Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś buduje w 100% z kredytu ???

Recommended Posts

Hello :)

chciałbym się dowiedzieć o tych którzy budują w 100% z kredytu jakie wyciągacie z czasem wnioski, jakie sa "za" a jakie "przeciw takiemu przedsięwzięciu, jaki wysoki macie kredyt i na ile lat i czy mając drugą szanse tez zaciagnelibyście jeszcze raz taki sam:) Interesuje mnie wszystko :)

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My wybudowaliśmy mały domek (d06 z Muratora + garaż )w całości na kredyt - 150 000 na 30 lat (2 lata temu). Do tego mamy mniejszy kredyt zaciągnięty na działkę. Czy zrobilibyśmy tak jeszcze raz? Pewnie tak, bo nigdy nie oszczędzilibyśmy na budowę, a czynsz w TBS-e wynosił tyle co rata kredytu. A tak mieszkamy we własnym domu. Jednak wykończeniówka, to tylko własna praca (także inst. elekt., ogrodzenie, podjazd, chodniki itp.)

Nie martwcie się :) Głowa do góry . :wink: Są tacy , którym się udało - czyli ja :lol: W 1980 roku wyszłem z wojska w marynarskich butach i portkach . Tyle miałem . Dziś mam dom 10 km od centrum Gdańska warty cirka 1.200. 000 zł w przyzwoitym standardzie . Wam także się uda trzeba w to wierzyć .

My budujemy z kredytu i w zasadzie w 100%

Ale nie z powodu tego, ze nie mamy wkładu własnego - tylko dlatego, ze kredyt hipoteczny, to narazie najtańszy dostępny pieniadz na rynku...

Niech kasa ktora lezy pracuje na siebie...

Sporo ekspertów z dziedziny finansów wypowiada sie, ze to jest dobry sposób na inwestycje. Oczywiscie zakladajac, ze kogos stac na tak wysokie raty...

Kredyt na 740 tys - 30 lat (zakup ziemi, budowa domu i urzadzenie)

Płacę kredyt za działkę. Rata idzie z najmu poprzedniego domu. Wszystko jest OK, jak jest OK. Teraz zmieniają się najemcy. Ostatni "odmieszkiwał" kaucję, czyli 3 miesiące mieszkał "za darmo", a następny jeszcze nie płaci. Trzeba zrobić remoncik domu, rata "się" nie spłaca, płacimy my z bieżącej kasy. Sytuacja normalnie podobna na przykład do utraty pracy. Ciężko się zrobiło jak diabli.

Wprawdzie przyjdzie następny najemca, kaucję wpłaci, a kredyt jest na kolejne dwa lata (zaledwie) ale już kombinuję, jakby budowę nowego domu jakoś inaczej zorganizować, sprzedać połowę działki, może w ogóle z bieżących (bo bez tych rat, to trochę jest na kupce po roku). Z moich doświadczeń wynika wniosek: kredyt - tak, ale jeśli inaczej się nie da, jak można, to zwiewać od kredytów albo zmniejszać ile się da.

My tez na kredyt w 100%.

Oszczędności wystarczyły tylko na :

-zakup fajnej, sporej działki (aczkolwiek nieuzbrojobnej),

-papierki (mapy projekt i inne)

-doprowadzenie prądu

-wybudowanie fundamentu

-częściowe zagospodarowanie działki (założenie ogrodu)

Reszta to kredyt :(. Na 30 lat. Weźmiemy tyle ile wynosi nasza zdolność kredytowa.

Jeszcze nie wiem, ale wydaje mi sie że ok. 300tys. Wątpię żeby coś zostało, żeby wcześniejszą spłatę.

Wszystko co sie da zrobimy sami. Planujemy bez fachowców zrobić pokrycie dachu - gont bitumiczny,

wszystkie instalacje, wykończenie. Dla ekipy zostawiamy stan surowy zamknięty, ocieplenie zewn, tynki, kominek.

Ale to zależy równiez od tego ile czasu będziemy mieli. A chcielibyśmy zamieszkac jak najszybciej, żeby przestac wynajmować.

• 1 month później...

Witam

my również w 100% zamierzamy budować się z kredytu

dom z pracowni horyzont Słoneczko bez garazu z oszczedności od listopada 2007 udało nam się zakupić działke i uporac się z formalnościami (geodeci, architekci i urzedy i inne gady)w przyszłym tyg. składamy dokumenty o pozwolenie na budowę.

Planujemy budować systemem gospodarczym( prace do wykonania samodzielnie -cała wykończeniówka) planowane wydatki max 300tys. kredyt 250tys. okolice Swidnicy -50 km od Wrocławia