Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

19% podatek od sprzedaży nieruchomosci, a zdolnosc kredytowa

sunnychris

Recommended Posts

Mam pytanie jak w temacie... rozwine je tylko troche.

Dom nabylem 07.01.2007r i teraz z pewnych wzgledow osobistych jestem zmuszony go sprzedac.

Miedzy kwota nabycia a sprzedazy bedzie okolo 200 000 roznicy wiec rozumiem ze musze zaplacic od tego 19% podatku od dochodu.

Nie jestem biegly w sprawach podatkowych, ale jesli place podatek dochodowy to chyba w jakis sposob jest to moj dochod. Czy w tej sytuacji bank udzielajac mi kredytu hipotecznego bedzie wyliczal srednia dochodu za rok 2007 dodajac do tego ta kwote 200 000 ? Nie wiem czy ma to jakies znaczenie, prowadze dzialalnosc gospodarcza i rozliczam sie na zasadach ogolnych.

Dochod bede musial wykazac w picie za 2007 rok, wiec jesli o kredyt bede staral sie w 2008 banki przewaznie chca zobaczyc PIT za zeszly rok.... w ktorym moj dochod bedzie zsumowany 200 000 zl z tytuly sprzedazy + XXXX zl

z tytulu prowadzonej dzialalnosci ??

wiem wiem... probowalem znalesc jakis pozytywny aspekt w tym caly podatku... moze chociaz wieksza zdolnosc :wink: no ale trudno :cry:

Powiedz mi tylko jeszcze prosze, bo widze ze jestes w tym bardziej "oblatany" jak ta kwota 200 000 bedzie "wygladala" na PIT-36 za rok 2007 ??

nijak nie będzie wyglądał na tym picie, nie będzie go tam.

oczywiście, w zależności od sytuacji bank to może uwzględnić, ale nie tak jak chcesz. spójrz na to realnie, bank też tak patrzy. czy to będzie twój stały dochód? nie, a taki interesuje bank w kontekście zdolności do spłacania rat. może to uwzględnić jako wkład własny, jeśli np. teraz bierzesz kredyt, a sprzedaż dopiero za kilka miesięcy - w tej sytuacji dostaniesz o tyle mniejszy kredyt (co jednocześnie ma swoje zalety bo obniża raty i wymaganą zdolność). albo na odwrót - najpierw to wydasz na budowę domu i bank to też uwzględni obliczając ile brakuje do końca, co tez wpłynie na zmniejszenie kredytu, rat, wymaganej zdolności. szczegóły jeszcze mogą się różnić w zależności od banku.