Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamontować płytę kuchenną ceramiczną, indukcyjną?

fiszaj

Recommended Posts

Wpatruję się właśnie w instrukcję montażu "płyty kuchennej ze szkła ceramicznego" w moim wypadku jest to płyta indukcyjna.

Czy taka płyta może wisieć na samym szkle, czy musi być przytwierdzona od spodu?

Tu jest link do instrukcji https://products.gorenje.si/fts/getDigitDoc.asp?sifra=145564&jezik=sl&tipVsebine=1 -

Instrukcja jest co prawda od płyty Gorenje ale jest prawie identyczna do mojej od Teki. Wraz z płytą dostałem nakładki (klipsów nie było). Wygląda na to, że nakładki trzymają jakby płytę przed wyciągnięciem do góry a płyta utrzymuje cały ciężar (swój i garnków) na szkle.

W takim razie jak rozumieć ten schemat w instrukcji. Wg mnie ani klips ani nakładka nie utrzymuje nacisku z góry a jedynie z dołu...

A tak przy okazji, kto jest uprawniony do montażu płyty w blacie?

Serwis Teki w moim mieście podłącza tylko do prądu (50zł). Stolarz nie wiedział jak przykręcić te nakładki i powiedział, że to nie jego działka.

Ten schemat Aristona wygląda podobnie do schamatu Teki i Gorenje, Uchwyty trzymają płytę przed wyrwaniem do góry.

Zapytałem kilka osób każdy mówi co innego. W serwisie Teki (a dokładnie w dwóch serwisach) mówią, że trzyma się na ceramice a uchwyty nie pozwalają płycie "podskakiwać". Po weekendzie zadzwonię do producenta. Przyjrzałem się też płycie i wygląda na to, że mechanizmy w środku i tak zamocowane są do ceramiki a nie do blachy osłaniającej od spodu czyli jeżeli postawię coś na środku płyty to ciężar tego będzie utrzymywać ceramika.

Wysłałem do teki takie zapytanie: "Jestem na etapie montowania płyty indukcyjnej w blacie kuchennym. Wraz z płytą dostałem nakładki. Nie wiem czy dobrze rozumiem instrukcję montażu. Nakładki przykręcam tylko do płyty a do blatu nie? Płyta nie musi być umocowana od spodu, trzyma się na samym szkle?

Dostałem odpowiedź: "Nakładki dokręca się delikatnie tylko do płyty."

I to wszystko.

Płytę mastercooka montowałem sam (zgodnie z instrukcją). Rzeczywiście wisi tylko na szkle a uchwyty zabezpieczaję ją przed wyrwaniem lub podskakiwaniem. Jest nawet rysunek, że pod płytą (jej metalową częścią)musi być pusta przestrzeń (wentylacja i chłodzenie). Do płyty dostarczono też gumową, samoprzylepną uszczelkę, którą wkleja się na krawędzi płyty (po zamontowaniu znajduje się pomiędzy płytą a blatem).