Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlewozmywak pod oknem ???

beba

Recommended Posts

Jesteśmy dopiero na etapie rozpoczęcia budowy, ale zastanawia mnie to?

No więc w naszym projekcie

( http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=337&IdKolekcji= ) i zresztą w wielu innych też (ostatnio nawet to bardzo częste)

zlewozmywak jest ustawiony pod oknem kuchennym.

Ponieważ okno jest na wysokości wszystkich okien czyli wypadnie niewiele ponad poziom blatu kuchennego i reszty urządzeń powstaje pytanie jak takie rozwiązanie się sprawdza w praktyce i co z utrzymaniem czystosci okna, otwieraniem okna itp. :roll:

My zrobiliśmy tak, że nie mamy parapetu tylko blat kuchenny, zlew od oknem. Dopasowaliśmy wysokość blatu do wysokości parapetu - oszczędność na parapecie i więcej miejsca na kuchenny bałagan :)

Sprawdza się znakomicie.

Otwieranie okna - albo bateria taka którą można złożyć albo okno wypada tak, że słupek poprzeczny jest równo z baterią, żeby nie zawadzać o baterię przy otwieraniu okna, nie wiem czy to jasne. Ponieważ my chcieliśmy mieć wielkie okno a nie dwa małe, zdecydowaliśmy się przedunąć zlew i nie jest on centralnie pod oknem, tylko jest nieco przesunięty

My zrobiliśmy tak, że nie mamy parapetu tylko blat kuchenny, zlew od oknem. Dopasowaliśmy wysokość blatu do wysokości parapetu - oszczędność na parapecie i więcej miejsca na kuchenny bałagan :)

Sprawdza się znakomicie.

Otwieranie okna - albo bateria taka którą można złożyć albo okno wypada tak, że słupek poprzeczny jest równo z baterią, żeby nie zawadzać o baterię przy otwieraniu okna, nie wiem czy to jasne. Ponieważ my chcieliśmy mieć wielkie okno a nie dwa małe, zdecydowaliśmy się przedunąć zlew i nie jest on centralnie pod oknem, tylko jest nieco przesunięty

a gdzie mogę znaleźć takie "demontowalne" baterie ?

bo mam ten sam "problem" - okno dzielone na 2 i jedna połówka idealnie będzie nachodzić na baterię :(

Sprawdza się znakomicie.

nie wiem czy dobrze zrozumiałam, masz tak wykrojony blat,że zamiast parapetu masz wstawiony blat? Jeśli to możliwe to wstaw proszę zdjęcie tego miejsca, bo mam ten sam problem i zastanawiam sie jak to w szczególe rozwiązać :-?

U mnie w projekcie też zlew był pod oknem, jednak ja nie zdecydowałam się na to rozwiązanie. Po pierwsze dlatego, że mam okno jednoskrzydłowe i opcja kranu w środku slupka odpada. Po drugie baterie "łamane" kosztują ponad 1tys zł (dla mnie to drogo). Po trzecie -będzie zmywarka, więc nie będę stała godzinami nad zlewem zmywając i podziwiając widoki jednocześnie. Dlatego pod oknem będę miała główny blat roboczy -bo więcej czasu spędzam przygotowując posiłki niż zmywając po nich :)

U mnie w projekcie też zlew był pod oknem, jednak ja nie zdecydowałam się na to rozwiązanie. Po pierwsze dlatego, że mam okno jednoskrzydłowe i opcja kranu w środku slupka odpada. Po drugie baterie "łamane" kosztują ponad 1tys zł (dla mnie to drogo). Po trzecie -będzie zmywarka, więc nie będę stała godzinami nad zlewem zmywając i podziwiając widoki jednocześnie. Dlatego pod oknem będę miała główny blat roboczy -bo więcej czasu spędzam przygotowując posiłki niż zmywając po nich :)

No nie do końca taki koszt.

Baterie z pochylanym korpusem można już kupic za około 500 zł.

Dwie z nich to:

PYRAMIS ALTO - http://www.eeeby.pl/?q=pyramis+alto&s=szukaj

TEKA OVETTO - http://www.eeeby.pl/?q=teka+ovetto&s=szukaj

Te wyciągane z korpusu i te chowane w blacie są już faktycznie blisko 1000 zł, choć taką standardową TEKA AQUATA ELT można kupić już za około 350 zł, czy KLUDI ALMERA CHROM 337820581.

Problem jest tylko z granitowymi. Teraz w ofercie jest tylko Franke.

Teraz już każdy znajdzie coś dla siebie :)