Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowanie scian kolankowych po wylaniu wienca

Recommended Posts

U mnie wylewali w piątek a od poniedziałku murują dalej. Sąsiedzi mówią że za prędko. Oni zawsze wiedzą najlepiej jak co zrobić. :lol: Pewnie było by lepiej gdyby prace były kontynuowane po 4 tygodniach, ale wówczas ciężko było by wybudować się w rozsądnym czasie. Jak na razie nie zauważyłem aby z wieńcem i stropem działo się cokolwiek.

u mnie tez beda wylewac w piatek, ale chca juz murowac w sobote! Nie wiem czy powinnismy sie na to zgodzic, mysle, ze weekend powinni sobie jednak odpuscic.

Jeżeli mają wylewać w piątek to do poniedziałku powinni sobie odpuścić. Te parę godzin pracy w sobotę nie zbawi ich. Ja bym nalegał na kontynuowanie najwcześniej od poniedziałku.

Już widziałem jak wylewali wieniec wraz z posadzka na gruncie. Następnego dnia murowali dalej i nic się nie stało. Tak więc nie jest powiedziane, że coś się zniszczy, ale jak jest możliwość zrobić dłuższą przerwę pomiędzy zalewaniem betonu a dalszym murowaniem na nim to warto to zrobić.

Już widziałem jak wylewali wieniec wraz z posadzka na gruncie. Następnego dnia murowali dalej i nic się nie stało...

To wieniec z chudziaka? Czy posadzka z B15?

A wracając do tematu, w zasadzie można, tylko po co? Chodzić po betonie można po ok 12 godz ale palet z materiałem wstawiać jednak nie radzę. Beton trzeba mocno polewać wodą, przy tych upałach co 3-4 godz. Po co sie mają taplać w wodzie? Zalecam przerwę do poniedziałku - sam też tak robię - zalewamy czwartek wieczór/piątek rano.