MarzannaPG 04.11.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Właśnie zakładam a właściwie już założyłam część sadu w swoim ogródku i wszystko niby dobrze, dopóki wczoraj przypadkiem nie natknęłam się na tego typu informację cytuję: "Drzewa i krzewy wysadza się w rzędach, oddzielając odmiany o różnym czasie dojrzewania owoców ". Jeśli kupiłam czereśnię wczesnie dojrzewającą, średnio późną i późną to znaczy że muszę je rozsadzić w różnych miejscach sadu? Ja zasadziłam je koło siebie tzn. czereśnie blisko siebie (choćby ze względu na zapylacze), wiśnie w grupie i tak dalej. Czy to poważny błąd? Będą mi owocować jednocześnie? Czym to skutkuje?Pytanie jest pilne, bo drzewka posadzone wczoraj, jeszcze dziś coś się da zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 04.11.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Nie ma to wpływu na owocowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaWo 04.11.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Nie będą owocować jednocześnie To jest zalecenie dotyczące sadów towarowych. Odmiany o różnych porach zbioru wymagają zabiegów w różnych okresach, np. zabiegów ochrony. Przemieszanie odmian w sadzie towarowym w praktyce uniemożliwiałoby właściwą ochronę, zabiegi mechaniczne na jednych drzewach powodowałyby obtrącanie owoców z innych drzew itp. W przydomowym ogrodzie nie ma to aż takiego znaczenia, bo po pierwsze drzew jest na pewno mniej i wszelkie opryski będą wykonywane ręcznie (można wtedy sąsiednie drzewa osłonić), po drugie tych oprysków będzie przecież mniej, bo jeśli chcesz jeść owoce pryskane to można je kupić w sklepie. Ponadto w warunkach przydomowych to nawet lepiej, bo w pewnym stopniu ograniczy to rozwój chorób i szkodników na drzewach. A więc nic się nie przejmuj, jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 04.11.2007 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Dzięki wielkie, już się wystraszyłam, że naczytałam się różnych rzeczy o sadzeniu drzewek owocowych a najważniejsze przeoczyłam... Bardzo dziękuję raz jeszcze, zwłaszcza za szybką i rzeczową odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts