Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to nadal działka budowlana?

arletaw

Recommended Posts

Witam. Mam pilne zapytanie.

Kupiłam działkę z rozpoczętą budową domu jednorodzinnego. Budowa rozpoczełą się w 2001 roku, jest aktualne pozwolenie. Wtedy działka była budowlana, istniał plan zagospodarowania (działka była pod budownictwo jednorodzinne). W 2003 plan wygasł. Czy ta działka jest nadal budowlana czy może znów rolna?Jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż muszę rozliczyć z US wydatki poniesione na własne potrzeby mieszkaniowe; w akcie notarialnym nie rozdzielono ceny domu i działki i obawaim się, że mogą mi to zakwestionować. Proszę o poradę i podanie podstw prawnych.

Dziękuję za odpowiedź. Nie jestem pewien czy tak jest na pewno. Czytałem w interpretacjach US, że to, że dom jest budowany na danej działce nie swiadczy o tym, że jest to działka budowlana, równie dobrze może być rolna, siedliskowa itp. Ta moja w momencie ropoczęcia budowy na pewno była budowlaną - był plan, ale wygasł w 2003 roku i gdyby chciało się np. na niej pobudować garaż jest traktowana jak rolna, czyli trzeba wystąpić o WZ. Jeszcze raz dziękuję, może jeszcze inne opinie i jakieś podstawy prawne.

dodam jeszcze bo masz wątpliwości

tu są aktualne przepisy które dotyczą wz - ale ty masz już pozwolenie na budowę sprzed wygaśnięcia planu

USTAWA z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Art. 61.

1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku

łącznego spełnienia następujących warunków:

...

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów

rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą

uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na

podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

taka zgoda jest "wydawana" tylko jeden raz i na zawsze

a przed budową musi być wyłączenie gruntu rolnego z produkcji, dopiero wtedy staje się gruntem budowlanym , sprawdź tylko w dokumentach dot. pozwolenia na budowę, czy wyłączona jest cała działka czy tylko pod zabudowania - jeśli nie masz tych dokumentów to sprawdź w urzędzie który wydawał dec.pozw.na bud.

Nie rozumiem rozterek założycielki wątku.

Jeśli jest rozpoczęta budowa i pozwolenie jest ważne (nie było przerw w pracach dłuższych niż 2 lata), to spokojnie może kontynuować (dokończyć) budowę. Nikt nie "odbierze" pozwolenia tylko dlatego, że plan wygasł. Liczy sie stan "zaplanowania przestrzeni" wtedy, gdy było wydawane pozwolenie. Jałowe w tym przypadku są dociekania, czy działka jest obecnie rolna czy budowlana (czemu mają służyć?).

Jeśli dom (budowa) nie jest zakończony w ewidencji gruntów nadal będzie "R" i zmieni sie na "B" (na wniosek inwestorki) z chwilą oddania domu do użytku. Wypis z ewidencji gruntów będzie wtedy podstawą odpowiedniej zmiany w KW.

Nawet gdyby był plan zagospodarowania byłoby tak samo (zapisy w ewidencji gruntów i planie nie są tożsame - ewidencja mówi o rodzaju użytku na danej powierzchni, plan - o możliwym przeznaczeniu na potrzeby planowania przestrzennego).

Do Oskar'a

Dociekanie i problem jest w tym, że pieniądze wydatkowane na ten zakup pochodzą z wycofania z kasy mieszkaniowej; aby nie stracic wcześniej odliczanej przez kilka lat ulgi muszę je wydać na: zakup domu lub działki budowlanej (i jeszcze kilka innych celów, ale mnie nie dotyczą); jak już napisałam wcześniej w akcie notarialnym nie rozdzelilam ceny na:dom i działkę, wtedy sprawa byłaby czysta, a tak mogą zakwestionować ten wydatek twierdząc, że nie wydałam pieniedzy zgodnie z tzw celami określonymi w umowie z kasą (ile na dom, a ile na działkę?). Stąd pytanie o to czy ta działka jest jeszcze budowlana?

"Kupiłam działkę..." i dopiero teraz mam wątpliwości?

Uważam, że o swoje interesy trzeba dbać zawsze, a nie tylko wtedy, gdy mleko się już wylało...

A całkiem serio: moim zdaniem mleko jednak nie wylało się - spełniasz kryteria, bo budowany dom stoi na działce, którą kupiłaś, a więc przeznaczenie działki, mimo braku planu jest określone w wyniku wydania pozwolenia na budowę w czasie, gdy istniał MPZP.

Wg mnie urzędowi skarbowemu powinno wystarczyć pozwolenie na budowę i jakiś dowód, że jest ono ważne (dziennik budowy z ciągłością wpisów?). Ale o wymaganiach konkretnego urzędu możesz się dowiedzieć bezpośrednio w nim.