Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy porywać się na budowę?

pete.c

Recommended Posts

a co sądzicie o tym krabie-2 z archetonu? jedyne co nam się nie widzi to brak ciągu kominowego dla kominka, reszta jak dla nas wydaje się idealna...

wydaje się być optymalny pod względem kosztów i funkcjonalności...

Według mnie to ciekawy projekt, tylko nie mogę sobie wyobrazić ustawienia schodów. Robiłeś już według niego wycenę? Jeśli tak bądź jeśli masz jakieś plany na budżet to podziel się proszę :)

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ponownie ja! Po dwóch dniach intensywnych przemyslen wracam do Z4, oczywiscie ze zmianami o ktorych wczesniej wspomnialam (bez lukarn, okna w szczytach a w łazience 1 * dachowe, podniesienie ścianki kolankowej, na ścianie od tarasu jedno okno i drzwi tarasowe bo nie podoba mi się symetria, od frontu - male zadaszenie od drzwi wejciowych do boku domu wsparte na drewnie, plus maly tarasik do 1 m szerokosci i drewniana, zrobiona samodzielnie barierka) Zawsze potem, jak bedzie lepiej mozna budowac wiekszy. Jak nie bedzie lepiej to przynajmniej kredyt mniejszy i utrzymanie tez :D Do budowy potrzeba mniej pustaków, mniej cementu, mniej tynków, stropu itp itd... Zastanawiam sie nad kredytem z doplatami - rata malejaca, doplata na polowe odsetek przez 8 lat proporcjonalnie do 70m2 powierzchni domu.

• 3 months później...
  • 11 months później...
A jaki projekt?

i jakie zmiany?

został krab-2?

W linku pete.c ma napisane: budujemy Drozd Eko z Archetonu - w Zgorzelcu :wink:

Byłem ciekawy na jaką wielkość się porwiecie...

(nie zauważyłem że jest podpisane :) )

Duży dom jak na ograniczone finanse, i ten garaż :-?

Ale mimo wszystko - powodzenia!

co do finansów jest jakby ciut lepiej więc jednak warto być dobrej myśli.

domek to jak pisałem drozd-eko:

http://www.archeton.pl/projekt-domu-drozd_eko-828-925-opisogolny-700abccbf4f875acccf7979b375df36f

w dziennik może się zacznę bawić w weekend (zdjęcia robię praktycznie codziennie ;) ).

zmiany: garaż ma dach jednospadowy pulpitowy (po co nam taras z którymi bywają problemy jak ma się działkę 16 arów). nie ma żadnych balkonów. z przodu dołożony wiatrołap. w garażu kanał. materiał konstrukcyjny thermopor.

koszt budowy do SSO ma się zamknąć w ~155 tys. myślę że to nie najgorzej. Wczoraj budowlańcy napoczęli ostatni rząd bloczków fundamentowych (dom wyniesiony 50 cm ponad grunt, jest tych bloczków już z metr).

co do finansów jest jakby ciut lepiej ......zmiany: garaż ma dach jednospadowy pulpitowy ..... nie ma żadnych balkonów. z przodu dołożony wiatrołap. w garażu kanał. ....

koszt budowy do SSO ma się zamknąć w ~155 tys. myślę że to nie najgorzej. Wczoraj budowlańcy napoczęli ostatni rząd bloczków fundamentowych (dom wyniesiony 50 cm ponad grunt, jest tych bloczków już z metr).

Widzę, że trochę przemyślałeś budowę! Brawo! :D

Dobre zmiany. Wiatrołap wprawdzie mi się niezbyt podoba, ale ponoć praktyczny :wink: .