Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie, czy projekt zamienny musi wykonać ten sam architekt, co projekt pierwotny? Chcę dokonać istotnych zmian w projekcie, na który mamy pozwolenie, architektura wyraziła zgodę na projekt zamienny, ale niestety nie mogę skorzystać z usług naszego poprzedniego architekta... Proszę o pomoc. Pozdrowienia.

Wielkie dzięki. Rozumiem, że ta zgoda musi przyjąć formę pisemnej. I jeszcze jedno pytanie: czy ten projekt zamienny musi mieć znów postać wielkich 4 ksiąg z uwzględnieniem map do celów projektowych, wszystkich opinii itd? Czy może o być tylko sam poprawiony projekt? W moim przypadku jest to zmiana charakteru użytkowania pomieszczenia z mieszkalnego na garaż z zachowaniem tej samej kubatury budynku i dodanie 1 okna w połaci dachowej. Będę wdzięczna za pomoc.

Mam już projekt i pozwolenie na rozbudowę domu jednorodzinnego w ręku, lecz z różnych przyczyn musimy zmienić charakter jednego z pomieszczeń. Pani w urzędzie poinformowała mnie, ze mogę złożyć projekt zamienny, jeśli chcę z pokoju zrobić garaż. Czy złożenie projektu zamiennego jest tożsame ze staraniem się o pozwolenie na budowę raz jeszcze? Ponoć mam się opierać o te same warunki zabudowy, które już mam. Przeraża mnie zbieranie znów ogromnych teczek papierów, jeśli w zasadzie chodzi tylko, żeby zamiast otworów okiennych wstawić bramę garażową:( Może istnieje jakaś krótsza droga.