Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy porywać się na budowę?

pete.c

Recommended Posts

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

właśnie kupiłem 17 deko Krakowskiej i średni chlebek....zapłaciłem trochę ponad 4 złote.... na śniadanie i kolację dla dwóch dorosłych osób starczy.... ale na obiad, tez dla dwóch osób powinno starczyć 5,50 zł!

powiem wprost, że nie wyobrażam sobie obiadu dla 2 DOROSŁYCH OSÓB za 5,50 pln...... no albo ja jakiś dziwny jestem, albo mam rację, że się jednak nie da.... kolega z Radomia udowadniał, że można...... sam nie wiem.... :-?

Panie Carrington!

Statystyczny Polak wydaje na żywność i podstawowe środki czystości 10 PLN dziennie - czyli są osoby którym wystarcza np 5 pln oraz takie dla których 20 pln to bedzie mało. Także bądź łaskaw dać sobie spokój z tym rozliczaniem kosztów wyżywienia.

Przy okazji szydzenie z menu innych osób jest oznaką totalnego braku kultury.

...że tak powiem młodziezywo chyba z tymi 10 PLN to Cię trochę rzuciło.

Gość M@riusz_Radom
powiem wprost, że nie wyobrażam sobie obiadu dla 2 DOROSŁYCH OSÓB za 5,50 pln

Trzabyło kupić gotową surówkę za 1,75 w Biedronce ( może być w Olsztynie ) 250g Krakowskiej, następnie pokroić ją w plasterki o grubości 1cm, obtoczyć w jajku ( może być z kurczaka :) ) potem w bułce tartej i na patelnię. Weź 4 ziemniaki, pokrój na plasterki i zrób z nich frytki - na patelnię, Potem podziel to na 2 równe porcje i gotowe ;)

Max 6 PLN ;)

właśnie kupiłem 17 deko Krakowskiej i średni chlebek....zapłaciłem trochę ponad 4 złote.... na śniadanie i kolację dla dwóch dorosłych osób starczy.... ale na obiad, tez dla dwóch osób powinno starczyć 5,50 zł!

powiem wprost, że nie wyobrażam sobie obiadu dla 2 DOROSŁYCH OSÓB za 5,50 pln...... no albo ja jakiś dziwny jestem, albo mam rację, że się jednak nie da.... kolega z Radomia udowadniał, że można...... sam nie wiem.... :-?

Panie Carrington!

Statystyczny Polak wydaje na żywność i podstawowe środki czystości 10 PLN dziennie - czyli są osoby którym wystarcza np 5 pln oraz takie dla których 20 pln to bedzie mało. Także bądź łaskaw dać sobie spokój z tym rozliczaniem kosztów wyżywienia.

http://www.wirtualnemedia.pl/article/253261_Polacy_pokochali_hipermarkety.htm

PS nie znam % wiarygodności żródła

Trzabyło kupić gotową surówkę za 1,75 w Biedronce ( może być w Olsztynie ) 250g Krakowskiej, następnie pokroić ją w plasterki o grubości 1cm, obtoczyć w jajku ( może być z kurczaka :) ) potem w bułce tartej i na patelnię. Weź 4 ziemniaki, pokrój na plasterki i zrób z nich frytki - na patelnię, Potem podziel to na 2 równe porcje i gotowe ;)

Max 6 PLN ;)

Policzmy:

kiełbasa krakowska (nie znam jej lecz jeśli musi być tania a taka musi być by zmiescić sie w widełkach cenowych) ok 300 kcal/100g. - 250 g - 750 kcal

Sporo kalorii jak na kiełbasę gdyż takie tanie kiełbasy składają się w wiekszości z łoju i innych odpadów których nie da się wykorzystać do wytworzenia szlachetniejszych wyrobów.

jajko - 139 kcal/szt

ziemniaki 69 kcal/100 g - cztery ziemniaki to około 1/4 kg czyli niech będzie w zaokragleniu - 180 kcal

surówka z Biedronki - nie wiem jaka ale policzmy te warzywa jako 200 kcal.

margaryna 400 kcal/100 g - A niech tam, jak szaleć to szaleć zużyjemy całą kostkę 250 g. W sumie coś z życia sie należy :D - 1000 kcal

Uwaga!!!- zużycie całej kostki czyni nierealnym zakładany koszt obiadu w cenie 6 zł.W sumie daje to 2269 kcal. podzielmy przez dwie osoby ~1135 kcal

Po tak sutym i wybitnie kalorycznym posiłku (o wartościach smakowych nawet nie wspomnę - to kwestia gustu) możemy natychmiast przystąpić do murowania scian, lania betonu, wnoszenia dachówek na dach i wszystkich innych czynności związanych z budowa domu które oczywiście wykonamy sami bez pomocy płatnych fachowców. Oczywiście, pomoże nam rodzina którą z wdzięczności za ich wysiłek poczęstujemy obiadem.

Ludzie, opamiętajcie się. Dzienna norma kalorii dla średnio obciążonego pracą mężczyzny wynosi 2800-3200 kcal. Dla ciężko pracującego fizycznie - ponad 4000 kcal.

A tutaj jest propozycja głównego posiłku 1135 kcal.

Wiem Mariuszu, że Twój przykład stanowił jedynie ilustrację do tezy, że Polak potrafi i udowadniasz, że teoretycznie jest to mozliwe. Ale czy ktoś chce dzień w dzień przez 5-8 lat budowy systemem gospodarczym tak się pożywiać urozmaicając sobie posiłki zamianą kiełbasy krakowskiej na białostocką oraz margaryny Ramy na Kamę.

Pozdrawiam

Gość M@riusz_Radom

Wowka - slyszałeś o diecie 1000kalorii ? :)

Nie chcę nikomu niczego udowadniać, drażni mnie jedynie to, że są jednostki, które patrzą na życie jedynie przez pryzmat własnego brzucha i portfela.

Max 6 PLN ;)

i tak przez pół roku? albo 30 lat? :o

Panie Carrington!

według Ciebie to za dużo, czy za mało ? bo już naprawde różne tu opinie krążą.....

Max 6 PLN ;)

i tak przez pół roku? albo 30 lat? :o

Jesteś niezmordowany.... ta dyskusja, która zupełnie zeszła z tematu wątku może trwac jeszcze tydzień albo nawet rok. Chyba czas dac sobie spokój :wink:

BOHO ale dlaczego nie chcesz napisac o swoim domu? w końcu to jest forum budowlane, a nazwa brzmi WYMIANA DOŚWIADCZEŃ i to nie bynajmniej kulinarnych a budowlanych :wink:

a rozmiar buta mam 43! :wink:

PS. nie zachowuj się jak Jarosław....pliz... na Forum nie zasiada sam "Ciemny Lud"....uwierz mi....

Max 6 PLN ;)

Policzmy:

kiełbasa krakowska (nie znam jej lecz jeśli musi być tania a taka musi być by zmiescić sie w widełkach cenowych) ok 300 kcal/100g. - 250 g - 750 kcal

Sporo kalorii jak na kiełbasę gdyż takie tanie kiełbasy składają się w wiekszości z łoju i innych odpadów których nie da się wykorzystać do wytworzenia szlachetniejszych wyrobów.

jajko - 139 kcal/szt

ziemniaki 69 kcal/100 g - cztery ziemniaki to około 1/4 kg czyli niech będzie w zaokragleniu - 180 kcal

surówka z Biedronki - nie wiem jaka ale policzmy te warzywa jako 200 kcal.

margaryna 400 kcal/100 g - A niech tam, jak szaleć to szaleć zużyjemy całą kostkę 250 g. W sumie coś z życia sie należy :D - 1000 kcal

Uwaga!!!- zużycie całej kostki czyni nierealnym zakładany koszt obiadu w cenie 6 zł.W sumie daje to 2269 kcal. podzielmy przez dwie osoby ~1135 kcal

Po tak sutym i wybitnie kalorycznym posiłku (o wartościach smakowych nawet nie wspomnę - to kwestia gustu) możemy natychmiast przystąpić do murowania scian, lania betonu, wnoszenia dachówek na dach i wszystkich innych czynności związanych z budowa domu które oczywiście wykonamy sami bez pomocy płatnych fachowców. Oczywiście, pomoże nam rodzina którą z wdzięczności za ich wysiłek poczęstujemy obiadem.

Ludzie, opamiętajcie się. Dzienna norma kalorii dla średnio obciążonego pracą mężczyzny wynosi 2800-3200 kcal. Dla ciężko pracującego fizycznie - ponad 4000 kcal.

A tutaj jest propozycja głównego posiłku 1135 kcal.

Wiem Mariuszu, że Twój przykład stanowił jedynie ilustrację do tezy, że Polak potrafi i udowadniasz, że teoretycznie jest to mozliwe. Ale czy ktoś chce dzień w dzień przez 5-8 lat budowy systemem gospodarczym tak się pożywiać urozmaicając sobie posiłki zamianą kiełbasy krakowskiej na białostocką oraz margaryny Ramy na Kamę.

Pozdrawiam

no więc właśnie dokładnie o to mi chodzi...... dla tych co jeszcze nie zrozumieli......

a może moje preferencje seksualne tez znać chcecie ? 8)

jakie ta ma znaczenie dla sedna dysputy ? :o

Hmm preferencje seksualne tez moga wplywac na budrzet domowy ;p khe khe

a co do zywiania i gospodarowania pieniedzmi - da sie zrobic prawie wszystko, grunt zeby czuc sie z tym dobrze

1 osoba nie widzi zycie bez 2-3 wizyt miesiecznie w kinie - inny delektuje sie sparecem i nie teskni za kinem

tak samo z jedzeniem dla jednego to codzienne naborzenstwo - dla innego utrzymanie organizmu przy zyciu

wiec nie przesadzajmy

co do diety - to zauwazcie ze pewnie jakies 30% osob pracujacych na naszych budowach je znacznie gorzej ... bo czesto nawet jak maja kase to przepijaja ja w 2 dni po wyplacie i potem na jabluszkach z sadu jada ...

wiem my wykształceni, oświeceni wiemy lepiej

naprawde sa tysiace rodzin, ktroe na 2+2 maja 1500-2000 PLN i nie ma mozliwosci wiecej (tak niestety jest ze sporo ludzi zarabia ponizej 900PLN netto)

dla tego cale zagadnienie budowania za 150-200 tys to sprawa naprawde indywidualna

to jest raczej tak

20% spoleczenstwa da rade za 150 000

70% da rade za min 250

a pozostale 10% nie da rady za 350-400 bo jak zyc bez kawioru i jasia wedrowniczka ...

wiec o co to sie klucic ?

Wowka - slyszałeś o diecie 1000kalorii ? :)

Nie chcę nikomu niczego udowadniać, drażni mnie jedynie to, że są jednostki, które patrzą na życie jedynie przez pryzmat własnego brzucha i portfela.

przykre, że nadal nic nie zrozumiałeś - są jednostki, które patrzą na życie zdroworozsądkowo i myślą logicznie.... a nie proponują innym jazdę za 5 zł dziennie..... bo się da.....

a może moje preferencje seksualne tez znać chcecie ? 8)

jakie ta ma znaczenie dla sedna dysputy ? :o

Hmm preferencje seksualne tez moga wplywac na budrzet domowy ;p khe khe

a co do zywiania i gospodarowania pieniedzmi - da sie zrobic prawie wszystko, grunt zeby czuc sie z tym dobrze

1 osoba nie widzi zycie bez 2-3 wizyt miesiecznie w kinie - inny delektuje sie sparecem i nie teskni za kinem

tak samo z jedzeniem dla jednego to codzienne naborzenstwo - dla innego utrzymanie organizmu przy zyciu

wiec nie przesadzajmy

co do diety - to zauwazcie ze pewnie jakies 30% osob pracujacych na naszych budowach je znacznie gorzej ... bo czesto nawet jak maja kase to przepijaja ja w 2 dni po wyplacie i potem na jabluszkach z sadu jada ...

wiem my wykształceni, oświeceni wiemy lepiej

naprawde sa tysiace rodzin, ktroe na 2+2 maja 1500-2000 PLN i nie ma mozliwosci wiecej (tak niestety jest ze sporo ludzi zarabia ponizej 900PLN netto)

dla tego cale zagadnienie budowania za 150-200 tys to sprawa naprawde indywidualna

to jest raczej tak

20% spoleczenstwa da rade za 150 000

70% da rade za min 250

a pozostale 10% nie da rady za 350-400 bo jak zyc bez kawioru i jasia wedrowniczka ...

wiec o co to sie klucic ?

Prawdę rzekłeś theodolicie :wink: !

zgadzam się z napisanym......

tylko że w dyskusji ludzie chcą udowadniać, że mając właśnie 2200 czy 2400 na rodzinę 2+2, i do tego samochód na głowie, będą budować dom ! bo się wyżywią za 5 zł dziennie!

Ja spróbowałam to wyliczyc -dla TWOJEJ satysfakcji BOHO! Myślę że mniej więcej tak mogą wyglądac tygodniowe zakupy, przyjmuję średni standard. Lista na DWIE osoby- zakupy tygodniowe:

1. Margaryna rama -4zł

2. 3 chleby -6zł

3. 2,60zl mleko (jedno łaciate na tydz nam wystarcza)

4. 7zl ser żółty (250g)

5. 12zl wędlina (500g)

6. 4,50zl jajka (10szt)

7. 7,50zl schab (na 4kotlety)

8. 5zl ziemniaki

9.14zl KURCZAK (który ma 2piersi -kotlety na 1dzień, 2udka -obiad na 2gi dzień, reszta części -rosół na 2 dni)

10. 6zl -parówki np kolacja lub śniadanko

11. 4zl -herbata

12. 3zl ser biały

13. 3zl cukier

14. 7zl mięso mielone (np kotlety, klopsiki)

Jest tu i śniadanie i obiad i kolacja. Oczywiście niektóre rzeczy mogą się zmienia -np zamiast kurczaka wolowina itp. Ale można. Koszt:

85,6zl : 7dni=12,2zl:2osoby=6,10zl

Uwierz lub nie -ale da się najeśc za 6,1zl dziennie :) Moje zakupy cotygodniowe wyglądają bardzo podobnie. Co prawda my nie żyjemy aż tak oszczędnie -ciacha są prawie codziennie, dochodzą też soki, czasem kebab lub pizza, winko lub piwko, kawa tylko Lawazza -ale bez tego da się życ i jakby trzeba było zacisnąc pasa -TO SIĘ DA :)

Ja spróbowałam to wyliczyc -dla TWOJEJ satysfakcji BOHO! Myślę że mniej więcej tak mogą wyglądac tygodniowe zakupy, przyjmuję średni standard. Lista na DWIE osoby- zakupy tygodniowe:

1. Margaryna rama -4zł

2. 3 chleby -6zł

3. 2,60zl mleko (jedno łaciate na tydz nam wystarcza)

4. 7zl ser żółty (250g)

5. 12zl wędlina (500g)

6. 4,50zl jajka (10szt)

7. 7,50zl schab (na 4kotlety)

8. 5zl ziemniaki

9.14zl KURCZAK (który ma 2piersi -kotlety na 1dzień, 2udka -obiad na 2gi dzień, reszta części -rosół na 2 dni)

10. 6zl -parówki np kolacja lub śniadanko

11. 4zl -herbata

12. 3zl ser biały

13. 3zl cukier

14. 7zl mięso mielone (np kotlety, klopsiki)

Jest tu i śniadanie i obiad i kolacja. Oczywiście niektóre rzeczy mogą się zmienia -np zamiast kurczaka wolowina itp. Ale można. Koszt:

85,6zl : 7dni=12,2zl:2osoby=6,10zl

Uwierz lub nie -ale da się najeśc za 6,1zl dziennie :) Moje zakupy cotygodniowe wyglądają bardzo podobnie. Co prawda my nie żyjemy aż tak oszczędnie -ciacha są prawie codziennie, dochodzą też soki, czasem kebab lub pizza, winko lub piwko, kawa tylko Lawazza -ale bez tego da się życ i jakby trzeba było zacisnąc pasa -TO SIĘ DA :)

nareszcie konkrety! :wink:

tylko tak..... jakoś nie moge doliczyć się 7 obiadów - doszedłem w obliczeniach do 5 i dalej nic.....

zupa będzie raptem 2 dni w tygodniu ? ? ? :o

czy na pewno ziemniaki za 5 zł starczą na 14 obiadowych porcji ?

z tymi parówkami to powiedz, że żartujesz.... wiesz, z czego są parówki ?

i jeszce surówki ! chcesz 7 dni w tygodniu wsuwać ziemniaki z kurczakiem? lub z mielonym? bez grama warzywa? pomidorka ? sałaty? ogórka? czegokolwiek zielonego ? ostatnio widziałem pomidory u nas po 5 zł/kg.....

a gdzie jabłuszka? po 2,5zł/kg.... lub inne owoce? myslisz, że Polak bez owoców długo pociągnie?

tylko że w dyskusji ludzie chcą udowadniać, że mając właśnie 2200 czy 2400 na rodzinę 2+2, i do tego samochód na głowie, będą budować dom ! bo się wyżywią za 5 zł dziennie!

Problem tkwi w tym, że ci którzy w takiej sytuacji buduja dom - nie chcą, ale muszą.

Musza bo nie maja mieszkania, bo wynajmują lub mieszkaja kątem u rodziców,

musza, bo bardzo czesto budowa domu jest tańsza niż zakup mieszkania.

Musza, bo myślą perspektywicznie, o sobie i o swoich dzieciach.

Warto "zacisnąc pasa" w okresie budowy, i "jeść" nawet za mniej niz te rzeczone 5,- osobo/dzień, bo w perspektywie jest lepsze życie i zupełnie inne możliwości.

Problem tkwi w tym, że ci którzy w takiej sytuacji buduja dom - nie chcą, ale muszą.

Musza bo nie maja mieszkania, bo wynajmują lub mieszkaja kątem u rodziców,

musza, bo bardzo czesto budowa domu jest tańsza niż zakup mieszkania.

Musza, bo myślą perspektywicznie, o sobie i o swoich dzieciach.

Warto "zacisnąc pasa" w okresie budowy, i "jeść" nawet za mniej niz te rzeczone 5,- osobo/dzień, bo w perspektywie jest lepsze życie i zupełnie inne możliwości.

problem jest jeden - nie da się, przez dłuższy czas, bez uszczerbku na zdrowiu.... ja bym wybrał zdrowie....