Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ma podłączenie gazu od rury idącej w drodze do ogrodzenia (z ogrodzenia wystaje rura zaworem). Rozmawiałem dziś z facetem, który ma robić podłączenie od ogrodzenia do budynku (rura ma wchodzić tylko po pomieszczenia gospodarczego. ma być podłączenie do kotła i to wszystko. W kuchni ma być płyta eletkryczna. więc proszę nie odsyłać mnie do wątków o instalcji gazowej wewnątrz budynku).

Do dziś żyłem w przeświadzeniu, że facet podłączy gaz do domu. Wtedy pojadę do gazowni, podpiszę umowę na dostwę gazu. Przyjadą z gazowni, zamontują licznki i konieć. Tym czas gość powiedział, że muszę wypełnić papier (informacja o rozpoczęciu robót budowlanych). On to zawiezie do Ożarowa Mazowieckego (budowa jest w Łomiankach. W Ożarowie załatwiałem pozowlenie na budowę).

I tu pierwsze pytanie: po cholerę w Ożarowie muszą wiedzieć o podłączeniu gazu? go czego to jest potrzebne?

Facet powiedział, że po podłączeniu gazu będzie musiał "załatwić" geodetę, który zrobi inwentaryzację tego podłączenia. Czy to prawda? Co geodeta konkretnie ma zrobić o po to co to jest potrzebne?

Czy jeszcze gdzieś jakieś papiery będę musiał dostarczyć?

https://forum.murator.pl/topic/90404-pod%C5%82%C4%85czenie-gazu-do-budynku-geodeta-dokumenty-itd/

Mam wrażenie, że generalnie chodzi o to, że gaz podłączają dopiero kiedy masz "odebrany" budynek. Do odbioru faktycznie jest potrzebna inwentaryzacja powykonawcza.

Tzn. ze gaz puszcza jak bedzie odebrany budynek?

Procedura z gazem jest jak przy budowie:

1) projekt przebiegu na działce aż do miejsca podłączenia do pieca

2) zezwolenie na budowę

3) zgłoszenie budowy

4) budowa

5) inwentaryzacja powykonawcza przez geodetę

6) odbiór

Procedura z gazem jest jak przy budowie:

1) projekt przebiegu na działce aż do miejsca podłączenia do pieca

2) zezwolenie na budowę

3) zgłoszenie budowy

4) budowa

5) inwentaryzacja powykonawcza przez geodetę

6) odbiór

To dotyczy przyłączenia działki, przy czym projekt obejmuje tylko trasę do skrzynki (w linii ogrodzenia). Poza tym wszystko załatwia wykonawca, którego w drodze przetargu zatrudnia gazownia.

Kolego, niestety w swietle obowiązujących przepisów to, co teraz masz do zrobienia to właśnie nazywa się wewnętrzną instalacją gazową. A tak: wewnętrzna instalacja zaczyna się za zaworem w skrzynce przyłączeniowej gazu niezależnie od miejsca, w którym ta skrzynka stoi. Najczęściej jet to linia ogrodzenia ale przepisy dopuszczają też umiejscowienie jej na budynku lub jako punkt wolnostojący.

I nieważne że masz tylko podłączenie kotła - to też jest instalacja gazowa.

Na budowę wewnętrznej instalacji gazowej wymagane jest pozwolenie na budowę, a więc cała procedura taka jak w przypadku domu: po uzyskaniu pozwolenia zgłoszenie do PINB o rozpoczęciu robót, dziennik budowy , po zakończeniu zawiadomienie o zakończeniu.

Może Ci się to wydawać głupie, ale jeśli w pozwoleniu na budowę domu nie było mowy o wewnętrznej instalacji gazowej, to tak trzeba zrobić.

A geodeta jest potrzebny do zainwentaryzowania tego odcinka rury w ziemi, który biegnie po Twojej działce (od planowanej skrzynki do domu). Inwentaryzacja jest jednym z "papierów" którego PINB wymaga przy zgłoszeniu o zakończeniu budowy.

WITAM! DLUGA DROGA PRZED TOBA.JA JESTEM SZCZESLIWYM UZYTKOWNIKIEM GAZU OD WCZORAJ THX GOD PRZED MROZAMI A CZEKALEM TYLKO 8 MIECHOW PO PODPISANIU UMOWY PROCEDURA TAKA ;

1.PODPISUJESZ UMOWE W KTOREJ MASZ TERMIN DO KIEDY GAZOWNIA MA CI ZROBIC WCINKE OD RURY GLOWNEJ DO SKRZYNKI

2.W MIEDZYCZASIE ROBISZ SWOJA INSTALACJE OD SKRZYNKI DO PUNKTOW GDZIE GAZ BEDZIESZ ODBIERAL I WYKONAWCA DAJE CI PROJEKT PLUS POTEM ODBIERA PRACE PROTOKOLEM (POTRZEBNE DO GAZOWNI PRZY PODPISANIU UMOWY O LICZNIK)

3GAZOWNIA ROBI WCINKE WTEDY MUSI TEZ ZROBIC INWENTARKE A TY UZYWASZ TEGO SAMEGO GEODETY DO TWOJEJ CZESCI TZN OD SKRZYNKI DO DOMU

4 GEODETA WRACA DO GAZOWNI I CIEBIE A TY BIEGNIESZ DO

5 KOMINIARZA. POTRZEBUJESZ OD NIEGO INFORMACJE O WENTYLACJI I KOMINACH .ROZNIE SIE TONAZYWA ZWYKLE OPINIA ALE WAZNE BY BYLY NARYSOWANE NA NIEJ KOMINY I WENTYLACJE

5 SZLAG CI JUZ TRAFIA BO JAK TO W GAZOWNI SPRAWA MUSI ODLEZEC MIEDZY ETAPAMI ALE TY ZE SWOJEJ STRONY MASZ WSZSTKO

6 MECZ GAZOWNIE CO GODZINE

POWODZENIA :lol: