Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy porywać się na budowę?

pete.c

Recommended Posts

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
nie wiem tylko dlaczego nikt nie chce porozmawiać KONKRETNIE o pieniążkach..... i budowie za 2400 miesięcznie....

Ja porozmawiam

Zarabiam, powiedzmy, że minimum 2600 - 2650 na rękę

z czego wydajemy 800 PLN na spożywkę i "małą" chemię

raz na dwa miesiące większa chemia - powiedzmy za 100 PLN

można przyjąć, że nasze uśrednione wydatki "na życie" to 850 PLN miesięcznie - za 750 też by dało radę się utrzymać ;)

Pozostaje 1800 PLN miesięcznie na :

Kredyt dom - 800 PLN

Opłaty dom - 300 PLN miesięcznie

Średnio 100 PLN za utrzymanie samochodu żony ( dieselek, malo jeździ ;) ) ja mam służbowy

Rachunek za telefon żony : 40 PLN miesięcznie abonamentu, ja mam służbowy

Pozostaje 560 PLN albo na drobne przyjemności albo na odłożenie na poduszkę kredytową, albo na wakacje ;)

sebo na pewno ci się uda;) tym bardziej że umiesz dużo zrobić sam

Dzięki - ale mi już się udało :D -zostało mi bardzo niewiele. Mieszkam już u siebie. Całość zamknie się w 120 000. Za jakieś 2-3 tygodnie na mojej www powinno sie pojawić kilka porównań - jak było u mnie a jak jest teraz. Jak nie zapomnciei to zajrzyjcie.

Pokazuje ze można. Moze trudno uwierzyć - ale tak jest. Powiedziałem już chyba wszystko.

Życze powodzenia zarówno tym za 200 000 jak i za 500 000.

Sebo8877

Dobra kto z osób tak optymistycznie wypowiadających się na temat tego jak to tanio można przeżyć ma dzieci.

Moje w drodze. Szanowny założyciel wątku jak narazie jest bez potomstwa.

Nie rozumiem porównania...

Czy zakładaliśmy że mamy dzieci??? (jeżlei tak to musimy uwzględnić - ilość, wiek płeć itp sprawy.)

Sebo8877

Sebo , przecież nikt nie mowi, ze Ty nie dasz rady. Mój kumpel wyremontował domek za 50 tys. , wszystko zrobił sam, i nie uwierzylibyście jak wyglądał jego dom przed remontem. Teraz domek ma jak w bajce - malutki ale śliczny .

Ale sory, budowa domu za taką sumę, mając tylko działkę to jakieś fantasmagorie

Gość M@riusz_Radom
Dobra kto z osób tak optymistycznie wypowiadających się na temat tego jak to tanio można przeżyć ma dzieci.

Mam 15 miesięczną córeczkę - największa pozycja w wydatkach to pieluchy :) ale, jako że to pierwsze dziecko w najbliższej rodzinie, to dziadkowie kupują pieluchy i jakieś wdzianko - ale to chyba normalne. A dzidzia już jest w takim wieku, że generalnie je to co i my, tylko bardziej posiekane.

Sebo , przecież nikt nie mowi, ze Ty nie dasz rady. Mój kumpel wyremontował domek za 50 tys. , wszystko zrobił sam, i nie uwierzylibyście jak wyglądał jego dom przed remontem. Teraz domek ma jak w bajce - malutki ale śliczny .

Ale sory, budowa domu za taką sumę, mając tylko działkę to jakieś fantasmagorie

magija -ale hipotetycznie zakładamy ze autor ma 140 000.

musi zrobić całe papiery - 20 000zł - zostaje 120 000.

Mieszka i dobrze żyje z teściami (takie były założenia) i buduje (zakładam że w 5 lat powinien się wyrobić)

Twierdze ze to mu wypali.

sebo8877

Gość M@riusz_Radom
To może przydałby się wątek - jak tanio przeżyć miesiąc - tylko dla budujących - gotuj z Muratorem

Wchodzisz na niebezpieczną ścieżkę ... Nikt nie neguje Twojego sposobu życia i wydatków, więc czemu Ty to robisz ? Żeby sobie poprawić samopoczucie ? :)

Dzieci są z natury pienięznochłonne mimo że mało jedzą. Autor wątku musiałby nie mieć dzieci przez najbliższe 10 lat żeby mu sie udało. Teraz jesteś w stanie wydać na bieżące wydatki na dwie osoby powiedzmy 1200 zł przy dziecku o wiele więcej i już napewno nic nie odłożysz.

Gość M@riusz_Radom
Zarabiamy coraz więcej - nie zanosi się na to, aby przyszła większa recesja. Mój wzrost wydatków jakoś zawsze jest rekompensowany większą pensją. Takiego mam fajnego i ludzkiego szefa ;)

Gość M@riusz_Radom
Mariusz wiesz co to jest żart??

wyluzuj torchę

Wiem, ale odniosłem się do Twoich wszystkich postów, nie tylko tego jednego :) A taki dział być może faktycznie by się przydał - ja też z kury potrafię mieć obiadów na pół tygodnia :D

No to ja już nie mam siły na tłumaczenia że się da.

Uznaję Waszą wygraną

NIE DA SIE WYBUDOWAĆ 100 m2 PONIŻEJ 300 000 złotych. :wink:

Pozdrawiam

Sebo8877

Sebo :o , ty chyba udajesz że nie rozumiesz , raczej

Nie da się wybudowac 100 m/kw za 140 tys

- ja bym wybuddował (taki stan o jakim mówi autor) + kasa która jeste w stanie odłożyc comiesiąc. - Wam nie musi sie udać.

Większość na NIE Twierdzi tutaj że trzeba na tą inwestycje 300 000.

Sebo8877