commor 09.11.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Poprzednie zdjęcie robiłem ze 2 lata temu, nie było jeszcze HD. Niestety nie był to mój projektor ale dzięki temu znam ceny. Panasonic PT AX 100 kosztuje ok. 4000.- na allegro i taki będę miał. Nie ma w zasadzie konkurencji. Na forum hdtv porobiłem zdjęcia.(zdjęcia w żaden sposób nie oddają wielkości i przede wszystkim jakości obrazu). Ekran ma ok.1m.wysokości i 2m. szerokości http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/Dsc03730.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.11.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 My kupiliśmy naszego Sharpa za ok. 3000 i też jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 12.11.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Dzięki! Czyli nie jest źle, w końcu duży LCD też kosztuje - no to mam kolejny dylemat Na początek może pomyślę o okablowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.11.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Tak informacyjnie:http://www.monroe.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 12.11.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Ja troszkę nie na temat -ale może ktoś ma podobne doświadczenia My zdecydowani jesteśmy na LCD i chodzi o rozmieszczenie głośników. Mamy system 5:1 (trochę stary ale zawsze jakiś sorround ). W obecnym mieszkanku 2 głośniki stoją obok TV jeden nad nim, a dwa tylne po obu stronach sofy, która jest pod ścianą. W domku sprawa się trochę skomplikuje -sofa do oglądania TV stoi w zasadzie na środku salonu i głośniki też by musiały tam stac- a mi się to nie podoba-głośniki są czarne, meble jasne (te kable itd) Dlatego mąż wymyślił, żeby te dwa tylne głośniki (a w zasadzie inne-jakieś białe? o tej samej mocy) zamontowac w suficie nad kanapą lekko z tyłu. Strop mamy teriva i w zasadzie nie byłoby problemy "zatopic" w nim glośniki. Czy ktos z was robił coś takiego? musimy się zdecydowac przed tynkami na jakieś rozwiązanie. http://foto1.m.onet.pl/_m/f18e0462eb33f2a812da1f458ea924e1,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 12.11.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Mogą być mocowane do sufitu. Ale nie jakieś plastikowe białe badziewie ale typowe głośniki kina domowego (mogą byćna razie te, które macie - można je ewentualnie przemalować na biało). Zamontować je na uchwytach i skierować w stroną sofy (jeżeli są dwa głośniki w kolumnie, to wysokotonowym na dół). Trzeba zrobić tylko okablowanie (przynajmniej 2,5mm2). Jak przyjdzie kasa, będą nowe głośniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 12.11.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 A tutaj macie kilka przykładów jak ludzie sobie radzą http://www.minhembio.com/galleri/lista/popular30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 12.11.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Stronka super.Coś można podpatrzeć.Myślę jak uniknąć kolumn.Albo je schować pod płytami GK z maskownicą.Miałem paki 1,5mx1m, potem 1m/05m, niedawno pozbyłem się też dość pokaźnych pak i nie chcę pudeł w salonie.Opcja zabudowy wnęki i schowania głosników wydaje mi się optymalna.Tylko co z tyłami?Kable poprowadzone i co? Znów wiszące pudła?Właśnie rozmawiałem z synem o projektorze.Porażka.Hałas,prąd,ogłądanie w ciemności,mała żywotność,koszt lampy=50-75% projektora.Za to znakomicie sprawdza się na dworze,przy ognisku,obejrzeć zdjęcia albo film z wakacji albo mecz latem na wolnym powietrzu (przećwiczone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 13.11.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Ja w salonie zamontowałem głośniki w kształcie obrazów, te na zdjęciu są strasznie drogie ale nie jest to jedyna firma, która robi w tej technologii głośniki. Z założenia miało nie być widać skrzyń głośnikowych, a do oglądania n-ki w zupełności wystarczają. http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/imago.jpg A tak wyglądają mniej więcej u mnie http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/testdts.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 13.11.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Właśnie rozmawiałem z synem o projektorze.Porażka. Hałas,prąd,ogłądanie w ciemności,mała żywotność,koszt lampy=50-75% projektora. Pozwolę sobie mieć zdanie odrębne: Hałas - nowe projektory (szczególnie w trybie eco) są niezbyt głośne Prąd - zakładając 5 filmów tygodniowo 200W*10h=2kWh co daje około 0,8PLN/tydzień, co nie zrujnuje misternie tkanego budżetu na budowę i wyposażenie Oglądanie w ciemności - to jest dopiero atrakcaja - jak w kinie Mała żywotność - średnio 2000h daje 1000 filmów, 5 tygodniowo daje 200 tygodni, czyli około 4 lat intensywnego oglądania (u mnie wystarczy na dłużej). Potem zmienia się technologia, standardy i kupujemy nowy sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 13.11.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Stronka super.Coś można podpatrzeć. Myślę jak uniknąć kolumn.Albo je schować pod płytami GK z maskownicą. Miałem paki 1,5mx1m, potem 1m/05m, niedawno pozbyłem się też dość pokaźnych pak i nie chcę pudeł w salonie.Opcja zabudowy wnęki i schowania głosników wydaje mi się optymalna.Tylko co z tyłami? Kable poprowadzone i co? Znów wiszące pudła? Właśnie rozmawiałem z synem o projektorze.Porażka. Hałas,prąd,ogłądanie w ciemności,mała żywotność,koszt lampy=50-75% projektora.Za to znakomicie sprawdza się na dworze,przy ognisku,obejrzeć zdjęcia albo film z wakacji albo mecz latem na wolnym powietrzu (przećwiczone). W 100% podzielam opinię Cemika. Jeżeli chodzi o hałas, to przy oglądaniu filmuniezauważalny. Jeżeli chodzi o zużycie prądu, to nam rachunki nie wzrosły drastycznie (może jakieś 10 zeta za rachunek), a oglądamy ok. 3-4 filmy tygodniowo (rachunki za prąd wzrosły o ok. 10 zł za okres rozliczeniowy - czyli 2 m-ce). Jeżeli chodzi o lampę to od półtora roku użytkujemy projektor i mamy zużyte niecałe 10 %. A poza tym może za te 5-8 lat jak będziemy potrzebować nową lampę, już nie będą takie drogie... A oglądanie w ciemności to sama przyjemność. Wiadomo, że na projektorze nie ogląda się telewizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirmikolow 25.11.2007 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Ja w salonie zamontowałem głośniki w kształcie obrazów, te na zdjęciu są strasznie drogie ale nie jest to jedyna firma, która robi w tej technologii głośniki. Z założenia miało nie być widać skrzyń głośnikowych, a do oglądania n-ki w zupełności wystarczają. http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/imago.jpg A tak wyglądają mniej więcej u mnie http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/testdts.jpg Naprawdę ciekawy pomysł ale jak one grają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 26.11.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Są one zrobione w technologii NXT. Elac Imago na pewno gra bardzo ładnie moje są firmy Wharfedale i do codziennego oglądania telewizji n w Dolby Digital 5.1 w zupełności wystarcza. Nie mniej jednak do prawdziwej namiastki kina mam osobny pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 28.11.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Pytanko do użytkowników, czy monitor musi być dokładnie na wprost czy w osi, tak samo w pionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.11.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Pytanko do użytkowników, czy monitor musi być dokładnie na wprost czy w osi, tak samo w pionie? Chodzi Ci pewnie o projektor... U nas projektor stoi na blacie biurka i "rzuca" obraz troche powyżej na przeciwległą ścianę, projektory z reguły mają wykręcane stópki, aby regulować ich wysokość. Jeżeli chodzi o przesunięcie w poziomie to wydaje mi się, że raczej nie powinno go być, jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak byśmy to mieli zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 30.11.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Pytanko do użytkowników, czy monitor musi być dokładnie na wprost czy w osi, tak samo w pionie? Chodzi Ci pewnie o projektor... U nas projektor stoi na blacie biurka i "rzuca" obraz troche powyżej na przeciwległą ścianę, projektory z reguły mają wykręcane stópki, aby regulować ich wysokość. Jeżeli chodzi o przesunięcie w poziomie to wydaje mi się, że raczej nie powinno go być, jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak byśmy to mieli zrobić Oczywiście ze projektor , ale słyszałem o jakiejś korekcie geometrii , system jest w projektorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 30.11.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Funkcja nazywa sie lens shift i pozwala na przesuniecie pion poziom i lewo prawo np w Panasonic PT-AX100U pozdrawiamZonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 01.12.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Jeszce jedno, a gdybym, chciał postawić projektor na ścianie bocznej, a ekran na środku, bedzie się obraz rozszerzał czy jak kto woli zwężał, czy taki obraz można ustwić aby nabrał geometrii. Nie kazdy chce aby projektor zwisał z sufiti a przeciwległa ściana moze być za daleko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 01.12.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Jest mozliwosc korekty geometrii - trapez beczka jak w monitorze ale chyba nie da rady z tak duza zmiana. Korygowalem odchylenia rzedu 10-15 stopni ale nie 90. Sam planuje albo zabudowac w suficie podwieszanym albo podwiesic. Trzeba tez wziac pod uwage ze wielkosc rzucanego obrazu zalezy od odleglosci od ekranu. pozdrawiamZonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 01.12.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 90 stopni napewno nie , miałem na myśli około hm licząc odległośc ekranu i odchylenie od projektora to by wyszło około 30-20 stopni. Będę musiał zobaczyc co mówią sprzedawcy też planowałe obniżenie sufitu, jakieś takie dodatkowe belki, nie wiem zobaczymy, tak przy okazji taka belka moze też ukrywac ekran chowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts