Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy porywać się na budowę?

pete.c

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Mariusz, ale sam wcześniej pisałeś o tym że w Radomiu ceny są kilka razy niższe niż w innych regionach Polski.

I to mnie ratuję. Przyznam, że mając podobną gotówkę i mieszkając w Poznaniu, Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i innych większych metropoliach pewnie bym sobie odpuścił budowanie do czasu uzbpierania 300 000 PLN ;)

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
Jestem chyba jakiś dziwny bo załozenie było u mnie,że dopóki z piękniejszą połówkę nie będzie przynajmniej 10 tys. netto razem to nawet nie ma co myślec o jakimklowiek kredycie.

Co jak co ale rozrywka przed Polsatem to nie do zniesienia byłoby.

Ja założyłem, że rata kredytu nie może przekraczać 25 max 30% naszych dochodów. A 800 PLN ( bo taką będę miał ratę ) to będziemy w stanie zarobić bez problemu nawet jeśli będzie pracowało tylko jedno z nas.

Jestem chyba jakiś dziwny bo załozenie było u mnie,że dopóki z piękniejszą połówkę nie będzie przynajmniej 10 tys. netto razem to nawet nie ma co myślec o jakimklowiek kredycie.

Ja założyłem, że rata kredytu nie może przekraczać 25 max 30% naszych dochodów. A 800 PLN ( bo taką będę miał ratę ) to będziemy w stanie zarobić bez problemu nawet jeśli będzie pracowało tylko jedno z nas.

Tzn. u mnie jedna rzecz zaważyła - raty max. 10 lat spłacania, stąd 1 ta jakies 4000 PLN.

Najprościej rzecz biorąc to można przyjąć, że w zależności od regionu trzeba mieć dzisiaj min 2000 zł / m2 za standard developerski

Przy oszczędzaniu na materiałach można zejść do poziomu 1700 zł /m2.

I proszę nie pisać że ja wybudowałem za mniej bo dzisiaj ceny są inne.

Warto porównać koszt wykonania (materiał + robocizna) 1m2 ściany czy dachu rok do roku i gwarantuję że cena podskoczyła ponad 100%

Gość M@riusz_Radom

Tzn. u mnie jedna rzecz zaważyła - raty max. 10 lat spłacania, stąd 1 ta jakies 4000 PLN.

A to zmienia postać rzeczy. Ja najchętniej wziąłbym kredyt i na 100 lat bo jestem na 99% pewien, że spłacimy go w max 10 lat, mając mniejsze raty byłbym w stanie odłożyć więcej na wcześniejszą spłatę.

zastanawiamy sie z malzonka czy sie budowac. mamy 40 tys gotówką, łączny dochód netto ok. 2500 /mies. Mamy działkę. Szacowana zdolność kredytowa to 100000 zł (na 10 lat, rata 1000 zł miesięcznie). media na granicy działki. wybralismy taki projekt. chcemy budowac dom pod kasztanami 2 z archonu (archon.com.pl) - z piętrem, prosty jak stodoła. co o tym sądzicie. warto sie porywac?

Tu się nie ma co zastanawiać. Grzechem byłoby nie budować. Mając jeszcze wsparcie rodziców/teściów.

Możesz to teraz przełożyć na polski? :roll:

Wydając większość wypłaty na podstawowe potrzeby + kredyt jedyna rozrywką jaka by mi została to chyba gapienie się w ekran z Polsatem.

Więc dla mnie mordowanie się z kredytem kosztem wielkich wyrzeczeń jest nie do przyjecia a urlop, rozrywki i hobby kosztują.

Przeciez jak będzie budował to i tak nie będzie miał czaasu na rozrywkę, :lol:

Dlatego taka wersja dla mnie jest nie do przyjęcia :lol:

EDIT> A czy jak kwestionuje kogos prawa?

Oceniam tylko,że będąc na "stażu" i mając samemu 2500 na rękę i zdecydowałbym się na taka mordęgę. Za 2500 to ciężko normalnie żyć a co dopiero żyć i budować :o

Przeciez jak będzie budował to i tak nie będzie miał czaasu na rozrywkę, :lol:

Dlatego taka wersja dla mnie jest nie do przyjęcia :lol:

Właśnie , dla ciebie

...a nibu dla kogo miałoby być innego - nie jestem Sienkiewicz ku popkrzepieniu serc, raczej realista i jak ktos chce pewnie znajdzie jakieś wątki na psychologu o rozbitych zwiazkach ze względu na wieczne wyrzeczenia.

Przez teściów pewnie też, szczerze, to wolałabym kilka lat sie nie "bawić", niż miec w peerspektywie życie u teściów :roll:

Mnie jedynie op to chodzi aby nie dać się ponieść nadmiernemu optymizmowi - jeśli ktos rzeczywiscie jest w stanie wyrzec się na długi czas, długi czas wielu rzeczy to może ma jakies szanse ale w mojej ocenie jakies minimum to 4000 PLN netto na dwie osoby bo inaczej będzie to właściwie awykonalne.

To prawda, z 2500 nie ma co odożyć na budowę, i będzie klops jak na coś nie starczy albo coś wypadnie, ale z drugiej strony na pewno można się wielu rzeczy wyrzec w imię upragnionego domu.

Ja nie ryzykowałabym budowac domu za tę kwotę, ale gdyby autor wybrał mniejszy domek, większy kredyt

przeciez nie chodzi o to, aby kogoś od razu zdołowac, ale aby próbowac pomóc podjąć najlepszą decyzję

To prawda, z 2500 nie ma co odożyć na budowę, i będzie klops jak na coś nie starczy albo coś wypadnie, ale z drugiej strony na pewno można się wielu rzeczy wyrzec w imię upragnionego domu.

Ja nie ryzykowałabym budowac domu za tę kwotę, ale gdyby autor wybrał mniejszy domek, większy kredyt

przeciez nie chodzi o to, aby kogoś od razu zdołowac, ale aby próbowac pomóc komuś podjąć najlepszą decyzję

Dlatego najlepszą rada byłoby jednak próbować zwiększyć te dochody i dopiero się zabrać za budowę - mieszkanie z tesciami może się skończyć małą frustracją, bankructwa gorzej.