Krzysztofik 05.11.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Chciałem wtrącić swoje trzy grosze, w pełni zgadzam sie z uwagami Graczyka Osobiście płaciłbym za robote przy ciepłym piecu P.S. hackenbush dlaczego chcesz spalić swoją chate? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 05.11.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Jak można tak niszczyć TAKI stołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 05.11.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 W istocie ten piec jest chyba tylko atrapą pieca lub jest to taka "sprytna" konstrukcja, że bedzie grzał wyłącznie przód pieca, a to co dolega do ściany nie bierze udziału w drogach spalin, ale i tak odejdzie od ściany. Z reguły piec "rośnie" kilka ładych centymetrów przy nagrzaniu (we wszystkie strony).Również nie chciałbym być uznany za złośliwego, ale to wszystko wyglada na wykonanie amatorów, którzy piece widzieli tylko na zdjęciach i to niedokładnych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 05.11.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 No i jeszcze jedno - jeżeli w całym [pomieszczeniu jest....parkiet to sorki, ale należy kogoś wychłostać drutem kolczastym. Ja marzę o parkiecie a ktoś inny parkiet traktuje jak ..... Słów mi brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hackenbush 05.11.2007 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 jak wyżej pierwszy raz widzę piec bez tylnej ścianki jakaś nowa odkrywcza technologia - po rozpaleniu pewnie się piec "rozejdzie"- tym bardziej że słabo widzę druty, ale może są zamazane gliną... - przy okazji zmniejszająca o jakąś 1/5 powierzchnię grzewczą pieca.... Piec jest bez tylnej ścianki, bo jeszcze nie była zbudowana, gdy robiłem to zdjęcie. Druty są , tylko jak zauważyłeś, są zamazane gliną. -- Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hackenbush 05.11.2007 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Chciałem wtrącić swoje trzy grosze, w pełni zgadzam sie z uwagami Graczyka Osobiście płaciłbym za robote przy ciepłym piecu Nie dostali jeszcze pieniędzy, dobra sugestia, thx hackenbush dlaczego chcesz spalić swoją chate? Chodzi o ten parkiet pod piecem ? Podobno tam nie będzie się mocno rozgrzewał. -- Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 06.11.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Chciałem wtrącić swoje trzy grosze, w pełni zgadzam sie z uwagami Graczyka Osobiście płaciłbym za robote przy ciepłym piecu Nie dostali jeszcze pieniędzy, dobra sugestia, thx hackenbush dlaczego chcesz spalić swoją chate? Chodzi o ten parkiet pod piecem ? Podobno tam nie będzie się mocno rozgrzewał. -- Paweł Dzieciak wylany z kompielą. Piec stoi i chyba nie będziesz go rozbierał ale z zapłatą faktycznie poczekałbym na max rozruch. Za młodu u mamy paliliśmy w takich piecach i dobrze zbudowany piec potrafił się tak nagrzać że nie można go było dotknąć. Jak się o niego oparłeś w spodniach to paliło w d.... Jeszcze możę wyjażnię jak w moich piecach przebiegały kanały. Z paleniska leciał poziomy kanał pod tylną ścianę potem jedna warstwa cegieł w pionie i potem poziomy kanał do frontowej ściany. Potem znów do góry i poziomo pod tylną ścianę i tak do wylotu. Dzieki takiemu układowi cały piec się nagrzewał. Cegły nad paleniskiem były luźne i można było przy czyszczeniu pieca przesunąć je i sięgnąć giętką łyżką na drugi poziom a kolejne poziomy czyszczone były z takiej wyczystki jak u Ciebie tyle że położonej wysoko. Twój piec jest conajmniej dziwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Nie chce krakać, ale podzielam w pełni obawy "przedpiszących". Jest bardzo duza szansa na to, ze piec sie "rozjedzie" - zwłaszcza przy duzych temperaturach. I pal licho wzgledy estetyczne, pozostaje gorsza sprawa - bezpieczństwo, jak piec sie "rozszczelni". Nie ryzykował bym silnego "grzania" tego pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 06.11.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Graczyk - a mógłbyś podrzucić jakieś foty z realizacji lub rysunek wnętrza pieca i tych kanałów?pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 06.11.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Graczyk - a mógłbyś podrzucić jakieś foty z realizacji lub rysunek wnętrza pieca i tych kanałów? pzdr. -romwisTeż jestem ciekaw, ale myśle że po napaleniu, dla pieca zrobi sie za ciepło i odsunie sie od ściany jak zmarznie to wróci, ale śladów narobi P.S. hackenbush sprzedał ten piec dla Graczyka? hmmm ...dobry interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hackenbush 06.11.2007 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Też jestem ciekaw, ale myśle że po napaleniu, dla pieca zrobi sie za ciepło i odsunie sie od ściany jak zmarznie to wróci, ale śladów narobi Zobaczymy. Zdunowie mają przyjechać na rozpalenie pieca po pieniądze . -- Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 06.11.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Graczyk - a mógłbyś podrzucić jakieś foty z realizacji lub rysunek wnętrza pieca i tych kanałów? pzdr. -romwisTeż jestem ciekaw, ale myśle że po napaleniu, dla pieca zrobi sie za ciepło i odsunie sie od ściany jak zmarznie to wróci, ale śladów narobi P.S. hackenbush sprzedał ten piec dla Graczyka? hmmm ...dobry interes. ja takiego pieca niechciałbym bo już za młodu nanosiłęm się węgla. Teraz noszę dla mamy i jedynie brak kasy powstrzymuje mnie od wymiany instalacji grzewczej. Rysunek powiadacie byście chcieli... hmmmm zaraz cos poszkicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 ja myślę, że jeżeli nie uczyli fachu się stawiając Twój piec to będzie ok. Pewnie postawili już setki pieców i wiedzą co robią. Napisz jak wypadła pierwsza próba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hackenbush 06.11.2007 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 ja myślę, że jeżeli nie uczyli fachu się stawiając Twój piec to będzie ok. Pewnie postawili już setki pieców i wiedzą co robią. Napisz jak wypadła pierwsza próba. Właśnie umieram z ciekawości, jeszcze tydzień ... -- Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 06.11.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 http://images33.fotosik.pl/35/fa94f2bf48a07c63.jpg No taki szkic mi wyszedł. Czerwone to węgielki, kafelki starałem się zrobić w kolorze pieca. Oczywiście nierysowałem drzwiczek czy dekielka wyczystki ale jest to szkic. Układ kanałów też jest orientacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.11.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Układ kanałów też jest orientacyjny. Bardzo orientacyjny. Za mało wyczystek do tych zygzaków... Wracając do pieca hacenbusha- nie wiem, jak będą to pierwsze palenie robić zdunowie, ale jestem za tym, żeby nawet teraz rozpalić w nim bardzo ostrożnie i niewiele, niech powoli schnie. Albo chociaż otwórz drzwiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hackenbush 06.11.2007 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Wracając do pieca hacenbusha- nie wiem, jak będą to pierwsze palenie robić zdunowie, ale jestem za tym, żeby nawet teraz rozpalić w nim bardzo ostrożnie i niewiele, niech powoli schnie. Albo chociaż otwórz drzwiczki. Drzwiczki są otwarte i piec sobie schnie, będzie sechł jeszcze przez tydzień - w sumie 10 dni od zakończenia budowy. -- Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 07.11.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Układ kanałów też jest orientacyjny. Bardzo orientacyjny. Za mało wyczystek do tych zygzaków... No przecież piszę że orientacyjny. Tak dałem aby ludkowie sobie popatrzyli jak to mniejwiecej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 07.11.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Czekamy na rozpalenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi1 30.11.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 and ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts