Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy porywać się na budowę?

pete.c

Recommended Posts

zastanawiamy sie z malzonka czy sie budowac. mamy 40 tys gotówką, łączny dochód netto ok. 2500 /mies. Mamy działkę. Szacowana zdolność kredytowa to 100000 zł (na 10 lat, rata 1000 zł miesięcznie). media na granicy działki. wybralismy taki projekt. chcemy budowac dom pod kasztanami 2 z archonu (archon.com.pl) - z piętrem, prosty jak stodoła. co o tym sądzicie. warto sie porywac?

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Lepiej 150 000 PLN na 30 lat - rata około 900 PLN.

A 150 000 + 40 000 PLN to, w zależności od rejonu w którym mieszkasz, zaczyna wyglądać realnie. W międzyczasie dozbierasz ze 20 000 PLN i powinno być OK :D

Gość M@riusz_Radom

Chcesz się założyć o 50 000 PLN, że wybuduję ten dom w Radomiu za 250 000 PLN i wykończę w całkiem dobrym standardzie ?

dla przykładu, dom 160 powierzchni całkowitej, 120 użytkowej :

zapłaciłem za robociznę stanu 0 - 2500 PLN

za resztę robót murarskich ( po więźbę ) zapłacę 14 000 PLN

porównaj sobie teraz te wyceny z lokalnymi wykonawcami i zaczniemy dalej dyskutować o cenach. podam Tobie lokalne ceny kluczowych materiałów budowlanych - porównasz z poznańskimi cenami ;)

Chcesz się założyć o 50 000 PLN, że wybuduję ten dom w Radomiu za 250 000 PLN i wykończę w całkiem dobrym standardzie ?

dla przykładu, dom 160 powierzchni całkowitej, 120 użytkowej :

zapłaciłem za robociznę stanu 0 - 2500 PLN

za resztę robót murarskich ( po więźbę ) zapłacę 14 000 PLN

porównaj sobie teraz te wyceny z lokalnymi wykonawcami i zaczniemy dalej dyskutować o cenach. podam Tobie lokalne ceny kluczowych materiałów budowlanych - porównasz z poznańskimi cenami ;)

2500 za stan 0 ? ? ?

kiedy to było ? ? ? :o

Zapomnijcie. Stan developerski osiagniecie na poziomie ok. 300 tys zł. Dodatkowo 100 tys. zł wykończenie

Takie są realia, i nikt mi nie wmówi że nie.

Pozdrawiam

Hmmm, projekt wydaje się dość prosty - przy własnej pracy zmieścisz się w okolicach 200 000.

Jeśli chcesz brać firmę - dorzuć 100 000.

Ja bym nie budował mając taką kasę.

Obecnie jestem na etapie zamykania (drzwi, okna, brama) stanu surowego domku 125+25 i sumując wszystkie poniesione wydatki (bez działki oczywiście) papierkowe, projektowe, zagospodarowanie działki (przestawiałem dreny), jakies utwardzenia drogi (słowem podliczyłem kazdy grosik) nie wyobrażam sonie abym zmiescił się w tej kasie o jakiej piszesz.

Gość M@riusz_Radom
2500 za stan 0 ? ? ?

W zeszłym tygodniu podpisałem umowę ;) Zrobili mi już ławy, w tym tygodniu murujemy 9 warstw z bloczka a w przyszłym robimy wieniec na ścianach fundamentowych. Cena zawiera również smarowanie 2x dysperbitem i ocieplenie ścian fundamentowych. Zasypanie fundamentów robię sam.

Powiem że może sie udać :)

Sebo8877

Ja też tak uważam, pod warunkiem, że sam wykonasz:

a)porządkowanie terenu

b)ogrodzenie

c)instalacje elektryczne SAT/RTV

d)montaż osprzętu elektrycznego

e)instalacje hydrauliczne

f)montaż osprzętu hydraulicznego (z grzejnikami)

g)ułożenie terakot i glazur

h)montaż drzwi wewnętrznych

i)położenie paneli lub innego pokrycia podłogowego

j)malowanie pomieszczeń

no i na koniec montaż parapetów wewnętrznych, podbitki i innych duperelek

A reszta to projekt,i wykonanie przyłącza energ. hydr. kanal., fundamenty ,ściany, stropy, więźba, dachówki, rynny, ocieplenie, tynki zewnętrzne, tynki wewnętrzne, okna, drzwi wejściowe, wylewki no i materiały które sam będziesz instalował (montował, zakładał)

Zapomnij o ozdobnym ogrodzeniu i porządnej kostce brukowej

W tym wypadku to 200.000 może wystarczy

Czy ktoś mnie sprostuje?

Oj, zapomniałem o kominku i piecu :wink:

Ja bym nie budował mając taką kasę.

Obecnie jestem na etapie zamykania (drzwi, okna, brama) stanu surowego domku 125+25 i sumując wszystkie poniesione wydatki (bez działki oczywiście) papierkowe, projektowe, zagospodarowanie działki (przestawiałem dreny), jakies utwardzenia drogi (słowem podliczyłem kazdy grosik) nie wyobrażam sonie abym zmiescił się w tej kasie o jakiej piszesz.

Najgorsze jest to, że zawsze "wyskoczy" jeszcze 1000 spraw/kosztów, o których się wczesniej nie myślało - ja buduję parterówkę 100m2 na stan surowy zamkniety wydałem ok 90 000 jednak wszystkie prace (no, oprócz więźby) łącznie z położeniem dachówki wykonane własnoręcznie.

2500 za stan 0 ? ? ?

W zeszłym tygodniu podpisałem umowę ;) Zrobili mi już ławy, w tym tygodniu murujemy 9 warstw z bloczka a w przyszłym robimy wieniec na ścianach fundamentowych. Cena zawiera również smarowanie 2x dysperbitem i ocieplenie ścian fundamentowych. Zasypanie fundamentów robię sam.

Wszytsko fajnie, że masz taką ekipę ale realia cenowe są inne. Nie wiem skąd ich masz ale w moim regionie (Warszawa) nikt za 2500 nie ruszyłby łopatą przy stanie 0.

Usredniając to co dzieje się na rynku (pomijam takie ekipy jak Twoja :wink: , budowanie samemu, z wujkiem, sąsiadem itp) wybudować za takie pieniądze o jakich tutaj mówimy to jest raczej nierealne.

Ja bym naszego forumowicza nie wsadzał na taką minę ewentualnie zaznaczył, że cena o jakiej piszesz to ewenement (czy ekipa to jacyś znajomi ? czy już coś budowali ?).

Gość M@riusz_Radom
Dlatego wnerwiają mnie ludzie, którzy z miejsca mówią "nie da się bo ja zapłaciłem XXX" ;) Co region to inne ceny i tyle. Mając 200 000 PLN w kiszeni w Warszawie nie kupisz fajnego mieszkania a w Radomiu owszem, i to w dobrej dzielnicy ...

zastanawiamy sie z malzonka czy sie budowac. mamy 40 tys gotówką, łączny dochód netto ok. 2500 /mies. Mamy działkę. Szacowana zdolność kredytowa to 100000 zł (na 10 lat, rata 1000 zł miesięcznie). media na granicy działki. wybralismy taki projekt. chcemy budowac dom pod kasztanami 2 z archonu (archon.com.pl) - z piętrem, prosty jak stodoła. co o tym sądzicie. warto sie porywac?

Sami musicie zdecydować :D ale ja bym się nie zastanawiał. Za 140 tys. wielkiego mieszkania nie kupicie. A dom to przyszłościowa inwestycja.

Gość M@riusz_Radom
Decyzję o budowie domu każdy podejmuje sam - autor wątku nie pisze jakim systemem będzie budował - być może właśnie wyłącznie własnym nakładem - wtedy może się udać.

Pisałem wcześniej, że z firmą cena pod klucz zamknie się w granicach 300 tys. - niestety.

Przeglądam Twój dziennik i jestem pod wielkim wrażeniem pracy jaką włożyliście w budowę Twojego domu, to tak na wstępie.

A wracając do meritum - mało kto buduje w systemie "pod klucz" a przy budowaniu systemem gospodarczym ma się pole do popisu - zarówno przy negocjacjach cenowych jak i umiejętnościach wyszukiwania dobrego towaru w umiarkowanej cenie. Oczywiście wszystko zależy od rejony w jakim się mieszka - bo TO jest kluczem do taniego budowania ;) Nie da się wybudować tanio w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie itd itd ale w zaściankowym Radomiu a i owszem ;)

Przeglądam Twój dziennik i jestem pod wielkim wrażeniem pracy jaką włożyliście w budowę Twojego domu, to tak na wstępie.

Wiem, że niestety jestem ewenementem na forum - jednak mój przypqadek potwierdza, że da się wybudować 100m domek w stanie surowym poniżej 100tys a zamieszkać za przewidywane 150 tys.

Niestety chyba nie muszę nikomu tłumaczyć, że taki system skutkuje ciągłą nerwówką, brakiem czasu, odkładaniem większości środków na konto budowy.....ach jeszzce tylko rok :)