Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kino domowe z projektorem

kirmikolow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tedii - nie zgadzam się. Uważam, że bardzo praktyczne.

Jesteśmy na etapie kładzenia elektryki w domu, więc fotek nie wkleję.

Ale z projektora korzystamy w starym domku i uważam, że oglądanie filmów w "domowym kinie" (patrzę na wielkość ekranu) pobija na głowę nawet najlepsze tv.

Warunek? M.in. odpowiednie ustawienie mebli w stosunku do ekranu i głośników oraz porządny projektor

W nowym domku salon planujemy z myślą o projektorze i ekranie, natomiast dodatkowo chcemy postawić niewielki telewizor (do seriali i wiadomości :wink: ).

W starym mieszkaniu oglądałem filmy i mecze z projektora. W nowym domu przewidziałem instalację do projektora podwieszonego pod sufitem (chciałem uniknąć ciągłego rozwijania kabli i regulacji ostrości). Jest jednak pewna niedogodność. Projektor jest w salonie z kominkiem. Po rozpaleniu pod sufitem jest gorące powietrze (nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo). Projektor przegrzewa się i wyłącza. Mam więc do wyboru albo ogień w kominku albo kino z projektora.

Teraz umieściłbym projektor na przeciwległej ścianie tak z pół metra poniżej sufitu (nie zawsze da się jednak tak dopasować odległość i wielkość ekranu). Tam jest znacznie chłodniej. Muszę jednak poczekać do najbliższego remontu.

wiecie ile kosztuje lampa do projektora dobrej klasy? a przepalają się od czasu do czasu.....

szwagier ma od roku taki zestaw - powiedział: nigdy więcej!

Technologia tak idzie do przodu a ceny tak spadają (nie dotyczy to części zamiennych jak lampy), że nie opłaca się jej wymieniać. Za jej cenę można często kupić nowy projektor o znacznie lepszych parametrach.

Ja swój użytkuję już kilka lat i nie było z nim żadnych problemów. Czekam teraz na awarię, bo mógłbym zainwestować w nowy - o większej rozdzielczości i nowych interfejsach.

Witam wszystkich, ja używam projektora od półtora roku w mieszkaniu, a w nowym domu będę miała pokój wielkości 35m2 z przeznaczeniem na "salę kinową". W mieszkaniu jak do tej pory obraz z projektora wyświetlamy na ścianie, bez użycia ekranu. Filmy ogląda się super, obraz wielki (ok. 1 m wysokości i ok. 2,5 m szerokości), odległość projektora od ściany to ok. 5 m, głośniki mamy 5.1, problem tylko jest z zaciemnieniem w lato - ale w nowym domu to już nie będzie problemem. Projektor mamy niezły, ale niedrogi (Sharp, ale modelu nie pamiętam), jak do tej pory nie było z nim żadnych problemów, zużycie lampy po półtorarocznym oglądaniu filmów (mniej więcej 2 filmy w tygodniu) to 10%, czyli w tym tempie moglibyśmy użytkować tę samą lampę jeszcze przez 13 lat (nie wiem jak się ogląda po zużyciu np. 50% - może jakość obrazu drastycznie spada). W nowym domu nie planujemy zastosowania ekranu, ponieważ uważamy to za zbędny wydatek. Wystarczy, że ściana jest w neutralnym kolorze (teraz mamy jasny beż).

W nowym domu nie planujemy zastosowania ekranu, ponieważ uważamy to za zbędny wydatek.

Też tak myślałem. Pożycz od kogoś ekran, puść film (taki, który dobrze znasz) i zmienisz zdanie. To naprawdę nie jest wielki wydatek (200-800PLN) a różnica kolosalna. Zobaczysz te wszystkie niewidoczne dotychczas detale.