Geno 07.11.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 powiem że jest to nieco dziwne. w mojej miejscowosci ludzie budują się na potęgę, budowy trwają rzeczywiście krócej lub dłużej. a średni dochód w powiecie to 1400 brutto Srendia w tej chwili nie ma żadnego znaczenia zważywszy,że 1/3 Polski pracuje na zachód od Odry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 07.11.2007 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 e tam.... ja wykazałałem bankowi że wybuduję dom 230m2 za 240k plnł. I co z tego wynika? I tak nie dam rady za tyle wybudować. Papier wszystko przyjmie, niestety.... Jak na razie mam SSZ i wydałem, bagatela, 200kpln a gdzie wykończeniówka będzie ciężko... 140k pln na wykończony domek - sorry to nie może się udać.... Zaraz powiecie ... tak ale to jest 230m2 a tam mniej.... ale tak: kuchnia jest tu i tu, łazienka też by się przydała - przy wykończeniówce będą to najdroższe pozycje w budżecie... w pokojach da się rzucić siakąś wykładzinę na podłogę i zawiesić żarówkę na drucie przy suficie... ja nie mówię o wykończonym domku a raczej o stanie surowym zamkniętym z ocieplonym poddaszem, z grubsza wykończonym dołem byle dało się mieszkać (nie wykonczone podlogi, jako taka kuchnia i lazienka), bez tynków zewnętrznych, ogrodzeń i podjazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magija77 07.11.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Mowisz o niewykonczonych podlogach - to chcesz mieszkac na betonie?Co oznacza jako taka kuchniai łazienka ?Msuisssz wtedy zrobić wszystkie tynki wewnątrz , instalacje.Tak mi sie wydaje, Niech się wypowiedzą inni, którzy już zbudowali, ale moim zdaniem stan surowy zamknięty to mury dach i okna , drzwi i nic więcej ( i to własnie będzie kosztowalo min 140 tys), sory , ale w tym sie nie da mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 stan surowy zamknięty to gołe ściany zamkniete dzwiami i oknami.Do tego potrzebna elektryka, kanalizacja, tynki, wylewki itp itd. Jesli nie ma przylaczy na dzialce jeszcze przyłącza, ocieplenie poddasza, ocieplenie scian zewnetrznych , rozprowadzenie ogrzewania, piec, jako takie wykonczenie ścian, jej, szkoda czasu na wymienianie tego wszytkiego - pewnie zdajesz sobie sprawę, ile tego wszystkiego potrzebaps. Możemy na przykład przyjąc , że komus udało sie zrobić stan surowy zamk. za 80-90 tys. , bo miał szczęście (czyt. kupil tanio materialy, wykonał większość prac sam), ale w czasie budowania trzeb a być przygotowanym na różne niespodzianki, których nie da się przewidzieć.z podejściem - a może mi się uda , nie zbudujesz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.11.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 http://www.gazetawyborcza.pl/1,82709,4646899.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 07.11.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Czyli jak liczę za 140 czy czegoś nie zauważyłam, hymmm,,,,,,wg. mnie za mało. Szczególnie, że robocizna idzie w górę jak szalona.No ale jeszcze zależy gdzie to ma być budowane. To może wiele zmienić.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Artykuł z tezą, świadczą o tym takie np. kwiatki ...Później pamiętam wizytę u notariusza. Taki byłem spięty, że dwa dni później zacząłem mieć kłopoty z oddychaniem. Musiałem pójść do lekarza, dał mi środki rozkurczowe... ...jedna trzecia kredytobiorców umrze w długach.........Zosia odziedziczy zadłużone jeszcze mieszkanie. Martwię się, że nie mam jak tych spłat przyspieszyć... ...jeśli nam wszystkim wpadnie kamyczek, cała gospodarka się załamie, ceny mieszkań spadną, a mnie nie będzie stać na płacenie rat? Jak byłem mały, to śniła mi się wojna światowa. A teraz komornik.... pete.c a czy wy dostaniecie kredyt ? troszke to nierozsądne brac kredyt 100000zł przy takich dochodach - z czego wykończysz dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Czyli jak liczę za 140 czy czegoś nie zauważyłam, hymmm,,,,,, wg. mnie za mało. Szczególnie, że robocizna idzie w górę jak szalona. No ale jeszcze zależy gdzie to ma być budowane. To może wiele zmienić. nie sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 powiem że jest to nieco dziwne. w mojej miejscowosci ludzie budują się na potęgę, budowy trwają rzeczywiście krócej lub dłużej. a średni dochód w powiecie to 1400 brutto Naprawde 140 tys to nie jest jakas magiczna suma, wystarczy wziąc kalkurator i spędzic z nim pół godziny - wtedy będziesz wiedział czy ci starcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.11.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 ludzie czy wy myslicei że wszyscy bydujący w tym kraju maja zarobki po 2500 netto na osobę ????? 1/3 budujących ma skromne środki i daje radę. Mam znajomego - 2- dorosłych, 2 córeczki 1 samochód (audi b3 z 93 roku - jakby ktoś chciał wiedziec) - dochód 2400 zł netto na rodzine i wybudował. wykończył dół zaczął mieszkać. W tym roku docieplił. w następnym dociepli poddasze. a za 2 lata go wykończy.Po 1-sze nie wciskajcie że się nie da... To ja zapytam:- kostka brukowa - 10 zł/m2 - da się???- piach kopany po 50 zł za kamaza da sie???- styropian po 90 zł/m3 da się??- płytki ceramiczne podłogowe po 10 zł/m2 da się???- drzwi wewn po 100zł/szt da się???- farba wewnetrzna po 1zł/litr da się ?- cement po 238 zł/tona da sie ?Nie każcie mi wymieniać dalej - bo sa rzeczy które na 100% da sie złatwić po cenach o jakich nie ma pojęcia normany budujący cierpiacy na nadmiar gotówki. każdy z nas ma znajomych , rodzine , pracujących w różnych instytucjach, mających różne układy a co za tym idzie mających takie własnie ceny za coponiektóre materiały Pozdrawiam i zycze Ci pete Byś na swój dom o po 100m2 nie wydał więcej niż 180 000 złotówek. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 bo sa rzeczy które na 100% da sie złatwić po cenach o jakich nie ma pojęcia normany budujący cierpiacy na nadmiar gotówki. każdy z nas ma znajomych , rodzine , pracujących w różnych instytucjach, mających różne układy a co za tym idzie mających takie własnie ceny za coponiektóre materiały Pozdrawiam i zycze Ci pete Byś na swój dom o po 100m2 nie wydał więcej niż 180 000 złotówek. Sebo8877 o czym ty w ogole mowisz, ok to powinienięs odpowiedzieć petowi.c wybudujesz za 140 tys jeśli te wszystkie rzeczy załatwisz za taką sumę, a gdzie tu racjonalizm, gdfzie umiejętność przewidywania, gdzie jakaś granica błędu, tak to można sobie budować eksperymentalnie, ale nie za jedyne swoje pieniądze Nie rozumiem jak można wierzyć w coś takiego Sebo ,. za ile ty zamierzasz zbudowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.11.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 bo sa rzeczy które na 100% da sie złatwić po cenach o jakich nie ma pojęcia normany budujący cierpiacy na nadmiar gotówki. każdy z nas ma znajomych , rodzine , pracujących w różnych instytucjach, mających różne układy a co za tym idzie mających takie własnie ceny za coponiektóre materiały Pozdrawiam i zycze Ci pete Byś na swój dom o po 100m2 nie wydał więcej niż 180 000 złotówek. Sebo8877 o czym ty w ogole mowisz, ok to powinienięs odpowiedzieć petowi.c wybudujesz za 140 tys jeśli te wszystkie rzeczy załatwisz za taką sumę, a gdzie tu racjonalizm, gdfzie umiejętność przewidywania, gdzie jakaś granica błędu, tak to można sobie budować eksperymentalnie, ale nie za jedyne swoje pieniądze Nie rozumiem jak można wierzyć w coś takiego Sebo ,. za ile ty zamierzasz zbudowac? Jeżeli czytałeś moje poprzednie wypowiedzi - wiesz za ile ??? Na dzień dzisiejszy kwota dobiła do 100 000 (z zakupem budynku i Ziemi) Dom z lat 65 - remontowany ods podstaw - moimi dwoma ręcami piwnice parter i poddasze użytkowe. Mam wszystko oprócz wykończonego poddasza i zagospodarowanej działki. Pozostało mi jeszcze zaciagnąć klejem ocieplenie i położyć tynk, wykonac podjazdy z kostki (materiał juz mam) wykonać ogrodzenie - na to ostatnie daje sobie czas za 2-lata. DO tego drewutnia na drewno - i jestem pewien ze nie przekrocze 120 000 - 125 000 zł. Widzisz - tak sie składa że połowa Waszych wszystkich cen to robocizna. U mnie to odpada. pete też twierdzi ze większośc zrobi sam. jeeli materiały załatwi w dobrych cenach i jest z branży- tak jak pisałem - to może się udać. Oczywiście będzie to dom skromny bez wodotrysków, solarów, rekuperatorów, pomp ciepła, alarmów, itp spraw. Wierzę że może się mu to udać. Mi bynajmniej udało sie zrealizować to co wielu ludziom nie mieściło sie w głowie. Pozdrawiam Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Oj, co innego remont starej chałupy, a co innego budowa nowego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 07.11.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 ludzie czy wy myslicei że wszyscy bydujący w tym kraju maja zarobki po 2500 netto na osobę ????? 1/3 budujących ma skromne środki i daje radę. Mam znajomego - 2- dorosłych, 2 córeczki 1 samochód (audi b3 z 93 roku - jakby ktoś chciał wiedziec) - dochód 2400 zł netto na rodzine i wybudował. wykończył dół zaczął mieszkać. W tym roku docieplił. w następnym dociepli poddasze. a za 2 lata go wykończy. Po 1-sze nie wciskajcie że się nie da... To ja zapytam: - kostka brukowa - 10 zł/m2 - da się??? - piach kopany po 50 zł za kamaza da sie??? - styropian po 90 zł/m3 da się?? - płytki ceramiczne podłogowe po 10 zł/m2 da się??? - drzwi wewn po 100zł/szt da się??? - farba wewnetrzna po 1zł/litr da się ? - cement po 238 zł/tona da sie ? Nie każcie mi wymieniać dalej - bo sa rzeczy które na 100% da sie złatwić po cenach o jakich nie ma pojęcia normany budujący cierpiacy na nadmiar gotówki. każdy z nas ma znajomych , rodzine , pracujących w różnych instytucjach, mających różne układy a co za tym idzie mających takie własnie ceny za coponiektóre materiały Pozdrawiam i zycze Ci pete Byś na swój dom o po 100m2 nie wydał więcej niż 180 000 złotówek. Sebo8877 Potwierdzam Sebo -chciec to móc -trzeba się trochę wysilic, pojeździc, poszukac -kalkulator zawsze pod ręką. Też mam kumpla (podkarpackie), który postawił dom 140m za 120tys (2006r -z meblami do kuchni i sprzętem AGD) -wykończyl tylko parter, teraz powoli wchodzi na górę. I wcale nie murował własnoręcznie. Ja też przebierałam w ekipach -miałam i taką która mi za sam fundament powiedziała 20tys, a znalazłam też taką, która mi cały dom postawiła za 10tys! Ja na stan surowy otwarty (dach jest- nie ma okien) -instalacja elektryczna -wydałam 80tys zł -i wcale nie musiałam ani ja ani mąż sama mieszac zaprawy czy nosic pustaków Wiem juz ze okna wyniosą mnie 12tys. elewacja też 12tys, tynki wewnętrzne 11tys, kominek 8tys, kocioł gazowy 8,5tys itd (mam umówione ekipy i wyceny każdego etapu)- ogólnie zmieszczę się w 200tys -chocbyście nie wiem co pisali Ja wiem, że najprościej jest zadzwonic do pierwszej z brzegu firmy i zamówic postawienie domu za 250tys stan surowy -nawet za bardzo nie trzeba się pokazywac na budowie. Mnie na to nie stac -i buduję metodą gospodarczą angażując się w zakup każdej pierdoły typu gwoździe, czy druciki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 07.11.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 ludzie czy wy myslicei że wszyscy bydujący w tym kraju maja zarobki po 2500 netto na osobę ????? 1/3 budujących ma skromne środki i daje radę. Mam znajomego - 2- dorosłych, 2 córeczki 1 samochód (audi b3 z 93 roku - jakby ktoś chciał wiedziec) - dochód 2400 zł netto na rodzine i wybudował. wykończył dół zaczął mieszkać. Sebo8877 powiem ci szczerze, że nie bardzo sobie to wyobrażam.... przy 2400 netto na CAŁĄ RODZINĘ...... a dlaczego? prosta matematyka.... - samochód: koszty ubezpieczenia i eksploatacyjne, płyny, części i inne drobiazgi to rocznie będzie ze 2000 złotych/12 to daje 170 zł/miesiąc - paliwo: załózmy, że nie rusza się praktycznie z domu samochodem i robi 75 km tygodniowo , czyli 300 km miesięcznie, przy spalaniu 8km/100 to 90zł/miesiąc czyli miesięcznie zostaje 2400-170-90= 2140z ł - teraz jedzonko: kalkulacja tak jak to robi mój znajomy student - śniadanie 3 zł, kolacja 3 zł i obiad, pełne szaleństwo 6 zł, razem - 12 zł na jedną dorosłą osobę, dziecko powiedzmy całe 6 złotych na sztukę..... cała rodzina musi wydać dziennie na jedzenie 36 złotych...... przyznajmy, że się za bardzo nie objedzą..... razy 30 dni w miesiącu - daje nam 1080 zł czyli miesięcznie na budowę zostaje już tylko 2140 - 1080= 1060 zł a może jeszcze mają telefon? a może coś kupują dla dzieci do szkoły? a może kupują jakieś ubrania? albo loda na spacerze? to kolejne kilkaset złotych w dół.... czyli na budowę zostanie ile ? no właśnie..... ile ? 500 zł ? 700 zł ? a może nawet całe 800 zł miesięcznie ? ? ? dlatego proponuję nie puszczać takich bajek na forum..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 [Potwierdzam Sebo -chciec to móc -trzeba się trochę wysilic, pojeździc, poszukac -kalkulator zawsze pod ręką. Też mam kumpla (podkarpackie), który postawił dom 140m za 120tys (2006r -z meblami do kuchni i sprzętem AGD) -wykończyl tylko parter, teraz powoli wchodzi na górę. I wcale nie murował własnoręcznie. Ja też przebierałam w ekipach -miałam i taką która mi za sam fundament powiedziała 20tys, a znalazłam też taką, która mi cały dom postawiła za 10tys! Ja na stan surowy otwarty (dach jest- nie ma okien) -instalacja elektryczna -wydałam 80tys zł -i wcale nie musiałam ani ja ani mąż sama mieszac zaprawy czy nosic pustaków Wiem juz ze okna wyniosą mnie 12tys. elewacja też 12tys, tynki wewnętrzne 11tys, kominek 8tys, kocioł