Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zrobić wylewane Sciany na poddaszu?

Gość KasiaA

Recommended Posts

Gość KasiaA
Jak zrobić poddasze? Ocieplać to potem wełną czy styropianem /to jest w tym momencie nieistotne/ czy po prostu wylać beton w ksztalcie trapezu załatwiają w ten sposób ściany i drugi strop /nad stryszkiem/. Liczyłam koszty, wyjdzie na jedno. Piszcie. Sprawa jest pilna.

Ocieplać musisz niezależnie od kunstrukcji poddasza (betonowa czy drewniania). Konstruckja betonowa sprawi, że poddasze będzie miała większość akumulacyjność ciepła, a więc latem nie będzie się przegrzewać.

Ale swoją drogą, jak ja liczyłem koszty, to wyszło mi, że poddasze betonbowe jest droższe (ale i tak robie takie - właśnie ze względu na akumulację ciepła).

Kolega ,ktory pisze o betonowym poddaszu i jego akumulacyjnosci pisze nieprawde.Izolacja termiczna ,ktora jest odpowiedzialna za izolacyjnosc scian musi miec współczynnik przenikania ciepła mniejszy od 0,3...praktycznie dach ma miec 25-30cm warstwe wełny mineralnejProsze pamietac ze jedna płyta wełny musi scisle przylegac do drugiej,gdyz kazda szczelina miedzy niedbale ułozona wełna to droga ucieczki ciepła,czyli Twoich pieniedzy.Dodam ze przez dych ucieka 30%ciepła..pozdrawiam

Gość KasiaA
Być może faktycznie wyjdzie troche drożej. Taki wylewany strop ma jednak ta niezaprzeczalna zaletę, ze jak juz za iles lat trzeba będzie ściagnać blachę to nie zostanę z meblami na wierzchu. Dla mnie jest to ważny argument.

to zależy co dla Ciebie jest ważniejsze

strop lany stabilna konstrukcja domu (sztywniejsza)

lepsza akumulacyjność

gorsza izolacyjność (ucieczka ciepła)

niestety nie obejdzie się bez mostka termicznego w obrębie murłaty

jeśli planujesz okna dachowe to przy stropie lanym wychodzą tak jak w tunelu (kolejny mostek termiczny.

konieczność wykonania przed dachem.

u mnie wyszedł drożej

strop lekki

nmiej stablina konstrukcja domu

częściej występują pęknięcia na gk

lepsza izolacja

brak mostka termicznego

łatwiej obrobić okna dachowe.

możliwość wykonania samemu i to w póżniejszym terminie

wybór należy do Ciebie

ja mam lekki.

Gość KasiiA

U mnie i tak musze wszystko skonczyc od razu. Wszystkie prace i tak wykona ekipa. Będzie wylewany.

Jaka proponujecie grubość wełny mineralnej 15cm, czy tez 20? Nie chce przedobrzać, ale tez uważam, ze na tym nie ma co oszczędzać.

januszek, czegoś nie rozumiem.

1. Dlaczego strop betonowy z ociepleniem 20 cm ma mieć gorszą izolacyjność od szkieletu drewnianego z 20 cm wełny między belkami?

2. Jak jest różnica w mostku termicznym na styku murłaty ze ścianią kolankową z cegły i z betonu, jeżeli w obu przypadkach ściana kolankowa (i murłata) jest ocieplona od zewnątrz?

3. Okna dachowe - bardziej "tunelowo" to się zgadza, ale od razu mostek termiczny? A niby jakim sposobem, jeżeli okna dachowe muszą być mocowane w górnej warstwie ocieplenia (w warstwie pokrycia dachu)?