Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kino domowe z projektorem

kirmikolow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będę tak kombinował, ale przeciwległa ściane mam oddaloną na około 9,5m :-? :lol: , a może się okazać przy pewnych projektorach że to idealna odległość :wink:

Oj chyba raczej rozczarujesz się. Projektorek, który miałby rzucić obraz rozsądnej (nie za dużej) wielkości z takiego dstansu będzie wiele droższy niż sprzęt powszechnie dostępny. Sam rozważałem taką możliwość (6m odległości) i musiałem zarzucić temat - nie uśmiechało mi się wydać 5-6kPLN na urządzenie. Muszę podwiesić projektorek (Benq PE7700 za 2800) pod sufitem w odległości 3m od ekranu. Jak na razie będzie zwisał z podwieszanego sufitu (na szczęście głową nie zahaczę) ale docelowo będę chciał odpowiednio wyprofilować wnękę (skosy) tak, żeby go trochę schować.

BTW - kto orientuje się jaką wytrzymałość ma płyta GK na suficie podwieszanym? Utrzyma mi projektorek o wadze 7,5kg na 4 śrubach po kwadracie 15x15?

• 3 weeks później...
a czy mogę prosić o radę w wyborze tańszej wersji kina domowego ,takiej do 1800zł.

zrobiłam sobie wydruk z danymi ,ale każdy producent daje inne i trudno mi to porównać.jedno co mają takie same to odtwarzanie różnych typów

pozdro

Możesz doprecyzować co miałoby się tam znaleźć? Co ma wejść w skład takiego zestawu (amplituner, DVD, kolumny)?

Może na początek podaj linki do sprzętu, który Cię interesuje....

zawsze myślałam ,że to jest w kompletach sprzedawane...

to co wypatrzyłam:

samsung HT TXQ 100

samsung HT TX 250R

KODA AV 6330 DVD630A LX400 SW550

SONY HT SF1100

JVC DD-1

JVC TH-D5

PHILIPS HTS 6600

LG HT 762TZ

PANASONIK 850 lub jeden wyżej

pozdro

Hej,

Z tego co widać myślisz o prostym zestawie z "plastikowymi" kolumnami (przejrzałem do Soniaka, resztę odpuściłem :oops: )

Zaraz - ile to chcesz przeznaczyć? 1800, tak? Może dorzucisz coś - mogę polecić taki zestaw (sam go nabyłem) http://www.ceneo.pl/872261

Jest to amplituner i DVD Onkyo (solidna firma) z głośnikami M-Audio (nic rewelacyjnego ale będą zapewne lepsze niż te maleństwa z wymienionych przez Ciebie zestawów). Zestaw oscyluje w granicach 2300 (ja zbiłem cenę w lokalnym sklepie do 2100) i całkiem ładnie gra (nie tylko w filmach). Jeśli nie masz audiofilskiego ucha to powinno być super dla Ciebie. Możesz za cenę troszkę wyższą nabyć go także z subwooferem (ja odpuściłem, bo chcę takowy wykonać samodzielnie - ten z M-Audio nie spełniłby moich oczekiwań).

Ważne, żeby określić jakiego typu połączenia audio-video będziesz stosować. Ten amplituner (jak i zresztą większość z ceną poniżej 4kPLN) nie konwertuje formatów. Konsekwencją tego jest to, że musisz podłączyć kilkoma różnymi kablami TV lub projektor (o ile chcesz korzystać z lepszej jakości obrazu) jak i DVD, tuner, magnetowid itp.

Przykładowo - to tego Onkyo HT-R508 możesz podpiąć dwa urządzenia poprzez złącze HDMI, ale będzie obraz widać na TV jeśli jego też podepniesz przez HDMI. Tak samo wygląda sytuacja ze złączami koaksjalnymi (oznaczone jako Y/Pb/Pr) z tą różnicą, że tu są trzy wejścia do wyboru. Oba typy złącz dają najlepszą jakość obrazu z tą różnicą, że po kablu HDMI puszczasz jednocześnie dźwięk a przy komponencie fonię podłączasz oddzielnie - do wyboru złącza cyfrowe optyczne jak i koncentryczne). Ja zdecydowałem się na komponent, gdyż podłączam ampli do projektora (dobrej jakości długi kabel HDMI jest drogi - około 500pln, a na byle jakim można popsuć obraz). Dodatkowo ampli posiada wejścia i wyjście na S-video oraz Composite (pojedynczy chinch). Warto podłączyć TV także poprzez tego pojedynczego chincha, aby móc skorzystać z możliwości używania starszych magnetowidów, konsoli do gier czy też wykorzystać złącza na przednim panelu ampli (do podłączenia na szybko kamery lub aparatu cyfrowego). Jeśli nie masz w TV oddzielnego wejścia Composite to na pewno masz Eurozłącze - odpowiednia przejściówka załatwi sprawę.

Ważne jest odpowiednie rozmieszczenie głośników (w miarę możliwości). Fronty w jednakowej odległości od środka obrazu jak i od słuchacza/oglądacza, głośnik centralny najlepiej pod ekranem, tylne na podstawkach lub półkach, na wysokości uszu słuchającego. Wiem, nie zawsze da się to uzyskać, jednakże warto dążyć do jak najbliższego do wzorca ustawienia. Jedynie subwoofer może być prawie "gdziekolwiek" (byle miał "trochę powietrza" dookoła siebie) - niskie dźwięki nie są tak kierunkowe jak średnie i wysokie. Ten Onkyo ma fajny bajer dla osób, które niezbyt znają się na ustawieniach optymalnych parametrów dźwięku. Podłączasz mikrofon (dostępny w zestawie) i umieszczasz po kolei w trzech miejscach odpowiadającym najczęstszym miejscom siedzenia słuchaczy, wciskasz przycisk i ampli sam się dostraja do pomieszczenia i głośników :lol:

Dobra - starczy tego, zmykam nareperować poniszczoną baterię pod wanną :evil: Mam nadzieję, że nie zagmatwałem Ci sprawy. Jeśli nadal coś niejasne to wal śmiało - postaram się w wolnej chwili odklikać :wink:

Ja się tylko czepię nazewnictwa, bo niektórzy mogą się pogubić :)

Tak samo wygląda sytuacja ze złączami koaksjalnymi (oznaczone jako Y/Pb/Pr) z tą różnicą, że tu są trzy wejścia do wyboru.

Chodzi o złącze komponent (3 okrągłe cinche).

Oba typy złącz dają najlepszą jakość obrazu z tą różnicą, że po kablu HDMI puszczasz jednocześnie dźwięk a przy komponencie fonię podłączasz oddzielnie - do wyboru złącza cyfrowe optyczne jak i koncentryczne).

Koncentryczne czyli koaksjalne. Swoją drogą niezła kalka językowa ten cały "koaksjal". Nazwa "koaksjalne" określa fizyczny rodzaj złącza, a nie format sygnału. Gniazdami koaksjalnymi są np. cinch czy BNC (popularnie zwany antenowym).

Dodatkowo ampli posiada wejścia i wyjście na S-video oraz Composite (pojedynczy chinch). Warto podłączyć TV także poprzez tego pojedynczego chincha, aby móc skorzystać z możliwości używania starszych magnetowidów, .

Przy czym uzyskujemy tu najgorszą z możliwych jakości obrazu - i jest to już naprawdę widoczne. Złącz composite powinni zabronić :)

Frykow, zgodzę się co do koaksjala :wink: dlatego też dopisałem w nawiasie "oznaczone jako Y/Pb/Pr" - czuję się usprawiedliwiony :D

Composite podłączyłem wyłącznie po to, żeby móc skorzystać z opcji podłączenia źródła obrazu do frontowego złącza (używam to choćby do prezentacji zdjęć prosto z cyfrówki). Może się także przydać jak przyniosę magnetowid od mamy w celu obejrzenia kasety z komunii siostry czy wesela kuzynki :lol: Ampli nie posiada niestety konwersji formatów :(

No i przyszła pora na fotki:

Oto przygotowane śruby na projektor (zamocowane do belki Terrivy) i pierwsze kable:

http://212.160.102.66/foto/mocowanie.jpg

Tak wygląda zamocowany Benek z przodu:

http://212.160.102.66/foto/benq2.jpg

...a tak z tyłu:

http://212.160.102.66/foto/benq1.jpg

Jeszcze trzeba będzie pomalować te uchwyty na biało i jakoś ładniej obrobić te dziury :roll: Przy śrubach pewno zakleję je całkowicie a tą przy kablach jakoś ładnie trzeba będzie obrobić. No i oczywiście jakaś mała zabudowa półkowo-szafkowa pod ekranem przydałaby się. Zastanawiam się - zlecić czy zrobić samemu... :roll:

Jak widać pociągnięty jest potrójny kabel komponent (czerwony), composite, S-video (miałem kupiony daaawno temu długi kabel więc go wykorzystałem) oraz czarny na BNC - do laptopa (R/G/B/H/V).Wolfenstein na takim formacie - mioooodzio :D

Daje to taki obraz (rozmyty na zdjęciu bo ustawiony był dłuższy czas naświetlania):

http://212.160.102.66/foto/film.jpg

Sof nie pokażę, bo był bałagan jak robiłem foto :lol:

No i prawie już mam kino takie, jakie sobie dawno wymarzyłem :) Prawie, bo jeszcze muszę zrobić podstawki do tylnych kolumienek i ciągle chodzi mi po głowie zrobienie subwoofera. Jedyne czego mi będzie brakować to podgrzewana podłoga - miały być kafle wielkoformatowe i w warstwie kleju chciałem zatopić kabel grzejny. Niestety posadzka była tak nierówna, że wylewka samopoziomująca kosztowała by mnie drugie tyle co terakota. Skończyło się na panelach, ale chyba ładne są, co? :D

NIE UFAJCIE MAJSTROM ROBIĄCYM WYLEWKI NA RURKACH OPARTYCH NA GRUZACH!!! :evil: :evil: :evil:

dzięki za odpowiedż,ale myślałam że nikt na to nie odpowie ,a że jestem w gorącej wodzie kąpana to pojechałam dziś rano do sklepu i kupiłam panasonika 850e-k.jak teraz to czytam to rzeczywiście zawaliłam sprawę,no ale trudno.jeszcze raz serdeczne dzięki

pozdro

No cóż - faktycznie jesteś niecierpluch :lol: Miłego oglądania i słuchania na nowym sprzęcie życzę... :wink:

Hej hej heeeej! :lol:

Mogę zaprezentować w końcu siedziska w moim kinie: :D

http://212.160.102.66/foto/kino1.jpg

http://212.160.102.66/foto/kino2.jpg

Jeszcze jedna próbka obrazu: :lol:

http://212.160.102.66/foto/kino3.jpg

A tutaj jedna z podstawek pod satelitki - zrobione "temi ręcyma" ze śmieci i pozostałości po innych pracach okołodomowych. Zakupiłem do niej tylko kantówkę (za caaaałe 6,80) :wink:

http://212.160.102.66/foto/kino4.jpg

Wkrótce jeszcze kilka nowych fotek - zamówiłem już materiał pod niski regalik na sprzęt i płyty oraz stolik - do odbioru koło wtorku. Za nogi do tych mebli zapłaciłem trochę więcej (90 pln) ale tutaj muszę zastosować porządniejszą klejoną kantówkę. Będę musiał się sprężać z robotą - w sobotę imprezka :lol: Uwielbiam samemu robić takie rzeczy :D:D:D

Acha - powyższe zdjęcia są dla tych, którzy jeszcze się wahają nad decyzją o kinie domowym. Mam nadzieję, że pomogą :lol:

Mamy w mieszkaniu i nie wyobrażam sobie żeby nie mieć w domu. Podoba nam się na tyle że będziemy mieć specjalny pokój na kino domowe.

Teraz mamy Panasonica AE-700 - jak go kupowaliśmy to nie było jeszcze HD. To jest HD Ready z tego co pamiętam. Zamontowany na suficie pośrodku. (Kabel ukryty w suficie, ścianach i podłodze podczas remontu)

Kabel HDMI kupiony bodajże 15metrowy.

Ekran 2,7 metra bez czarnej ramki z powłoką 'szklaną'.

Generalnie bomba!

P.S. Jurand - w mojej skromnej opinii będziesz żałował tych paneli czy parkietu. Zapodaj tam chociaż jakiś dywanik.

P.S. Jurand - w mojej skromnej opinii będziesz żałował tych paneli czy parkietu. Zapodaj tam chociaż jakiś dywanik.

Chciałem tam kafle wielkoformatowe rzucić, pod nimi kabel grzejny - ech... "Fachowiec" od wylewki tak mi ją spierdzielił, że drugie tyle co na terakotę wydałbym na wylewkę samopoziomującą. Na razie zdecydowałem się na panele, co będzie kiedyś to się zobaczy.

A tak z ciekawości - co miałaś/miałeś na myśli wyrażając swoją opinię? Względy akustyczne/estetyczne/termiczne?

O dywanikach będę myśleć na samym końcu. Jak na razie mam inne pomysły na wytłumienie mojej "piwnicy"...

Takich "świrów" jak my będzie więcej - sprzęt jest coraz powszechniej dostępny, coraz więcej ludzi lubi takie klimaty :lol:

Pamiętaj pochwalić się własnym kinem za jakiś czas :wink: Pozdrawiam :D