Gość KasiaA 05.08.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Jak zrobić poddasze? Ocieplać to potem wełną czy styropianem /to jest w tym momencie nieistotne/ czy po prostu wylać beton w ksztalcie trapezu załatwiają w ten sposób ściany i drugi strop /nad stryszkiem/. Liczyłam koszty, wyjdzie na jedno. Piszcie. Sprawa jest pilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.08.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Ocieplać musisz niezależnie od kunstrukcji poddasza (betonowa czy drewniania). Konstruckja betonowa sprawi, że poddasze będzie miała większość akumulacyjność ciepła, a więc latem nie będzie się przegrzewać. Ale swoją drogą, jak ja liczyłem koszty, to wyszło mi, że poddasze betonbowe jest droższe (ale i tak robie takie - właśnie ze względu na akumulację ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 05.08.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Kolega ,ktory pisze o betonowym poddaszu i jego akumulacyjnosci pisze nieprawde.Izolacja termiczna ,ktora jest odpowiedzialna za izolacyjnosc scian musi miec współczynnik przenikania ciepła mniejszy od 0,3...praktycznie dach ma miec 25-30cm warstwe wełny mineralnejProsze pamietac ze jedna płyta wełny musi scisle przylegac do drugiej,gdyz kazda szczelina miedzy niedbale ułozona wełna to droga ucieczki ciepła,czyli Twoich pieniedzy.Dodam ze przez dych ucieka 30%ciepła..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.08.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Andrzejj_, mógłbyś podać jakieś szczególy, stwierdzające nieprawdę? W poprzednim poście nic nie piszesz o akumulacji ciepła, tylko o współczynniku przenikania ciepła, a to są dwa KOMPLETNIE RÓŻNE pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KasiaA 07.08.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Być może faktycznie wyjdzie troche drożej. Taki wylewany strop ma jednak ta niezaprzeczalna zaletę, ze jak juz za iles lat trzeba będzie ściagnać blachę to nie zostanę z meblami na wierzchu. Dla mnie jest to ważny argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.08.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 to zależy co dla Ciebie jest ważniejszestrop lany stabilna konstrukcja domu (sztywniejsza)lepsza akumulacyjność gorsza izolacyjność (ucieczka ciepła)niestety nie obejdzie się bez mostka termicznego w obrębie murłatyjeśli planujesz okna dachowe to przy stropie lanym wychodzą tak jak w tunelu (kolejny mostek termiczny.konieczność wykonania przed dachem.u mnie wyszedł drożejstrop lekki nmiej stablina konstrukcja domu częściej występują pęknięcia na gklepsza izolacja brak mostka termicznegołatwiej obrobić okna dachowe.możliwość wykonania samemu i to w póżniejszym terminie wybór należy do Ciebie ja mam lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KasiiA 07.08.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 U mnie i tak musze wszystko skonczyc od razu. Wszystkie prace i tak wykona ekipa. Będzie wylewany. Jaka proponujecie grubość wełny mineralnej 15cm, czy tez 20? Nie chce przedobrzać, ale tez uważam, ze na tym nie ma co oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 07.08.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 januszek, czegoś nie rozumiem. 1. Dlaczego strop betonowy z ociepleniem 20 cm ma mieć gorszą izolacyjność od szkieletu drewnianego z 20 cm wełny między belkami? 2. Jak jest różnica w mostku termicznym na styku murłaty ze ścianią kolankową z cegły i z betonu, jeżeli w obu przypadkach ściana kolankowa (i murłata) jest ocieplona od zewnątrz? 3. Okna dachowe - bardziej "tunelowo" to się zgadza, ale od razu mostek termiczny? A niby jakim sposobem, jeżeli okna dachowe muszą być mocowane w górnej warstwie ocieplenia (w warstwie pokrycia dachu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts