sunnychris 03.11.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Mam pytanie jak w temacie... rozwine je tylko troche.Dom nabylem 07.01.2007r i teraz z pewnych wzgledow osobistych jestem zmuszony go sprzedac.Miedzy kwota nabycia a sprzedazy bedzie okolo 200 000 roznicy wiec rozumiem ze musze zaplacic od tego 19% podatku od dochodu.Nie jestem biegly w sprawach podatkowych, ale jesli place podatek dochodowy to chyba w jakis sposob jest to moj dochod. Czy w tej sytuacji bank udzielajac mi kredytu hipotecznego bedzie wyliczal srednia dochodu za rok 2007 dodajac do tego ta kwote 200 000 ? Nie wiem czy ma to jakies znaczenie, prowadze dzialalnosc gospodarcza i rozliczam sie na zasadach ogolnych. Dochod bede musial wykazac w picie za 2007 rok, wiec jesli o kredyt bede staral sie w 2008 banki przewaznie chca zobaczyc PIT za zeszly rok.... w ktorym moj dochod bedzie zsumowany 200 000 zl z tytuly sprzedazy + XXXX zlz tytulu prowadzonej dzialalnosci ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 To nie jest podatek dochodowy. To jest zryczałtowany podatek od przychodu z tytułu sprzedaży nieruchomości. Przychodów z tego tytułu nie łączy sie z dochodami (od których płacimy podatek dochodowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnychris 03.11.2007 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 co za zlodziejstwo za to wlasnie lubie nasz kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Popatrz na to z drugiej strony. Jak by łączono, to wiekszość sprzedajacych wpadła by w "wyższy próg podatkowy" i zamiast 19% musiała by płacic 32% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnychris 03.11.2007 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 wiem wiem... probowalem znalesc jakis pozytywny aspekt w tym caly podatku... moze chociaz wieksza zdolnosc no ale trudno Powiedz mi tylko jeszcze prosze, bo widze ze jestes w tym bardziej "oblatany" jak ta kwota 200 000 bedzie "wygladala" na PIT-36 za rok 2007 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.11.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 wiem wiem... probowalem znalesc jakis pozytywny aspekt w tym caly podatku... moze chociaz wieksza zdolnosc no ale trudno Powiedz mi tylko jeszcze prosze, bo widze ze jestes w tym bardziej "oblatany" jak ta kwota 200 000 bedzie "wygladala" na PIT-36 za rok 2007 ?? nijak nie będzie wyglądał na tym picie, nie będzie go tam. oczywiście, w zależności od sytuacji bank to może uwzględnić, ale nie tak jak chcesz. spójrz na to realnie, bank też tak patrzy. czy to będzie twój stały dochód? nie, a taki interesuje bank w kontekście zdolności do spłacania rat. może to uwzględnić jako wkład własny, jeśli np. teraz bierzesz kredyt, a sprzedaż dopiero za kilka miesięcy - w tej sytuacji dostaniesz o tyle mniejszy kredyt (co jednocześnie ma swoje zalety bo obniża raty i wymaganą zdolność). albo na odwrót - najpierw to wydasz na budowę domu i bank to też uwzględni obliczając ile brakuje do końca, co tez wpłynie na zmniejszenie kredytu, rat, wymaganej zdolności. szczegóły jeszcze mogą się różnić w zależności od banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts