Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasa M - co włączyliście do rozliczenia wydatków na budowe?

Voytas

Recommended Posts

Witam.

Do konca tego roku musze rozliczyc sie z US z pieniedzy zaoszczedzonych w KM. Zamierzam wkrótce ruszyc z budową. Oczywiscie cala kwota niestarczy i bedzie jeszcze kredyt.

Mam pytanko - co uwzględniliscie w rozliczeniu z US w wydatkach w ramach kasy mieszkaniowej przeznaczonej na budowe?

Ja chce z tych pieniedzy kupic projekt, wybudowac przylacze elektryczne, przygotowac plac budowy, ogrodzic, wykopac studnie i zrobic szambo (ew. przydomową oczyszczalnie), oplacic geodete itp. Czy rachunki za wszelkie opłaty urzedowe udokumentowane rachunkami dokonane oczywiscie po otrzymaniu pieniedzy tez mozna podciagnac?

Jak US patrzy na te wydatki? Czy deklaracja "budowa domu" oznacza dla urzedników tylko to co z domem zwiazane czy też "otoczke" budowy ?

Pozdrawiam

Najbardziej klarowną sytuację będziesz miał, jak napiszesz zapytanie do US, podając co masz zamiar odliczać i dlaczego. Ja bym Ci pozwolił "pokrywać" dość szeroko. W szczególności "Ustawa o wspieraniu szczególnych form oszczędzania", czy jak ją zwał (chodzi o tą, która reguluje sprawę Kas Mieszkaniowych, nie zmusza do wydatkowania pieniędzy tylko u VAT-owców. Jeżeli mam rację, to pojawia się niezła zabawa co wpisać w PIT. Załóżmy że wydaliśmy na budowę 100 000, w tym z KM 30 000. Z 30 000 z KM załóżmy tylko połowa podlega normalnym budowlanym odliczeniom (faktury VAT). W takim razie w poz.76 PIT-D mamy prawo wpisać tylko 85 000. Ile teraz wpisać w poz.75? O ile teraz pomniejszyć te 16 150. Wg mnie tylko o 30% z 15 000 uwzględnionych w poz. 76. Ciekawa furteczka - no nie? ;-)

Dla tych co wątpią w pokrywanie wydatków z KM rachunkami nieVAT-owców przypomnę, że można poprzez KM odliczyć mieszkanie z "drugiej ręki".

Chyba najlepiej korzystać z wykazu wydatków podlegających uldze remontowej, bo nic innego oficjalnie nie funkcjonuje. Z tym że tak jak pisze Frankai nie muszą być one udokumentowane fakturami VAT - nie powinno być np. problemu z wykazaniem w rozliczeniu rachunku z opłatą przyłączeniową z Zakładu Energetycznego, której generalnie nie można odpisać od podatku.

No właśnie na co można wydać wycofaną kasę z KM - niestety od stycznia walczę o pozwolenie na budowę, a nie mam jeszcze WZ - bo gmina nie przedłużyła miejscowego planu na ten rok i pozwolenie na budowę będę miał dopiero pod koniec roku ( ale jak tu budować w zimie?). A nie chciałbym oddawać do US wcześniej odpisanego podatku. Co mi radzicie kupować materiały i pozostawić je na wiosnę w hurtowniach , podłączyć koszt projektu , faktuę od architekta, geodety, podłączenie wody, kierownika budowy.

Co zrobić generalnie z tym fantem, aby nie stracić?