Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytania gargulca

obsydianowy-gargulec

Recommended Posts

Musisz chyba sam posłuchać czy konkretny okap jest głośny. Kiedy szukałem opinii o wybranym przeze mnie okapie to część użytkowników pisała - jest głośny, część - cichy. Kwestia czułości ucha.

Generalnie im większy przepływ powietrza tym większy hałas. Myślę, że im więcej wiatraków ma okap tym powinien być bardziej cichy (dwa wolne wiatraki = jeden szybki i głośny)

Zgadzam sie z fiszaj - często głośność jest kwestią czułości.

Zazwyczaj jest tak, że jak ktoś oczekuje, że okap będzie cichy, to później zazwyczaj twierdzi, że jest głośniejszy niż przypuszczał :)

Co do Twoich danych - na 10mkw dobra, średnia wydajność to 225m3/h, na maksymalnym biegu nie powinnien przekraczać 300m3/h.

Dane zaczerpnęłam z http://www.okapykuchenne.pl gdzie przeczytasz więcej o okapach - jest tam dział związany z głośnością okapu - http://www.okapykuchenne.pl/index.php?site=tresc&what=o_okapach_czy_glosnosc_jest_wazna

Nie oczekuj jednak, że na włączając na najwyższy bieg, okap będzie pracował cicho :) Powinnien być względnie cichy na biegu średnim, który włącza sie najczęsciej.

Mam kolejne pytanie - totalnego laika. Niedługo jedziemy do ikei kupić meble kuchenne i ich drewniane blaty.

Pytanie: czy blat się po prostu kładzie na szafkach? nie ma żadnego klejenia, przybijania? jak to się trzyma kupy?

Wiem, mogę zapytać w ikea, ale w moim mieście nie ma i chciałabym wcześniej wiedzieć.

No i jak najlepiej rozwiązać sprawę styku blat-kafle? Nie lubię plastikowych listew.

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki!