Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paroizolacja drewnianego stropu na poddaszu

Recommended Posts

W przypadku poddasza użytkowego (ogrzewanego) tej folii mogłoby nie być i belki stropowe nie muszą być ocieplane. W przypadku gdy jednak jakiś czas strych nie będzie użytkowy a podłogę z desek chcesz zamontować to radzę na belki zastosować twardy polistyren (5 cm) i łatę a na nią deski. Pozdrawiam.

Wiem, że folia paroizolacyjna powinna być pod belkami (czyli leżeć bezpośrednio na płytach g-k), niestety strop jest już wykonany i wykończony.Na pierwszym piętrze - pod poddaszem - znajduje się m.in. kuchnia i łazienka.

Możesz uściślić? Twoje początkowe pytanie dotyczyło stropu międzykondygnacyjnego - między parterem a poddaszem, czy stropem nad poddaszem?

Proszę określ, bo rozwiązania są zdecydowanie różne.

Chciałbym się dowiedzieć jak położyć paroizolację na drewnianym stropie poddasza.

Jak widać w oststnim Twoim poście - wcale nie chodziło o strop poddasza tylko o podłogę poddasza. Strop to przegroda nad pomieszczeniem.

Zatem dyskusja w większości nie miała sensu i mogła Cię wprowadzić w błędne rozwiazania - w przegrodach międzykondygnacyjnych nie należy stosować folii paroizolacyjnych. Zatem jezeli masz dodatkowe pytania - pytaj, ale dokładnie opisz czego dotyczy problem i o co Ci chodzi.

Z gory przepraszam za off-topic :oops: ale nie chce zakladac nowego tematu :oops: Mam problem z ociepleniem poddasza z pelnym deskowaniem i papa. Fachowcy proponuje mi taka wersje, chca polozyc folie paroizolacyjna ( w razie jakis przeciekow z dachu w przyszlosci )od strony zew dachu a potem welna 20 cm. Czy polozenie takiej foli jest dobrym rozwiazaniem? Dziekuje za odpowiedz :D

... Fachowcy proponuje mi taka wersje, chca polozyc folie paroizolacyjna ( w razie jakis przeciekow z dachu w przyszlosci )...

Zrezygnuj z usług tych "Fachowców" bo możesz sobie narobić kłopotów (remont poddasza gwarantowany). Gorszego rozwiązanie już być nie może, para wodna skropli się na tej folii i te skropliny pojawią się na Twoim suficie. Pozdrawiam.

A no nic złego nie będzie.

Panie Andrzeju,

może zatem z innej beczki - co to jest folia paroizolacyjna, z jakiego materiału winna być wykonana, jaka i gdzie jest jej funkacja i po co się ją wogóle stosuje?

A tak apropo's Pańskiej wypowiedzi "nic złego nie będzie" to również nic złego nie będzie jak inwestor np. powiesi kaloryfery na zewnątrz budynku. Po co wieszać wewnątrz, "nic złego nie będzie" jak powiesi się je na zewnątrz.

Nawet jeżeli coś (według Kogoś) nie ma sensu, lub nie wie się co i po co w budownictwie, to jest jeszcze sztuka budowlana, którą mimo wszystko należy przestrzegać.

Cholera jasna, przepraszam za wyrażenie, ale faktycznie źle napisałem na początku i wszystkich przepraszam za to (Panowie chcięli mi pomóc jak najlepiej i na darmo). Chodzi oczywiście o strop międzykondygnacyjny czyli podłogę na poddaszu (cała reszta odnośnie konstrukcji itp. się zgadza). Jeszcze raz przepraszam i proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję. Aha mam jeszcze jedno pytanie w takim razie. Mianowicie ściany szczytowe do wysokości podłogi poddasza są trójwarstwowe suporeks styropian suporeks, natomiast od podłogi poddasza jest tylko zewnętrzna przegroda z suporeksu (gr. 24 cm). Jak należy ocieplić ścianę od wewnątrz? Wystarczy przykleić powiedzmy 10 cm styropianu? (słyszałem też, że jeśli ocieplę ścianę styropianem to powinienem dać pas wełny na środku ściany - zamiast jednego pasa styropianu-, aby ściana mogła oddychać - czy faktycznie tak jest?) I odnośnie pytania zaczynającego ten post. Czy jak ocieplę dach to ocieplać podłogę poddasza (poddasze jest nieogrzewane)? Nie chciałbym mieć dużych strat ciepła.Zastanawiałem się czy nie zostawić 10 cm wełny na podłodze i ocieplić dach 15cm warstwą wełny. Bardzo proszę o odpowiedzi do wszystkich pytań. Jeszcze raz przepraszam, że zawracam głowę ale chciałbym, zacząć wreszcie mieszkać w ciepłym domu.Z góry dziękuję.

A no nic złego nie będzie.

Panie Andrzeju,

może zatem z innej beczki - co to jest folia paroizolacyjna, z jakiego materiału winna być wykonana, jaka i gdzie jest jej funkacja i po co się ją wogóle stosuje?

A tak apropo's Pańskiej wypowiedzi "nic złego nie będzie" to również nic złego nie będzie jak inwestor np. powiesi kaloryfery na zewnątrz budynku. Po co wieszać wewnątrz, "nic złego nie będzie" jak powiesi się je na zewnątrz.

Nawet jeżeli coś (według Kogoś) nie ma sensu, lub nie wie się co i po co w budownictwie, to jest jeszcze sztuka budowlana, którą mimo wszystko należy przestrzegać.

Panie Wojciechu:

KONKRETY

poważni ludzie powinni polemizować poważnie...

ja to co innego...

Niniejszym wzywam Pana Wojciecha Nitkę aby merytorycznie uzasadnił co złego się stanie jeżeli zastosujemy w stropie lub ścianie pomiędzy pomieszczeniami folię paroizolacyjną. Pozdrawiam.

Nic się nie stanie, uszczupli się trochę Twój portfel, a jak będziesz chcił zrobić basen lub saunę, a obok mroźnię to Ci nawet pomoże :D

Niniejszym wzywam Pana Wojciecha Nitkę aby merytorycznie uzasadnił co złego się stanie jeżeli zastosujemy w stropie lub ścianie pomiędzy pomieszczeniami folię paroizolacyjną. Pozdrawiam.

Nic się nie stanie, uszczupli się trochę Twój portfel, a jak będziesz chcił zrobić basen lub saunę, a obok mroźnię to Ci nawet pomoże :D

Myślę, że świetnie uchwyciłeś istotę sprawy. Patrząc bardziej praktycznie powiem tak: jeżeli zimą chcemy w części pomieszczeń utrzymywać temperaturę np. 20* a w sąsiadujących z nimi utrzymywać tylko 8*~10* to taka folia zamontowana w ścianie od strony cieplejszego pomieszczenia będzie bardzo przydatna żeby nie powiedzieć niezbędna. Pozdrawiam.

• 15 years później...

Prosiłbym szanownych forumowiczów o sprawdzenie mojego przypadku.

Będę robił strop drewniany, międzykondygnacyjny. Poddasze w przyszłości będzie pół-użytkowe: pokój dla gości, suszarnia, ogrzewanie z kominka; z zakresem temperatur od 5(?)C do 20C w zimie. Prześledziłem cały wątek i zamierzam zrobić to tak, od góry:

1) Podłoga właściwa - deski.

2) Przeczyszczone deski z szalunku(podłoga na czas budowy, która już potem zostanie).

3) Folia paroprzepuszczalna.

4) Taśma akustyczna.

5) Warstwa wełny z belkami.

6) Folia paroizolacyjna.

7) Płyta gipsowo-kartonowa.

Zakładam, że folii paroprzepuszczalnej nie trzeba kleić bo na strychu nie będzie wiatru. Czy to będzie odpowienie wykonanie?

Edytowane przez Jacek2345