miedzy krokwie 18 cm a pod płyty 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 04.01.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 U mnie krokwie 18 - wiec 15 + 10 na sufit 20 + 10do tego okna 3 szyboweMa byc ciepło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 04.01.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Kristofuros to pytanie to do mnie??? O jakie deskowanie Ci chodzi?? 18 cm dlatego ze mamy taka krokiew. Przedstawiciel Isovera powiedzial ze nie potrzeba szczeliny tylko musi byc wełna na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 04.01.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Kristofuros to pytanie to do mnie??? O jakie deskowanie Ci chodzi?? 18 cm dlatego ze mamy taka krokiew. Przedstawiciel Isovera powiedzial ze nie potrzeba szczeliny tylko musi byc wełna na styk. Nie, coś mi się pomyliło - to nie u Ciebie widziałem pełne deskowanie - Ty masz membranę i nie trzeba dawać szczeliny wentylacyjnej Sorry fałszywy alarm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 04.01.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Cena za przyłącze gazowe: Opłata przyłaczeniowa 20-sie 2 161,84 zł Projekt instalacji wewnętrznej gazowej 09-wrz 450,00 zł Wewnętrzna instalacja gazowa robocizna 25-paź 3 000,00 zł Przyłącze gazowe robocizna 04-gru 1 259,04 zł Kominiarz 23-gru 250,00 zł Serwisant Vailant 28-gru 150,00 zł SUMA: 7270,88 zł No cóz to jestem "w kropce" troche kosztuje ten gaz choc mam siec w ulicy przy dzialce mam teraz watpliwosci czy warto zakladac gaz czy nie lepiej grzac na wegiel czy cos innego a w kuchni plyta indukcyjna taki koszt zalozenia inst gazowej to zwroci sie pewnie za 10 lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 05.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ile cm dajecie grubości wełny? 15+ 5 ? Standardem obecnie jest 20-25 cm razem, a niektórzy dają 30cm - czasem zdarza się więcej. Trafiłem na 32 i nawet na 40cm Ja 15+5 - i to chyba minimum standardu ale tak wypada na krokwiach. Te do 40cm to już standard domu pasywnego tyle tylko że miałoby sens jeśli reszta też byłaby pasywna (czyli np. 0,5m grubości styropianu pod posadzką etc.). Jednym słowem między 20 a 30 jak najbardziej, jeśli warunki techniczne (i finanse) pozwalają. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 05.01.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Kurde jak czytam o tych grubościach to za głowę się łapię. 50cm styropianu po posadzką? To ja proponuję wybudować sobie styropianowy "bunkier" o grubości ścian 1m. To będzie dopiero czad A tak serio, to ja jestem zdecydowany na 15+10 cm dla części użytkowej poddasza. A powyżej to się jeszcze zobaczy co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 05.01.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Kurde jak czytam o tych grubościach to za głowę się łapię. 50cm styropianu po posadzką? To ja proponuję wybudować sobie styropianowy "bunkier" o grubości ścian 1m. To będzie dopiero czad . Wygląda, że tak będą budowali wszyscy tylko że za 10 lat. Wyobraź sobie: teraz 25cm mur i 15cm ocieplenie. A co byś powiedział na odwrót: 18cm mur i 25cm ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 05.01.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Myślę, że gdzieś jest jakaś granica rozsądku. Zwiększać warstwy ocieplenia w nieskończoność nie można. Poza tym pytanie ile to realnie da oszczędności? A dodatkowe koszty w postaci mocniejszych ścian? Ja przy murze 25cm chciałem dać 20cm ocieplenia, ale zrezygnowałem. Daję 15cm. Wolę sobie za to kupić dobre DVD. Coś mi się od życia należy teraz, a nie za kilkadziesiąt lat. Ja wiem czy dożyję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 05.01.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 tak, tak dajcie od razu po 40 cm to teraz się przyznać i bez bicia kto z was ma zrobiony projekt OZC? (obliczenia zapotrzebowania ciepła). Od 2009 jest to już wymóg. No właśnie, ja się tym zajmuję od jakiegoś czasu (od zawsze w podpisie ) i chciałbym zapytać czy w ogóle macie pojecie którędy ciepło ucieka? Ile przez ściany, ile przez dach? ile posadzką a ile oknami? No i ostatecznie przez wentylację? Znając odpowiedzi na te pytania znamy "granicę rozsądku". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolasia 05.01.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 No właśnie, ja się tym zajmuję od jakiegoś czasu (od zawsze w podpisie ) i chciałbym zapytać czy w ogóle macie pojecie którędy ciepło ucieka? Ile przez ściany, ile przez dach? ile posadzką a ile oknami? No i ostatecznie przez wentylację? A możesz przybliżyć temat. Ja jestem początkująca i chętnie się dowiem którędy ucieka najwięcej ciepła i na co zwrócić uwagę. Jakich materiałów użyć do ocieplenia. Dzięki, pozdrawiam :lo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 06.01.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? Jak takie badania wyglądają? Kamera termiczna czy raczej na zasadzie brania danych technicznych z katalogów producentów np. cegieł? edit:Właśnie przeglądnąłem projekt. Mam w nim wydruk z programu Purmo OZC 3.0. Tylko jak ten wydruk czytać? http://kielany.pl/ozc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 06.01.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam Mam dom parterowy 130 mMam juz zbudowany do stropu łacznie z wylanym stropem.Został mi do zrobienia dach dwuspadowy 200mPomieszczenia o wymiarachJedno pomieszczenia Kuchnio-salon 35mDrugie pokój 14mTrzecie pokój 11mCzwarte łazienka 6mPiate łazienka 2mSzóste kotłownia 9m. Właśnie zastanawiam się czy starczy mi na stan do zamieszkania z wykończeniem(standard panele, drzwi wew. w granicach 400zł od party itp) ocieplenie budynku kwota 150tyśJakie sa wasze opinie i czy stan jakaś kwota za metr która się przyjmuje w takich obliczeniach. P.S.Przy budowie domu od zera do atanu deweloperskiego firmy biorą rożnie np 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.01.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 o dokładnie o coś takiego chodzi Tylko że przedstawiłeś stronę tytułową z której możesz odczytać zapotrzebowanie na ciepło, na dalszych stronach powinny być zestawienia wszystkich przegród (ścian, okien itp) oraz zestawienia pomieszczeń. Wtedy widać że jak ucieka dachem to dajemy grubsza izolację na dach. Tu fragment "drugiej strony" http://img384.imageshack.us/img384/1751/4crlo3.jpg Z tego widać że warto zainwestować w cieplejszą bramę, bo na 2% powierzchni domu ucieka 11% ciepła. Potem okna - zawsze są słabym punktem domu - wiadomo. Dach ma już tak niski współczynnik (0,17) że nie ma sensu go poprawiać, natomiast można by jeszcze ruszyć ścianę zewnętrzną (SZ) bo ledwo łapię się na <0,25. Wszystko teraz zależny od decyzji klienta i zasobności portfela. Zaglądamy do ściany: http://img380.imageshack.us/img380/6614/19crsw4.jpg jak widać jest 15 cm wełny o oporze 3,57, możemy dać więcej. to tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam Właśnie zastanawiam się czy starczy mi na stan do zamieszkania z wykończeniem(standard panele, drzwi wew. w granicach 400zł od party itp) ocieplenie budynku kwota 150tyś Wszystko zależy od tego jaki chcesz mieć standard. 150 tys starczy na minimum socjalne. Dach czym chcesz kryć? Bo na dachówkę tez sporo wydasz. Instalacje tez kosztują, wod-kan. Dach z dachówką to licz 50 tys. Instalacje jak zrobisz sam to materiał na elektryczną 4 tys. Materiał na wod-kan 10 tys (przy tanim kotle i bez bajerów) Ocieplenie - tu 20 tys chyba trzeba policzyć minimum. Gładzie własną siła zrobisz za kilkaset złotych, podobnie malowanie. Potem posadzki - wylewki jakies 3 tys i na to licz wykończenie tanie 50 pln/m2. Lampy gniazdka wtyczki tez kosztują. Łazienka - biała zabudowa - kolejne koszty ale to już wg własnego uznania - można wydac 10 k na łazienkę a mozna i 100 k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 06.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ja jestem początkująca i chętnie się dowiem którędy ucieka najwięcej ciepła i na co zwrócić uwagę. Jakich materiałów użyć do ocieplenia. Dzięki, pozdrawiam :lo Przez niezaizolowane ściany fundamentów - baaaaaaardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts