PaulSoiree 05.11.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witam. Wczoraj malując łączenie pomiędzy ścianą a sufitem zastanowiłem się, czy nie lepiej byłoby zamontować jakiś listew przysufitowych. Wynika to z tego, że mimo klejenia taśmy i tak dalej, trzeba mieć chyba ręke malarza aby to połączenie idealnie wyszło (tymbardziej, że ściana oliwkowa a sufit biały). Kłopot w tym, że bardzo nie lubie wszelkich styropianowych dodatków, bo zazwyczaj wygląda to najwyżej przeciętnie. W całym mieszkaniu położone są podłogi drewniane i listwy podłogowe również są drewniane. Stąd moje pytanie: czy ktoś natknął się na jakieś na prawde porządnie wykonane listwy przysufitowe? Lub czy może ktoś ma jakiś inny pomysł na równe połączenie sufitu ze ścianą? Pozdrawiampsoiree Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 05.11.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 alternatywą styropianu jest sztukateria gipsowa. wygląda b. ładnie. można też ściany malować nie do samego sufitu ale np. 5-7 cm poniżej. ja tak mam u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 05.11.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 są również tego typu listwy narożne z płyt gipsowo kartonowych ja kupowałem produkcji Laffarge kosztują 11zł za 3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulSoiree 05.11.2007 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Dziękuje bardzo za odpowiedź, byłbym jeszcze niezmiernie wdzięczny za zdjęcia z Waszych domów. Teraz pozosatło mi znaleźć najprostszy wzór takowej listwy, gdyż mieszkanie jest urządzane raczej w nowoczesnym stylu, dlatego żadne wzroki z sal królewskich nie będa pasowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 05.11.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 te listwy mają profil łukowy, trzeba je kleić na kleju gipsowym, troszkę roboty przy tym jest ale potem świetnie się maluje i odcina kolory sufitu, można tez samą listwe malować na kolor ton mniejszy od koloru ścian lub odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 05.11.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 ORAC DECOR -moim zdaniem najlepszy towar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulSoiree 05.11.2007 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 ORAC DECOR -moim zdaniem najlepszy towar 130zł za 2m :F a ja mam jakieś 35-40m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hannah1 05.11.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ja wybralam malowanie sufitow w tym samym kolorze co sciany (kolor tzw. bazowy, czyli jasny) problem z prostym odcieciem sufitow od scian rozwiazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 06.11.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Ja wybralam malowanie sufitow w tym samym kolorze co sciany (kolor tzw. bazowy, czyli jasny) problem z prostym odcieciem sufitow od scian rozwiazany Tak samo zastosowaliśmy w obecnym domu - nie ma problemu z odcinaniem...Ale sprawdza sie to w sytuacji jasnych kolorów, rzecz jasna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 06.11.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Zamiast bawić się z listwami co moim zdaniem w nowoczesnym wnętrzu nie jest wskazane, na dodatek przypomina mi to tandetę bez urazy po prostu ostatnio widziałam takie pomieszczenie, gdzie takie krzywe łączenia próbowano ukryć pod paskami tapety brrrr. zastanów się nad techniką malowania. Powinieneś najpierw pomalować na biało (lub inny kolor jaki tam zaplanowałeś na suficie) sufit i ścianę jakieś np. 20 cm może być więcej. Potem na ścianie na tej białej części kleisz pasek w zależności od upodobania może być przy samym suficie jak jest równo lub niżej, jego szerokość też jest dowolna ja np. w salonie mam aż 30 cm białego na ścianie . I malujesz kolor na ścianach .Po samym pasku trzeba mniejszym pędzelkiem ale to nie jest trudne i cała sztuka. Moim zdaniem do rzadkości należy malowanie ścian do samego sufitu. A po za tym dzisiaj przykleisz te paski pod sufitem a jak za jakiś czas będziesz znowu musiał malować to wtedy co. Trzeba będzie usuwać te listwy i ponownie naklejać. Problem ci pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 06.11.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 mi się nie podoba malowanie sciany do samego sufitu-zwłaszcza jak wnetrze jest wysokie. U nas będzie pasek 4-5 cm od góry w kolorze sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 06.11.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 ja odcinam bez tasm i innych pomocy. potrzebna jest spokojna reka, wysoka drabina dobry pedzel (plaski krzywik, 50-70mm) i lekko rozrzedzona woda farba ktora mamy zamiar malowacw jakims malym pojemniczku no i oczywiscie maly walek (10cm) do tego po to zeby nie zostawiac struktury pedzla pod sufitem i zrobic wiekszy pas aby nie manewrowac duzym walkiem zbyt blisko sufitu. peenuts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 06.11.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 kolega swego czasu zachwalał mi specjalny wałek do malowania, który odcina kolor przy suficie do nabycie w Castoramie jeszcze nie sprawdzałam jak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 06.11.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 kolega swego czasu zachwalał mi specjalny wałek do malowania, który odcina kolor przy suficie do nabycie w Castoramie jeszcze nie sprawdzałam jak to działa mam taki ale maluje nim tylko sciany powyzej 3m. ten walek nie maluje idealnej lini na styku sufiyu i sciany ale jakies 5mm pod tym tworzac taki pasek na scianie w kolorze sufitu. ogolnie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 06.11.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 5 mm bym przeżyła czemu nie polecasz?? nie jest wygodny w użyciu, czy 5 mm Ci się nie podoba?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 06.11.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 5 mm bym przeżyła czemu nie polecasz?? nie jest wygodny w użyciu, czy 5 mm Ci się nie podoba?? troche wstyd tak na latwizne isc. wiesz, klient placi i widzi czy ci sie chce robic czy zarobic. wole sie z drabina przejsc dookola pokoju i pedzelkiem to "machnac". przynajmniej mozna potem powiedziec ze to "reczna robota" a nie jakies foremki hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 06.11.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 łeeeeee ale Ty mi tu pisz jak do inwestora a nie wykonawcy a w jakiej cenie teraz malujesz 2 x na kolorowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 07.11.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 łeeeeee ale Ty mi tu pisz jak do inwestora a nie wykonawcy a w jakiej cenie teraz malujesz 2 x na kolorowo?? no i tu jest problem bo ja nie robie w konia klienta liczac za podwojne lub potrojne malowanie. kupuje farby caparola (caparol.pl) i samo mi wychodzi na raz a przy ciemnych barwach nawet jak trzeba 2gi raz pomalowac to tego nie licze. gotowy metr kosztuje 10zl.(nie szukam zlecen. mam do czerwca 2008) podstawa to dobry materail. drodzy inwestorzy- chcecie oszczedzic pieniadze-kupujcie drozsze farby. sniezka, dulux, polifarb to kupa do kwadratru i tylko raz dalem sie nabrac malujac farba klienta i klnac jak szewc malowalem wszystko na 3 razy (umowilem sie niestety od calosci). ale jak to sie mawia pierwsze koty za ploty. powracajac do tego sprytnego waleczka do odcinania...jezeli sie na niego zdecydujesz to pamietaj o tym zeby nakleic tasme na gore klapki tak zeby ta klapka nie porysowala ci sufitu oraz o tym zeby po skonczonej robocie dokladnie umyc te klapke oraz znajdujace sie na niej wloski. ufam, ze po paru metrach opanujesz sztuke wladania tym walkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red door 07.11.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 http://foto1.m.onet.pl/_m/7ade85cabe37b01fb1bec0dad2ac8465,5,19,0.jpg http://foto2.m.onet.pl/_m/9be04cfd8d28645f8f7f23314086a59a,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 08.11.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 piekne to niebezposrednie podswietlenie. jak to zrobiles? mozna jakies foty z prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts