Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładanie sadu

Recommended Posts

Właśnie zakładam a właściwie już założyłam część sadu w swoim ogródku i wszystko niby dobrze, dopóki wczoraj przypadkiem nie natknęłam się na tego typu informację cytuję: "Drzewa i krzewy wysadza się w rzędach, oddzielając odmiany o różnym czasie dojrzewania owoców ". Jeśli kupiłam czereśnię wczesnie dojrzewającą, średnio późną i późną to znaczy że muszę je rozsadzić w różnych miejscach sadu? Ja zasadziłam je koło siebie tzn. czereśnie blisko siebie (choćby ze względu na zapylacze), wiśnie w grupie i tak dalej. Czy to poważny błąd? Będą mi owocować jednocześnie? Czym to skutkuje?

Pytanie jest pilne, bo drzewka posadzone wczoraj, jeszcze dziś coś się da zrobić...

Nie będą owocować jednocześnie :)

To jest zalecenie dotyczące sadów towarowych. Odmiany o różnych porach zbioru wymagają zabiegów w różnych okresach, np. zabiegów ochrony. Przemieszanie odmian w sadzie towarowym w praktyce uniemożliwiałoby właściwą ochronę, zabiegi mechaniczne na jednych drzewach powodowałyby obtrącanie owoców z innych drzew itp.

W przydomowym ogrodzie nie ma to aż takiego znaczenia, bo po pierwsze drzew jest na pewno mniej i wszelkie opryski będą wykonywane ręcznie (można wtedy sąsiednie drzewa osłonić), po drugie tych oprysków będzie przecież mniej, bo jeśli chcesz jeść owoce pryskane to można je kupić w sklepie. Ponadto w warunkach przydomowych to nawet lepiej, bo w pewnym stopniu ograniczy to rozwój chorób i szkodników na drzewach.

A więc nic się nie przejmuj, jest ok.