poldek82 04.11.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Hello chciałbym się dowiedzieć o tych którzy budują w 100% z kredytu jakie wyciągacie z czasem wnioski, jakie sa "za" a jakie "przeciw takiemu przedsięwzięciu, jaki wysoki macie kredyt i na ile lat i czy mając drugą szanse tez zaciagnelibyście jeszcze raz taki sam:) Interesuje mnie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 04.11.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 jesli posiadasz jakas nieruchomosc,(mieszkanie, dom, dzialke), a zamierzasz budowac sobie dom lub tez kupic mieszkanie, to zamiast sprzedawac jedna z nich, czasem warto w 100% finansowac inwestycje kredytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 07.11.2007 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Cholierka:> Czyżbym tylko ja chciał budować w 100% z kredytu :>??? A może ktoś choć w większej części, tak 80-90 % :>??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi80 08.11.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam - to moja pierwsza wiadomość na forum Ja buduje w całości z kredytu - 200k, z tym że działkę juz miałem a wszelkie formalności i drogę dojazdową zrobiłem z odłożonej gotówki. Obecnie kończymy funadamenty. Pozdrawiam i życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohh 08.11.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 My wybudowaliśmy mały domek (d06 z Muratora + garaż )w całości na kredyt - 150 000 na 30 lat (2 lata temu). Do tego mamy mniejszy kredyt zaciągnięty na działkę. Czy zrobilibyśmy tak jeszcze raz? Pewnie tak, bo nigdy nie oszczędzilibyśmy na budowę, a czynsz w TBS-e wynosił tyle co rata kredytu. A tak mieszkamy we własnym domu. Jednak wykończeniówka, to tylko własna praca (także inst. elekt., ogrodzenie, podjazd, chodniki itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.11.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 my też w całości z kredytu budujemy z tym, że działka i papierologia za własną kasę ..... i duży wkład własnej pracy a i tak wiemy, że nie styknie i trzeba będzie kombinować pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 09.11.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Nie martwcie się Głowa do góry . Są tacy , którym się udało - czyli ja W 1980 roku wyszłem z wojska w marynarskich butach i portkach . Tyle miałem . Dziś mam dom 10 km od centrum Gdańska warty cirka 1.200. 000 zł w przyzwoitym standardzie . Wam także się uda trzeba w to wierzyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 10.11.2007 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 My również budujemy z kredytu, tylko działke kupiliśmy z oszczędności Co poradzić, takie czasy... Gdybyśmy jeszcze raz staneli przed tą decyzją, byłaby taka sama Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 12.11.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Niedługo właśnie wprowadzam się do domku finansowanego w 100% z kredytu. Czasami inaczej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 12.11.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 My budujemy z kredytu i w zasadzie w 100% Ale nie z powodu tego, ze nie mamy wkładu własnego - tylko dlatego, ze kredyt hipoteczny, to narazie najtańszy dostępny pieniadz na rynku... Niech kasa ktora lezy pracuje na siebie... Sporo ekspertów z dziedziny finansów wypowiada sie, ze to jest dobry sposób na inwestycje. Oczywiscie zakladajac, ze kogos stac na tak wysokie raty... Kredyt na 740 tys - 30 lat (zakup ziemi, budowa domu i urzadzenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 12.11.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Płacę kredyt za działkę. Rata idzie z najmu poprzedniego domu. Wszystko jest OK, jak jest OK. Teraz zmieniają się najemcy. Ostatni "odmieszkiwał" kaucję, czyli 3 miesiące mieszkał "za darmo", a następny jeszcze nie płaci. Trzeba zrobić remoncik domu, rata "się" nie spłaca, płacimy my z bieżącej kasy. Sytuacja normalnie podobna na przykład do utraty pracy. Ciężko się zrobiło jak diabli.Wprawdzie przyjdzie następny najemca, kaucję wpłaci, a kredyt jest na kolejne dwa lata (zaledwie) ale już kombinuję, jakby budowę nowego domu jakoś inaczej zorganizować, sprzedać połowę działki, może w ogóle z bieżących (bo bez tych rat, to trochę jest na kupce po roku). Z moich doświadczeń wynika wniosek: kredyt - tak, ale jeśli inaczej się nie da, jak można, to zwiewać od kredytów albo zmniejszać ile się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 13.11.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 My tez na kredyt w 100%. Oszczędności wystarczyły tylko na : -zakup fajnej, sporej działki (aczkolwiek nieuzbrojobnej), -papierki (mapy projekt i inne) -doprowadzenie prądu -wybudowanie fundamentu -częściowe zagospodarowanie działki (założenie ogrodu) Reszta to kredyt . Na 30 lat. Weźmiemy tyle ile wynosi nasza zdolność kredytowa. Jeszcze nie wiem, ale wydaje mi sie że ok. 300tys. Wątpię żeby coś zostało, żeby wcześniejszą spłatę. Wszystko co sie da zrobimy sami. Planujemy bez fachowców zrobić pokrycie dachu - gont bitumiczny, wszystkie instalacje, wykończenie. Dla ekipy zostawiamy stan surowy zamknięty, ocieplenie zewn, tynki, kominek. Ale to zależy równiez od tego ile czasu będziemy mieli. A chcielibyśmy zamieszkac jak najszybciej, żeby przestac wynajmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 16.11.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 U mnie tez będzie całość z kredytu.Dobrze, że działka była.Pozwolenie na budowe też już jest i pewnie na wiosne ruszymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 18.11.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 ja też praktycznie całość z kredytu razem z działką, chociaż troche też z oszczędnośći ale niewiele i myśle że się uda, zgadzam się z przedmówcą że to najtańszy pieniądz na rynku więc trzeba brać jak dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 25.12.2007 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Widzę że jest Was sporo To moze teraz troszeczke pochwalicie się swoimi osiągnięciami w postaci załączonych fotek Pokazcie swoje domki z zewnątrz jak i wewnątrz Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 02.01.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 No i my też należymy do kredytobiorców. Właśnie ruszamy z papierami na 350tys na 30 lat. Jak będzie za ciężko to sprzedamy mieszkanie ale póki się da to chcemy je wynajmować i w większej części spłacać z niego kredyt. Chyba że wcześnij synowie w nim zamieszkają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 02.01.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 100% na kredyt działka i budowa. Za parę tygodni przeprowadzka.Drugi raz zrobiłabym tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohh 04.01.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Widzę że jest Was sporo To moze teraz troszeczke pochwalicie się swoimi osiągnięciami w postaci załączonych fotek Pokazcie swoje domki z zewnątrz jak i wewnątrz Pozdrowionka Zdjęcia możesz sobie pooglądać w dziale: Galeria zdjęć domów Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_piatek 06.01.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witam my również w 100% zamierzamy budować się z kredytu dom z pracowni horyzont Słoneczko bez garazu z oszczedności od listopada 2007 udało nam się zakupić działke i uporac się z formalnościami (geodeci, architekci i urzedy i inne gady)w przyszłym tyg. składamy dokumenty o pozwolenie na budowę.Planujemy budować systemem gospodarczym( prace do wykonania samodzielnie -cała wykończeniówka) planowane wydatki max 300tys. kredyt 250tys. okolice Swidnicy -50 km od Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 07.01.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Ja też w 100% z kredytu Działkę mamy od 3 lat, ale papierologia wciąż się ciągnie i teraz bedzie ciężko, bo kredyt musi byc sporo większy. Dojazd, przyłącza i częściowo ogród (z nudów i dla rozładowania frustracji) z własnych srodków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts