Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Moniki i Jacka - Iskierka

Recommended Posts

Mala jak byś chciała prostszym sposobem wklejać zdjęcia to zajrzyj na 3 str."Projekt iskierka. Czy ktoś go budował-Ja się przymierzam"To jest chyba 13 post od góry gosia888 świetnie wyjaśniła jak się wkleja zdjęcia.Może będzie to dla ciebie wygodniejsze.

A tak poza tym to wieeeeelka ta Wasza Iskierka:)

Mam pytanie do wszytskich budująych nie tylko Iskierkę. Zaczęłam się zastanawiać jak rozplanowac gniazdka i kontakty w domu. Wprawdzie jeszcze troszkę czasu minie zanim bedziemy to robić ale lepiej wczesniej to sobie zaplanowac niż potem ma się okazać, że np. w kuchni będe miałal za malo kontaków. Proszę o wasze rady i zalecaenia.

Witaj Mala!

Gartuluje takich mezow - kurcze ale chlopaki sa zdolniachy ;)

Czekam na kolejne wiesci od ciebie, ponizej podsylam link do dyskusji calkiem niedawnej o ilosci i rozmieszczeniu gniazdek w kuchni ;) Moze ci sie przyda :

http://forum.muratordom.pl/do-budowa-poddasza,t110356-180.htm

Temat gniazdek rozpoczyna sie gdzies tak w polowie strony od uzytkownika OK - dziewczyny naprawde wiedza, co pisza ...

Powodzenia!

LP

• 6 months później...

Mogę zadać dziwne pytanie..

Widzę że na jętkach na więźbie położyliście 2 płatwie.

U mnie cieśla też tak zrobił - ale teraz będzie trzeba coś pokombinować bo jedna płatew jest dokładnie nad kominem. Jutro zapytam KierBudo co zamierza z tym zrobić.

A ja k wy rozwiązaliście ten problem?

Właśnie tak wychodzi ale jak się dokładnie przyglądniesz to w projekcie ta część komina wentylacyjnego idzie dopiero od podasza, jest to ewntylacja od łazienki i garderoby. My po prostu ten pion kanalizacyjny zrobilismy z drugiej strony komina. Ogólnie po konsultacji z kominiarzem troszkę zmieniliśmy komin i mamy patrząc od garazu- wentylacja dwukanałowa, komin z wkładem, komin bez wkładu i wentylacja 2 kanalowa i od podasza wentylaca dwukanałowa.

Właśnie tak wychodzi ale jak się dokładnie przyglądniesz to w projekcie ta część komina wentylacyjnego idzie dopiero od podasza, jest to ewntylacja od łazienki i garderoby. My po prostu ten pion kanalizacyjny zrobilismy z drugiej strony komina. Ogólnie po konsultacji z kominiarzem troszkę zmieniliśmy komin i mamy patrząc od garazu- wentylacja dwukanałowa, komin z wkładem, komin bez wkładu i wentylacja 2 kanalowa i od podasza wentylaca dwukanałowa.

Ja niestety przestawiłem kominy inaczej - kominek dałem w rogu więc płatew wyszła dokładnie nad tym kanałem - generalnie kazałem wyciąć przerwę na komin - za materiał na płatwie zapłaci cieśla, który mnie na to namówił :-) a nie pomyślał

cóż - mam nadzieję że mój KierBud ma racje twierdząc że te płatwie nie maja znaczenia konstrukcyjnego ( w końcu w projekcie ich nie ma)

Widzisz , co kierownik to inne zdanie. My zrobiliśmy więźbę według projektu i ciesla który zakładał nam dachowkę (całą więźbę mój mąż i szwagier połozyli sami) powiedział, że nie podejmie się położenia dachówki jeśli nie wzmocnimy dachu płatwiami. Mówił także że jeśli byłyby grubsze belki to nie musielibysmy dawac płatwi.

Nie wiem jaka masz więźbę więc może twój kierownik budowy ma rację.

• 3 months później...