Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy porywać się na budowę?

pete.c

Recommended Posts

... była ściapa rodzinna i sytuacja ulegla poprawie.

posiadane środki to 150 000. ....

Tak na marginesie. Proponuję nie zwlekać i zarejestrować te darowizny w US. Od rodziców/teściów bez podatku.

Potem zapomnisz i może być problem.

Powodzenia.

bardzo dobra podpowiedź, darowizna już została zgloszona, bez podatku.

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak to w rodzinie. działkę dostał ktoś inny z rodziny komu strasznie na niej zależało, a my również między innymi za to pieniądze w ramach ściepy.

No to teraz macie jak rozumiem 150 kPLN -30 na działkę - zostaje 120 kPLN + ewentualny kredyt to już jest z czym walczyć, wg mnie można śmiało startować na coś rzędu 110-120 m2. Myśleliście o czymś w technologii szkieletowej ?

Pozwoliłem sobie umieścić kilka myśli.

Po pierwsze jeśli budowa to na wiosnę 2009. Jest rok na przemyślenie, załatwianie papierów, decyzję.

Pierwszy krok to obejść wszelkie banki. Dowiedzieć się czy i ile można dostać kredytu. Najlepiej (obecnie) brać we frankach na maksymalny okres (ja biorę na 30 lat właśnie we frankach).

Dowiedzieć się czy nie ma jakiś dopłat (np do oczyszczalni, kotla ekologicznego itp ). Zawsze to pare złotych.

Bywają w np. Banku Ochrony Środowiska preferencyjne kredyty na ocieplenie, ekologiczne kotły. W dolnośląskim mogła je brać inna osoba niż właściciel domu (40 tyś na ocieplenie, 25 tyś na źródła ciepła np. kocioł na węgiel z certyfikatem). Jak ktoś ma nieudokumentowane dochody to może być przydatne.

Nawet jak się nie zdecydujemy ostatecznie na projekt, to zamówić kosztorys interesującego projektu (kilkaset złotych) i na jego podstawie zrobić kosztorys u lokalnych wykonawców, hurtowniach i producentów (jak są). Łącznie z mediami i zagospodarowaniem działki. Ogólnie zorientować się co jest i po ile.

Jak będzie zapas z 20 ... 30% to powinnyśmy dać radę.

Jak ma byc tanio to musi być optymalnie. Jak optymalnie to raczej projekt indywidualny. We Wrocławiu za projekt (ma być na koniec stycznia) zapłacę 11 tyś złotych. (projekt domu + zagospodarowanie działki + przyłącza).

Dobrze przemyśleć szczególy. Np. jakie ogrzewanie. Jak gaz to nie potrzebujemy osobnej kotłowni, od razu odpowiedni komin. Czy potrzebujemy garaż itp. W projekcie ma być wersja ostateczna.

Dobrać materiały i technologię do lokalnego rynku i własnych miożliwości wykonawczych. Np. stryjek chce pomóc i murował tylko cegły, albo obok jest wytwórnia bloczków z BK i mają tanio itp. Wtedy projekt można dostosować aby wykonastwo było najprosztrze i najmniejsze zużycie materiałów. Mało odpadów. Np ściana nośna z silki 18 cm (a nie 24cm bo w projekcie był BK) i mamy mniejsze ławy fundamentowe.

Nie oszczędzać na samym projekcie (np. ja robiłęm badania gruntu i fundamenty mam na miarę). To zwróci się podczas budowy.

Dopasować projekt do materiałów, technologii, potrzeb. Optymalizować.

Wszystko dokładnie liczyć. Często to co ma być droższe w danych warunkach będzie tańsze i odwrotnie.

• 5 months później...

z nowości:

uzbierane 160 000 pln....

jest już działka (56x31m ~17 arów)

wybraliśmy projekt:

http://projekty.budujemydom.pl/projekty.php?w=1&id=886_krab_-_2_-_archeton, z tym że jaskółkę chciałbym zastąpić oknem połaciowym. projekt wygląda na bardzo ekonomiczny, wygląda na to że nie ma potrzeby podnoszenia ściany kolankowej, układ pomieszczeń idealny.

chcielibysmy przez zime zalatwic papierki, zezwolenia, budowę od nowego roku.

myślę że byłoby fajnie zamknąć się w 150 tys zł z SSZ i dopiero wtedy na hipotekę dobierać kredyt (100 do 150 tys zł). Mam nadzieję że przez ten rok dwa akurat oczyści się sytuacja na rynku materiałów budowlanych, fachowców i kredytów.

łączne zarobki ~4200 PLN netto. no trochę się zmieniło od 1szego postu, oby tak dalej :)

co o tym myślicie?

Witam wszystkich!

Pisałam już w innych wątkach, ale najwyraźniej nie są tak licznie odwiedzane:) No więc jeszcze raz:

Od 2 lat wynajmuję mieszkanie 30m2. Podkarpacie, miasteczko 10000 ludności. Ceny mieszkań: 3300 - 4000 za m2(!!!). Domy na sprzedaż - np. 90m2 30 letni na średniej wielkosci dzialce do niewielkiego remontu za 400kzł. Zaczęłam zastanawiać się nad budową. Na razie mam dzialke. Czy ktorys z ponizszych projektow da rade za 200-220k w technologii murowanej 2-warstwowa ściana ceramika + docieplenie? Co do inwestycji: spory wkład pracy własnej - CO, hydraulika, kanalizacja w domu - tylko koszt materiałów, podłogi, glazura - materiały. Budowa - SSZ zlecona robocizna, plan - wykonać jak najszybciej.

Czy to ma sens?

http://pprojekt.pl/projekt273-niziolek_ii,elewacje.html

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=228&opcja=rzuty

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=170&opcja=rzuty

Proszę pomóżcie

Czy ktorys z ponizszych projektow da rade za 200-220k w technologii murowanej 2-warstwowa ściana ceramika + docieplenie? Co do inwestycji: spory wkład pracy własnej - CO, hydraulika, kanalizacja w domu - tylko koszt materiałów, podłogi, glazura - materiały. Budowa - SSZ zlecona robocizna, plan - wykonać jak najszybciej.

Czy to ma sens?

Za 200-220kPL będzie cięzko wykończyć. Ale jeżeli braknie to też nie wiele. Sporo zależy jak wykończyszm czym i za ile to kupisz.

Sens jest.

Najtańszy... Myślisz że się wyrobię w tych 200 tys? Na razie nie mam o niczym pojęcia, wszystko w swerze rozwarzań. Jeśli już zacznę trzeba będzie skończyć. Obawiam się jednego: sporo osób przed rozpoczęciem budowy tak jak ja twierdzi, że wszystko "się da" a potem okazuje się, że się nie da. Dlatego pytam tych, którzy już zbudowali

Za wszystkie podpowiedzi dziękuję

Co do materiałów budowlanych - myślę, że mogę liczyć na jakieś rabaty, ze względów zawodowych:) Mam też swoje drewno (wymagałoby obróbki). Pytam o te 200k, bo plan jest taki, żeby najpierw wykorzystać oszczędności i wziąć jak najmniejszy kredyt. Nie zdecydowałabym się na kredyt powyżej 150tys

Najtańszy... Myślisz że się wyrobię w tych 200 tys? Na razie nie mam o niczym pojęcia, wszystko w swerze rozwarzań. Jeśli już zacznę trzeba będzie skończyć. Obawiam się jednego: sporo osób przed rozpoczęciem budowy tak jak ja twierdzi, że wszystko "się da" a potem okazuje się, że się nie da. Dlatego pytam tych, którzy już zbudowali

A co sie stało z 20tyś ?

200 tyś to kawałek kasy i jeżeli dobrze tym zagospodarujesz bedziesz miec swój domek. Nikt do końca Ci nie powie ze starczy czy nie, cena samych fundamntów czasem bywa okrutnie wysoka jak sie ma złe warunki gruntowe.

Moj domek ten ze zdjęcia zaczynałe w 2004 w 2007 sie do niego wprowadziłem. Budowa Tarnobrzeg. Dom 139+29 garaż. Całośc parter. Wprowadzilismy sie do praktycznie wykończonego wnętrza (brak części obudowy kominka zabudowy szaf wnękowych, żyrandoli). W pokojach parkiety drzwi drewniane, salon kuchnia podłoga z marmuru :) wykończona kuchnia (drewno/granit) i dwie łazienki. Ocieplony i zatarty klej brak tynku i parapetów zewnętrznych. W dniu przeprowadzki moj licznik wydatków wskazywał 215 tyś. Teraz by sie to nie udało pewnie z 50-80tys by poszło wiecej.

A co sie stało z 20tyś ?

200 tyś to kawałek kasy i jeżeli dobrze tym zagospodarujesz bedziesz miec swój domek. Nikt do końca Ci nie powie ze starczy czy nie, cena samych fundamntów czasem bywa okrutnie wysoka jak sie ma złe warunki gruntowe.

Moj domek ten ze zdjęcia zaczynałe w 2004 w 2007 sie do niego wprowadziłem. Budowa Tarnobrzeg. Dom 139+29 garaż. Całośc parter. Wprowadzilismy sie do praktycznie wykończonego wnętrza (brak części obudowy kominka zabudowy szaf wnękowych, żyrandoli). W pokojach parkiety drzwi drewniane, salon kuchnia podłoga z marmuru :) wykończona kuchnia (drewno/granit) i dwie łazienki. Ocieplony i zatarty klej brak tynku i parapetów zewnętrznych. W dniu przeprowadzki moj licznik wydatków wskazywał 215 tyś. Teraz by sie to nie udało pewnie z 50-80tys by poszło wiecej.

Aha... to 20 tys:) wolałabym żeby zostało na koniec, na "czarną godzinę", gdyby zabrakło. Taka poduszka finansowa:) Właśnie dotarło do mnie że chyba się boję ryzyka :oops:

A tak w ogóle to na początku zastanawiałam się nad tym projektem:

http://www.z500.pl/projekt/z4.html

Bez lukarn, okna w szczycie, z garażem. Ale chyba za mały...

im mniej m2 tym taniej :wink: a na ilu m2 obecnie mieszkasz ?

Teraz mieszkam na (!!!) 30 metrach :lol: Wygodnie, tyle że sezonowo wywożę ubrania do domu teściów. Wynajmujemy tą kawalerkę od dwóch lat i mamy już dość.