gazowy 8,5tys itd (mam umówione ekipy i wyceny każdego etapu)- ogólnie zmieszczę się w 200tys -chocbyście nie wiem co pisali Ja wiem, że najprościej jest zadzwonic do pierwszej z brzegu firmy i zamówic postawienie domu za 250tys stan surowy -nawet za bardzo nie trzeba się pokazywac na budowie. Mnie na to nie stac -i buduję metodą gospodarczą angażując się w zakup każdej pierdoły typu gwoździe, czy druciki. Na razie masz stan surowy otwarty więc jeszcze nie wybudowałaś, Poza tym kolega chce zbudowac za 140 tys a nie 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 ludzie czy wy myslicei że wszyscy bydujący w tym kraju maja zarobki po 2500 netto na osobę ????? 1/3 budujących ma skromne środki i daje radę. Mam znajomego - 2- dorosłych, 2 córeczki 1 samochód (audi b3 z 93 roku - jakby ktoś chciał wiedziec) - dochód 2400 zł netto na rodzine i wybudował. wykończył dół zaczął mieszkać. Sebo8877 powiem ci szczerze, że nie bardzo sobie to wyobrażam.... przy 2400 netto na CAŁĄ RODZINĘ...... a dlaczego? prosta matematyka.... - samochód: koszty ubezpieczenia i eksploatacyjne, płyny, części i inne drobiazgi to rocznie będzie ze 2000 złotych/12 to daje 170 zł/miesiąc - paliwo: załózmy, że nie rusza się praktycznie z domu samochodem i robi 75 km tygodniowo , czyli 300 km miesięcznie, przy spalaniu 8km/100 to 90zł/miesiąc czyli miesięcznie zostaje 2400-170-90= 2140z ł - teraz jedzonko: kalkulacja tak jak to robi mój znajomy student - śniadanie 3 zł, kolacja 3 zł i obiad, pełne szaleństwo 6 zł, razem - 12 zł na jedną dorosłą osobę, dziecko powiedzmy całe 6 złotych na sztukę..... cała rodzina musi wydać dziennie na jedzenie 36 złotych...... przyznajmy, że się za bardzo nie objedzą..... razy 30 dni w miesiącu - daje nam 1080 zł czyli miesięcznie na budowę zostaje już tylko 2140 - 1080= 1060 zł a może jeszcze mają telefon? a może coś kupują dla dzieci do szkoły? a może kupują jakieś ubrania? albo loda na spacerze? to kolejne kilkaset złotych w dół.... czyli na budowę zostanie ile ? no właśnie..... ile ? 500 zł ? 700 zł ? a może nawet całe 800 zł miesięcznie ? ? ? dlatego proponuję nie puszczać takich bajek na forum..... Ja równiez Można w ten sposób komuś zaszkodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 07.11.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Po 1-sze nie wciskajcie że się nie da... To ja zapytam: - kostka brukowa - 10 zł/m2 - da się??? - piach kopany po 50 zł za kamaza da sie??? - styropian po 90 zł/m3 da się?? - płytki ceramiczne podłogowe po 10 zł/m2 da się??? - drzwi wewn po 100zł/szt da się??? - farba wewnetrzna po 1zł/litr da się ? - cement po 238 zł/tona da sie ? Sebo8877 pewnie, że da się..... szczególnie podobały mi się te płytki za 10 zł/m2.... można jeszcze taniej - poczekać, aż sąsiad będzie u siebie wymieniał i wziąć od niego..... może jeszcze flaszka wpadnie, bo nie będzie musiał uprzątać gruzu... PS.farba za 1zł/l też jest niezła... tylko jeszcze nie napisałeś, czy to akryl, olejna, czy lateks.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmork123 07.11.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Mam znajomego - 2- dorosłych, 2 córeczki 1 samochód (audi b3 z 93 roku - jakby ktoś chciał wiedziec) - dochód 2400 zł netto na rodzine i wybudował. wykończył dół zaczął mieszkać. Sebo8877 Jaka wyobraźnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts