Gość M@riusz_Radom 06.11.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Mariusz, ale sam wcześniej pisałeś o tym że w Radomiu ceny są kilka razy niższe niż w innych regionach Polski. I to mnie ratuję. Przyznam, że mając podobną gotówkę i mieszkając w Poznaniu, Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i innych większych metropoliach pewnie bym sobie odpuścił budowanie do czasu uzbpierania 300 000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.11.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Jestem chyba jakiś dziwny bo załozenie było u mnie,że dopóki z piękniejszą połówkę nie będzie przynajmniej 10 tys. netto razem to nawet nie ma co myślec o jakimklowiek kredycie. Co jak co ale rozrywka przed Polsatem to nie do zniesienia byłoby. Ja założyłem, że rata kredytu nie może przekraczać 25 max 30% naszych dochodów. A 800 PLN ( bo taką będę miał ratę ) to będziemy w stanie zarobić bez problemu nawet jeśli będzie pracowało tylko jedno z nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.11.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Jestem chyba jakiś dziwny bo załozenie było u mnie,że dopóki z piękniejszą połówkę nie będzie przynajmniej 10 tys. netto razem to nawet nie ma co myślec o jakimklowiek kredycie. Co jak co ale rozrywka przed Polsatem to nie do zniesienia byłoby. Ja założyłem, że rata kredytu nie może przekraczać 25 max 30% naszych dochodów. A 800 PLN ( bo taką będę miał ratę ) to będziemy w stanie zarobić bez problemu nawet jeśli będzie pracowało tylko jedno z nas. Tzn. u mnie jedna rzecz zaważyła - raty max. 10 lat spłacania, stąd 1 ta jakies 4000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 06.11.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Najprościej rzecz biorąc to można przyjąć, że w zależności od regionu trzeba mieć dzisiaj min 2000 zł / m2 za standard developerski Przy oszczędzaniu na materiałach można zejść do poziomu 1700 zł /m2. I proszę nie pisać że ja wybudowałem za mniej bo dzisiaj ceny są inne. Warto porównać koszt wykonania (materiał + robocizna) 1m2 ściany czy dachu rok do roku i gwarantuję że cena podskoczyła ponad 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.11.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Tzn. u mnie jedna rzecz zaważyła - raty max. 10 lat spłacania, stąd 1 ta jakies 4000 PLN. A to zmienia postać rzeczy. Ja najchętniej wziąłbym kredyt i na 100 lat bo jestem na 99% pewien, że spłacimy go w max 10 lat, mając mniejsze raty byłbym w stanie odłożyć więcej na wcześniejszą spłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 06.11.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 zastanawiamy sie z malzonka czy sie budowac. mamy 40 tys gotówką, łączny dochód netto ok. 2500 /mies. Mamy działkę. Szacowana zdolność kredytowa to 100000 zł (na 10 lat, rata 1000 zł miesięcznie). media na granicy działki. wybralismy taki projekt. chcemy budowac dom pod kasztanami 2 z archonu (archon.com.pl) - z piętrem, prosty jak stodoła. co o tym sądzicie. warto sie porywac? Tu się nie ma co zastanawiać. Grzechem byłoby nie budować. Mając jeszcze wsparcie rodziców/teściów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Co jak co ale rozrywka przed Polsatem to nie do zniesienia byłoby. Możesz to teraz przełożyć na polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 06.11.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Co jak co ale rozrywka przed Polsatem to nie do zniesienia byłoby. Możesz to teraz przełożyć na polski? a może lepiej pogłówkować... pomyśl... Polsat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.11.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Co jak co ale rozrywka przed Polsatem to nie do zniesienia byłoby. Możesz to teraz przełożyć na polski? Wydając większość wypłaty na podstawowe potrzeby + kredyt jedyna rozrywką jaka by mi została to chyba gapienie się w ekran z Polsatem. Więc dla mnie mordowanie się z kredytem kosztem wielkich wyrzeczeń jest nie do przyjecia a urlop, rozrywki i hobby kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 06.11.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Przeciez jak będzie budował to i tak nie będzie miał czaasu na rozrywkę, Geno, niektórzy nie mają nawet w planach 10 tys na rękę, przyjmij to do wiadomości, Jednak oni tez mają prawo spełniac swe marzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.11.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Przeciez jak będzie budował to i tak nie będzie miał czaasu na rozrywkę, Dlatego taka wersja dla mnie jest nie do przyjęcia EDIT> A czy jak kwestionuje kogos prawa? Oceniam tylko,że będąc na "stażu" i mając samemu 2500 na rękę i zdecydowałbym się na taka mordęgę. Za 2500 to ciężko normalnie żyć a co dopiero żyć i budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 06.11.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Przeciez jak będzie budował to i tak nie będzie miał czaasu na rozrywkę, Dlatego taka wersja dla mnie jest nie do przyjęcia Właśnie , dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.11.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Przeciez jak będzie budował to i tak nie będzie miał czaasu na rozrywkę, Dlatego taka wersja dla mnie jest nie do przyjęcia Właśnie , dla ciebie ...a nibu dla kogo miałoby być innego - nie jestem Sienkiewicz ku popkrzepieniu serc, raczej realista i jak ktos chce pewnie znajdzie jakieś wątki na psychologu o rozbitych zwiazkach ze względu na wieczne wyrzeczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 06.11.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Przez teściów pewnie też, szczerze, to wolałabym kilka lat sie nie "bawić", niż miec w peerspektywie życie u teściów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.11.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Przez teściów pewnie też, szczerze, to wolałabym kilka lat sie nie "bawić", niż miec w peerspektywie życie u teściów Mnie jedynie op to chodzi aby nie dać się ponieść nadmiernemu optymizmowi - jeśli ktos rzeczywiscie jest w stanie wyrzec się na długi czas, długi czas wielu rzeczy to może ma jakies szanse ale w mojej ocenie jakies minimum to 4000 PLN netto na dwie osoby bo inaczej będzie to właściwie awykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.11.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Geno po mojemu masz rację pewnie nawet co do "energii bariery" - potem powinno być latwiej spełniając "marzenia", wibijając zęby w ścianę i zniewolić się do emerytury lub dłużej, to masohizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 06.11.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 To prawda, z 2500 nie ma co odożyć na budowę, i będzie klops jak na coś nie starczy albo coś wypadnie, ale z drugiej strony na pewno można się wielu rzeczy wyrzec w imię upragnionego domu.Ja nie ryzykowałabym budowac domu za tę kwotę, ale gdyby autor wybrał mniejszy domek, większy kredytprzeciez nie chodzi o to, aby kogoś od razu zdołowac, ale aby próbowac pomóc podjąć najlepszą decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.11.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 To prawda, z 2500 nie ma co odożyć na budowę, i będzie klops jak na coś nie starczy albo coś wypadnie, ale z drugiej strony na pewno można się wielu rzeczy wyrzec w imię upragnionego domu. Ja nie ryzykowałabym budowac domu za tę kwotę, ale gdyby autor wybrał mniejszy domek, większy kredyt przeciez nie chodzi o to, aby kogoś od razu zdołowac, ale aby próbowac pomóc komuś podjąć najlepszą decyzję Dlatego najlepszą rada byłoby jednak próbować zwiększyć te dochody i dopiero się zabrać za budowę - mieszkanie z tesciami może się skończyć małą frustracją, bankructwa gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 06.11.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Zależy jacy teściowie Bo może być i tragedia Ja bym ze swoimi tygodnia nie wytrzymała, ale to pewnie tylko ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 06.11.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 i żey było jasne pete.c Ja sądzę, że 140 tys na ten dom którego projekt pokazałeś to na pewno ci nie starczy , musisz dołożyć do tego ok. 100tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts