Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UPB-325 "Dom przy Jasnej" z pracowni Boducha

Recommended Posts

Nie lubię krytykować, każdy projekt ma swoje dobre i złe strony, w każdym jest jakaś myśl, jakieś założenie. Czasem te założenia przekonują pomimo drobnych niedociągnięć. W tym wypadku...

Powiedz jak masz usytuowany wjazd na działkę względem stron świata i czy ustawisz tak budynek, by choć trochę słoneczka wpadało do salonu? Salon jest osłonięty z dwóch stron, a do tego przeszklenie zasłonięte przez zadaszenie tarasu. Będzie ciemno. A poza tym, to gdzie jest salon? Bo pom. nr 4 to tak naprawdę 23 metrowa komunikacja pomiędzy sypialnią 5 i tarasem. Gdzie nie ustawisz mebli to będą przeszkadzać.

Bryła ? O gustach się nie dyskutuje. Jest dość oryginalna.

Można znaleźć coś o podobnych wymiarach z lepszym środkiem.

Pozdrawiam.

Po pierwsze - nie mam jeszcze działki.

Oczywiście - każdy ma prawo do własnej opinii. Co do nasłonecznienia salonu jest 90 stopni czyli 1/4 doby w słońcu - myślę że to nieźle. Można dom obrócić o 45 stopni w lewo i będzie dość ładnie. Bryła oryginalna i to też mi się podoba - trochę się wyróżnia wśród tych wszystkich prostokątów i kwadratów. Salon jako pokój przechodni - w pewnym sensie tak, ale przy założeniu że sypialnia największa będzie "małżeńska" nie widzę tu problemu. Dodatkowo podoba mi się oddzielenie sypialni rodziców od sypialni dzieciaków - każdy ma miejsce dla siebie. Dodatkowo drzwi do kotłowni planuję przenieść koło kuchni i zlikwidować ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem dizennym.

Jak wszystkie - nie jest to projekt idealny, ale ma sporo zalet :)