Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie ściany z sufitem

PaulSoiree

Recommended Posts

Witam.

Wczoraj malując łączenie pomiędzy ścianą a sufitem zastanowiłem się, czy nie lepiej byłoby zamontować jakiś listew przysufitowych. Wynika to z tego, że mimo klejenia taśmy i tak dalej, trzeba mieć chyba ręke malarza aby to połączenie idealnie wyszło (tymbardziej, że ściana oliwkowa a sufit biały). Kłopot w tym, że bardzo nie lubie wszelkich styropianowych dodatków, bo zazwyczaj wygląda to najwyżej przeciętnie. W całym mieszkaniu położone są podłogi drewniane i listwy podłogowe również są drewniane.

Stąd moje pytanie: czy ktoś natknął się na jakieś na prawde porządnie wykonane listwy przysufitowe? Lub czy może ktoś ma jakiś inny pomysł na równe połączenie sufitu ze ścianą?

Pozdrawiam

psoiree

Zamiast bawić się z listwami co moim zdaniem w nowoczesnym wnętrzu nie jest wskazane, na dodatek przypomina mi to tandetę bez urazy po prostu ostatnio widziałam takie pomieszczenie, gdzie takie krzywe łączenia próbowano ukryć pod paskami tapety brrrr. zastanów się nad techniką malowania. Powinieneś najpierw pomalować na biało (lub inny kolor jaki tam zaplanowałeś na suficie) sufit i ścianę jakieś np. 20 cm może być więcej. Potem na ścianie na tej białej części kleisz pasek w zależności od upodobania może być przy samym suficie jak jest równo lub niżej, jego szerokość też jest dowolna ja np. w salonie mam aż 30 cm białego na ścianie . I malujesz kolor na ścianach .Po samym pasku trzeba mniejszym pędzelkiem ale to nie jest trudne i cała sztuka. Moim zdaniem do rzadkości należy malowanie ścian do samego sufitu. A po za tym dzisiaj przykleisz te paski pod sufitem a jak za jakiś czas będziesz znowu musiał malować to wtedy co. Trzeba będzie usuwać te listwy i ponownie naklejać. Problem ci pozostanie.

ja odcinam bez tasm i innych pomocy. potrzebna jest spokojna reka, wysoka drabina dobry pedzel (plaski krzywik, 50-70mm) i lekko rozrzedzona woda farba ktora mamy zamiar malowacw jakims malym pojemniczku no i oczywiscie maly walek (10cm) do tego po to zeby nie zostawiac struktury pedzla pod sufitem i zrobic wiekszy pas aby nie manewrowac duzym walkiem zbyt blisko sufitu.

peenuts :)

kolega swego czasu zachwalał mi specjalny wałek do malowania, który odcina kolor przy suficie

do nabycie w Castoramie :)

jeszcze nie sprawdzałam jak to działa ;)

mam taki ale maluje nim tylko sciany powyzej 3m. ten walek nie maluje idealnej lini na styku sufiyu i sciany ale jakies 5mm pod tym tworzac taki pasek na scianie w kolorze sufitu. ogolnie nie polecam.

5 mm bym przeżyła :D

czemu nie polecasz?? nie jest wygodny w użyciu, czy 5 mm Ci się nie podoba??

troche wstyd tak na latwizne isc. wiesz, klient placi i widzi czy ci sie chce robic czy zarobic. wole sie z drabina przejsc dookola pokoju i pedzelkiem to "machnac". przynajmniej mozna potem powiedziec ze to "reczna robota" a nie jakies foremki hehe :)

łeeeeee

ale Ty mi tu pisz jak do inwestora a nie wykonawcy :D

a w jakiej cenie teraz malujesz 2 x na kolorowo?? ;)

no i tu jest problem bo ja nie robie w konia klienta liczac za podwojne lub potrojne malowanie. kupuje farby caparola (caparol.pl) i samo mi wychodzi na raz 8) a przy ciemnych barwach nawet jak trzeba 2gi raz pomalowac to tego nie licze. gotowy metr kosztuje 10zl.(nie szukam zlecen. mam do czerwca 2008)

podstawa to dobry materail. drodzy inwestorzy- chcecie oszczedzic pieniadze-kupujcie drozsze farby. sniezka, dulux, polifarb to kupa do kwadratru i tylko raz dalem sie nabrac malujac farba klienta i klnac jak szewc malowalem wszystko na 3 razy (umowilem sie niestety od calosci). ale jak to sie mawia pierwsze koty za ploty.

powracajac do tego sprytnego waleczka do odcinania...jezeli sie na niego zdecydujesz to pamietaj o tym zeby nakleic tasme na gore klapki tak zeby ta klapka nie porysowala ci sufitu oraz o tym zeby po skonczonej robocie dokladnie umyc te klapke oraz znajdujace sie na niej wloski. ufam, ze po paru metrach opanujesz sztuke wladania tym walkiem. 8)