pete.c 05.11.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 zastanawiamy sie z malzonka czy sie budowac. mamy 40 tys gotówką, łączny dochód netto ok. 2500 /mies. Mamy działkę. Szacowana zdolność kredytowa to 100000 zł (na 10 lat, rata 1000 zł miesięcznie). media na granicy działki. wybralismy taki projekt. chcemy budowac dom pod kasztanami 2 z archonu (archon.com.pl) - z piętrem, prosty jak stodoła. co o tym sądzicie. warto sie porywac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.11.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Lepiej 150 000 PLN na 30 lat - rata około 900 PLN. A 150 000 + 40 000 PLN to, w zależności od rejonu w którym mieszkasz, zaczyna wyglądać realnie. W międzyczasie dozbierasz ze 20 000 PLN i powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 05.11.2007 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 rejon to dolny śląsk, styk granic polskiej, czeskiej, niemieckiej.dodam ze w chwili obecnej i jeszcze przez rok-dwa mozemy mieszkac u tesciow nie ponoszac zadnych kosztow utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 05.11.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Powiem że może sie udać Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 05.11.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Mi wydaje sie ze powinno sie udac ale przy duzym wkladzie pracy wlasnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 05.11.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Przy 200 000 uda się absolutnie na styk i przy wkładzie własnej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwkoo 05.11.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Zapomnijcie. Stan developerski osiagniecie na poziomie ok. 300 tys zł. Dodatkowo 100 tys. zł wykończenie Takie są realia, i nikt mi nie wmówi że nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.11.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Chcesz się założyć o 50 000 PLN, że wybuduję ten dom w Radomiu za 250 000 PLN i wykończę w całkiem dobrym standardzie ? dla przykładu, dom 160 powierzchni całkowitej, 120 użytkowej : zapłaciłem za robociznę stanu 0 - 2500 PLN za resztę robót murarskich ( po więźbę ) zapłacę 14 000 PLN porównaj sobie teraz te wyceny z lokalnymi wykonawcami i zaczniemy dalej dyskutować o cenach. podam Tobie lokalne ceny kluczowych materiałów budowlanych - porównasz z poznańskimi cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 05.11.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Chcesz się założyć o 50 000 PLN, że wybuduję ten dom w Radomiu za 250 000 PLN i wykończę w całkiem dobrym standardzie ? dla przykładu, dom 160 powierzchni całkowitej, 120 użytkowej : zapłaciłem za robociznę stanu 0 - 2500 PLN za resztę robót murarskich ( po więźbę ) zapłacę 14 000 PLN porównaj sobie teraz te wyceny z lokalnymi wykonawcami i zaczniemy dalej dyskutować o cenach. podam Tobie lokalne ceny kluczowych materiałów budowlanych - porównasz z poznańskimi cenami 2500 za stan 0 ? ? ? kiedy to było ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 05.11.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Zapomnijcie. Stan developerski osiagniecie na poziomie ok. 300 tys zł. Dodatkowo 100 tys. zł wykończenie Takie są realia, i nikt mi nie wmówi że nie. Pozdrawiam Hmmm, projekt wydaje się dość prosty - przy własnej pracy zmieścisz się w okolicach 200 000. Jeśli chcesz brać firmę - dorzuć 100 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 05.11.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ja bym nie budował mając taką kasę. Obecnie jestem na etapie zamykania (drzwi, okna, brama) stanu surowego domku 125+25 i sumując wszystkie poniesione wydatki (bez działki oczywiście) papierkowe, projektowe, zagospodarowanie działki (przestawiałem dreny), jakies utwardzenia drogi (słowem podliczyłem kazdy grosik) nie wyobrażam sonie abym zmiescił się w tej kasie o jakiej piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.11.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 2500 za stan 0 ? ? ? kiedy to było ? ? ? W zeszłym tygodniu podpisałem umowę Zrobili mi już ławy, w tym tygodniu murujemy 9 warstw z bloczka a w przyszłym robimy wieniec na ścianach fundamentowych. Cena zawiera również smarowanie 2x dysperbitem i ocieplenie ścian fundamentowych. Zasypanie fundamentów robię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 05.11.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Powiem że może sie udać Sebo8877 Ja też tak uważam, pod warunkiem, że sam wykonasz: a)porządkowanie terenu b)ogrodzenie c)instalacje elektryczne SAT/RTV d)montaż osprzętu elektrycznego e)instalacje hydrauliczne f)montaż osprzętu hydraulicznego (z grzejnikami) g)ułożenie terakot i glazur h)montaż drzwi wewnętrznych i)położenie paneli lub innego pokrycia podłogowego j)malowanie pomieszczeń no i na koniec montaż parapetów wewnętrznych, podbitki i innych duperelek A reszta to projekt,i wykonanie przyłącza energ. hydr. kanal., fundamenty ,ściany, stropy, więźba, dachówki, rynny, ocieplenie, tynki zewnętrzne, tynki wewnętrzne, okna, drzwi wejściowe, wylewki no i materiały które sam będziesz instalował (montował, zakładał) Zapomnij o ozdobnym ogrodzeniu i porządnej kostce brukowej W tym wypadku to 200.000 może wystarczy Czy ktoś mnie sprostuje? Oj, zapomniałem o kominku i piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 05.11.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ja bym nie budował mając taką kasę. Obecnie jestem na etapie zamykania (drzwi, okna, brama) stanu surowego domku 125+25 i sumując wszystkie poniesione wydatki (bez działki oczywiście) papierkowe, projektowe, zagospodarowanie działki (przestawiałem dreny), jakies utwardzenia drogi (słowem podliczyłem kazdy grosik) nie wyobrażam sonie abym zmiescił się w tej kasie o jakiej piszesz. Najgorsze jest to, że zawsze "wyskoczy" jeszcze 1000 spraw/kosztów, o których się wczesniej nie myślało - ja buduję parterówkę 100m2 na stan surowy zamkniety wydałem ok 90 000 jednak wszystkie prace (no, oprócz więźby) łącznie z położeniem dachówki wykonane własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 05.11.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 2500 za stan 0 ? ? ? kiedy to było ? ? ? W zeszłym tygodniu podpisałem umowę Zrobili mi już ławy, w tym tygodniu murujemy 9 warstw z bloczka a w przyszłym robimy wieniec na ścianach fundamentowych. Cena zawiera również smarowanie 2x dysperbitem i ocieplenie ścian fundamentowych. Zasypanie fundamentów robię sam. Wszytsko fajnie, że masz taką ekipę ale realia cenowe są inne. Nie wiem skąd ich masz ale w moim regionie (Warszawa) nikt za 2500 nie ruszyłby łopatą przy stanie 0. Usredniając to co dzieje się na rynku (pomijam takie ekipy jak Twoja , budowanie samemu, z wujkiem, sąsiadem itp) wybudować za takie pieniądze o jakich tutaj mówimy to jest raczej nierealne. Ja bym naszego forumowicza nie wsadzał na taką minę ewentualnie zaznaczył, że cena o jakiej piszesz to ewenement (czy ekipa to jacyś znajomi ? czy już coś budowali ?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.11.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Dlatego wnerwiają mnie ludzie, którzy z miejsca mówią "nie da się bo ja zapłaciłem XXX" Co region to inne ceny i tyle. Mając 200 000 PLN w kiszeni w Warszawie nie kupisz fajnego mieszkania a w Radomiu owszem, i to w dobrej dzielnicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 05.11.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Decyzję o budowie domu każdy podejmuje sam - autor wątku nie pisze jakim systemem będzie budował - być może właśnie wyłącznie własnym nakładem - wtedy może się udać.Pisałem wcześniej, że z firmą cena pod klucz zamknie się w granicach 300 tys. - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.11.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 zastanawiamy sie z malzonka czy sie budowac. mamy 40 tys gotówką, łączny dochód netto ok. 2500 /mies. Mamy działkę. Szacowana zdolność kredytowa to 100000 zł (na 10 lat, rata 1000 zł miesięcznie). media na granicy działki. wybralismy taki projekt. chcemy budowac dom pod kasztanami 2 z archonu (archon.com.pl) - z piętrem, prosty jak stodoła. co o tym sądzicie. warto sie porywac? Sami musicie zdecydować ale ja bym się nie zastanawiał. Za 140 tys. wielkiego mieszkania nie kupicie. A dom to przyszłościowa inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.11.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Decyzję o budowie domu każdy podejmuje sam - autor wątku nie pisze jakim systemem będzie budował - być może właśnie wyłącznie własnym nakładem - wtedy może się udać. Pisałem wcześniej, że z firmą cena pod klucz zamknie się w granicach 300 tys. - niestety. Przeglądam Twój dziennik i jestem pod wielkim wrażeniem pracy jaką włożyliście w budowę Twojego domu, to tak na wstępie. A wracając do meritum - mało kto buduje w systemie "pod klucz" a przy budowaniu systemem gospodarczym ma się pole do popisu - zarówno przy negocjacjach cenowych jak i umiejętnościach wyszukiwania dobrego towaru w umiarkowanej cenie. Oczywiście wszystko zależy od rejony w jakim się mieszka - bo TO jest kluczem do taniego budowania Nie da się wybudować tanio w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie itd itd ale w zaściankowym Radomiu a i owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 05.11.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Przeglądam Twój dziennik i jestem pod wielkim wrażeniem pracy jaką włożyliście w budowę Twojego domu, to tak na wstępie. Wiem, że niestety jestem ewenementem na forum - jednak mój przypqadek potwierdza, że da się wybudować 100m domek w stanie surowym poniżej 100tys a zamieszkać za przewidywane 150 tys. Niestety chyba nie muszę nikomu tłumaczyć, że taki system skutkuje ciągłą nerwówką, brakiem czasu, odkładaniem większości środków na konto budowy.....ach jeszzce tylko rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts