Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki strop jest tańszy : FERT,Teriwa czy Porotherm ?

Recommended Posts

W jednym projekcje np. GL 150 jest strop typu FERT ,a w GL 266 )Studio Atrium) Porotherm 19/50 w jeszcze innym Teriwa . Który z nich jest tańszy w budowie . Czy można zastąpić jeden typ drugim ?

Który ma lepsze właściwości akustyczne ?

Moze dylematy mam głupie , ale chcę coś wiedzieć przed zakupem projektu bo lepiej wcześniej niź pózniej dowiedzieć sie i płacićc i płakać ?

W WB -0001 jest strop żelbetowy i zostałem uświadomiony ,że jest to drogi strop i nie zawsze można nastąpić jego innym.

sporo pytan w jednym poscie ;-)

wiec szybko, ale zdawkowo odpowiadam ;-) zakladam ze strop zelbetowy oznacza strop monolityczny, a nie z plyt kanalowych.

Czy można zastąpić jeden typ drugim ? - z reguly tak, ale nie zawsze, trzeba sprawdzic z konstruktorem i dokonac adaptacji projektu,

Który ma lepsze właściwości akustyczne ? - pod tym wzgledem gestozebrowy jest lepszy niz zelbetowy lany, ale akustyke mozna niwelowac rowniez wykonujac posadzki,

strop żelbetowy to drogi strop - warto przeliczyc, ale moze byc tanszy

przy stropach gestozebrowych tez wylewa sie czestokroc duze powierzchnie stropu,

Teriva jest tańszy przy prostym stropie, gdy nie ma dużo dolewek. jak skomplikowany to może wyjsć lepiej monolityczny. Ceramiczny droższy. Najdroższy prefabrykowany z Ytonga (ale szybki w wykonaniu). Monolityczny deko cieńszy, więc pomieszczenia nieco wyższe. Akustykę załatwia styro. Ja mam terivę.

• 3 weeks później...