Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest coś "nie tak "w jałowcach ???

Recommended Posts

Kiedyś moja znajoma -właścicielka pięknego ogrodu -wspomniała ,że ona nigdy nie zasadziłaby jałowców w pobliżu okien .Twierdzi ,że mają niedobrą energię .

Wtedy nie przywiązywałam do tego żadnego znaczenia ,ale niedawno byłam w górach i usłyszałam identyczną teorię z ust dwóch górali ,którzy do towarzystwa jałowców dorzucili cisy .

Może ktoś z Was coś na ten temat wie ,bo planuję skarpę pod dwoma oknami osadzić właśnie jałowcami. :-?

To nie wystarczy !

Na ręce trzeba konicznie zawiązać czeroną wstążeczkę - chroni serce przez urokiem i " złym".

Na wsiach - jest to często remedium na WSZYSTKIE uroki i choroby.

Łącznie ze smalcem z psów :(

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5248

A jałowiec????

Jałowiec stosowany był jako lek i przyprawa już w starożytności. Wiązano z nim wiele wierzeń i zabobonów – podobno jego gałązka zatknięta za obrazem świętym miała chronić przed czarami, a dym z jałowca, którym okadzano domostwa, chronić je miał przed „morowym powietrzem”.

" Apotropeje

Odmianą amuletów i talizmanów są apotropeje (z greckiego — „apotropaios" — odwracający nieszczęście). Według wierzeń i przesądów ludowych są to „rzeczy lub zabiegi odwracające zło i broniące człowieka, bydło, gospodarstwo przed szkodliwymi działaniami zmarłych, czarownic, uroków, zmór i demonów sprowadzających chrobv, klęski żywiołowe, ruinę majątkową i inne nieszczęścia, wobec których zawodzą naturalne środki zapobiegawcze" (Encyklopedia Katolicka, t. I, s. 838).

Według tychże wierzeń i przesądów do środków apotropeicznych należą przedmioty kaleczące, palące, parzące, oślepiające, budzące, wstręt...:

a) rośliny (tarnina, głóg, dzika róża, oset, jałowiec),

b) niektóre kwiaty (dziurawiec, lipa, mięta, rumianek),

c) środki mechaniczne (igły, szpilki, szydła, noże, siekiery, sierpy, kosy),

d) środki odpędzające (ogień, żar, dym, sól, dziegieć),

e) środki magicznego zamykania, chwytania, duszenia (węzły, sieci, pasy, łańcuchy, w ludowej obrzędowości np. krzyż pomazany dziegciem),

f) środki zamykające czarom dostęp (oborywanie wsi, wyrycie bruzdy wokół chronionego obiektu, przedmiotu itp) (tamże, s. 838).(...)"

http://nowasol.kz.pl/Dekalog/DrugiePrzykazanie